Ženský fotbal

S manažerkou žen o úspěchu týmu

Přinášíme vám exklusivní rozhovor s manažerkou úspěšného ženského týmu Slavie Jaroslavou "Poly" Rinnerovou. Tématem jsou současné úspěchy a co všechno se muselo pro to udělat

Poly, jak jí všichni v okolí nazývají, často zůstává v pozadí veškerého dění, ale je hodně důležitou osobou ve Slavii, kam v této pozici přišla před dvanácti a půl roky. Za Slavii navíc odehrála 15 let, jako hráčka získala deset mistrovských titulů, v manažerské pozici další čtyři. Pět let působila také v Itálii. Jedná se o slávistickou ikonu a legendu.

Slavia zažívá největší úspěchy novodobé historie, jak to vnímáš ze své pozice?
Je to dlouhodobá práce celého týmu Slavie, která konečně přináší své plody a není to jen o poslední sezoně, ale o předchozích letech, kdy jsme postupně stabilizovali a doplňovali kádr. Jsem za všechny lidi ve Slavii, kteří se věnují ženskému fotbalu, nesmírně ráda za tyto úspěchy a společně si je užíváme.

Mluvíš o stabilizaci a doplňování kádru, co si pod tím představit?
Jádro kádru je již dlouho spolu a právě udržet hráčky pohromadě není vždy jednoduché. Musí se vytvořit odpovídající podmínky, udržet dobrou atmosféru i v době, kdy se třeba nepodařilo získat titul a bylo potřeba přesvědčit hráčky, že úspěch přijde i zde na Slavii. A ten přišel. Kromě toho taky bylo důležité neustále doplňovat tým kvalitními hráčkami, což je často dlouhý proces v podmínkách ženského fotbalu. A to se taky podařilo.

Proč je těžké získat kvalitní hráčky?
Tak v první řadě opravdu kvalitních hráček je v ČR málo a kluby je nechtějí pustit. Takže probíhají dlouhá jednání na klubové úrovni, s hráčkami ale i rodiči. Pokud navíc hráčka není z Prahy, musí se řešit ubytování, škola, práce a samozřejmě zajistit peníze na přestup pro klub. A není lehké ty peníze zajistit, sehnat sponzory. Ale v posledních dvou letech nám finančně hodně pomohla bývalá hráčka Slavie a současná sponzorka Hana Skálová, bez jejíž pomoci by bylo také těžké kádr udržet. 

Co dalšího se za poslední roky změnilo?
Podařilo se zajistit kvalitní realizační tým, hlavního trenéra s profilicencí, máme fyzioterapeutku, doktora, trenéry brankářů, vedoucí s mezinárodními zkušenostmi a často to dělají zadarmo či za drobné, takže do toho všichni dávají slávistické srdce. Je třeba zdůraznit, že v minulosti jsme takto široký tým lidí neměli. Další přidanou hodnotou všech změn je také vlastní zázemí v Edenu, kde máme k dispozici několik šaten. Podařilo se postupně holky nadstandardně vybavit oblečením od Umbro, dřív jsme toho moc neměli a něco získat trvalo vždy dlouho. Chtěla bych také zmínit propagaci našich holek na Slávistických novinách i sociálních sítích, která je dle mého názoru nejlepší v lize, pomáhá to ve zviditelnění a více se o nás ví. Všechny tyto střípky do sebe zapadly, díky čemuž se podařilo vybojovat titul a udělat úspěch v Evropě.

Jak se projevil vstup nových majitelů do Slavie?
Určitě vnímáme obrovský zájem ze strany Slavie o naše výsledky, oceněním je vytvoření kalendáře s A týmem mužů, dále soustředění na Kanárských ostrovech, propagace na domácích zápasech mužů, návštěva ve VIP, kde se holky setkaly se zástupci majitelů. A nesmím zapomenout na pozitivní předzápasovou motivaci ze strany sportovního ředitele Josefa Jinocha na domácích utkáních Ligy mistryň.

V pátek cestuješ na los čtvrtfinále Ligy mistryň do Nyonu, jaké máš přání na soupeře?
Jelikož jsem hrála několik v Itálii, tak bych si právě s italským týmem ráda zahrála, tedy s Bresciou. Dalším soupeřem, který by mě potěšil a zároveň by to byla odveta, je Barcelona. Na tu v osmifinále na hřišti Twente přišlo přes 15 tisíc diváků, tak by mě zajímalo, zda by nejlepší fanoušci v republice dokázali toto číslo překonat (úsměv).

Chtěla bys ještě něco říci?
Určitě bych ráda připomněla, že se v roce 2016 koná výročí 50 let od založení ženského týmu Slavie a zároveň fotbalové ligy. Hezky se toto kulaté výročí sešlo, kdy v tomto roce budeme hrát čtvrtfinále Ligy mistryň a věřím, že jméno Slavie se nám ještě podaří dál propagovat v co nejlepším světle.

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

    Barra     před 8 lety 26.11.2015 12:42 |  
    0 0

    Dekuji za krasny rozhovor. Clovek si ani neumi predstavit co vsechno je zapotrebi aby nase holky mohly vubec vybehnout na travnik. Bylo by pekne kdyby ne jen ony se staly "semi-profky", ale kdyby se take nezapomnelo na ty kteri odvadi mravenci praci ve stinu za drobne ci uplne zadarmo a dostali patricne ohodnoceni za odvedenou praci. Holkam moc drzim palce, klobouk pred kazdym kdo se na tomto uspechu podili. Bylo by krasne kdybychom mohli pristi sezonu slavit 'double' jak u zen, tak u muzu. A nez zapomenu, diky Richi za to ze se holkam venujes a nas tady informujes. Bez tebe absolutni vetsina nemela ani tuseni jak se holkam dari. A jinak doufam ze prani Poly vejde a ze tech 15tis divaku se stane jednou realitou. Napada me, nejde nekdy ligovy zapas zen mit jako "pred-zapas" pred zapasem muzu a tim hrat v (plnym) Edenu? U nas se tak pravidelne hraji zapasy juniorky. Hodina mezi zapasy staci na upravu terenu.

    • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

      Steve2924 (přítel SN)     před 8 lety 26.11.2015 18:47 |  
      0 0

      to má jeden háček. Většinový český divák chodí na zápasy maximálně 30 minut předem.
      Takže se obávám, že jít na zápas o 3 hodiny dřív aby viděl ženský match a pak hodinu čekal na A tým je v našich podmínkách utopiie a návštěvy by nezaplatili rozdíl nákladů mezi matchem někde mimo hlavní stadion a na hlavním stadionu.

      • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

        visitor23 (přítel SN)     před 8 lety 27.11.2015 00:34 |  
        0 0

        Mně to příjde jako dobrý nápad. Jen bych to udělal po zápase "A". Od 15:00 chlapi a od 17:30 ženy. Na zkoušku to udělat po nějakym atraktivnim zápase a věřim, že by tam dost lidí zůstalo :)

        • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

          travel (přítel SN)     před 8 lety 27.11.2015 09:31 |  
          0 0

          Něco podobného bývalo na starém Edenu (před 40-ti lety?).Byl to předzápas nejstaršího dorostu před utkáním chlapů.Pamatuji se ,jak se naši kluci stali mistry Československa,když ve finále porazili Slovan Bratislava a dávali to v TV! Myslím si,že dokud se nezmění situace ohledně stadionu,tak není pravděpodobné,aby se to uskutečnilo (ani ženy).

          • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

            koudys2 (přítel SN)     před 8 lety 27.11.2015 15:57 |  
            0 0

            Přesně, jak říkáš. Můj otec v tu dobu hrál za dorost Plzně a nikdy nezapomene, když nastoupil proti Slavii a v ten moment bylo na stadionu skoro 10tis. diváků.

  2. Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

    malan (přítel SN)     před 8 lety 26.11.2015 13:22 |  
    0 0

    OT: Navare nebo kdokoliv kdo tuší: akce permanentka na zbytek sezony+volný lupen na Příbram platí pouze na pokladnách v Edenu nebo také na prodejních místech Ticketportalu (ul. Pol. vězňů)? Díky za odpověď!

    • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

      Pepino44     před 8 lety 26.11.2015 14:24 |  
      0 0

      Na jarní pernamentku je možný vstup již na Příbram v sobotu.

      • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

        malan (přítel SN)     před 8 lety 26.11.2015 14:50 |  
        0 0

        Aha,díky.Tím se ovšem maže ten moment překvapení z darovaného dárku. Myslel jsem, že k permici bude vytištěná volná vstupenka.

        • Re: S manažerkou žen o úspěchu týmu

          Dresco     před 8 lety 26.11.2015 16:06 |  
          0 0

          pujcit permici na den a vratit Jeziskovi potom zase...