Ženský fotbal

S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

Na letišti v Permu jsme si popovídali s úspěšným trenérem Antonem Mišovcem o postupu do čtvrtfinále Ligy mistryň.

Máme den po postupu slávistek mezi osm nejlepších týmů v Evropě, uvědomujete si, čeho se podařilo dosáhnout?
Plně si uvědomuji význam tohoto úspěchu, kterého jsme dosáhli jako tým. Je to pro nás odměna za tvrdou práci v tréninku, mentální přípravě a v posilování týmového ducha. Jsme moc šťastní, že se nám to povedlo. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom na jaře mohli v této úspěšné cestě pokračovat.

Co bylo klíčové pro úspěch se Zvezdou?
Náš týmový výkon a úspěch v domácím utkání, kdy jsme vstřelili dvě branky. V Rusku nás čekaly těžké podmínky, minus 16 stupňů, těžký terén, takže to mohlo ovlivnit toto dvojutkání, ale naše hráčky jsou fyzicky a mentálně velmi silné. Děkuji všem, že udělali pro úspěch maximum. Nejdůležitější byla naše herní forma, kterou jsme vyladili přesně na závěr podzimní sezóny. Zvládli jsme derby 4:0 po kvalitním výkonu a v obou utkáních s Brondby a se Zvezdou jsme se prezentovali velmi dobrou hrou.

Do obou zápasů Slavia vstupovala jako outsider, přesto dokázala favorita zaskočit, čím to?
Bylo to hlavně naší aktivní hrou, velmi dobrou taktickou přípravou, přenosem taktických pokynů do utkání. Byli jsme psychicky velmi silní a odolnější než soupeř. Protože např. s Brondby jsme prohrávali 0:1 a dokázali jsme to otočit. Se Zvezdou jsme šli do vedení 1:0, soupeř do poločasu vyrovnal, ale my jsme si aktivní hrou vzali vedení zpět na svou stranu.

V čem vidíte posun týmu během podzimní sezony?
Loňské zápasy Ligy mistryň s Barcelonou byly pro většinu hráček první zkušeností s podobným kvalitním klubovým fotbalem. Měli jsme velmi dobrou kvalitní zimní a letní přípravu. Přípravné utkání s Bayernem, Spratzernem, Neulengbachem, tedy týmy, které měly zkušenosti s Ligou mistryň. Kostra týmu byla na úspěšném vystoupení na univerziádě v Korei. Měli jsme sice pomalejší rozjezd do sezóny, protože po univerziádě jsme museli zvolit jiný model přípravy, ale věděl jsem, že forma by měla gradovat v říjnu a v listopadu, kdy budou nejtěžší utkání. To se nám povedlo. Hlavně všechny hráčky velmi dobře pochopily odlišný systém přípravy v této sezoně, patří jim za to moje poděkování, za jejich přístup v těžké tréninkové a přípravné fázi.

V létě jste zmínil přání dostat se do čtvrtfinále Ligy mistryň, ale lidé tomu nevěřili, co jste musel udělat, abyste přesvědčil okolí, že na to slávistky mají?
Nejtěžší je změnit myšlení lidí, ale na to abyste měli nějakou vizi a viděli cestu, musíte tomu věřit a pak vám uvěří ostatní. Nenechat se odradit lidmi, kteří nejsou úplně přející, samozřejmě nějakými posměváčky, pořád jít svou cestou, posilovat psychickou odolnost týmu. Dodávat hráčkám mentální sílu. Vše, co jsem vyjmenoval, můžete udělat za předpokladu, že budete vítězit a budete v utkáních úspěšní. Protože není důležité jen vítězství, ale i cesta, kterou se k němu dostanete. Moc si vážím celého týmu za to, že dokázal pochopit a realizovat tyto vize.

