Fortuna liga

Ostrava - Slavia 3:3

K poslednímu soutěžnímu zápasu roku 2021 nastoupila Slavia na horké půdě v Ostravě a byl to zápas, který měl úplně všechno. Po první půli se zdálo, že si červenobílí, hrající tentokrát v modrém, bez problémů odvezou tři body. Branky Schranze a Holeše stanovily vedení 2:0. Do druhé půle ovšem nemohla mít Slavia horší vstup. Už po minutě střídající Almasi snížil a po dvou byl vyloučen Oscar. Baník postupně otočil skóre, když na vyrovnání Kaloče navázal z penalty Almasi. Navíc do šatny odkráčel s červenou kartou i Kuchta, který na brankové čáře zasáhl rukou. Slavia se nevzdala a i v devíti dokázala Holešem vyrovnat. V nervydrásajícím nastavení čelil Mandous ještě jedné penaltě, ale dokázal jí Almásimu vyrazit. Sezónu tak červenobílí končí remízou, která po hodně divokém průběhu může mít příchuť vítězství.

Trenérský štáb Jindřicha Trpišovského nasadil vcelku očekávanou sestavu, pouze zraněného Hromadu nahradil Daniel Samek, jeden z nejlepších hráčů středečního duelu se Zlínem. Na hrotu se objevil Ivan Schranz, Kuchta zůstal pouze na lavičce. Podobně i domácí usadili mezi náhradníky svého nejlepšího střelce Almasiho, v útoku nastoupil Klíma, který před nedávnem dvakrát pokořil obranu Plzně.

 Slavia začala aktivně a ve čtvrté minutě si připsala první šanci. Bah se objevil na levé straně, zakrotil míč před branku, kde si jej našel Masopust a jeho hlavičku musel na čáře zkrotit Budínský. Za dvě minuty se na branku řítil opět Masopust, ve vápně dvakrát zasekl a pálil nad. První desetiminutovku ukončila povedená akce Baníku, po níž hlavičkoval Kuzmanovič těsně vedle pravé tyče Mandousovy branky. V patnácté minutě se Oscar ostře střetl s Ndefem a protože byl u balónu později, uviděl zblízka žlutou kartu. V sedmnácté minutě centr Buchty odvrátil Ousou k Ndefemu, jeho utěšenou ránu z dobrých pětadvaceti metrů vyrážel Mandous na roh. Slavia kontrovala na konci dvacáté minuty ranami Stanciua a Schranze, obě v pohodě skryl do koše Budínský. Slavii opět pozlobil hlavičkující Kuzmanovič, tentokrát po rohovém kopu Flešmana mířil nad. Ve 24.minutě Olayinka vyrazil za dlouhým pasem Ousoua, obrana Baníku zkoprněla a přesný přízemní centr krajního záložníka Ivan Schranz procedil mezi Budínského nohama. Chvilku se spekulovalo, jestlo Olayinka vybíhal opravdu z vlastní poloviny, protože za posledním bekem Baníku byl stoprocentně, ale video branku posvětilo - 0:1!  Za pět minut bylo ještě veseleji. Stanciův roh zahraný na bližší tyč obrana Baníku odvrátila, ale akce pokračovala: Stanciu prostrčil míč na Samka, ten se neukvapil, přihrávkou pod sebe našel Holeše a jeho rána se odrazila levé tyče Budínského branky do sítě - 0:2! Baník dvougólová ztráta nesrazila a dál zlobil. Zpátky do zápasu jej zkusil vrátit Fleišman, který napřáhl z velké dálky, jeho pokus proletěl nad břevnem. Na druhé straně obral váhajícího soupeře o míč Holeš, jeho přihrávku před branku odvracel na poslední chvíli Svozil. Hned z protiútoku připravili domácí palebnou pozici Buchtovi, jeho střelu zblokoval na roh Stanciu. Před konecm první půle se přiostřilo. Masopust při napadání ostře srazil Svozila, ten vzápětí stáhl k zemi Olayinku, po odpískání faulu vztekle plácl do míče a slovně se pustil do faulovaného hráče. Nastala strkanice, po které dostali po žluté kartě Masopust i Svozil. Ve 43. minutě ztratil na půlce míč hloupou patičkou Samek, svou chybu napravil, když při  následném útoku zblokoval zakončení aktivního Buchty. Když už začala nastavená minuta zatlačili Slávisté na rozehrávku Baníku. Stanciu sebral nepřesnou přihrávku, vysunul Baha, jeho přízemní centr srazili stopeři domácích na roh. Ten Stanciu nasměroval lišácky přímo na branku a Budínský měl co dělat, aby byl u přední tyče včas. První půle se Slavii vydařila. Po dvou neproměněných šancích přežila dvě dobré příležitosti domácích a sama dvakrát udeřila. Do poslední poločasové přestávky v tomto kalendářním roce šla s Csaplárovou pastí v zádech.

