Fanoušci Slavie

Ultras Slavia - tvůrci choreografií

V pondělí se konalo derby se Spartou na hřišti, ale boj probíhal i mezi fanoušky. A jednoznačně vyhráli slávisté, kteří se prezentovali úchvatnou choreografií. Kdo za tím vším stojí? Jak je možné přispět na tyto nádherné věci? Jaké jsou náklady? Na to vše vám odpovíme v rozhovoru s jedním předních představitelů Ultras Slavia.

derby_choreo1.jpgDerby přineslo při pohledu na jižní tribunu krásný pohled, na začátku zápasu se slávisté prezentovali kartoniádou a červenobílými pruhy doplněné ohni v horním sektoru. Ve druhém poločase poté šest velkých plachet, z nichž vzniklo SLAVIA, poté po menších zmatcích se nevydařil nápis napadající Spartu a po skončení zápasu byly odpáleny po celém jihu pozemní ohně, z čehož vznikl nádherný efekt, který si pochvalovali i hráči.

Jenže aby vůbec tohle všechno mohlo vzniknout, předchází tomu dlouhá příprava. To asi ani není tak podstatné, největší problémem jsou vždy finance. A těch není dost, zvlášť když náklady na takto pompézní utkání jsou velké. Proto se vybírají peníze na stadionu, což je velkým zdrojem příjmu, prodávají se samolepky, které si nyní dokonce můžete koupit v síti prodejnách Fanzone a i přes internet (ZDE)! Je tu také choreofond, na který může přispět každý fanoušek, stačí poslat peníze na účet 194032608/0300. Na významné akce se snaží pomoci i fanklub.

Všechno toto má pod palcem skupina označující se jako Ultras Slavia. Jedním z důležitých je i Orange, který se stará o finance.

Co si běžný fanoušek může představit pod pojmem Ultras Slavia? Kde kdo si může říct, že to je skupina chuligánů, co se rádi mlátí, což by mohlo většinu lidí odradit. Jak to tedy je?
Jsme především skupina lidí, co se aktivně zapojuje do dění v kotli jak na domácích utkáních tak i na výjezdech. Především co se týče choreografií a fandění. Jde nám o to, aby klub jména Slavia Praha měl v ochozech odpovídající prezentaci. V minulé sezóně nastal po určitých změnách obrat k lepšímu. A tuto sezónu se snažíme pokračovat v nastoleném trendu.

derby_choreo2.jpg Jak vůbec probíhá příprava na zápas? Kdo rozhodne, co se podnikne a jak dlouho dopředu se na všem pracuje?
Na tuhle otázku je složitá odpověď. Většinou se sejdeme, každý řekne svojí představu a pohled na věc. Pak probíhá debata, choreo se různě mění a upravuje. Ale je to různé zápas od zápasu. Někdy se na konkrétní zápas vymyslí choreografie tzv. "na míru". Jindy je choreografie vymyšlená a pouze se zvolí vhodný zápas. Zaleží na soupeři a na utkání. Pokud je to výjezd, bereme v potaz i velikost a umístění sektoru pro hosty. Svojí roli hraje také finanční situace.

A kolik se tak na té celé kráse, kterou pak lidé mohou vidět, podílí lidí? A kolik času to zabere, např. teď posledně se Spartou?
Zaleží, co se zrovna dělá. Ale dá se říci, že je to od jednotlivce až po zhruba 10 lidí. Jednoduší choreografie jsou hotové i za den. Ty složitější a náročnější na přípravu trvá vyrobit i pár dní až týden. Nejvíc zaleží na možnosti sejít se. Většina aktivních studuje nebo chodí do práce, takže je to někdy hodně i o improvizaci. Příprava na derby nám zabrala pár dní.

Kolik takové věci stojí? A jak je pořizujete, přes známé či prostě zajdete do krámu a nakoupíte ve velkém?
Zrovna levné to tedy opravdu není. Proto jsme rádi za jakýkoliv příspěvek či materiální pomoc. Materiál kupujeme všude možně, buď v klasických obchodech, či objednáváme přes internet. Občas se naskytne možnost, že nám někdo něco poskytne, ale to je málokdy.

Určitě to nemůžete dotovat ze svého, tak jak získáváte peníze a jak by mohl fanoušek také přispět?
Pokud se to má dělat na určité úrovni, tak to také něco stojí. Nějaké peníze se vyberou mezi aktivními, ale to samozřejmě nemůže stačit. Dále vybíráme v kotli do "čepice". Přispět můžete na domácích zápasech i na výjezdech. Peníze lze také poslat na účet choreofondu (194032608/0300). Nebo je možnost přispět zakoupením ultras samolepek. Ty můžete koupit při zápasech doma i na výjezdech v kotli. Dále pak v Calciu v Myslíkově ulici a nově i v síti prodejen Fanzone, jak v kamenných obchodech, tak v mobilních stáncích na Strahově a také při hokejových utkáních v Sazka Aréně. Vážíme si každého příspěvku a snažíme se o maximální využití prostředků. Všechny vybrané peníze se používají pouze a jedině na nákup materiálu pro výrobu choreografií!

derby_choreo3.jpg Je možné říci, kolik stálo derby? A byl v poslední době dražší zápas?
Derby bylo za poslední období jednoznačně nejvíce nákladný zápas. Dali jsme si na něm opravdu záležet. I když se některé věci nepovedly tak jak měly, zápas měl z naší strany svoji úroveň. Celkové náklady na choreografie (včetně pyrotechniky) se pohybovaly v relaci okolo 20 000 Kč.

Musím souhlasit, že derby bylo opravdu povedené. Ale bohužel tam nevyšla jedna choreografie, kde se stal zádrhel?

Ano, jednalo se o prosvícený igelitový nápis FUCK OFF SPARTA. Původně měl být roztažen na ochozu, ale to se bohužel nezdařilo. Takže se roztahoval v kotli. Problém byl s nepochopením některých lidí v kotli, co mají dělat. Byla to zbytečná chyba, ale musíme se z ní poučit pro příště. Postupně se však situace zápas od zápasu zlepšuje. Dříve byl problém i zvednout a podržet karton nad hlavou. Lidé už teď začínají choreografie více vnímat a i se aktivně zapojují na stadionu při realizaci.

Jak probíhá organizace v kotli, je to lepší než třeba před rokem? Určitě všemu pomáhá i přesun kotle do spodní části. Ale není škoda, že řada lidí stále chodí do horního ochozu?
Přesun kotle do dolní části tribuny výrazně zlepšil celou situaci. Vypadá to lépe opticky i se dají dělat lepší choreografie. V kotli si to řídíme a organizujeme sami. Pomáhá nám v tom i megafonista. Bohužel nutit lidi, aby chodili dolů, nemůžeme. Ale pokud kotel není plný, tak kartoniádu typu Tottenham nebo teď derby nejsme schopni zrealizovat. Ale jde i o jiné choreografie. Aktivní lidé si cestu do kotle najdou a ostatní se snad časem připojí. Nám nezbývá než se je snažit přesvědčit, aby tam chodili. Bohužel při malých návštěvách na Strahově je občas pohled do kotle více než výmluvný. Komu není lhostejná prezentace ultras a chce se aktivně zapojit, třeba i fanděním, je v kotli vítán.

Možná tu převládá mýtus, že v kotli se často dějí jen špatné věci, např. bitky či podpalování věcí, a proto se tam bojí jít. Ale tak to určitě není a třeba když bude u kraje kotle, není v centru, ale stále se může aktivně zapojit a pomůže zaplnění kotle, je to tak?
Jak jsem říkal před chvilkou, opravdu ať každý přijde a vyzkouší si to, třeba se mu to zalíbí a bude chodit pravidelně. Což by bylo jedině dobře. Když je 500 lidí rozesetých po celé jižní tribuně, tak je to úplně o ničem. Když stojí ucelená skupina u sebe, dají se dělat lepší a kvalitnější choreografie, lépe vynikne fandění a prostě už jen opticky to vypadá lépe. Nikdo nikoho napadat samozřejmě nebude a nějaké extrémní nebezpečí mu nehrozí.

Komentáře (24)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    jiri     před 18 lety 08.10.2006 17:28 |  
    0 0

    Orange & spol. na"Hrad"!! Vám lidičky je opravdu mockrát poděkovat za to, co pro SKS děláte. Nezbývá než doufat, že tyto prezenrtace budou stále takové, jako doposud! Jen tak dál! ještě jedno info : www.fanzone.cz - je zde nově sekce Ultras, sloužící k nákupu prozatím samolepek, ale jistě se vše rozroste. SKS 4 EVER

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      (host)     před 18 lety 08.10.2006 17:46 |  
      0 0

      jak doposud spíš vylepšit ne?

