Fortuna liga

Plzeň - Slavia 0:1

Slavia zvládla těžký souboj na hřišti druhého celku tabulky a po 14.kole vede tabulku nejvyšší soutěže o devět bodů. Trenér Trpišovský do očekávaného ligového šlágru nasadil nejsilnější možnou sestavu. Oproti duelu s Barcelonou dostal příležitost Hušbauer místo Zeleného a na hrotu Tecl na místo Masopusta. Domácí museli oželet služby zraněného Kopice, což vyřešili posunutím Hlouška do středové řady.

Zápas začal zostra, hned v první minutě se v šanci ocitl Krmenčík, ovšem místo střely ještě nepřesně přihrával. Vzápětí protáhl Koláře Kalvach a po následujícím centru Řezník srazil Koláře loktem a vyfasoval žlutou kartu. Na to se hřiště zahalilo do mlhy, čímž si o trest řekli hostující fanoušci, kteří svůj sektor zaplnili se zpožděním, ovšem antré obstarali několika dýmovnicemi. Ani pětiminutové přerušení však tlak domácích neotupilo a Slavia měla problém dostat se s míčem na kopačkách z vlastní poloviny. V desáté minutě připravil Hloušek tutovku pro Kayambu, ten z několika kroků svůj volej nezkrotil. Slavia se nemohla dostat do tempa, na hráčích byly patrné těžké nohy a z toho, že byl v souboji pozdě, vyplynula i žlutá karta pro Olayinku. Ostrý začátek odnesl žlutou i plzeňský Procházka, který trefil odkopávajícího Stancia. V osmnácté minutě Krmenčík pláchl Bořilovi, jeho centr nedokázal usměrnit Hloušek. Slavia vyrovnala hru po dvaceti minutách. Procházka si šlapákem na Hovorku hodně koledoval o vyloučení, ovšem rozhodčí Franěk jej ušetřil a po Stanciuově centru z trestného kopu se do dobré příležitosti tlačil Souček. Hra se zklidnila, Slavia získávala půdu pod nohama a měla balón častěji na kopačkách, ovšem nedokázala na obranu domácích nic vymyslet. Jediná výraznější změna v téhle fázi hry přišla v plzeňské sestavě, když zraněného Řezníka nahradil Mihálik a tím trochu pozměnil několik míst v domácí sestavě. Právě Mihálik se dostal ke střele po Kayambově centru a obrané hlavičce Kúdely, ale jeho pokus šel vysoko nad. Po relativně nudné pasáži napřáhl ke střele Ševčík a Hruška měl co dělat, aby míč vytlačil na roh. Vzápětí centr Hušbauera vzal z voleje Souček a Hruška míč vytahoval zpod břevna. Slavia těsně před koncem utáhla šrouby. Limberský dostal další žlutou za faul na Olayinku, Coufalův centr zkoušel zakončit na malém vápně ve skluzu Hušbauer. Na druhé straně měla slávistické obrana co dělat, aby zkrotila centr Kayamby. V poslední minutě nastavení to přišlo, Olayinka vrátil Ševčíkův centr před branku, Souček trefil ve vyložené pozici Hrušku a v následné nepřehledné situaci napálil míč pod břevno Hušbauer - 0:1!

Na začátku druhé půle Slavia přenechala iniciativu soupeři. Plzeňští byli na míči, hosté pečlivě vykrývali prostor. Problém pro slávistickou sestavu nastal v 55.minutě, kdy se na půlící čáře skácel po souboji s Procházkou k zemi Hovorka. David chtěl ze hřiště odejít po svých, ovšem, už tam byl připravený vozík a tak se pro našeho obránce žlutilo. Ještě dříve, než než Michal Frydrych absolvoval rychlé rozcvičení, poslal trenér Vrba do hry Chorého a domácí začali hrát na dva hroty. První příležitost si domácí vypracovali v 64.minutě, kdy Hlouškův centr zakončoval z voleje Kayamba vedle. Podobně si vedl za chvíli Krmenčík, který si našel za vápnem Frydrychovu obrannou hlavičku. Trenér Trpišovský na zvýšený tlak reagoval střídáním, místo Hušbauera se na hřišti objevil uzdravený Traoré. Čas plynul, Plzeň se tlačila dopředu, ovšem obrana hostí odolávala. Na druhou strtanu ovšem slávisté neměli dost síly ani kreativity na nějaké rušové protiútoky. Zničehožnic se k míči dostal Stanciu, jeho ránu zvědl nad branku Brabec, což rozhodčí nepostřehl. Nadějně vypadal únik Tecla, ovšem na nabíhajícího Olayinku nepřihrál a po pádu ve vápně se penalta nepískala. Nadějně pro domácí vypadala šance Limberského, který si zpracoval odražený balón, ale jeho pokus šel do boční sítě. v 83.minutě vyčerpaného Tecla vystřídal Milan Škoda, aby vyrovnal výškovou převahu soupeře. V 86.minutě mohlo být vyrovnáno, Kayamba vrátil dlouhý cebtr před branku, Brabec zakončoval z malého vápna a trefil bránícího Frydrycha. těsně před koncem normální hrací doby si vykoledoval žlutou kartu Traoré za stažení Brabce a v samotném nastavení se zažlutilo i u hostující lavičky, když se Trpišovskému příliš nelíbilo otočení autového vhazování na půlící čáře. To však hosty mrzet nemuselo, protože rozkouskovaný závěr jim, coby bránícímu týmu vyhovoval.  Po výhře 1:0 má tedy Slavia na čele tabulky devět bodů náskok. 

Jindřich Trpišovský: Dnes rozhodla morálka a charakter, byl to víc boj, než fotbal Tomáš Souček hrál od dvacáté minuty se zraněním. Přiklonilo se k nám sportovní štěstí. Celkově ten vstup do zápasu byl špatný, Plzeň nás dobře dostupovala. David Hovorka byl stoprocentně v pořádku už před Barcelonou, byl na dvou mg. rezonancích, ale před Barcelonou bych byl v pořádku i já. Chtěl jsem abychom tady předvedli jiný výkon než loni a to se nám s výjimkou prvních patnácti minut povedlo.

Pavel Vrba: Tak já bych řekl, že se potkali dvě mužstva, která hrají aktivně  a obě udělala všechnmo proto aby vyhrála. Měli jsme šance, nedali jsme je, to je fotbal. Trošku jsme tu sestavu dávali dohromady těžce, Kayamba je rychlý hráč, chtěli jsme ho využít, nepovedlo se to úplně. Ka konci jsme prohrávali a chtěli jsme se do finální fáze dostat s větším počtem hráčů, proto šel na hřiště Chorý.

14. kolo - Neděle 27. 10. 2019 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
0 - 1
0 - 1
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Josef Hušbauer

Komentáře (466)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé