Názory

Slávistický čajíček

Asi každý slávista zaregistroval dost svérázná prohlášení trenéra Koubka v tisku. A musím říct, že především pasáž o tom, že v juniorce a dorostu nevidí žádného hráče pro "A" tým mě úplně nadzvedl ze židle. Byl to totiž totální knock out všem talentovaným juniorům i lidem, co dřou pro mládežnické týmy Slavie.

To, že Miroslav Koubek není žádný velký řečník a často v rozhovorech plácne nějakou nepředloženost, se dlouhodobě ví. Místo aby napočítal do tří a řekl něco diplomatického, střílí hned, co má na srdci, což je pro tisk vítané, ale často je to od něj střelba do vlastních řad.

Poslední jeho výroky považuji za maximálně nešťastné a domnívám se, že by se jimi mělo zabývat i vedení klubu. Zcela devalvovat juniory Slavie, kteří tvoří dlouhodobě nejlepšími týmy v juniorských kategoriích od žáků, přes dorosty po juniorku je podle mě harakiri v přímém přenosu.

Jak slova o "čajíčkových ligách" asi musela působit na všechny juniory ve Slavii? Logicky asi tak, že s tímhle trenérem si ve Slavii nekopnou a už aby si začali hledat jiné působiště. Stejně tak je to dle mě facka dlouhodobě výborné práci všech trenérů, kteří netrénují pro peníze, ale protože je to baví.

Možná si ani pan Koubek neuvědomil dopad svých slov, ale podle mě by se toto v moderním evropském klubu prostě nestalo. Umíte si představit, že by třeba Arsene Wenger řekl, že hráči z juniorky jsou k ničemu? Naopak, Wenger má "koule" na to, aby do důležitého zápasu nasadil 18-letého juniora a ten zápas rozhodl. Na toto trenér Koubek odvahu nemá a tak hledá záminky, proč to nejde.

Trenér hovoří o tom, že junioři nemají zkušenosti a potřebují jít na hostování. Ale každý výtečný hráč začínal jako junior a z málokoho se stal výtečný hráč díky hostování. Naopak, stal se jim proto, že trenér měl dost odvahy na to, aby ho nechal hrát. Navíc tato věta je o to trapnější v té rovině, že tu je farma v ČFL, což je již solidní liga, ale ze Slavie tam pravidelně NIKDO nechodí. Přitom to je snazší řešení, než hledat hostování. Kdyby každé kolo za Admiru nastoupili 3 junioři, bylo by to jedině dobře. Takže v této oblasti vidím velké selhání na straně Slavie a leží i na bedrech Koubka, který jen hledá alibi a tlačí na to, aby dostal hotové posily.

Asi je zbytečné jmenovat celou řadu odchovanců Slavie, kteří září v jiných klubech. Pan Šeterle dojemně líčí v televizi, že současná bída Slavie je dílem způsobena i tím, že jsme si nechali utéct mnoho juniorů, kteří září jinde. Pokud bude Slavia dál jednat takto neuctivě k odchovancům, vězte, pane Šeterle, že brzo bude následovat další vlna odchodů.

Slavia má dlouhodobě problémy se začleňováním juniorů do sestavy. Za poslední léta se to podařilo do "A" týmu zabudovat jen Ondru Petráka a Zmrhala, zde si však lze úspěšně klást otázku, zda by tomu tak bylo bez vlivu Jardova vzoru, Karola Kisela. Ostatní ligové týmy za tu dobu zapojili do sestavy spoustu juniorů, snad je až škoda všechny jmenovat, mnohý příklad známe. Ale ve Slavii se o mládeži pořád jen mluví a skutek utek.

A tak junioři levně odchází a my se je pak snažíme draze a často neúspěšně odkupovat zpět jako naposledy v případě Vrzala z Dukly. Jak dlouho si myslíte, že bude ještě bavit hrát za juniorku hráče jako Šimeček (nejlepší hráč minulé sezóny Juniorské ligy), Bazal, Hrubý? A nebudou chtít i další nadaní dorostenci jít do klubu, kde pocítí kontinuitu mezi dorostem a dospělým fotbalem? Nedivil bych se, kdyby pomalu začali uvažovat o odchodu. A Slavia si pak znovu bude drbat hlavu. Hlavně, že v "A" týmu "září" celá řada hráčů, které by hráči juniorky strčily do kapsy. Jako příklad stačí uvést zápas v přípravě proti Krasnodaru, ve kterém nastoupili junioři a ruský klub zcela potupili. Od té doby si mladící za "A" prakticky nekopli a shodou okolností jsou výkony Slavie čím dál ubožejší. Jak hluboká je mezi tím souvislost je na hlubší analýzu, ale jistě je to bod k zamyšlení.

Jako další velmi hloupé výroky hodnotím časté strefování Koubka do Proška za zmařenou šanci proti Plzni. Prošek si to určitě sám vyčítá a trápí se tím a Koubek ho neustále v médiích pranýřuje za jednu neproměněnou šanci. Proč nezmíní kolik šancí nedal Juhar či Nitrianský? Proč nevyzdvihne Proškovu rychlost a výborné centry, kterými připravil dost brankových příležitostí, kteří jeho spoluhráči nevyužili? Pak se divte, že hráčům jako Tusjak se vůbec nechce vracet do Slavie z hostováních, protože na hostování se k nim chovají zcela jinak, než v mateřské Slavii, navíc jistě tuší, že u Koubka mu pšenka nepokvete.

Tyto výroky jsou prostě hloupé, a zcela účelové. Devalvovat současný kádr a vyhádat si posily. Ale možná si neuvědomuje jejich důsledky v dlouhodobém horizonty. A to už může být pořádně silná káva, slovy pana Koubka.

Domnívám se, že pokud se ve Slavii někdo neprobere, tak úpadek nezastaví nikdo, ani ruský investor, protože klub rozkládá amatérismus zevnitř. A poslední rozhovory pana Koubka k tomu přispívají. Doufám, že to byl jen nějaký Koubkův úlet ve "slabou" chvilku, ale přimlouval bych se k tomu, aby měl Koubek "náhubek" podobně jako svého času Miroslav Platil, který každým rozhovorem totálně naštval všechny slávisty.

Takže pane Koubku, možná by stálo za to juniorům konečně dát šanci místo neopodstatněné a dle mě iracionální kritiky. Zatím jste ve klubu krátce, takže se nechci pouštět do příkrých soudů, ale místo útoků na úspěšné juniorské výběry Slavie byste se měl zaměřit na hru a výsledky "A" týmu, za které jste odpovědný. Tam zatím velké zlepšení nenastalo. A pro zajímavost - spousta slávistu si chodilo "léčit" bolavé srdce z "A" týmu na juniorku, která hrála výtečný fotbal.

Komentáře (278)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé