Můj příběh

Do Milána na Beckhama

Snad žádný fotbalový fanoušek by nepohrdl tím, jet se podívat na Serii A a vidět na vlastní oči zápas AC Milán. Navíc hostování Davida Beckhama v tomto klubu bylo pro mě takovým lákadlem, že jsem spojila příjemné s příjemným a předminulý víkend vyrazila na zápas s Cagliari.

Zápas se hrál v neděli od 15 hodin, do Milána jsem přiletěla ráno a po párhodinové prohlídce města jsem vyrazila ve čtvrt na dvě metrem ke stadionu Giuseppe Meazzy, tedy San Siru. V metru mě obklopila skupinka přátelských fandů Cagliari, kteří moc zatoužili se se mnou vyfotit, což jsem zcela nepochopila, ale raději jsem se nebránila. Celkově jsem moc fanoušků v metru neviděla, přeci jen bylo asi moc brzo před utkáním. Po dvanácti minutách jízdy jsem vystoupila na stanici nejblíž k San Siru a měla jsem dvě možnosti: buď jít pěšky nebo využít klubového autobusu, který dopravuje fanoušky ke stadionu zdarma. Rozhodla jsem se pro první možnost a užila jsem si patnáctiminutovou procházku.

Chodníky u stadionu lemovalo pár desítek stánků, vedle občerstvení i s klubovými suvenýry od dresů přes šály nebo kšiltovky. Blíže u stadionu pak byly pokladny, kde si fanoušci kupovali lístky a u dalšího bloku pokladen jsem si vyzvedla lístky i já. Přes internet jsem si koupila vstupenku do oranžového sektoru 1. prstence, tedy na spodní tribunu, do jihovýchodního rohu za 59 euro. Bez problémů jsem dostala obálku se svým jménem a lístkem a jala se hledat vchod 2, kterým jsem měla vstoupit do areálu, turnikety jsem prošla bez jakékoliv osobní prohlídky. Pak nastala fáze dalšího hledání, a to sice vstupu přímo na stadion, měla jsem ale štěstí a hned u prvního vchodu jsem se trefila. Vyšla jsem pár desítek ne příliš vzhledných schodů, a ocitla se uvnitř osmdesátitisícového stadionu, který byl v tu chvíli ještě dost prázdný. Usadila jsem se na svém místě, udělala jsem si pár fotek a nasávala atmosféru. Díky prodavačům občerstvení, kterých bylo několik na každý sektor, jsem mohla nasávat i colu, půl litru za čtyři eura. Vzhledem k tomu, že jsem stadion nijak neobcházela, tak netuším, zda bylo i přímo na stadionu nějaké teplé občerstvení, prodavači vedle coly nabízely brambůrky a nějaké krekry. Tím, že jsem šla rovnou na svoje místo jsem přišla i o obchod se suvenýry, z dalších zajímavých věcí je na stadionu ještě muzeum a prohlídka, oboje je však v den zápasu zavřené.

Ze svého místa jsem měla výborný výhled na trávník, ale vzhledem k nízkému podhledu už jsem neviděla horní dvě patra stadionu, což byl docela divný pocit a tak jsem se ráda před zápasem přesunula na nižší volná místa, ze kterých byl výhled daleko lepší. To už ale hráči měli dávno za sebou rozcvičení, fotbalisté AC se bohužel rozcvičovali dál ode mě. Tribuny se přeci jen pomalu zaplnily, ale stadion byl nakonec obsazený asi jen ze 75 procent. Na západní, modré tribuně byli fanoušci, kteří mi připadali jako kotel, vedle mě na východní bylo také mnoho příznivců s vlajkami Milána, ale bylo tam hodně dětí, tak jsem to odhadla na sektor pro rodiče s dětmi. Na západní tribuně vyvěsili fandové několik vlajek i v národních barvách a ta česká se mezi nimi určitě neztratila. Na světelné tabuli se samozřejmě také objevily sestavy, hlasatel četl křestní jména hráčů a fanoušci měli doplňovat příjmení, ale nezdálo se mi, že by to nějak extra fungovalo. Mimo hru byli Ševčenko, Kaká, Nesta, Gattuso či Ronaldinho, ale i tak nastoupila skvělá sestava Abbiati, Maldini, Zambrotta, Jankulovski, Favalli, Bonera, Pirlo, Flamini, Inzaghi, Seedorf a samozřejmě David Beckham, který se díkybohu nezranil a já tak mohla sledovat, jak přímo pode mnou zahrává parádní rohy a vyučuje obránce Cagliari. Z lavičky ještě do hry zasáhli Senderos, Antonini a Ambrosini, nevyužiti zůstali Dida, Kaldaze, Viudez a Emerson.

