Fortuna liga

Statistické okénko - 23. kolo

O další zápas se rozrostla nešťastná série Slavie bez tříbodového zisku. Ta nyní čítá už hrozivých deset utkání, nejvíce v samostatné české lize.

Slavii se v této sezóně na venkovních hřištích naprosto nedaří, z dvanácti zápasů dokázala vyhrát jediný (na Slovácku) a hned sedm jich prohrála. Právě sedmou porážku venku zaznamenala Slavia v Olomouci, kde předvedla v první půli solidní výkon s třemi vypracovanými tutovkami, ovšem po poločasovém střídání Latky se ze hry prakticky vytratila a na žádný tlak či šance už nedošlo, naopak několikrát musel zasahovat Berkovec. Sedm kol před koncem tak Slavii nalezneme až na jedenácté příčce, na první polovinu tabulky, která byla vytyčena před startem jara jako cíl, ztrácí už sedm bodů. Naštěstí desetibodový náskok před patnáctým Baníkem zůstává nezměněný, a tak sestupové starosti (ještě?) nejsou akutní. V pondělí čeká Slavii domácí zápas s posledním Žižkovem a přestože je kádr prakticky v troskách, pokud neporazí ani "todleto", tak se může poměrně dobrá nálada z derby opět otočit. Ostatně mimofotbalové okolnosti (fanshop, stadion, ...) ve prospěch dobré nálady fanoušků rozhodně nehovoří a jediné, co by mohlo současnou celkovou mizérii kolem klubu aspoň částečně zmírnit, je právě výhra nad Žižkovem. Ovšem to by Slavia musela protrhnout střelecké trápení, v posledních deseti zápasech totiž vstřelila jen pět branek (2x Latka, Pospěch z penalty, Jarolím a Blažek).

A tak - podle hesla "hlavně ať chcípne koza sousedovi" - mohli mít někteří fanoušci Slavie o víkendu radost jen z toho, že se vpravdě husarský kousek povedl Spartě. Ta doma podlehla Příbrami 0:2 a v tabulce klesla na druhé místo. Pro Spartu to byla už čtvrtá domácí porážka v této sezóně a v tabulce domácích zápasů je pouhý bod před Slavií. Sparta na jaře pod GSM Hřebíkem vyhrála jen tři ze sedmi zápasů, přitom hrála čtyřikrát doma. Případná porážka v Liberci by znamenala nutnost uhrát v posledních šesti zápasech o šest bodů více než lídr tabulky, tedy hodně těžký úkol. Není divu, že se i na Spartě pomalu probouzejí antipatie vůči novému GSM, jehož předchozí mise ve Spartě skončila i vinou nepřízně fanoušků totálním fiaskem.

Novým lídrem soutěže je tak Liberec, který zvítězil na Dukle. Opět není možné vynechat připomenutí série Liberce, ta nyní čítá 14 zápasů s bilancí 12-1-1 a započala právě výhrou 3:0 na Letné proti Spartě. Liberec je tak týmem s absolutně nejlepší formou, jak krátkodobou (čtyři výhry v řadě), tak dlouhodobou. Dukla naopak nevyhrála už potřetí v řadě.

Naopak absolutně nejhorší krátkodobou i dlouhodobou formu má Bohemians. Klokani mají stejně pozoruhodnou sérii jako Liberec, v posledních 14 zápasech mají totiž bilanci 0-3-11, kterou v desátém kole započali domácí remízou s Duklou, na jejíž hřišti se už zítra představí znovu. Tehdy byla Bohemka druhá, nyní je čtrnáctá s pětibodovým náskokem na patnáctý Baník. Nelze se nezmínit ani o Žižkovu, který vyhrál podruhé v řadě a na Baník se dotáhl na rozdíl jediného bodu. Před třemi týdny naprosto odepisovaný tým tak během tří kol získal stejný počet bodů jako v předchozích dvaceti a plnohodnotně se vrátil do boje o záchranu. V pondělí tak proti Slavii místo odevzdaného soupeře nastoupí tým, který posbíral trochu sebevědomí a má už zase reálnou naději na záchranu.

Zpátky do boje o titul, z něj totiž ještě nevypadla ani Plzeň. Ta nyní ztrácí šest bodů na Liberec a čtyři na Spartu. Navíc s Libercem bude hrát v posledním kole ligy, pokud tou dobou nebude o titulu rozhodnuto, bude se jednat o neuvěřitelně napínavé finále. V pondělní dohrávce zvítězila Plzeň potřetí v řadě, v Ostravě vedla už 3:0, heroický výkon domácích ve druhé půli vedl ke vstřelení dvou branek, na vyrovnání už však bylo pozdě. Baník naopak potřetí v řadě prohrál a přes zlepšené jarní výkony se stále nemůže dostat byť jen na dostřel nesestupovým pozicím.

V dalších zápasech se už o moc nehrálo. České Budějovice si připsaly cennou výhru díky penaltě v poslední minutě za ruku ve vápně, na Baník tak mají náskok už osmi bodů a relativní klid. Teplice vyhrály v Boleslavi, která se po kolapsu v Liberci totálně rozložila (0-1-3) a pro bohatý klub se sezóna rázem řítí do dalšího neúspěchu. V posledním zápase Jablonec porazil Slovácko a alespoň částečně napravil dojem z výbuchu na Žižkově.

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Titul získá Plzeň

    ElvisPresley     před 12 lety 05.04.2012 12:04 |  
    0 0

    Nejlehčí los + vzájemné utkání se Slovanem doma v posledním kole.

    • Re: Titul získá Plzeň

      Jiri1     před 12 lety 05.04.2012 12:56 |  
      0 0

      Zdravim, take odbocim, dnes se bude disciplinarni komise zabyvat tou nasi pyroshou a dalsimi nedostatky v poradatelsle sluzbe, nejde o nic zasadniho , takze tipuji jen pokutu do 50000.

    • Re: Titul získá Plzeň

      harry     před 12 lety 05.04.2012 15:44 |  
      0 0

      Poslední kolo se ale hraje v Liberci,ne v Plzni...