Fanoušci Slavie

článek z besedy

Včera se v hotelu Slavia konala další z řad besed, z hostů přišel asistent trenéra Miroslav Jirkal, brankář Matúš Kozáčik a ředitel marketingu a manažer pro komunikaci Jiří Vrba …

Na úvod moderátor besedy požádal hosty, aby zhodnotili, co znamená pro Slavii vypadnutí z LM, jak po finanční, sportovní či psychické stránce. „Nepostoupením do LM jsme přišli minimálně o částku 70 mil. Kč za předpokladu, že bychom jenom postoupili, v návaznosti na to jsme přišli o možnost přilákat další investory, případně sponzory, takže ta částka je nakonec přibližně 100 mil. Kč, o kterou naše kasa přijde,“ prozradil na úvod Jiří Vrba. A jak tedy můžeme napravit díru v rozpočtu? „Buď sehnat prostředky jinak, což v našich podmínkách není nic lehkého, nebo bude muset dojít v našem rozpočtu k určitým škrtům, přesněji řečeno, náš rozpočet nepočítal dopředu s tím, že postoupíme, abychom v případě nepostoupení měli bez problému zajištěn chod klubu na další sezonu, takže se to projeví tak, že si nebudeme moci dovolit věci, které bychom si v případě postupu dovolili,“ dodal.

„Na oba zápasy proti Vigu jsme se připravovali stejně, nic jsme nepodcenili, ale prohra 0:3 ve Vigu prakticky rozhodla,“ řekl asistent trenéra Miroslav Jirkal. „Máme spoustu mladých kluků, kteří po dvaceti minutách podlehli atmosféře utkání a místo, abychom udělali krok dopředu, udělali jsme dva dozadu, s tím, že jsme bránili vlastní polovinu, což nebylo záměrem. Soupeři jsme umožnili, aby kombinoval a ohrozil naši bránu,“ dodal.

„Byl to pro nás neúspěch, negativní na tom bylo, že jsme u nich prohráli a doma jsme nepostoupili, dali jsme sice dva góly, ale stále jeden chyběl,“ prozradil zklamaně Matúš Kozáčik. Po úvodním zhodnocení účasti v LM se diskuse rozjela. Padaly dotazy, proč hrajeme tak odlišně v pohárech a v lize, či doma a venku. Zde to byla velká část debaty, kterou nemá cenu dlouze popisovat, spíše vystihnu zajímavé úseky, v případě zájmu mohu tuto dlouhou část poskytnout v audio záznamu.

Jirkal přiznal, že nám chybí Gedeon, který je nyní zraněn, ale i dva hráči, co odešli, tedy Vachoušek a Skácel. S tím si ale musíme poradit, hráči musí makat, aby se nám dařilo. Též přiznal, že když hrajeme s kvalitním soupeřem, tak je přehrajeme kvalitou, ale proti slabším se nám nedaří. „Musíme jezdit po zadku,“ řekl Jirkal. A co naši mladíci? „Mladí hráči, kteří přišli do Slavie, potřebují do mužstva zabudovat, je jim třeba nechat čas, dostat je do vrcholového fotbalu, ale za rok vám garantuji, že budou výteční,“ zastal se mladý hráčů.

„Nevyužíváme krajní prostory, je to tím, že naši krajní obránci hrají poslední zápasy velice špatně a když Piták a Lukeš se tlačí do středu hřiště, což je jejich úkol, ale úkolem krajních je doplňovat a dávat kvalitní centry a to dneska nemáme. Hrdlička se trápí sám se sebou a Lukáš Došek nenašel svoji fazonu už hodně dlouho, kterou mýval. Tím to trpí, trénujeme centry, mluvíme o tom, ale zatím se nám to nedaří,“ zkritizoval naše krajní obránce.

„Tvořivý hráč typu Ríši Dostálka se musí využít, protože lepší tvořivý hráč v mužstvu není a byl by přepych ho nechat sedět,“ prozradil Jirkal. řekl, že musí pomoci právě i krajní obránci, aby se hra roztáhla. Ale Ríša je i velký vůdce v týmu, který je potřeba. „Způsob naší hry je čitelný, soupeř obsadí Dostálka, Kuku a prostě nemáme přípravu šancí,“ přiznal.

„V poslední době se nám trápí útočníci, hrají vcelku stereotypně s tím, že nedávají branky a trošku je jejich sebevědomí sražené a je to vidět na pohybu, na vytváření gólových šancí, které si teď těžko vytváříme. V útoku a po stranách je náš největší problém a úkol, jak to napravit do dalších zápasů,“ prozradil Jirkal další problémy našeho týmu.

Před koncem přestupního termínu odešel z Blšan do Synotu Jakub Bureš, o němž si mnozí mysleli, že by mohl posílit naši obranu, proto padla otázka, proč nepřišel tento hráč. „Trenér Beránek zná Bureše dokonale, protože ho trénoval a taky jsme jeho jméno nadhodili, ale nechtěl ho, protože ho zná se vším všudy. Ono to není jen o tom, že se někdo vidí a to jak hraje, ale ambice musí naplňovat charakterem, prostě vším, abyste viděl, čeho v budoucnu může dosáhnout,“ zdůvodnil asistent důvod neangažování tohoto hráče.

„Nemáme hráče na standardní situace a mužstvo, které chce překonat zataženou obranu, musí mít hráče, který trestné kopy rozhodne. Je to individuální schopností hráče, vzít zodpovědnost na sebe,“ prozradil další neduh našeho týmu. „Pracujeme na tom, ale je to vysoce individuální věc,“ dodal.

„Patrik před včerejším tréninkem přišel do kabiny s tím, že začne běhat, přinesl do kabiny pozitivní atmosféru, protože je nabuzený, ale může běhat pouze rovně, protože měl poškozené vazy v koleně. Podle mého odhadu bude mimo ještě dva až tři týdny,“ řekl Jirkal.

Padl dotaz, proč jsme dostali licenci s výhradou. Jirka Vrba to celé podrobně objasnil, jak to celé funguje, přepisem by to nebylo výstižné, takže si to můžete poslechnout v audiu.

Otázka stadionu, jako vždy padla i zde. Opět si to budete moci celé poslechnout v audiu, ale každopádně již vlastníme pravomocné rozhodnutí o demolici stadionu v Edenu. Takže se již může bourat, ale nastane tak pravděpodobně začátkem listopadu, teď se řeší plno věcí, tedy kam přesunout veškeré zázemí, béčko, mládeže apod. Financování je v zásadě již zajištěné, nemá návaznost na rozpočet klubu.

To je asi to podstatné, co jsem chtěl říci o besedě, doporučuji si každopádně poslechnout zvukové nahrávky, je jich celkem pět a zde níže máte jejich výčet s krátkým popisem a odkazem na stažení. Besedy se bohužel nezúčastnilo příliš lidí, což je na škodu, lámeme si s tím hlavu, jak to vyřešit, aby účast byla velká, tak jako tomu bylo, když tam byl Pavel Kuka. Když je plno, atmosféra je mnohem lepší, prostě to nemá chybu. Věřím, že příště přijdete, plánujeme další besedu udělat buď koncem listopadu či začátkem prosince.

Audia:
1 – Jiří Vrba mluví o tom, co znamená vypadnutí z LM pro Slavii – délka 1:45. Stahujte zde.
2 – Miroslav Jirkal zhodnotil naše účinkování v LM – délka 2:53. Stahujte zde.
3 – Debata o platech hráčů a jejich motivaci – délka 2:59. Stahujte zde.
4 – Objasnění, jak probíhá známkování licencí a proč my měli s výhradou – délka 2:56. Stahujte zde.
5 – Otázka ohledně stadionu a finančního zajištění projektu – délka 2:37. Stahujte zde.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: článek z besedy

    (host)     před 21 lety 19.09.2003 01:04 |  
    0 0

    Informace o výstavbě stadiónu NEBUDOU zkreslené... : -)

    • Re: článek z besedy

      Richi (admin)     před 21 lety 19.09.2003 14:56 |  
      0 0

      nevím, co je na tom k smíchu ...

  2. Re: článek z besedy

    vizzir     před 21 lety 19.09.2003 14:46 |  
    0 0

    velmi ocenuji moznost stahnuti audio-nahravek,je to velmi prinosne,zvlaste pro ty,kteri se nemohli zucastnit..jen by me zajimalo,jestli neni nekde zverejnen ten harmonogram vystavby stadionu,aby se kazdy mohl v klidu presvedcit,ze se take v teto oblasti neco deje...

    • Re: článek z besedy

      Richi (admin)     před 21 lety 19.09.2003 14:58 |  
      0 0

      taky jsem si rikal, ze audio nahravky priblizi dojmy z besedy, navic nejsou ani tak velke, coz taky urcite je dobre. Jestli je nekde zverejnen harmonogram vystavby? Urcite, ale nevim, zda by ho chteli zverejnit, mozna az tehdy, kdyz se zacne kopat, to uz pak budeme vsichni v klidu ...

      • Re: článek z besedy

        vizzir     před 21 lety 19.09.2003 21:46 |  
        0 0

        ja nebudu klidny do te doby,dokud nebudu sedet na novem stadionu na nove sedacce a po novem travniku se nebude prohanet nova a lepsi Slavie..

    • Re: článek z besedy

      (host)     před 21 lety 19.09.2003 17:14 |  
      0 0

      Poslední dobou se vžilo, že Slavia začne fungovat jako špičkové a sebevědomé mužsvo, až bude mít vlastní stadion. Vysvětlujeme tím, proč se to zatím neděje, ale ono to potom všechno přijde... Jen abychom nebyli zase zklamaní. Stadion je jistě důležitá věc, ale na Strahově hrajeme již tak dlouho, že bychom se tam snad už měli naučit hrát a měli bychom s touto písničkou přestat. V Miláně také nemají obě mužstva pro soutěžní zápasy svůj stadión a ... Slávie má takové výsledky, jaké má, protože vedení pracuje tak koncepčně, jak pracuje a vytváří v mužstvu takovou atmosféru, jaká tam je.

      • Re: článek z besedy

        (host)     před 21 lety 19.09.2003 19:01 |  
        0 0

        Hlavně jsme byli minulý rok nejlepším mužstvem na domácím hřišti. To mluví za vše a znamená to, že řeči alá Pešice: "Hrát na Strahově znamená automaticky šest až osm bodů dolů" jsou nepřípustné.

        Jinak je třeba ocenit pana Jirkala, jednak za to, že je to člověk, který fotbalu rozumí a jeho rozbory hry jsou přímo skvostné(bez nadsázky). A také za to, že se jako jeden z mála a narozdíl od Beránka dokáže se svými poznatky podělit s ostatními. A beseda to jen potvrdila.

  3. Harmonogram výstavby stadionu

    (host)     před 21 lety 22.09.2003 10:23 |  
    0 0

    V poslední fázi se počítá se zatahující střechou v případě deště ,dále se také počítá s vysunovacím trávníkem. Současně se nacházíme v prvním stádiu. Odsouvání termínů.