V zápase diváci viděli jen jeden gól, v 65. minutě se trefil Seedorf, jinak měl Milán mnohem více ze hry a vytvořil si dost šancí, ale i Cagliari několikrát vystrčilo růžky. V první půli mě zvláště zaujal výkon Inzaghiho, který útočil na bránu blíž u mě a který asi neměl svůj den, připsal si několik neproměněných šancí a balón ho moc neposlouchal. Atmosféra mě trošku zklamala, výrazněji fandila jen západní tribuna. Po vstřelené brance samozřejmě řvali nadšením všichni. Fanoušci byli tak různě namixovaní, v mém sektoru byli hlavně turisti, ale i příznivci Cagliari, kteří byli roztroušení i všude po stadionu.

To, jak vypadají konce zápasů na San Siru jsem se bohužel nedozvěděla, protože jsem v 89. minutě musela odejít, abych stihla letadlo zpátky do Prahy, ale zvenku stadion parádně hučel. Každopádně se mi splnil sen, viděla jsem hrát Beckhama, a celkově to byl velice příjemný výlet.



Videa:
Nástup hráčů
David kope roh

Komentáře (21)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Do Milána na Beckhama

    quelhar (admin)     před 15 lety 02.03.2009 21:45 |  
    0 0

    Diky za zajimavou reportaz, do Milana se vyhledove taky chystam, tak jsem rad, ze neni problem s nakupem listku pres Internet :o)
    Docela se divim, ze jsi neprosla zadnou osobni prohlidkou. V Rime me prohlizeli pri vstupu celkem trikrat - dvakrat ochranka a jednou policajt.

    • Re: Do Milána na Beckhama

      jane (admin)     před 15 lety 02.03.2009 21:47 |  
      0 0

      Vypadala jsem hrozne nevinne, mela jsem jen malinkou kabelku :) Kdybys potreboval pak vedet nejake detaily, ozvi se, rada poradim.

    • Re: Do Milána na Beckhama

      Torcida     před 15 lety 03.03.2009 12:51 |  
      0 0

      Zdravím. Předně díky za článek.
      S těma kontrolama v Římě se mi to nějak nezdá. V roce 2005 na derby byly takový běžný a holky nekontrolovaly vůbec. A loni při derby v Janově nebyly kontroly žádný, tam by šlo pronést cokoliv.

      • Re: Do Milána na Beckhama

        quelhar (admin)     před 15 lety 03.03.2009 13:10 |  
        0 0

        Nevim, mozna jsem vypadal podezrele, ale fakt me kontrolovali trikrat. Jednou pri vstupu do arealu stadionu po otevreni bran, podruhe primo pri pruchodu turnikety (samozrejme vstupenka na jmeno, takze take kontrola pasu, zda udaje sedi) a potreti za turnikety - stali tam policajti a ti me prohledali jeste jednou. A to byl obycejny zapas s Regginou, zadny vehlasny souper, stadion poloprazdny.

        • Re: Do Milána na Beckhama

          slaviator     před 15 lety 03.03.2009 13:57 |  
          0 0

          Třeba ses jim líbil... :-) Si vem, jako Tomáš říkal, že ho na Žižkově v neděli asi třikrát prohmatávali koule (či jak přesně to řek)

          • Re: Do Milána na Beckhama

            Torcida     před 15 lety 03.03.2009 14:31 |  
            0 0

            To je taky možný :-). Navíc jsem měli lístky od překupníka, protože bylo vyprodáno dlouho dopředu, takže na úplně jiný jména a bez problémů. Je pravděpodobný, že po těch několika incidentech v posledních letech přitvrdili, ale loňská zkušenost z Janova tomu moc nenahrává.

  2. Re: Do Milána na Beckhama

    lucky-pilda     před 15 lety 03.03.2009 00:03 |  
    0 0

    ParHODINOVE prohlidce Milana? Cos tam takovou dobu prohlizela?! Ja tam byl nedavno a muzu rict, ze na prohlidku tohoto mesta staci vklidu hodka, protoze krome toho chramu a prilehlyho nakupniho centra (a samozrejme stadionu) tam opravdu vubec nic neni ;-)

    • Re: Do Milána na Beckhama

      jane (admin)     před 15 lety 03.03.2009 06:44 |  
      0 0

      Tak prosla jsem si ten hrad, pak sem byla vevnitr Domu a na strese, prosla jsem to k la Scale a pak k nejakymu parku a jinou ulici zase zpatky, omrkla jsem nejaky kostel a najedla sem se, mi to zabralo tri a pul hodiny.

      • Re: Do Milána na Beckhama

        Sokrates55 (přítel SN)     před 15 lety 03.03.2009 08:23 |  
        0 0

        Děkuji Vám Jane za hezké povídání a zážitky s cesty za D.Backhamem do Milána. V této době obzvlášť pěkné pohlazení, oproštěné od všelijakých ironií a dalších lidských nejapností. Děkuji moc. Sokrates55

    • Re: Do Milána na Beckhama

      denydzlSKS     před 15 lety 03.03.2009 23:17 |  
      0 0

      já když tam byl před cca 4 rokama tak Dom byl ze 3/4 pod plachtou a opravoval se, la scala byla v totální rekonstrukci a pod plachtou a tak jsme celá rodina měla největší zážitek ze san sira:-)

  3. Re: Do Milána na Beckhama

    KING25     před 15 lety 03.03.2009 09:52 |  
    0 0

    Skvělý článek. Já jen doufám, že na podzim si podobných výletů užijeme dosti se slávií

    • Re: Do Milána na Beckhama

      quelhar (admin)     před 15 lety 03.03.2009 10:20 |  
      0 0

      Tak do Milana bych to bral. Podle vyvoje v tabulce by to na podzim nejspis znamenalo, ze by to byl vylet v ramci zakladni skupiny LM :o)

      • Re: Do Milána na Beckhama

        KING25     před 15 lety 03.03.2009 11:52 |  
        0 0

        No v to doufám :-)

      • Re: Do Milána na Beckhama

        slaviator     před 15 lety 03.03.2009 13:12 |  
        0 0

        Za Interem nebo AC? :))

        • Re: Do Milána na Beckhama

          eomer (přítel SN)     před 15 lety 04.03.2009 18:48 |  
          0 0

          Třeba já dicinky Inter :))

          • Re: Do Milána na Beckhama

            slaviator     před 15 lety 04.03.2009 22:23 |  
            0 0

            Lepší by byla Stará dáma.. :)

  4. Re: Do Milána na Beckhama

    martyni (přítel SN)     před 15 lety 03.03.2009 10:40 |  
    0 0

    Jane, diky za reportaz, napada me, zda by se preci jen neslo inspirovat v tom, ze i pres internet lze koupit listek na jmeno. Jinak San Siro s tim vysokym uzavrenym kotlem vypada monstrozne:-). Co Jankulovski, hral lip nez za repre?

    • Re: Do Milána na Beckhama

      jane (admin)     před 15 lety 03.03.2009 11:02 |  
      0 0

      Na jmeno koupit sel, ale pak pri vydani mi pani kontrolovala udaje v pasu, ktere musely souhlasit s udaji na listku a navic jeste s udaji na kreditce, kterou jsem listek pres net platila. A sel myslim koupit jen jeden na jedno jmeno a tahle moznost je jenom pro lidi, kteri nejsou z Italie. Ja uz repre dlouho nevidela hrat, ale podal myslim standardni vykon, mel tam i par pruniku a slusnych centru do vapna. Kazdopadne je to super pocit, kdyz clovek vidi, ze za takovyhle klub hraje Cech a ze to dotahnul docela daleko :)

      • Re: Do Milána na Beckhama

        slaviator     před 15 lety 03.03.2009 13:15 |  
        0 0

        S Jankulem souhlasím, jen více takovejch hráčů, kteří hrajou v podobných velkoklubech. Kdo z Čechů dneska hraje v TOP týmech? Čech, Jankulovski, Grygera s Nedvědem a D.Jarolím s Drobným a zraněný Rosický. I když, ono sedm hráčů kteří patří do základu TOP týmů v nejlepších ligách světa na tak malej stát jakým jsme, to není zase tak špatný.

        Ale škoda, žes měla malou kabelku. Kdybys měla pořádnou tašku, mohla jsi Beckse vzít s sebou. Na standartky by se nám hodil :)

      • Re: Do Milána na Beckhama

        martyni (přítel SN)     před 15 lety 03.03.2009 14:45 |  
        0 0

        tak ne ze by Jankul patril k mym oblibencum, ale samozrejme hrat za AC, to se nepovede jen tak nekomu.. Mam prave ale pocit, ze dneska tech par cechu, co hraje ve velkych tymech, tak na repre kaslou.. ackoli je to vlastne jedno, stejne je repre porad spartanska sebranka:-))

  5. Re: Do Milána na Beckhama

    Pedro08     před 15 lety 04.03.2009 14:53 |  
    0 0

    Osobne jsem na tomto stadionu byl 4, ale pouze na Interu, AC Milan nemam vubec v oblibe az na Nestu. Kdyz je vic lidi tak je tam vynikajici atmosfera, ale casto je tam lidi pomalu a to je to potom takove divne v te velikosti se treba 30000 lidi ztraci. Slavie na Interu, to by bylo bezva, urcite by bylo zajimave sledovat, jak si poradime s takovymi buldozery jako Adriano a Ibrahimovic.
    Pro me zustava nejhezcim stadionem kde jsem byl stadion v Mnichove, strasne se mi libi zvenku.