Fanoušci Slavie

Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

Informace o loňském Setkání slávistů v Mladé Boleslavi vzbudilo na stránkách SN poměrně velký ohlas. Vysvětlili jsme si, co znamená pojem „odbočka“ i čím vším je vlastně Setkání. Pro oživení zopakuji: Fanklub vedle členů individuálních zahrnuje i tzv. kolektivní členy. Jedním z nich je i odbor přátel (OP), již 42 let fungující organizace věrných slávistických přátel, která se mj. zasloužila o záchranu a vzkříšení Slavie začátkem 60.let 20.století a je spojována se jmény jako byl Martin Růžek, Pavel Hanuš, František Šulc, Ilja Prachař a další. A která je i členem „velké“ Slavie, tj. jedním z odborů celé SK Slavia, která zastřešuje všechny sporty ve Slavii

Do spektra fanouškovského hnutí v současné Slavii přispívá OP především tzv. odbočkami (jedná se - podobně jako u slova odbor víceméně o historizující pojmy). Stručně řečeno, jde o do jisté míry podskupiny členů OP v některém městě či skupině (v začátcích OP byla silnou odbočkou i skupina pražských (slušných!) taxikářů, kteří mj. zajišťovali transport v rámci legendárních slávistických karnevalů!). Ty často žijí i svým vlastním životem s řadou sportovních či společenských akcí. Asi nejagilnější odbočkou je v tomto směru Brandýs nad Orlicí, který hodnotí ročně až 52 vlastních akcí (od týdenního cyklovýletu přes turnaj v bowlingu či mariáši, pětiboji se sousední Českou Třebovou, posvícenské posezení u kachničky až po akce pro město a okolí), zahanbit se nedají ani Rožďalovičtí, kde město nejvíce oceňuje jejich tradiční Čarodějnice, které je událostí pro město i okolí), jmenujme ještě například Louny, Bělou pod Bezdězem, Lomnici nad Popelkou, Děčín, Sudovo Hlavno, Lovosice, Frenštát pod Radhoštěm, Šternberk a další. V neposlední řadě jsou jimi i Vikingové z České Lípy, které znáte i ze stránek SN! Uveďme, že Vikingové a Rožďalovičtí vypravili do Hamburku vlastní autobusy, Rožďalovičtí dokonce zachránili život jednomu místnímu fanouškovi, který upadl do bezvědomí a jen oživovací pokusy rožďalovických jej před příjezdem sanitek vrátili zpět do života. V této souvislosti mě mrzí, že na můj mejlík (v němčině!) nikdo z Hamburku dosud nereagoval a kazí mi to zatím jinak 100%-ni dojmy z přístavního města na Labi.

Ale zpět k odbočkám. Před 6 lety vznikl v Bělé nápad, aby se uskutečnilo 1x do roka neformální setkání odboček, kde by si členové zasportovali, podívali se do okolí, zatancovali a popovídali s blízkými přáteli i oficiálními hosty. Stala se z toho tradice, a tak po Bělé následovaly Lázně Bělohrad, Česká Třebová, Rožďalovice, Mladá Boleslav a letos budou hostiteli nás všech Vikingové z České Lípy. Vše už mají prakticky připraveno dnes, byť se Setkání uskuteční až poslední červnovou sobotu, 24.6.2006! Odbočka Vám není neznámá, „vikingzlipy“ je pravidelným diskutérem na stránkách SN.

Jistě se zeptáte – a co my? Chci zdůraznit, že Setkání připravujeme pro všechny slávisty – organizované (v OP, Fanklubu či dalších místních spolcích) nebo i neorganizované. Každý, kdo do ČL 24.6. dorazí, bude vítán! Upřímně vítán. Napravuji tak chybu, kterou beru na svou hlavu, že jsem o loňském Setkání informoval příliš pozdě a příliš stručně. Čas od času se objevím s informací a byl bych rád, kdyby i „nezařazení“ čtenáři SN prostřednictvím internetu postavili svoje mužstvo. Času je na to dost a budeme to vítat! Toť zatím vše!

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

    vikingzlipy (přítel SN)     před 18 lety 12.03.2006 16:26 |  
    0 0

    Tyto slova mohu jen a jen potvrdit.

  2. Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

    Dobi     před 18 lety 13.03.2006 08:44 |  
    0 0

    Děkuji za uveřejnění - shodou okolností ve vhodnou dobu, kdy je méně jiných informací. Nabízím (stejně jako Vikingové) jakékoliv upřesňujíc informace. Setkání je podle mne velkolepé z hlediska slávistických srdíček, sjíždějí se slávisté z nejvěrnějších. Program je vyvážený, hlavně ti starší s chutí jezdí i na 2-3 hodinový výlet po okloí (a že toho je na Českolipsku ke koukání!), tentokrát navíc na výklet nebudu sám (i se svými možná někdy vnucovanými náměty), ale za své si to vzali i Vikingové! Podporu má akce od města a skutečně, kdo chcete, třeba na chvíli "nakoukněte"! Snad jsem mě poznali, že nejsem nějaký ortodoxní fangličkář, ale ctím si každého upřímného slávisty, ať je organizován kdekoliv nebo organizován není! Pravda, mám možná pro někoho příliš vztahu k minulosti, ale to se nezapomíná. Snad jste ti z Vás, kteří jste jeli s námi autobusem za úspěchy Slavie, poznali, že se snažím dohodnout a i poopravit svůj názor, když mě přesvědčíte, že ten Váš je lepší! Takže každého z Vás, kdo se odvážíte do Lípy přijet, spolu s Vikingy srdečně uvítáme a těšíme se i na Vaši účast a názory na těchto stránkách! Třeba nám pomůžete vymyslet další zpestření! No, a že nikdy nechybí dobrá nálada, chutná krmě a především dobrý to český nápoj - zrzavý s pěnou, o tom není nikdy pochyb! Dobi

  3. Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

    jipeslav (přítel SN)     před 18 lety 13.03.2006 08:54 |  
    0 0

    Tato setkání mohou být hodně zajímavá. Rád bych
    se některé z akcí zůčastnil, zahrál fotbálek, pokecal o Slávii a o fotbale. Nepatřím přímo do žádné odbočky, takže nemám tým. Připojil by se někdo ke mně, například z východního kotle?

    • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

      Dobi     před 18 lety 13.03.2006 09:42 |  
      0 0

      Bylo by super, kdyby se dal dohromady třeba nějaký tým z kotle apod. A nebo vůbec není na závadu nabídnout své služby některé odbočce. Je na to čas, od začátku června by se všechny tyhle věci řešily intenzivněji! Zůstaňme v kontaktu asi nejlépe tady na SN - rozhodně, pokud přijedeš i jen tak, budeš vítán! Bývám jednou z duší jakéhosi štábu a vše budeme operativně organizovat. Prostě je tady slávistický duch, doplněk ke všem aktivitám Fanklubu, zájezdů, východní i jižní tribuny! Určitě to vyjde a opakuji - každý slávista je vítán!!!

      • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

        (host)     před 18 lety 14.03.2006 00:25 |  
        0 0

        No my mozna muzstvo poskladame, Nordic !!!!

  4. Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

    Luke (host)     před 18 lety 13.03.2006 15:51 |  
    0 0

    Ty joo, a v Mostě zrovna žádná odbočka není :-( škoda no

    • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

      Dobi     před 18 lety 13.03.2006 16:27 |  
      0 0

      Ale dlouho byla v Braňanech, snad ten človíček ještě žije! Něco vymysleme - slepit třeba mužstvo "nezařazených" nebo se přijet jen tak podívat!

      • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

        Luke (host)     před 18 lety 14.03.2006 07:44 |  
        0 0

        Joo, snad ještě žije:-)

        Btw kolik lidí bude v poli během toho utkání? 11 asi těžko co?:-))

        • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

          Dobi     před 18 lety 14.03.2006 15:28 |  
          0 0

          Hraje se na dvou půlkách normálního hřiště na házenkářské branky a sestava je 5+1 (některý rok si účastníci, myslím, odhlasovali 4+1). A platí hlavně Coubertin!

          • Re: Setkání odboček a věrných slávistů 2006 u Vikingů z ČL 24.6.!

            Luke (host)     před 18 lety 14.03.2006 17:54 |  
            0 0

            super, takže jako u mě na mé bývalé škole:-) Ideální:-)