Ženský fotbal

Slávistky zahájily výhrou

Fotbalistky Slavie vstoupily vítězně do první ligy žen. Výhra 6:1 se však rodila překvapivě těžce. V zápase juniorkách došlo k překvapení, kdy náš mladý celek pouze remizoval 1:1. Obě branky Hlučína vstřelila Lucie Schwarzerová, která odehrála obě utkání bez střídání! Přečtěte si ohlasy hráček áčka i juniorky a také trenérů.

Slavia – Hlučín 6:1 (2:0)
Sestava Slavie: Matůšková – Zubková, Hejlová, Pincová (72. Přibyslavská), Šeranová (46. Roubalová) – Hreňová (63. Holečková), Bottová, Budošová, Benýrová (59. čmakalová) – Chlumecká, Pěničková
Sestava Hlučína: Janštová – Matýsková – Schwarzerová, Bláhová, Podstawková – Steffková (89. Jarolímová), Antalíková, Tomášková, Janíková (72. Urbančíková), Špacírová (80. Kaňová) – Uhrová (54. Sýkorová)
Branky: 41. a 90. Chlumecká, 74. a 76. Pěničková, 44. Benýrová, 87. Zubková – 73. Schwarzerová z pen.
ŽK: 56. Pěničková, 85. čmakalová – 23. Bláhová, 57. Antalíková, 81. Urbančíková, 88. Špacírová
Diváci: 100

První mistrovský zápas nám příliš nevyšel. Dlouho jsme se trápili a teprve v závěru utkání se nám podařilo navýšit skóre. V bráně nastoupila nová posila Matůšková a dostala tak přednost před Taušovou.
 
Soupeři jako je Hlučín je potřeba dát branku velice brzy, jenže to se nám nepodařilo. Bojovně hrající celek jsme se snažili přehrát fotbalovostí, ale nedokázali jsme se vypořádat s jejich tvrdou hrou. Proto jsme se k prvnímu ohrožení branky dostali téměř po 25. minutách. Soupeř se za celý první poločas nedostal prakticky na naší polovinu. Nudný poločas spěl k remíze a tedy i velkému překvapení, naštěstí se tak nestalo. Ve 41. minutě zahrála Hejlová standardní situaci a na vzdálenější tyči nejvýše vyskočila Chlumecká a otevřela skóre zápasu. O tři minuty později po rohu Hreňová prodlužovala Pěničková a zblízka z otočky skórovala Benýrová.
 
Druhý poločas byl o poznání lepší, vytvořili jsme si mnohem více nebezpečnějších šancí, ve 47. minutě brankářka vyrazila střelu Budošové, pak dvakrát zahrozila Pěničková a jednou i Roubalová. K velkému sólu přes celé hřiště se odhodlala Hejlová, ale sama před brankářkou mířila mimo bránu. Pak se trochu osmělil i Hlučín, v 68. minutě Matůšková zneškodnila nenápadnou hlavičku a o pět minut později došlo k penaltovému zákroku, kdy Hejlová strčila do Sýkorové. Pro Schwarzerovou nebylo problém proměnit. Vypadalo to, že ze zápasu se stane ještě velké drama, ale právě tato obdržená branka nás nakopla. Hned poté se prosadila zblízka Pěničková po nahrávce Chlumecké. Za další dvě minuty po rohu Zubkové parádně na přední tyč naběhla předchozí střelkyně a parádně zakončila, asi nejpovedenější gól zápasu. V 87. minutě se po nahrávce Holečkové prosadila dělovkou pod břevno Zubková, v posledních sekundách přidala druhou branku Chlumecká, když po centru Hejlové hlavou zakončila u vzdálenější tyče.
 
Výkon rozhodně nebyl dobrý, hlavně první poločas. Ve druhém jsme přeci jen hráli lépe, bohužel rozhodující branky padly až v závěru utkání. V příštím zápase s Hradcem, který hrajeme v sobotu od 14:00, musíme předvést mnohem lepší fotbal.

Zápas nám příliš nevyšel, téměř 40. minut držel Hlučín bezbrankový stav, což se rozhodně nečekalo. „Je to problém se slabšími soupeři, asi jsme je vědomě podcenily, přestože jsme si říkaly, že se to nesmí stát. Nevlítly jsme na ně od začátku a když je dlouho bezbrankový stav, tak to potom začneme honit. Chce to být více trpělivý a čekat na gól, který přijde. V některých případech to byla i křeč, nedařily se přihrávky a kombinačně jsme byly špatné. Kdybychom první dva góly daly dřív, tak by to vypadalo jinak. Přistoupily jsme k tomu moc laxně,“ prozradila reprezentantka Blanka Pěničková.

Poprvé si ve Slavii zachytala mladá talentovaná brankářka Eva Matůšková. „Byl to pro mě parádní zážitek, sice jsem se moc nezapotila, ale zápas to byl super. Velmi si cením, že i když se holkám gólově nedařilo, tak bojovaly až do š?astného konce,“ prozradila. Tomuto soupeři obvykle dáváme plno branek, dnes se dařilo až v závěru. „Bohužel jsme neproměňovaly výrazné šance a taky výborně zachytala hlučínská brankářka,“ doplnila.

"Soupeř proti nám neměl co ztratit, bojoval. Když jsme v prvním poločase neproměnili šance, tak přišla na řadu trpělivost. Jednoznačné vítězství jsme získali v závěru," řekl trenér Petr čermák.

„Do 40. minuty se nám podrželo udržet čisté konto, jen závěr poločasu jsme nezvládli. Ve druhém poločase jsme v závěru asi odpadli fyzicky, ale celkově si myslím, že s výkonem můžeme být spokojeni,“ prozradil vedoucí družstva Milan Matýsek.
 
Juniorky, hráno 2x40 minut:
Slavia – Hlučín 1:1 (1:1)
Branky: 6. čmakalová – 13. Schwarzerová
 
Naše juniorky nezvládly vstup do nově vytvořené soutěže. Byli jsme favority, ale holkám se nedařilo. V sestavě se objevily také hráčky, které se zapojily do zápasu áčka, od začátku hrála čmakalová, Holečková a Přibyslavská. Až ve druhém poločase do hry zasáhla Benýrová.V základní sestavě soupeře byly tři hráčky, které odehrály prakticky celé utkání za áčka a hlavně Schwarzerová byla na hřišti 170 minut! Dále Steffková 169 a Špacírová 160. To nemluvím o brankářce, která odchytala oba zápasy. Nevím, ale to mi přijde dosti nesmyslné a hlavně holky dostávají zabrat.
 
Úvod zápasu nám vyšel parádně, juniorku Hlučína jsme zatlačili a v šesté minutě se dokonce ujali vedení, po chybě brankářky, kdy neudržela míč, doklepávala čmakalová. Vytvořili jsme si i další šance, ale v koncovce se nedařilo. Ve 13. minutě jsme bohužel inkasovali, po rozehrání brankářky ztratila míč Králíčková a Schwarzerová z první překonala vyběhnutou brankářku. Pak jsme vrhli veškerou sílu do útoku, vytvářeli si šance, ale i tak se nedařilo. Soupeř se převážně bránil.
 
Ve druhém poločase se obraz hry nezměnil, nejvíce se do šancí dostávala čmakalová, ale i další hráčka áčka se mohly prosadit. V závěru utkání jsme však málem inkasovali, kdy hlučínské hráčky trefily břevno a jednou se předvedla také brankářka Gablovská. Remíza je však ztrátou, ale snad se do příštího zápasu zvedneme, i když nás čeká těžký Hradec.

„Myslím, že jsem tento zápas podcenily. Na výhru jsme určitě měly, ale nepodařilo se nám proměňovat šance, na rozdíl od Hlučína, který vytěžil z minima maximum. Musíme se pro příště poučit a v dalším zápase zabojovat a pokusit se vyhrát, i když proti Hradci to bude mnohem těžší,“ prozradila k zápasu Kristýna Feixová.

„Je to prostě fotbal, dali jsme v celku brzy gól, jenže pak po chybě hráčky inkasovali na 1:1. Celý zbytek zápasu jsme se trápili na jejich půlce, protože jsme nebyli schopni se prosadit. I když jsme na to měli snad deset šancí. Bohužel Hlučín pouze odkopával a remízu ubránil,“ řekl k zápasu trenér juniorek Slavie Jaroslav Dolejš.

„Předvedli jsme kvalitní poctivý výkon, dali jsme do toho více bojovnosti, které bylo více než u Slavie a to asi rozhodlo,“ uvedl trenér juniorky Hlučína Miroslav Šteffek.

Komentáře (6)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávistky zahájily výhrou

    Pat     před 19 lety 04.09.2005 23:58 |  
    0 0

    Jenom k tomu tématu "170 minut": souhlasím s tím, že to je nesmysl. Vůbec nápad juniorské ligy mi připadá mírně řečeno zvláštní, v případě soutěže , kde i za prvoligový tým běžně nastupují i 15-16leté fotbalistky...Neznám sice situaci v klubech, ale pochybuju, že je všude možné sestavit týmy tak, aby některé hráčky nemusely odehrát v pár hodinách dva zápasy (nejde tady tak trochu o zdraví?). Ale je to jen můj názor jako normálního (aspoň doufám :-)) diváka, zúčastněné hráčky a trenéři se na to třeba koukají jinak.

    • Re: Slávistky zahájily výhrou

      Richi (admin)     před 19 lety 05.09.2005 00:04 |  
      0 0

      Souhlasim s tebou. Zenska liga je specificka, navic holky jsou drive vyvinute. Kdyz je holka dobra, tak uz je bezne, ze v patnacti hraje za acko. Snad jen na Sparte maj tak siroky kadr, ze maj acko a juniorku zvlast. Vsude jinde prave ty mlade se prosazuji. Slavia jako jedna z mala s timto nesouhlasila.

      Jinak dalsi nesmysl v radech. V juniorske soutezi mohou hrat soutez hracky od 1.1. 1987 - 31.12. 1991. To plati na celou sezonu. No a kdyz se holka dejme tomu narodila 1.1. 1992, takze vlastne na jare za juniorku hrat nemuze, prestoze ji je 14, ale kupodivu muze hrat za A tym, protoze tam se vek posuzuje dnem a ne takto.

      No je tu proste hodne blbosti, navic ty dva zapasy, je toho moc, chudak ty holky. Uz i prej v zapase Hradec - Sparta hraly za hradec holky dva zapasy za sebou. Ty holky se znicej!

      • Re: Slávistky zahájily výhrou

        Pat     před 19 lety 05.09.2005 00:21 |  
        0 0

        Nevylez on ten nápad na juniorskou ligu z nějaký letenský hlavy? Vím, že když jsem byl na TC Strahov na derby, fandil tam dost početnej houf holek v dresech sparty a bylo jim tak, no, ne víc jak čtrnáct a to ještě přehánim (spíš míň). Že by sparta potřebovala pro svoje dorostenky ligu, kde by se mohly realizovat a nemusely hostovat jinde? Nebo už jsem jenom tak paranoidní a ta juniorská liga prostě vznikla tak nějak (skoro)všeobecnou shodou oddílů. Jsem rád, že Slavia tenhle nápad nepodpořila.

        • Re: Slávistky zahájily výhrou

          Richi (admin)     před 19 lety 05.09.2005 00:29 |  
          0 0

          Nevim kdo presne, ale mozna ze i mas pravdu, ale hlavne to vymyslela komise zen, ve ktere Slavie nema zastoupeni! Je tam Sparta, Hradec, Kladno, Hlucin!! (kterej minulou sezonu sestoupil a jen diky chytrym vymyslum byl udrzen) ... ale slavia dva roky tam nema nikoho, prestoze se o to snazime. Jsou tam porad stejni lide ..
          A na Strahove fandily zakyne, mozna i juniorky, maji to povinne.

    • Re: Slávistky zahájily výhrou

      (host)     před 19 lety 05.09.2005 11:07 |  
      0 0

      no ono by stačilo jediné: zakázat start v druhém zápase nebo alespoň to omezit na 3 poločasy, což by mi přišlo dostačující - jinak co si budeme povídat - i v dorostech se často stává, že nastoupí hráč v zápase staršího a poté i mladšího dorostu (většinou ale ne na celý zápas).... samozřejmě odehrát 2 zápasy je kravina...

      • Re: Slávistky zahájily výhrou

        Richi (admin)     před 19 lety 05.09.2005 13:12 |  
        0 0

        Pak je tu druha vec, ze proste nejsou lidi, aby za acko a juniorku mohl odehrat jinej tym. To je prave rozdil od muzskeho fotbalu, tam je dost hracu, zde ne. To by pak kvalita juniorske souteze byla jeste horsi.