Ženský tým Slavie zažívá nejlepší období v novodobé české historii, navíc se to sešlo s příchodem nových majitelů, kteří hlásí "průměr nestačí". Cítíte souznění od nového vedení?
Od svého vstupu jako trenéra k ženskému týmu se řídím podobnými zásady jako nastínilo nové vedení a jsem rád, že to samé zaznělo z úst pana Šimáněho, protože u nás jsme už tyto myšlenky před týmem prezentovali dříve. Obrovsky si vážíme podpory fanouškovské obce, vedení a všech jeho kroků, které nám pomohly před domácími zápasy Ligy mistryň zvýšit sebevědomí. Byl jsem moc rád, za sebe i za tým, že nás před domácími zápasy navštívil v kabině sportovní ředitel Slavie Josef Jinoch. Motivoval nás do skvělých zápasů a všem nám udělal radost odměnou pro tým.

Je to váš největší úspěch v trenérské kariéře?
Zatím je to můj největší trenérský úspěch. Prošel jsem týmy u mládeže a mužů. Musím říct, že v tomto případě náš tým nejvíc pochopil mé myšlenky, za což jsem týmu vděčný, protože týmový úspěch je nejdůležitější a většinou ho všichni doceňují až několik let po jeho získání.

Rozhovor probíhal v restauraci na letišti v Permu a vedli ho společně Richi a Grindery.

Komentáře (7)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

    Sokrates55 (přítel SN)     před 8 lety 20.11.2015 12:41 |  
    0 0

    Dobrý den přeji Vám všem.
    Obrovská gratulace k poctivé práci a výsledku.
    Je to přesně o tom, co dělá týmový duch a správně nastavené priority v práci s celým mančaftem. To dokazuje i rozhovor se sl. Divišovou.
    Moc Vám to přeji a děkuji.
    Sokrates55

    • Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

      travel (přítel SN)     před 8 lety 20.11.2015 13:47 |  
      0 0

      Ještě jednou děvčatům gratuluji a děkuji.Jsem pšesvédčen,že se z nich stanou poloprofesionálky,protože po tomto úspěchu by se nám děvčata mohla rozkutálet po Evropě.Tak pane JŠ na nic nečekejte,děvčata si to zaslouží.

      • Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

        Jiri1     před 8 lety 20.11.2015 14:51 |  
        0 0

        To by asi poloprofesionalita v Ceských podmínkách nestačila , ty fotbalistky venku si ročně přijdou na naše třeba i na statisíce , každý takový úspěch je většinou vstupenkou do těchto pater a kdyz jsem byl tady utřen s tím rozpočtem na ligu, peníze na ligu mistrů do toho nepočítám , tak si myslím, že v našich podmínkách to bude problém,
        Nedá mi to , přiznám se , že bych čekal spíš nějaké výtky směrem k vedení Ceského fotbalu , třeba co se týče dotovaných středisek mládeže , ale zřejmě ze vším panuje velká spokojenost.
        Možná bych taky čekal, jaká je podpora města , obvodu, ministerstva školství, ale tohle bylo od trenéra hodně obecné , možná až moc.

        • Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

          rihy10 (přítel SN)     před 8 lety 20.11.2015 16:03 |  
          0 0

          Plánuje se národní akademie dívek.

          • Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

            bongor     před 8 lety 20.11.2015 18:50 |  
            0 0

            Těmhle "národním"akademiím se podle mě za současného vedení FČRu nedá moc věřit,vždycky z toho vykoukne nějaký postranní zájem,nepříliš nakloněný úspěchům Slavie.Takže bych spíš uvítal slávistickou akademii,podpořenou hlavně finančně naším vedením,kterému bez výhrady věřím.

  2. Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

    Kuliss9     před 8 lety 20.11.2015 18:45 |  
    0 0

    OT: Ondrášek skončil v Norsku, co myslíte budeme o něj usilovat ?

    • Re: S Antonem Mišovcem o historickém úspěchu

      bongor     před 8 lety 20.11.2015 18:53 |  
      0 0

      Nevíme ,co teď má za formu,to mohou jedině posoudit naši odborníci.Norský fotbal není příliš na výši a jestli tam není mezi nejlepšími,tak bych spíš tipoval,že "průměr nestačí".Ale kdo ví.