  2. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 08.10.2006 19:32 |  
    0 0

    Já si myslím, že by lidé ještě více přispívali na choreo, kdyby se příspěvky na choreo a choreofond staly tak nějak oficiálnější - chtělo by, aby to podpořil i klub jako takovej, tzn. aby to bylo zmíněno v časopisu Poločas, na oficiálních stránkách, mohl by to i hlásit hlasatel na zápase... Myslím, že by tomu lidé víc důvěřovali a víc přispívali. PS: To choreo bylo fakt úžasný, velká pochvala. Paul

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      (host)     před 18 lety 08.10.2006 20:19 |  
      0 0

      taky by se mohlo skusit přispívat SMSkou
      myslim že by se do toho zapojilo dost lidí, alespon o tom uvažujte..

      • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

        Richi (admin)     před 18 lety 08.10.2006 21:20 |  
        0 0

        Tak to nedoporucuji. Protoze dejme tomu kdybys prispel castkou 50 Kc, tak na chorea by prislo asi jen 15-20 Kč!! To je dost na nic, to raději pošlete na účet, tak nepřijdou peníze vniveč.

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      Richi (admin)     před 18 lety 08.10.2006 21:20 |  
      0 0

      Zkusím na fanklubu toto téma nadhodit, aby se to více propagovalo.

  3. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 08.10.2006 21:05 |  
    0 0

    Pánové, byl jsem na jižní tribuně a velmi rád se zapojím do tak úžasných věcí, jaké byli při derby. Rudoši si museli připadat jako vidláci. Pár světlic ubohé. Možná proto si to chtěli vynahradit a provokovali Policii. Jestli chceme a budeme mít nový stadion nemůzem trpět ničení sedaček a jiného vybavení stadionu. Policie musí být důraznější né vyvést 3 chuligány. Nebo mít v sektoru videokamery a klub fanoušů, kteří ničili vybavení bude muset zaplatit škodu a pokutu. Ale nevím jestli je to vůbec možné. Jinak jsem byl rád a překvpený, že někteří slávističtí fans se nenechali strhnout rudýma k výtržnostem. Bylo to super představení a hlavně v klidu. Díky všem na jižní tribuně. Palino

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      (host)     před 18 lety 08.10.2006 21:23 |  
      0 0

      ono je to ted ve sparte trochu slozitejsi nez to vypada.... gordon

  4. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 08.10.2006 21:20 |  
    0 0

    Pro tvůrce choreo. Já osobně dych uvítal, aby megafonista nebo někdo z Ultras Slavia řekl celému kotli co se chystá a jaký bude efekt, aby se nelekli třeba světic. Jako při domácím utkání s Olomoucí. Pěkně si nás nahnali k sobě a řekli kdy a co se zvedne. Palino

  5. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 08.10.2006 21:27 |  
    0 0

    Jen jednoduchý nápad. Bylo by možné, aby na kartonu, který se zvedá nad hlavu bylo něco z obou stran. Prostě choteo, které na povel megafonisty se změnilí otočením kartonů. Něco jako pohyblivý obraz nebo něco podobného. Jste super fanda Ultras Slavia Palino.

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      (host)     před 18 lety 08.10.2006 22:35 |  
      0 0

      to není špatné určitě bych to udělal!!!!!!!

      • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

        (host)     před 18 lety 09.10.2006 19:32 |  
        0 0

        neni spatne ale dost slozite na provedeni, nekteri lide nemaji zas tak vysoke IQ... gordon

        • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

          (host)     před 18 lety 10.10.2006 12:58 |  
          0 0

          tak se tolik nepodceňuj Gordy :DDD Eric

  6. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    palino     před 18 lety 08.10.2006 21:38 |  
    0 0

    Už nejsem anonim! To poslední choreo na derby bylo super a hlavně nečekané, ale efektní. Myslí¨m, že ani sami hráči nevěděli co se děje. Úžasná Slavia.

  7. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 08.10.2006 22:38 |  
    0 0

    Napadla mě jedna taková věc. Jde o to že by klub mohl přispívat na choreogravie jednou korunou z každého prodaného lístku z každého utkání. Myslím že to klub nemohlo položit a naše ultras by to ještě zvedlo. R209Vltava

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      (host)     před 18 lety 08.10.2006 22:59 |  
      0 0

      taky jsem to ted chtěl navrhnout, klidně by to mohlo být i korun 5 (to snad nikoho nezabije). Myslim že bez jižní tribuny by byl poloprázdný strahov tichou hrobkou, takže i klub by mohl nějak (stabilně) příspívat.

      Díky za choreo v ponděli - bylo to super

      • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

        AKI     před 18 lety 09.10.2006 19:52 |  
        0 0

        To určitě,i já se asi "konečně" podívám na Jih na utkání s Jabloncem... AKI

  8. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    Dobi     před 18 lety 09.10.2006 08:06 |  
    0 0

    Vím, že jsem asi jeden z věkem nejstarších, kteří o tom všem ještě dokáží reálně uvažovat. Derby se Spartou bylo supeeeer! V důležitějších zápasech vypomáhám v rozhlasové kabině, která není nad středem, ale vlevo od jihu, takže jsem měl vše z první ruky! A podobně jako Richi, přimluvím se i já na výboru Fanklubu! Nechci tady nějak až příliš zabíhat do minulosti, ale chci zdůraznit, že kotel tu byl vždy - nám tehdy třeba říkali vlajkonoši nebo mládežníci odboru přátel. Možnosti byly omezenější, byl tu skutečný policejní stát, ale parta držela taky při sobě a na ty, kteří by třeba dělali horší jméno Slavii jsme se taky dokázali pořádně "zamračit"!

  9. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    Martysks     před 18 lety 09.10.2006 09:39 |  
    0 0

    Velká poklona k choreu na derby...prostě paráda..Je jen velká škoda, že tolik lidí nechodí na normální zápasy.
    Myslím si že choreo šlo hodně nahoru a obdivuju ty co si s tím dají práci...Přihodím pár nápadů: co třeba v exponovanějších zápasech(derby, uafa atd) udělat i choreo na východě, třeba jen na začátku zápasu, plachty s nápisem SKS nebo nak něco? Co ten obří dres, existuje? ...
    Choreo je good, jen by to chtělo vymyslet nějaké chorály(zpívaný a delší alá england) po vstřelení golu nebo když se klukům nedaří.A pak samo naučit fans zpívat:o))

  10. Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

    (host)     před 18 lety 09.10.2006 13:53 |  
    0 0

    Nezlobte se, ale mně se sprostá slova moc "supéér" nezdají. Ať už v češtině nebo v angličtině. Choreo bylo opravdu krásné a určitě náročné na přípravu, ale jistě mohlo mít kultivovanější obsah! Slavia není žádná žumpa... Nevím, jestli nemám zrušit trvalý příkaz ve prospěch Choreofondu...
    amila

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      Dobi     před 18 lety 09.10.2006 16:16 |  
      0 0

      Snad nejsem ani umírněnec, ani radikál. Jedna jediná utržená sedačka mě štve více než Vás všechny, už jsem se tady před rokem vyjadřoval. Ale zažil jsem před 30 roky na vlastní kůži, když vlajkonoši něco provedli, kritiku na sebe a další přátele-organizátory. Blbec se vždycky najde, ale jde mi o celkový dojem a ten byl supeeeer. A sprostá slova? Sivok? Poborský? Oni si začli! To, co provedl třeba Poborský kolem Viga, za to byla reakce až moc mírná! A Sivokovo kecy kolem kanálů. Scheisse!! Do govna sa njima, pićku njih materinu. To jen abych nenadával ani česky ani anglicky! Bohužel na 110 let sviňáren a podrazů Sparty nejen vůči nám, na to jsou i sprostá slova někdy až příliš slušná... A přitom si vážím hráčů jako Kvašňák, Mašek nebo zesnulý předseda Spartaklubu, vynikající herec Václav Voska nebo režisér Martin Frič! Brrrrrr, to jsem se zase rozdurdil!

      • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

        (host)     před 18 lety 09.10.2006 16:57 |  
        0 0

        Se vším souhlasím, ale přece jen - to jsme jako oni?

    • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

      Python     před 18 lety 09.10.2006 18:55 |  
      0 0

      Já bych se se vzhlížel ve všech ostatních evropských zemích, které patří mezi vyspělejší, to znamená být radikálnější a fanatičtější:)! Už vidím, jak Poborský by v Itálii něco prohodil na AS jako tady na Slavii... Za pár dnů by mu v lepším případě zníčili auto. A co? Nikdo by se tam tomu nedivil a ani nesmyslně nepohoršoval na netu (ti co se nejvíc pohoršují, tak toho nejmíň dobrého dělají, že...). Nedělejme tu z nějakého "Fuck off" vědu - ve všech ostatních FOTBALOVÝCH zemích je takový transparent hodně slabý odvárek. Není nic tak ubohého a nezajímavého, jako rádoby vtipné a slušné rýmovačky "ultras" hochů z Liberce. Na takovou úroveň nepadat, pouze nahoru!

      • Re: Ultras Slavia - tvůrci choreografií

        alonso     před 17 lety 08.02.2007 22:13 |  
        0 0

        Přesně tak viděl sem v jednom časáku fotky z různých evropských lig, kde například na jednom trasparentu galský kohout ze zadu uspokojoval D. Beckhama a podobně takže bych taky z nějakého transparentu vědu nedělal.