Fortuna liga

Slavia - Olomouc 2:2

Slavia v posledním domácím zápase základní části Fortuna ligy selhala, pouze remizovala 2:2 a přišla o možnost si uhrát titul vlastními silami. Poté, co neproměnila velké šance v úvodu zápasu, Slavia dvakrát inkasovala ve druhém poločase a ve frenetickém závěru stihla jen vyrovnat brankami Bořila a Chytila.

Trenér Trpišovský udělal v základní sestavě několik změn. Do sestavy se nevešel Tomáš Vlček, jehož na postu pravého obránce nahradil Douděra. Nalevo pak místo Zmrzlého hrál Bořil. Ve středu zálohy tentokrát hrál Zafeiris místo Ševčíka a na pravém křídle nastoupil Matěj Jurásek místo Provoda. Tomáš Holeš zůstal jen na lavičce, na stoperech opět hráli Ogbu se Zimou. Hosté nechali jen na lavičce střelce Juliše, místo kterého hrál Zifčák. V základní sestavě naopak nastoupil exslávista Matys. První tutovku zápasu spálil už ve třetí minutě Jurečka, kterého pěkně našel Bořil, kanonýr Slavie minul zadní tyč. Další výbornou šanci měl Jurečka v osmé minutě, když k němu prošel míč středem hřiště, stopku mu ovšem vystavil brankář Stoppen. V desáté minutě po fantastické práci Oscara ve středu hřiště Jurečka tentokrát nahrával Juráskovi za obranu, který střílel kolem brankáře a trefil tyč. Míč se odrazil k Chytilovi, byl ale příliš prudký a Chytil jej nasměřoval jen nad odkrytou bránu. V další solidní pozici byl Bořil, ten ale příliš váhal a nakonec ani nevystřelil ani nepřihrál. Slavia svého soupeře naprosto přehrávala, v 15. minutě Zima přihrál Chytilovi a jeho střela z 22 metrů jen těsně minula tyč, Stoppen se jen díval. Za další dvě minuty Jurečka v brejku přihrál Chytilovi, kterého vychytal v další vyložené pozici Stoppen. Střela Ogbua v 24. minutě naopak neměla šanci na úspěch, mířila vysoko nad bránu. To byla Slavia v chvilkovém útlumu a na její polovinu se občas podívali i hráči v modrých dresech. V 32. minutě se za obranu odrazil míč pro Jurečku, ten možná trochu zbrkle střílel z otočky z první vysoko nad bránu. Závěr poločasu byl ze strany Slavie slabý, do šancí se nedostávala a byla hodně nepřesná. Poločas tak skončil bez branek, přestože Slavia mohla během prvních dvaceti minut vstřelit tři nebo čtyři branky.

V poločase žádný z trenérů nestřídal. První střelu druhé půle zaznamenal Zafeiris, moc mu ale nesedla, byla navíc tečovaná, a tak z toho byl jen roh, který slávisté jen odevzdali centrem do prostor, kde nebyl nikdo z červenobílých. Signál z přímého kopu usměrňoval v 51. minutě Oscar patičkou, Stoppen byl pozorný. To na druhé straně se hosté prosadili z první šance, kterou si vytvořili. Po Oscarově faulu přišel centr ze standardky, obrana neuhlídala Pokorného, který míč poslal do sítě - 0:1. Trenéři okamžitě reagovali trojnásobným střídáním, do hry šli Ševčík, Provod a Schranz, dolů Zafeiris, Wallem a Jurásek. Brzy přišly obrovské šance, Bořil nevyužil prostoru ve vápně k nebezpečné střele a Ševčíkův centr tečoval Oscar zblízka mimo bránu. Slavia byla v tlaku, ale místo aby branku vstřelila, stomilionová zimní posila David Zima komicky poslala do brejku Zifčáka, který si tváří v tvář Staňkovi věděl rady a zvýšil na 2:0 pro hosty. Zima byl okamžitě ze hry stažen a místo něj dohrál zápas Holeš, kromě toho také přišel sezónu zachránit van Buren místo Jurečky. Hra Slavie ale upadla do křeče a šance nepřicházely. To se změnilo v 77. minutě, kdy nacentroval do vápna van Buren a Bořil hlavou přece jen rozvlnil síť - 1:2. Slavia se tlačila za vyrovnáním, vybojovala několik rohových kopů. Branka ale přišla v 84. minutě po akci středem hřiště, dvě přihrávky do vápna na Bořila posunuly přihrávku do vápna, pak si pro míč naběhl Schranz, stříleným centrem trefil Chytila, od kterého se míč odrazil do sítě - 2:2. Brankou dlouze zkoumal VAR, ale branka byla nakonec uznána. Při přezkumu viděli žluté karty Zorvan a Douděra. Provodovu ránu v první minutě šestiminutového nastavení s obtížemi vyrazil na roh Stoppen. Oscar zpoza vápna v dobré pozici po rohu přestřelil. Ševčíkova prudká hlavička byla usměrněna nad bránu a víc už slávisté nezvládli. Šest kol před koncem tak přišli o možnost si uhrát titul vlastními silami a druhou sezónu v řadě zkolabovali v posledním domácím zápase základní části Fortuna ligy.

Trenér Olomouce Jiří Saňák okomentoval zápas těmito slovy: "Určitě se budete ptát, jestli bereme bod. Bereme ho všemi deseti, Slavia hrála výborně. Prvních dvacet minut nás držel Stoppen a štěstí. Naše efektivita pak dostala Slavii pod psychický tlak. Kluci nechali na hřišti srdce, určitě jsou spokojení i naši fanoušci. Slavia nás dostala pod obrovský tlak. Dnes to byl kolotoč, musím smeknout před kluky, že bojovali. Klobouk dolů před týmem. Tým včetně lavičky zápasem žil. Zifčák si o nominaci řekl v minulém zápase, bylo to pro mě logické vyústění. Lukáši Julišovi jsem chtěl dát vydechnout. Jsem rád, že to Pavel chytil za pačesy. My máme na lavičce tablet, ale věřím rozhodčím a chci respektovat jejich rozhodnutí. Vždy člověk doufá, když inkasuje, že tam rozhodčí něco najdou. Situaci při druhé brance Slavie jsem ale na lavičce neviděl. Nenapadlo mě při zápase, že bychom místo Zifčáka na závěr nedali jiného útočníka. Sázeli jsme dnes na standardní situace, jsem rád, že nám to vyšlo, kluci z realizáku ten první gól připravili dobře. Situaci u druhé naší branky musí tým využít, jestli chce pomýšlet na úspěch na Slavii. Chtěli jsme eliminovat sílu Slavie na krajích hřiště při rotaci hráčů. Přehodili jsme Uriču s Šípem, protože Uriča má lepší kondici a s Douděrou je schopný to uběhat. Abych pravdu řekl, příliš věcí ze zápasu Slavie s Plzní jsme si nevzali, jen něco málo. Víc jsme si vzali ze zápasů Slavie s Bohemians a s Libercem. Pro zápas se Spartou bude v Olomouci vyprodáno, připravíme se a věřím, že Spartu potrápíme podobně jako Slavii. Táda Stoppen nás určitě podržel."

Jindřich Trpišovský předstoupil před novináře v značně nekomfortní situaci: "Zápas se nesl na vlnách. Na začátku jsme měli tlak a příležitosti, které jsme neproměnili. Trefili jsme tyčku. Ke konci prvního poločasu hra od nás nebyla taková jako na začátku a tolik jsme se nedostávali do vápna. Totéž pokračovalo na začátku druhé půle, pak jsme inkasovali podobný gól jako na podzim v Olomouci, vzápětí jsme dostali druhý jednoduchý gól. Ze zápasu, který jsme měli rozhodnout v první půlhodině, byl zápas, ve kterém jsme prohrávali 0:2. V závěru jsme stihli jen vyrovnat. Třetí gól jsme bohužel nevytězili. Spíš přemýšlím nad situacemi v zápase než nad tabulkou. Přemýšlím, proč dostaneme v takovém zápase dvě branky a proč jsme se tak dlouho neprosadili brankově. Dnes jsme ztratili zápas, který se dobře vyvíjel a dobře jsme si ho připravili, to se mi honí teď hlavou. Teď přijde zápas v Hradci, který musíme v defenzivě zvládnout lépe. Poslední dva zápasy to byly tři střely na bránu a tři inkasované branky. Na sebe to musí vzít každý z těch hráčů, především ale ti nejzkušenější jako Bóřa. Je potřeba se do toho pořád tlačit, potřebujeme toho víc ze středu hřiště, dostáváme se do toho ze stran, ale musíme dostat ofenzivní hráče do šance i průnikovou přihrávkou, v tom musíme přidat, to mi tam chybí i oproti minulým sezónám. Kreativita v poslední třetině hřiště ze středu nám chybí. Nemyslím, že výkon Zimy nebyl vůbec špatný, je tam velká podpora ofenzivy a velká aktivita, ale všichni jsme viděli, co se stalo u inkasované branky. Jeho výkony jsou ve vlnách, někdy zahraje skvěle a jindy přijde slabší zápas. Potřebujeme ho srovnat. Někdy se rozhoduje jinak, než přes týden na tréninku, je na něj velký tlak. Hráči před ním musí být kreativnější, aby on jim mohl jen dělat servis. Zafeiris není od zimy v dobrém rozpoložení, může to souviset s více věcmi, přijde mi jiný ohledně sebevědomí. Má od sebe velká očekávání, i my je máme. Čekáme od něj více bodů i datově lepší výkony. Sázeli jsme na jeho emoce, chtěli jsme mu dát šanci v domácím zápase, ve kterém jsme čekali, že jeho driblink bude účinný. Není v dobrém rozpoložení, chtěli jsme mu pomoci, čekali jsme, že by se mohl chytit. Na jaře to ale není ono a on se tím trápí. Je tam víc sešněrování než uvolněnosti. V druhé půli tam byly tři rohy, které si golman Stoppen sebral úplně sám, chybí nám hráči na vypadlé míče, góly jako dával Lingr. O standardky se potřebujeme opírat, na jaře jsme z nich dali jen dva góly, to je hrozně málo. Ve čtvrtek a pátek jsme se tomu věnovali. S hráči mluvíme, když nehrajeme uprostřed týdne, tak je na to času dost. Nejvíc rozhoduje hlava a sebevědomí, klid na hřišti. Musíme možná víc sázet na zkušenost hráčů. Říká se, že na konci jara je to jiná soutěž než v průběhu sezóny, a já s tím souhlasím. Musíme zase nabrat sebedůvěru. Situaci při branky na 2:2 jsem zatím neviděl, vím jen, že tam sudí přezkoumával dvě situace."

29 - Neděle 21. 04. 2024 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
2 - 2
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

77. Jan Bořil
84. Mojmír Chytil

SK Sigma Olomouc
SK Sigma Olomouc

52. Pokorný
66. Zifčák

Komentáře (1150)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé