Fanoušci Slavie

Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

Mezi slávisty se nachází i řada lidí, kteří nemohou jít fandit svému oblíbenému klubu na běžná místa. Jsou totiž handicapovaní a odkázaní na invalidní vozík. I oni si ovšem chtějí užít atmosféru kouzelného Edenu. A Slavia jim v tomto vychází velice dobře vstříc.

Vypravil jsem se na zápas Slavie s Bohemkou společně s dvěma zástupci vozíčkářů, známými muzikanty a youtubery Petrem Burdou alias Stounmanem a Jirkou Holzmannem, lodivodem kapely The Tap Tap. Chtěl jsem se podívat na místa, kam mají běžně přístup právě pouze vozíčkáři nebo jejich doprovod.

Na Slavii jsou takové pozice hned čtyři, v každém rohu jedna. Dokonce nebylo zapomenuto ani na vozíčkáře hostů, kterým bylo právě jedno z těchto stanovišť přiděleno. Dva jmenovaní pánové mají své vozíky zaparkované zřejmě na tom nejlepším z nich.

Nachází se totiž hned v těsném sousedství Tribuny sever, díky čemuž je vlastně takovou jeho prodlouženou rukou. Skvělá atmosféra je tu ostatně cítit opravdu hodně. Nic tomu nevadí, že zdejší návštěvníci nemohou skákat či někteří z nich ani točit šálami. Společně s nejlepší fanouškovskou komunitou u nás totiž zpívají známé chorály a fandí z plných plic.

A i některé jiné věci tu fungují podobně. Třeba že každá ze stálic sice má permanentku na své místo, ale příliš se to nedodržuje. Vzhledem k úzkému kolektivu se tu většina z nich zná a vycházejí si vstříc. Nechybí ani speciální toalety. Tribuna vozíčkářů je navíc hned za stánkem s občerstvením, kde ochotní prodejci někdy nabízejí třeba donesení nápojů. Případně od toho mají místní doprovod či si mohou objednat stevardy.

Navíc zde vzhledem k možnostem mají opravdu pěkný výhled. Troufnu si říct, že toto místo je v docela ideální výšce. Je tu vidět na celé hřiště, i když na druhý konec to mají trochu daleko. Dohlédnete na trenéry, kteří udílejí pokyny kousek od autové čáry. Nebo na slávistického trenéra, který se po vyvolání opět odhodlá ke svému tradičnímu skluzu.  

Během zápasu s Bohemkou si vozíčkáři neváhali zakřičet na rozhodčího nebo když nebyli spokojeni s nějakou situací. V jednu chvíli navíc došlo ke kouzelnému momentu, kdy se kamarádi chytili za ruce a společně zpívali. Slavia jim v danou chvíli určitě přinesla do srdcí ono fanouškovské štěstí, které jim jinak v některých ohledech v životě chybí. Jsou to prostě stejní fanoušci jako všichni ostatní.

Nakonec odjíždějí na svých strojích spokojení z výsledku utkání. Právě oni dva pánové Stounman a Jirka Holzmann jsou opravdu velkými fanoušky, kteří někdy neváhají vyjet i na venkovní zápasy. Navštívili značnou část stadiónů u nás a  zúčastnili se i řady výjezdů do zahraničí. Doslova prý se Slavií procestovali velký kus Evropy. A to i přes svůj handicap, díky němuž se samozřejmě často dostanou do nekomfortních situací.

Když je ovšem potom vidíte fandit na stadionu, dojde vám, že to všechno má velký smysl. Slavia se nejen těmto handicapovaným věnuje a pomáhá jim. Často nabízí pomoc v mnoha oblastech i jinak těžce nemocným lidem. A za to jí patří i od nás ostatních fanoušků velký dík. Všichni jsme přeci slávisti a v našich tělech bije sešívané srdce.

Na našem novém Instagramu si můžete prohlédnout několik fotografií a videí ze zmiňovaného zápasu s Bohemkou, který jsme s vozíčkáři navštívili.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

    Sokrates55 (přítel SN)     před 19 dny 10.04.2024 09:53 |  
    20 0

    Zdravím a přeji hezký den.
    Obrovská úcta a respekt oběma pánům Slávistům a i za tohle povídání.
    Sokrates55

    • Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

      bongor     před 17 dny 12.04.2024 16:36 |  
      6 0

      Ahoj Soki,zase po dlouhé době jsem si od Tebe něco přečet.Vzpomínám si na nejlepšího kamaráda mýho táty
      Nevím ,jestli jsi už chodil na Slavii,když tam na každém zápase parkoval před hlavní tribunou "dřevěnkou" se svým hadrákem-velorexem.Bydlel nedaleko Edenu a já jsem s ním chodíval k němu domů a hráli jsme šachy.No chodíval,on přijel s tím hadráčkem až k výtahu a přesunul se do výtahu a vyjeli jsme do 2,patra.Jmenoval se Olda Řípa.Měl taky blbej osud,byl podle mého tatínka moc oblíbenej u holek a najednou dostal nějakou těžkou mozkovou obrnu ,ochrnul na obě nohy a s holkama byl konec.Ne tak s jeho milovanou Slavií.Byl v Edenu na každém mači ,na život nezanevřel,držela jej právě ta jeho velká láska,naše skvělá Slávinka.


      Komentář byl uživatelem upraven (12.04.2024 16:37) . Zobrazit původní komentář

  2. Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

    ondrejcik     před 19 dny 10.04.2024 10:53 |  
    5 0

    Zdravím Burďase a Holiho...snad nás za váma stevardi zase budou pouštět na pokec...

  3. Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

    slaviator     před 19 dny 10.04.2024 11:07 |  
    7 0

    Mě se na instagramu líbilo jejich setkání s JiT...

  4. Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

    knl66 (přítel SN)     před 19 dny 10.04.2024 14:03 |  
    6 0

    Eden na nohy, Eden na nohy!!! :)
    (Nic ve zlém, je to jejich vlastní pokřik.)
    A jinak díky za zajímavý článek a pánům respekt!


    Komentář byl uživatelem upraven (10.04.2024 14:04) . Zobrazit původní komentář

  5. Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

    Nazgul02     před 18 dny 11.04.2024 09:17 |  
    2 0

    No... já když byl po operaci o berlích, prosil jsem ticketing Slavie, jestli by mi na jeden zápas vyměnili místo, jelikož jsem měl lístek ma Sever, kde se stojí, to jsem s berlemi nemohl. Vykašlali se na mě :(

    • Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

      knl66 (přítel SN)     před 18 dny 11.04.2024 12:21 |  
      2 0

      Hádám, že ti ani neodpověděli... Nebo snad ano?!?
      Já na podzim psal na tři mailové adresy v jedné věci, reakce NULA. Podatelnu pro písemná podání v Edenu nemají, vše jen elektronicky - a pak se nic neděje, trhněte si nohou.
      *edit: měl jsi přijít, nikoho se neptat a někam se posadit. S berlemi by tě každý pochopil a omluvil.


      Komentář byl uživatelem upraven (11.04.2024 12:42) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Na Slavii s vozíčkáři aneb pohled na zápas z trochu jiné pozice

        Nazgul02     před 18 dny 11.04.2024 21:41 |  
        4 0

        Ale odpověděli - že to nejde.

        Na zápase jsem samozřejmě byl, nějaké místo jsem nakonec (s berlemi) urval.