Domácí trenér během přestávky pořádně zatřepal sestavou. V kabině zůstali de Azevedo, Kuzmanovič a Buchta, do hry naskočili Almasi, Sor a Jurečka. jeho tah se vyplatil hned v první minutě kdy Almási jemnou hlavičkou o pravou tyč snížil na 1:2. Už za minutu bylo ještě hůře. Rozhodčí pustil ostré strčení do Oscara, ovšem už ne oplácení slávistického levého beka. Druhá žlutá znamenala červenou a ta se navíc po zásahu videorozhodčího změnila v přímou červenou. Slavii tak čekalo hájení jednobrankového náskoku v deseti celý druhý poločas. V 53. minutě Masopust skluzem vypíchl míč Sorovi, sudí odpískal faul v nebezpečném prostoru. Flešman místo očekávané střely poslal centr na zadní tyč, kam si naběhl volný Svozil, ale ten místo zakončení ještě hledal spoluhráče před brankou. V 57. minutě Klíma ostře sestřelil Holeše, sudí tasil pouze žlutou. Slavia byla vývojem druhé půle těžce zaskočena. Trenér Trpišovský zareagoval střídáním, ovšem nešlo o žádné posílení defenzívy, Samka nahradil Kuchta. Jenomže pořádně horko bylo hlavně obráncům a Mandousovi. Ten zlikvidoval pokus Sora z nulového úhlu a v následném závaru se balón odrážel hodně nevyzpytatelně. V 67. minutě došlo na další střídání hostí: Stanciua nahradil Traoré, Schranze Lingr. Ovšem Baník to nezastavilo. Kaloč si na prahu sedmdesáté minuty připravil balón na střelu a jeho rána do levého horního rohu byla pro mandouse neřešitelná. Trenérský štáb naposledy sáhl do sestavy, vyčerpaného Olayinku nahradil Plavšić, ale karty už byly jasně rozdány. Baník se hnal za vítězným gólem, slávisté doufali v nějaký povedený brejk, ale měli k němu po čertech daleko. V 80. minutě vyvážel balón Ousou, na půlící čáře o něj přišel a Fleišmanův centr před Klímou odvrátil Holše. Po rohovém kope hlavičkoval Almási a za překonaným Mandousem zasáhl rukou Kuchta. I on odráčel s červenou a kopala se penalta, kterou bezpečně proměnil Almási - 3:2. Slávisté se v devíti pokusili o zázrak. po Holešově střele se zkoumalo video, jestli soupeřův obránce nezasáhl rukou, ovšem hrálo se dál. V 88. minutě byl nějakých dvacet pět metrů od branky faulován Kačaraba a Slavia měla k dispozici přímý kop ze zajímavé pozice. Masopust přistrčil míč Holešovi a ten přízemní ranou vyrovnal na 3:3! Když běžela druhá minuta nastavení, vletěl do pokutového území Sor, po kontaktu s Ousouem upadl a sudí odpískal druhou penaltu. Míč si znovu postavil Almasi, ale tentokrát si na Mandouse nepřišel, vyražený míč odklidil dobíhající Kačaraba na roh. Po něm následovala klasická "trma vrma", ale ještě než mohlo dojít k zakončení, byl odpískán  faul na Holeše. Po Mandousově odkopu už sudí zápas ukončil. 

Trenér Baníku Ostrava Ondřej Smetana: Bod bereme, ale... Pár minut před koncem penalta, Slavia v osmi, co my jsme dneska zahodili... Z tohodle jsme měli vymačkat více, teď jsme za pitomce, kteří tohle nezvládli. Ve finále je to asi zklamání. Cíle pro jaro bych nechtěl moc rozebírat. Chceme se posouvat, budeme v zimní přestávce pracovat jako každý tým. Chceme se stále zlepšovat. V první půli jsme měli spoustu dobrých hráčů, ale byli málo soubojoví, slávisté byli všude dřív. My jsme do druhé půle změnili rozestavení a průběh hry. Byli jsme důraznější, Sor nám přinesl rychlost, samozřejmě nám pomohla červená karta. Musíme se poučit z chyb. 

Trenér SKS Jindřich Trpišovský: Nezachytili jsem vstup do druhého poločasu, soupeř dal krásný gól, vzápětí ten faul. Soupeř dobře vystřídal, je to pro nás škoda, protože ten první poločas jsme hráli dobře. Poučit se z toho musí hlavně Oscar. Upozorňovali jsme ho, že tam půjde rychlý Sor a on nesmí dostat kartu...  a ona přijde po dvou minutách. Nakonec jsme přežili ještě penaltu v nastavení, ale pro mě je to obrovský zklamání, protože po první půli jsme to měli ve svých rukách. Baník skvěle vystřídal, Almási hrál výborně, Sor to samé. Nám střídání nepomohla, někdy Vám ty střídající pomůžou, jindy ne, ono v deseti není jednoduchý se do toho zápasu při takhle nastavených kartách dostat. Přes zimu musíme zapracovat na tom, abychom neměli tolik zraněných hráčů, ten program bude náročný, jsme ve třech soutěžích.

Autor dvou branek Tomáš Holeš: V první půli jsme byli daleko lepší, asi jsme měli přidat třetí gól, já sám jsem tam měl pozici, kdy jsem měl střílet, tam se mi nějak střetly myšlenky. Teď jsem z toho naštvanej, protože jsme chtěli vyhrát. nakonec jsem trefil bod v devíti, co k tomu říct, po tomhle průběhu ho bereme. Je to taková pachuť, bych bych radši, kdybych dal tříbodový branky. Ve Slavii jsem rád, žádné nabídky nemám a nechci se o nich ani bavit.

19. kolo - Neděle 19. 12. 2021 18:00

Fortuna liga, 2021/2022
3 - 3
0 - 2
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

46. Almasi; 70. Kaloč; 83. Almasi (pen)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

24. Ivan Schranz
29. Tomáš Holeš
88. Tomáš Holeš

Komentáře (762)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé