Evropská liga

Švýcarská královna s dvojitým bypassem

Prvním soupeřem v základní skupině EL je Servette Ženeva. Pojďme si jeden z nejúspěšnějších švýcarských klubů představit podrobněji.

Ženeva

Ženeva je hlavním městem stejnojmenného kantonu, který se nachází v jihozápadním cípu francouzsky mluvící části Švýcarska při ústí řeky Rhôny ze Ženevského jezera. S počtem obyvatel přibližně 202 tisíc je Ženeva druhým největším městem Švýcarska.

Historie města

Keltský název Genava označoval hlavní město kmene Allobrogů, které roku 121 př. n. l. dobyli Římané a stalo se jakýmsi předmostím v Zaalpské Gallii. V letech 52 a 58 př. n. l. zde pobýval Julius Caesar. První křesťanský kostel zde vznikl kolem roku 350, v letech 443–467 byla Ženeva sídelním městem burgundských králů a od přelomu 4. a 5. století do reformace roku 1536 zde bylo biskupské sídlo. V letech 1798–1814 patřila Ženeva k Francii a po porážce Napoleona byl roku 1815 založen švýcarský kanton Ženeva spojením města Ženevy, jeho poddanských území a k němu Vídeňským kongresem přiřčených bývalých francouzských a savojských území.

Roku 1863 zde místní rodák Henri Dunant založil Mezinárodní výbor Červeného kříže, nejstarší mezinárodní humanitární organizaci a byl za to roku 1901 vyznamenán Nobelovou cenou míru. Mezinárodní Červený kříž dostal Nobelovu cenu míru celkem třikrát. Ženeva je jedním z jedenácti švýcarských měst a jedním z více než stovky evropských měst, kterým Federace protestantských církví v Evropě v roce 2015 udělila čestný titul „Evropské město reformace“

Football Club de la Servette

Servette FC byl původně založen jako „Football Club de la Servette“, ragbyový fotbalový tým se sídlem ve stejnojmenné ženevské čtvrti. Vzhledem ke klesající popularitě tohoto sportu ve Švýcarsku byla vytvořena fotbalová sekce klubu, což vedlo k jeho integraci do Švýcarského fotbalového svazu v roce 1900.

Servette je jedním z nejúspěšnějších švýcarských klubů. Získal 17 národních titulů a 7 švýcarských pohárů.  Nicméně, po posledním ligovém titulu v roce 1999, začal mít finanční problémy, které vedly k turbulentní dekádě. Dne 4. února 2005 byl na mateřskou společnost klubu prohlášen konkurz. Dluhy činily více než 10 milionů švýcarských franků, následoval exodus hráčů a přeřazení do třetí ligy.

Návrat do nejvyšší soutěže přišel v létě 2011. Ve své první sezóně klub skončil čtvrtý, čímž se kvalifikoval do druhého kola kvalifikace Evropské ligy pro sezónu 2012/13, ovšem to bylo to poslední, co fanoušky klubu potěšilo. V prosinci se objevily zprávy, že Servette nebyla schopna kromě dalších výdajů platit hráčům platy. V lednu 2012 byla jedna z největších hvězd klubu - Matías Vitkieviez - prodán do Young Boys za pouhých 150 000 Švýcarských Franků a v únoru 2012 Servette podruhé vyhlásila bankrot. V březnu 2012 prodal předseda Majid Pishyar klub konsorciu v čele s Hughem Quenncem, prezidentem městského hokejového klubu Genève-Servette HC. Klub dostal původně jeden měsíc na to, aby si zajistil finance potřebné k vyhlášení konkurzu, a byl v tom úspěšný. 24. května 2012 švýcarská fotbalová liga udělila Servette licenci na sezónu 2012/13 a tím prozatím skončily finanční starosti. Začaly ty sportovní, protože na konci sezóny Servette figurovalo na posledním místě tabulky a přišel tak první sportovní sestup klubu z nejvyšší soutěže v historii. Zatím poslední návrat mezi švýcarskou elitu oslavili v Ženevě na jaře 2019.

Nejúspěšnější sezóna

Za nejúspěšnější v Ženevě považují sezónu 1978/79. Klub v této sezóně získal hned čtyři trofeje. Vedle ligového titulu a Švýcarského poháru získal i domácí ligový pohár a také Alpský pohár (Coupe des Alpes), což byla soutěž pořádaná Švýcarským fotbalovým svazem, které se v letech 1960-1987 účastnily kluby ze Švýcarska, Itálie a Francie. Jediná soutěž, kterou Servette v této sezóně nevyhrála, byl pohár vítězů pohárů (PVP), kde nejprve vyřadila PAOK Soluň, poté AS Nancy i s Michelem Platinim a ve čtvrtfinále vypadla s Fortunou Düsseldorf po dvou remízách na gól vstřelený na hřišti soupeře. Pro úplnost dodejme, že přemožitel našeho soupeře v semifinále této soutěže vyřadil Ostravský Baník a podlehl až ve finále Barceloně. Čtvrtfinále Poháru vítězů klub hrál i v sezóně 1966/67, kdy nad jeho síly byla Slavia Sofia. Tato fáze evropského poháru je dosud největším úspěchem týmu,

Stadion

Domovským hřištěm Servette je Stade de Genève. Po třech letech výstavby byl slavnostně otevřen 16. března 2003. Úvodní zápas se hrál mezi Servette a Young Boys Bern. S kapacitou 30 084 míst k sezení je Stade de Genève třetím největším stadionem ve Švýcarsku, v roce 2008 hostil tři skupinová utkání mistrovství Evropy ve fotbale .

Servette se na tento stadion přestěhovala z legendárního Stade des Charmilles. Jeho oficiální kapacita byla 30 000, ale na mezinárodní zápas mezi Švýcarskem a Francií 14.9.1951 se na něj dokázalo vtěsnat 40 000 diváků.

Souboje v Evropě s českou stopou

Servette se pravidelně zúčastňuje Evropských pohárů a tak není divu, že se občas potká s nějakým českým soupeřem.

V roce 1961 v rámci prvního kola PMEZ hostila Ženeva Duklu Praha a bláznivou přestřelku zvládla v poměru 4:3. Odvetu poněkud poznamenala politická situace. Připomeňme si, že v roce 1956 vojska Varšavské smlouvy potlačila povstání v Maďarsku a – podobně jako u nás po roce 1968 – hodně špiček ve svém oboru znásilněnou republiku opustilo. V Ženevě našlo útočiště hned trio fotbalistů: Pazmandy, Makay a Németh a několik let patřili k nejlepším, ovšem návrat za železnou oponu riskovat nemohli. Servette přiletěla do Prahy bez nich a po porážce 0:2, kterou zařídil tehdejší zlatý mladík české kopané Rudolf Kučera, byla ze soutěže vyřazena.

Na další návrat do Prahy došlo v roce 1983, kdy los třetího kola postavil Ženevě do cesty rozjetý tým Bohemians. Po remíze 2:2 v Ženevě se švýcarští borci v Ďolíčku ujali vedení, ale domácí ještě do poločasu vyrovnali. Už za tohoto stavu postupovali zelenobílí, definitivní razítko na postup dal v 87. minutě z pokutového kopu bývalý hráč červenobílých Miroslav Příložný, což potvrzují archivní záběry z té doby, přestože oficiální servery uvádějí jako autora branky jiného borce, na kterého teprve červenobílý dres čekal - Jaroslava Němce.

Třetí cesta do Prahy už byla pro Servette úspěšná a pohříchu to bylo v sezóně, kdy dorazila na Strahov, jenž byl dočasným domovem Slavie. Není to hezké vzpomínání, ale připomeňme si, že v té sezóně Slavia vedená Josefem Pešicem nejprve prožila zklamání v podobě vyřazení z předkola Ligy mistrů od Panathinaikosu a vzápětí v prvním kole poháru UEFA vyrazila do Švýcarska. Po úvodní porážce 0:1 Slavia doma marně usilovala o zvrat. Útočné snahy Kuky, Zelenky, Tomáše Doška a dalších (včetně střídajícího Švancary) se rozbíjely o obranný val hostů, kteří se i Praze rychle dostali do vedení. Vyrovnání Adama Petrouše po dokonalém centru Lumíra Sedláčka přišlo pozdě.    

Zajímaví hráči minulosti

Ženeva dokázala do svých řad přilákat i významné hvězdy. Tou nejzářivější byl patrně Karl Heinz Rummenigge. Dvojnásobný držitel zlatého míče, mistr Evropy z roku 1980 a dvojnásobný vicemistr světa z let 1892 a 1986 zde končil kariéru po odchodu z Interu Milán v létě 1987. Ve své poslední profesionální kariéře 1988/89 se stal s 24 góly nejlepším střelcem švýcarské nejvyšší soutěže. Opačné pocity z působení ve Švýcarsku má mistr světa z roku 1998 Christian Karembeau. Ten prožil bankrot klubu v roce 2005 a patřil mezi hráče, jimž Servette dlužila nejvíce peněz. To Gaël Clichy zažil v Servette poklidnější roky. Bývalá hvězda Arsenalu a Manchesteru City přišla k Ženevskému jezeru ve svých pětatřiceti letech a strávila tu příjemné tři roky kariéry. Českou stopu v Ženevě zanechal kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996 Václav Němeček, který zde po angažmá ve Francii strávil dvě sezóny mezi lety 1995-97, po té se vrátil na jednu sezónu do Čech a kariéru zakončil v Číně.

Ovšem to jsou hráči, kteří již měli slavné jméno, když do Švýcarska přišli. Skutečné legendy Servette musíme hledat jinde.

 Jacques "Jacky" Fatton v dresu Servette debutoval v sezóně 1943/44 a přes tři roky v Lyonu zůstal klubu věrný dvacet let. Ještě ve zmiňovaném dvojutkání s Duklou na podzim 1961 dokázal v domácím zápase při výhře 4:3 vstřelit hattrick. Zúčastnil se dvou MS – 1954 a 1958 a v sedmi zápasech na těchto turnajích vstřelil tři branky. Za Servette odehrál 300 utkání a vstřelil 287 gólů, získal s ní čtyři tituly a třikrát se stal králem střelců.

Petr Pázmándy již byl zmiňován jako rodák z Maďarska, který do Ženevy přišel po násilném potlačení Maďarského povstání v roce 1956. Tento obránce se Servette získal dva mistrovské tituly a v letech 1976-1982 velel mužstvu z trenérské lavičky. Právě on je podepsán pod sezónou snů 1978/79.

Když už zmiňujeme trenéra, musíme se zastavit i u největší hvězdy z nejúspěšnější sezóny. Umberto Barberis, přezdívaný Bertine, byl pozoruhodný tvůrce hry. Když do Servette v roce 1975 přišel, už měl za sebou celkem slušnou kariéru v FC Sion a Grasshoppers Curych, ale v Servette rozkvetl. Po pěti letech a zisku zmiňovaného titulu odešel do AS Monaco, kde získal francouzský titul a po dalších třech letech se ještě na tři roky do Ženevy vrátil. I druhý pobyt zpestřil mistrovským titulem, celkem za Servette odehrál 236 zápasů a nastřílel 61 branek. I on posléze usedl na trenérskou lavičku a vedl klub v letech 1995-1999, je tedy jako trenér podepsán pod posledním mistrovským titulem klubu.

Jméno Lucien Favre jistě není červenobílým fanouškům neznámé. Usměvavý trenér v posledních letech přivezl do Edenu dvakrát fotbalisty OCG Nice a jednou Borussie Dortmund, ovšem přípravné utkání se Šilhavého mistrovským celkem z léta 2017 zdaleka nebylo jeho první návštěvou Prahy. Byl to střední záložník, který oblékal dres Servette Ženeva v letech 1981 – 1983 a po jedné sezóně v Toulouse i v letech 1984-1991. Ve Vršovickém Ďolíčku ve výše zmíněném dvojzápase s Bohemians vedl svůj tým coby kapitán. Celkem za Servette odehrál 193 zápasů a nastřílel 48 branek. Svou trenérskou kariéru rozjel v menších klubech, ale v roce 2000 na dvě sezóny usedl do trenérského křesla Servette. Pozorní čtenáři už si jistě spočítali, že to byl právě tento mladý a začínající trenér, který držel kormidlo mužstva, jenž na podzim 2001 vyřadilo červenobílé z poháru UEFA. Vůbec se tahle sezóna v Evropě švýcarskému celku povedla, po Slavii vyřadil ještě Real Zaragoza a Herthu Berlín, nad jejich síly byla až ve čtvrtém kole Valencia.

Začínali jsme hráči, kteří si velké jméno vydobyli před příchodem do Ženevy, zastavme se i u některých, kteří měli cestu opačnou.

Oliver Neuville byl německý útočník, kterého si pamatujeme hlavně z dresu Bayeru Leverkusen. Držitel stříbrné medaile z MS 2002 a bronzové z domácího MS 2006 se narodil v Locarnu ve Švýcarsku německému otci z Cách a švýcarské matce italského původu. Svou profesionální kariéru začal v Servette, za níž během let 1992-96 odehrál 114 zápasů a nastřílel 43 branek. Posléze přes Tenerife a Hansu Rostock zamířil do Leverkusenu.

Také v roce 1992 dorazil do Ženevy z brazilského Guarani Sonny Anderson, v Ženevě tento střelec strávil dvě sezóny s bilancí 52 zápasů / 31 gólů a vyrazil dále přes Marseille a Monaco. Vrcholem jeho kariéry bylo angažmá v Barceloně, fotbalově nejvíce rozkvetl v Lyonu.

Krátce před dvojzápasem se Slavií v létě 2001 přišel do klubu dvaadvacetiletý útočník Alexander Frei, budoucí reprezentant se ve fialovém dresu ohřál dvě sezóny, nastřílel 36 branek v 64 utkáních a vyrazil do světa, nejprve do francouzského Rennes, ale fanoušci jej mají spojeného hlavně s Borussií Dortmund, jejíž dres oblékal mezi lety 2006-2009. Reprezentační dres Švýcarska svlékl s bilancí 84 zápasů/42 branek.

Posledním jménem, u kterého se zastavíme je Diogo Monteiro. Tento borec ještě tolik známý není a všechno má před sebou. Je to ročník 2005 a, přestože reprezentuje Portugalsko, narodil se v Ženevě. Svůj profesionální debut za Servette si odbyl 6. března 2021. Ve věku 16 let, jednoho měsíce a devíti dnů byl třetím nejmladším fotbalistou, který debutoval ve švýcarské Super League, a vůbec nejmladším obráncem. Letos v lednu přestoupil do Leeds United a jeho kariéru se určitě vyplatí sledovat

 Současnost

Jedničkou v brance a kapitánem mužstva byl na začátku sezóny Jérémy Frick (#32; 30 let), ten se ovšem zranil během odvety druhého předkola ligy mistrů v Genku a tak v současné době nastupuje v brance Joël Mall (#1; 32 let, KYP), čerstvá posila z Olympiakosu Nikósie.

Po zraněném gólmanovi převzal kapitánskou pásku střední obránce Steve Rouiller (#4; 33 let), parťáka ve středu obrany mu dělá Yoan Severin (#19; 26 let, FRA), bývalý francouzský mládežnický reprezentant. Pravý kraj obrany na začátku sezóny opanoval Keigo Tsunemoto (#3; 24 let; JAP), posila z Kashimy, ovšem ten se zranil ve druhém kole domácí soutěže, na jeho místo naskočil domácí talent Nicolas Vouilloz (#33; 22 let). Vlevo nastupuje pravidelně Anthony Baron (#6; 30 let), reprezentant karibského ostrova Guadeloupe.

Ve středu pole tvrdí muziku Timothé Cognat (#8; 25 let; FRA), se 3 miliony eur nejhodnotnější člen kádru, spolu s ním nastupují David Douline (#28; 30 let; FRA) a Dereck Kutesa (#17; 25 let ANG), reprezentant Angoly.

Nejlepším střelcem týmu je Chris Bedia (#29; 27 let; YVO) 1,90 m vysoký borec z Pobřeží Slonoviny, vedle něj nastupují Jérémy Guillemenot (#21; 25 let) čerstvá posila ze St.Gallenu ale na první střelecký úspěch teprve čeká, alespoň jednou se už letos trefil Enzo Crivelli (#27; 28; FRA), loňská posila z Basaksehiru.

Trenérem týmu je od léta René Weiler. Padesátiletý Švýcar, bývalý hráč Servette,  Aarau, či FC Cürych si ve své kariéře připsal i jeden start za národní tým Švýcarska. Během své trenérské kariéry vedl Aarau, Anderlecht, Norimberk a Luzern, ale i egyptský Al Ahly SC a v posledních dvou sezónách japonský tým Kashima Angers, odkud si před sezónou přivedl pravého obránce Tsunemota.

V posledním ročníku Švýcarské Super league skončila Servette na druhém místě se ztrátou šestnácti bodů na mistrovské Young Boys Bern. To jí poslalo do druhého předkola Ligy mistrů. V této fázi Servette přehrála belgický Genk po dvou remízách zvládla penaltový rozstřel v poměru 4:1. O kolo později konečnou znamenal střet s Glasgow Rangers, neúspěch ve třetím předkole poslal Servette rovnou do skupiny EL.

Komentáře (66)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    buri     před 8 měsíci 18.09.2023 10:52 |  
    7 0

    Ahoj všichni. Pěkné počteníčko. Díky a už se těším.

  2. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    witty13     před 8 měsíci 18.09.2023 11:25 |  
    6 0

    Dekuji Karle za hezke predstaveni.

    Jen jedna mala, bezvyznamna poznamka - nebyl kapitanem vicemistru evropy z roku 1996 Kadlec? Ja sice nejsem uplne pametnik tehle doby, ale kdyby se me na to nekdo zeptal, bez vahani bych vypalil Kadlece :-)

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      kjandourek (admin)     před 8 měsíci 18.09.2023 12:55 |  
      6 0

      No... to bylo právě trošku sporné - kapitánem byl celou kvalifikaci Němeček, ale na soustředění před šampionátem ho ze sestavy vyšoupl Radek Bejbl.... Čímž se tedy z Němečka stal "nehrající kapitán", což byla dosud funkce známá spíše z tenisu... Všichni v mužstvu jej jako kapitána brali, ale s páskou nastupoval Kadlec - s čestnou výjimkou v semifinále, kdy mel Radek stopku za karty.... Tam vyběhli na hřiště Kadlec i Němeček a pásku měl Němeček...

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        witty13     před 8 měsíci 18.09.2023 13:13 |  
        2 0

        Koukal jsem na to - mas pravdu, ze Nemecek kdyz nastoupil, byl kapitanem. V jednom zapase mel pasku i Lubos Kubik. A zvlastni je, ze kdyz googlis kapitana reprezentace z EURA 96, na tvuj pribeh s Nemeckem nenarazis, vsude se pise o Kadlecovi. Cimz nechci rict, ze to neni pravda, ale ocividne az na par pametniku jako jses ty je toto zapomenuto.

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          Ragnarok     před 8 měsíci 18.09.2023 13:15 |  
          1 0

          Němečka jsem nikdy nepochopil. Neviděl jsem v něm kvalitu, ale asi jí musel mít, když byl v tomhle nároďáku.

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            witty13     před 8 měsíci 18.09.2023 13:23 |  
            1 0

            Ja se priznam, ze moje realna pamet saha nekam k euru 2000, ale kdyz vidim ty jmena, nekolik pametniku z MS1990, a pote spoustu mladych a mladsich hracu, kteri nasledne valeli v evrope (ano, tehdejsi optikou nikdo netusil, ze Nedved vyhraje zlaty mic, Smicer LM atd.), beha mi mraz po zadech a skoro bych se nebal rici, ze je to tym velmi srovnatelny s tim z roku 2004. Paralela je jasna, kostru tvorili medailiste z roku 1996 a doplneno bylo o mlade mistry Evropy z 2002… kez bychom se tohodle jeste nekdy v ceskem fotbalu dockali

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            Mijk     před 8 měsíci 18.09.2023 13:25 |  
            17 3

            V současnosti za mě asi nejnesympatičtejší pseudoexpert na českém mediálním trhu. A že je z čeho vybírat. Odpornej vzhledem i projevem.

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              butters     před 8 měsíci 18.09.2023 13:32 |  
              15 0

              Já když ho vidím, tak si vždycky uvědomím, že Ládík není první zástupce neandrtálské menšiny, který dělá kapitána ve spartě.


              Komentář byl uživatelem upraven (18.09.2023 13:33) . Zobrazit původní komentář

              • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

                witty13     před 8 měsíci 18.09.2023 13:48 |  
                8 0

                Ja myslim ze je jen dustojnym pokracovatelem rude tradice dutych a nadutych hlav. Podle me je bastardem Frydka

              • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

                Mijk     před 8 měsíci 18.09.2023 13:49 |  
                7 2

                Já když ho vidím, tak si nestihnu ani nic uvědomit, protože stačí, aby vyvalil bachor, ulíznul těch čtyřicet chlupů na hlavě, otevřel hubu a okamžitě přepínám.

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              kjandourek (admin)     před 8 měsíci 18.09.2023 13:43 |  
              8 0

              Ano, s tím se nedá nesouhlasit...

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            kjandourek (admin)     před 8 měsíci 18.09.2023 13:43 |  
            3 0

            Nevím jestli kvalitu, ale on, Kadlec a Němec vlastně zbyli z kádru z MS 1990.... Tam byl Kadlec už jako stabilní člen obrany, Němec si tam vlastně nezahrál a Němeček byl naopak takový ten nadějný mladík, který hodně pomohl v kvalifikaci (Na něj byl faul, ze kterého potom Bílek rozhodl klíčové domácí utkání s Portugalskem) a na samotném MS si potom zahrál třeba čtvrtfinále proti Německu, kdy mohl i srovnat na 1:1, když šel sám na gólmana....
            A dá se asi říct, že měl ty vlastnosti pro kapitána, kterého dělal i ve Spartě, když tehdy došli až do semifinálové skupiny nultého ročníku LM, kde skončili druzí (tehdy šli vítězové rovnou do finále)... takže fotbalově v něm něco taky asi bylo... Krátce potom odešel do Francie (Toulouse) , kde hrál celkem dlouho, rok před Eurem šel do Ženevy...
            Do nástupu Radka Bejbla byl první volbou na pozici DZ - v tom zásadním zápase, kdy jsme po půli 0:1 ve druhém poločase nasázeli Holanďanům tři góly a výhrou 3:1 zadělali na výhru ve skupině, dokonce dával po rohu gól na 2:1....

            Radkovo prosazení se do sestavy víceméně předznamenalo jeho konec v nároďáku...

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            pcitron     před 8 měsíci 18.09.2023 15:52 |  
            3 0

            Viděl jsem ho na jednou živo na Sigmě na začátku 90. let. Už tenkrát se mu strejcové smáli, že je "protečňák". Pamatuji si, že v tom zápase hrál fakt velmi špatně.

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            mig52     před 8 měsíci 18.09.2023 19:24 |  
            6 2

            Máš recht. Němeček byl protekční hráč, pomalý, nevýrazný. Ale byl členem rudé tlupy, na ligu to stačilo..... . Jako hráče jsem ho nemusel a byl jsem moc rád, že ho Bejbl poslal na lávku.

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          kjandourek (admin)     před 8 měsíci 20.09.2023 14:38 |  
          1 0

          Míra Kadlec měl na svém kontě dvě žluté už po prvních dvou zápasech... takže ho v utkání s Ruskem nahradil Luboš Kubík a převzal po něm i kapitánskou pásku, protože na DZ pořád hrál jako první volba Radek Bejbl a Němeček chodil do zápasů z lavičky...

  3. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    Ragnarok     před 8 měsíci 18.09.2023 12:51 |  
    12 0

    Hodně se na tuhle konfrontaci těším. Dá nám to vcelku dobré měřítko, jak dobře na tom jsme vzhledem ke špičce švýcarské ligy a já věřím, že dobře. Zároveň je to velmi důležitý zápas pro vývoj ve skupině. Nechci říkat klíčový, ale velmi důležitý. Vítězství by vzhledem k losu hodně navýšilo naše šance a zároveň netřeba zmiňovat, že Švýcarsko je náš soupeř v národním koeficientu a i klubový koeficient přináší peníze do klubové pokladny a to dokonce desetiletý. Tak se musí Slávisté na tribunách i na hřišti snažit, abychom odvezli 3 body.
    Z dětství, když jsem tam dva roky nuceně pobýval si pamatuji, že na mne hrozně magicky působilo pozorování šíleného proudu Rhony hned u jezera. Tam se doporučuji projít. Je to hezké.

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      butters     před 8 měsíci 18.09.2023 13:30 |  
      5 0

      Byl jsi se podívat i v Montreux? Zajímalo by mě, jestli je tam k vidění i něco jinýho než Ženevský jezero, hořící casino a kouř nad vodou.

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        Ragnarok     před 8 měsíci 18.09.2023 19:29 |  
        6 0

        Kolem jezera všude, v Montreux jsou krásné vinice, jako skoro všude na severní straně. Plus vzpomínám na koupaliště u Chillonu, ani nevím, jestli tam pořád je.
        Díky vlaku se tam dá dobře cestovat.

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          hiker42     před 8 měsíci 18.09.2023 19:33 |  
          5 0

          Vodní hrad Chillon stojí za prohlídku, do Montreaux pěkná procházka. Líbilo se mi i nedaleké Vevey.

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            Ragnarok     před 8 měsíci 18.09.2023 20:32 |  
            2 0

            Ve Vevey právě pracoval děda, v Ženevě zas baička.

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              hiker42     před 8 měsíci 18.09.2023 20:57 |  
              1 0

              V Ženevě má (tehdy budoucí) manželka :-) Ale víc se nám líbilo na druhý straně Lac Leman. A taky katedrála v Lausanne, abych nezapomněl. A pak Valais, to je má srdcovka. Sion, Sierre, Visp.. No je to nějakých 15-16 roků.. Ale vzpomínky krásné.

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Myšák     před 8 měsíci 19.09.2023 09:53 |  
      0 1

      Ty budeš na Švýcarsko asi odborník, věděl by jsi co znamená servette a dá se to vůbec přeložit?


      Komentář byl uživatelem upraven (19.09.2023 10:04) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        Wulfstan (přítel SN)     před 8 měsíci 19.09.2023 10:57 |  
        1 1

        Neptal ses sice mě, ale protože mě to zaujalo, pátral jsem. Servette je, jak už píše výše pánko velkomožný, čtvrť Ženevy, jejíž jméno znamená "Lesík" a původ má v latinském výrazu pro les "Silva".

        Jo, to "by jsi" by sis mohl opravit na "bys". :-)


        Komentář byl uživatelem upraven (19.09.2023 11:00) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          Myšák     před 8 měsíci 19.09.2023 12:17 |  
          1 0

          Tak že něco jako Nottingham Forest. Opravím! Moc děkuji.

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          Myšák     před 8 měsíci 20.09.2023 11:32 |  
          0 0

          Určitě dobře ovládáš angličtinu, překladač mi nebere název britské skupiny Hollies. Co to česky znamená? Děkuji, a už nebudu otravovat věcmi, co se netýkají Slavie!

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            Wulfstan (přítel SN)     před 8 měsíci 20.09.2023 12:29 |  
            1 1

            Já ovládám angličtinu jen do té míry, abych si uměl přeložit o čem zpívají mé oblíbené kapely, třeba Venom. :-) Hollies je zřejmě množné číslo od slova Holly. Na Wikipedii píšou, že ta tvá kapela se v začátcích inspirovala americkým rock n rollovým muzikantem Buddem Hollym. Takže podle mě je to podobné, jako kdyby si česká skupina, obdivující nějakou hudební legendu dala jméno třeba Goťťáci. Holly je taky rostlina cesmína.

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              Myšák     před 8 měsíci 20.09.2023 14:15 |  
              3 0

              Že umíš dobře anglicky jsem usoudil z toho, že jednou jsi psal, jak se tam jezdí vlevo, a jak jsi se s tím potýkal. Bude mi už 80 a pořád nemohu zapomenout, jak jsme na pouti šíleli z Billa Haleyho. Jsem starý, sentimentalní rockandrollový blázen. Ještě jednou ďík!!!

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              pinochet     před 8 měsíci 21.09.2023 14:10 |  
              1 0

              Tipuji, že to bude dvojsmyslnné, „Holly" se také dá přeložit jako „svatý", takže Hollies jako svatoušci...

              • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

                Wulfstan (přítel SN)     před 8 měsíci 21.09.2023 17:36 |  
                0 0

                Tak to nevím nevím. Svatý se píše holy s jedním l. Třeba Hollywood neznamená Svatý les, ale cesmínový les. Asi. :-)

  4. Hlavu vzhůru a

    Slávista 51     před 8 měsíci 18.09.2023 15:55 |  
    2 0

    do boje.

  5. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    kostelnivlajka     před 8 měsíci 19.09.2023 07:11 |  
    1 1

    A byls někdy v 87 na Julisce? Tam hrál právě K.H.R...

    PS: jinak pěknaj článek, chválím


    Komentář byl uživatelem upraven (19.09.2023 07:12) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      SKEP     před 8 měsíci 19.09.2023 10:06 |  
      1 0

      KH Rummenigge hrál v 87. roce na Julisce? Leda Interpohár...

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        kostelnivlajka     před 8 měsíci 19.09.2023 10:52 |  
        2 1

        Ano s Interem Milán, byl jsem jako vzorný svazák za odměnu...

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          kjandourek (admin)     před 8 měsíci 19.09.2023 11:48 |  
          3 1

          No takhle - bylo to už v listopadu 1986.... A odvetu hráli dokonce dvakrát... .první zápas na San siru byl přerušen za stavu 1:0 pro domácí (gól dával právě KHR) pro mlhu... dodnes si vzpomínám na komentátora: "Tomáš Kříž někam odběhl nevím kam, ani proč... " ... odveta skončila 0:0, což Interu při výhře 1:0 na Julisce stačilo...

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            pcitron     před 8 měsíci 19.09.2023 12:04 |  
            2 0

            O Křížovi se tvrdilo, že to byl jeden z největších promarněných talentů československé kopané.

            • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

              kjandourek (admin)     před 8 měsíci 19.09.2023 14:05 |  
              1 0

              Kdyby se nedal na fotbal, mohl ČSSR reprezentovat ve sprintu... nějak tak začínalo jeho představení v knížce věnované MS 1982 ve Španělsku...

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            SKEP     před 8 měsíci 19.09.2023 12:54 |  
            1 0

            Podzim1986 velice oceňují zejména vyznavači koeficientu. Tehdy Dukla vyřadila Leverkusen a v LM Vítkovice přešly přes Paris SG (2:2 v Parku Princů, 1:0 doma).

          • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

            kostelnivlajka     před 8 měsíci 19.09.2023 13:29 |  
            1 1

            Jo jo, už jsme se o tom tady jednou vlastně bavili

  6. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    Sokrates55 (přítel SN)     před 8 měsíci 19.09.2023 08:03 |  
    8 0

    Dobré ráno přeji a děkuji za dobrou práci Kájo.
    Sokrates55

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Myšák     před 8 měsíci 19.09.2023 09:58 |  
      2 2

      Tebe taky vítám, a už se těším na tvoje duchaplné a vystihující komentáře!!! Jo, a Karel je pašák!

  7. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    ing.kralik     před 8 měsíci 19.09.2023 08:44 |  
    3 0

    KHR, vicemistr z roku 1892 :-)))

    krasny letopocet!

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      kjandourek (admin)     před 8 měsíci 19.09.2023 11:49 |  
      6 0

      Takovej milej překlep... ten tam snad i nechám - díky za upozornění :-)

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        knl66 (přítel SN)     před 8 měsíci 19.09.2023 13:07 |  
        2 0

        Článek dobrej. A navíc se ti povedl i titulek, fakt zaujme a následně pobaví.

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        dm52     před 8 měsíci 20.09.2023 15:22 |  
        1 0

        To se stane i nejlepším šéf redaktorům ;)

  8. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    slaviator     před 8 měsíci 19.09.2023 12:06 |  
    3 3

    S prstem v nose. Nedávno (letos v lednu) jsme je porazili dvakrát v přípravě a gól jim dal i Standa Tecl.

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      rak (přítel SN)     před 8 měsíci 19.09.2023 12:34 |  
      5 1

      No jo. Ale průšvih je, že Standa není na soupisce.

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Lunaris     před 8 měsíci 20.09.2023 14:24 |  
      1 3

      Taky si myslím, že to jsou žebráci.

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        záplata     před 8 měsíci 20.09.2023 15:00 |  
        4 2

        To Zorja byla taky a stačilo to.

  9. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    lemonade     před 8 měsíci 19.09.2023 20:43 |  
    2 0

    Co se vlastně stalo Bořilovi?

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      kjandourek (admin)     před 8 měsíci 20.09.2023 09:35 |  
      6 0

      Přímo jemu nic... Rodinné důvody znamenají nějakou starost v rodinném kruhu...

  10. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    ntajlg     před 8 měsíci 20.09.2023 15:10 |  
    1 0

    Super článek, díky!

  11. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    Kratass97     před 8 měsíci 20.09.2023 20:04 |  
    1 0

    Zdravím pánové. Jdu mimo téma a mám dotaz. Měl by někdo lístek navíc na neděli ? Nebo mě mohl nějak procpat na tribunu sever ?
    Vím že to nejspíš nedopadne a je to blbý dotaz tady ale aspoň to zkusím

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Lunaris     před 8 měsíci 20.09.2023 20:29 |  
      5 0

      Prý se na bazoši prodává hodně lístků do sektoru hostí.

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        záplata     před 8 měsíci 20.09.2023 20:39 |  
        1 0

        :-)

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        Kratass97     před 8 měsíci 20.09.2023 20:53 |  
        1 1

        Jo díky no :)

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        Kratass97     před 8 měsíci 20.09.2023 20:56 |  
        1 0

        Chápu reakci a vím že to nedopadne každopádně to zkouším ještě tady.. Jinak sem přispívám delší dobu a normálně aniž by sem někoho urážel dávám sem svoje názory nějaký pátek takze nejsem žádný troll

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          Lunaris     před 8 měsíci 21.09.2023 09:19 |  
          3 2

          Já sem dávám svoje názory a jsem troll, občas i někoho urazím, každý jsme nějaký.

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Faris (přítel SN)     před 8 měsíci 21.09.2023 10:12 |  
      1 0

      ahoj, já mám jeden na prodej, cena 790 (ofiko cena v prodeji), sektor 112, řada 14. kdyžtak napiš radek.77@seznam.cz

  12. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    pcitron     před 8 měsíci 20.09.2023 22:47 |  
    1 0

    Parádní titulek Karle , mohl bys z fleku dělat titulkáře v Kickeru nebo L´Equipe:-)

    Jenom bych doplnil, že SKS se Servette Ženeva potkala i v letním Interpoháru v roce 1970. Domácí zápas jsme vyhráli 1:0 gólem Veselého, odvetu ve Švýcarsku jsme ovládli vítězstvím 4:2, když hattrick vsítil Knebort (paličský předchůdce Kuky a Tecla), jeden gól přidal Luža.


    Komentář byl uživatelem upraven (21.09.2023 07:28) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Akuls     před 8 měsíci 21.09.2023 15:35 |  
      1 0

      Jen 2 poznámky:
      a) pro Kicker, a to i skvělé Sonderhefty (Bundesliga, Champions League) se musí nyní do Reichu. Navíc další skvělý Sonderheft 5 TOP Europa League už 2. rok po sobě pro malý zájem v Německu nevyšel . Němci přestali Sonderhefty pro malý zájem do ČR dodávat (bylo je možné koupit např. v prodejně PNS v Jungmannce).
      b) populární Kendy byl pan fotbalista. Svá nejlepší léta sice prožil na Bohemce a na Dukle, ale i ve Slavii odehrál s Veselým, Kantorem, Kravárikem, Nepomuckým a D. Herdou pěkné zápasy. Rozhodně to nebyl žádný palič.

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        pcitron     před 8 měsíci 21.09.2023 17:09 |  
        0 0

        Kicker - včetně Sonderheftů - se dá koupit i jako e-magazin. V tabletu (android) velmi pohodlné čtení (platí i L'equipe včetně France football)

        • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

          Akuls     před 8 měsíci 22.09.2023 14:17 |  
          1 0

          Papír je papír.

  13. Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

    Quentin     před 8 měsíci 21.09.2023 06:48 |  
    2 0

    Dobre rano, Jindra mluvil pred zapasem o jednom hraci ze zakladni sestavy v Pardubicich, ze to od nej nebylo bezecky v topu a ze si dnes v zapase EL odpocine, aby byl pripraveny na nedelni derby. O kom mohl mluvit? Tijany, Jurecka, Matej Jurasek?

    • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

      Dennis     před 8 měsíci 21.09.2023 08:07 |  
      3 0

      Podle mě Douděra. Ale jen hádám, nemám žádné zákulisní info. Tahal ho sval, pak byl nemocný, měl pauzu, v Pardubicích hrál od začátku, ale jen do 55. minuty, kdy byl střídán. Jestli někdo nebyl běžecky v topu, tak nepředpokládám, že by ho v Pardubicích nechali odehrát celý zápas.

      Edit: Vedle v off topicu se spekuluje, že by to měl naopak být některý z hodně vytížených hráčů, to by ukazovalo spíše na Provoda nebo Holeše. Případně ještě Jurečku.


      Komentář byl uživatelem upraven (21.09.2023 08:13) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        Quentin     před 8 měsíci 21.09.2023 09:26 |  
        2 0

        Diky za reakci, do off topicu jsem se predtim nepodival, moje chyba. Ja osobne bych posadil Vencu Jurecku. Abychom ho posetrili. Na Spartu umi, mel by byt zdrave hladovy, protoze strelecky se mu zatim nedari. Ja mu ale fandim a myslim, ze to zlomi. Do sanci se dostava, nejake branky mu sebral VAR, obecne ma zacatku sezony horsi (nepodlozeno statistikou). Vyjimecne se na derby zacinam tesit, to ale neni dobre znameni... :-)

      • Re: Švýcarská královna s dvojitým bypassem

        pehacko     před 8 měsíci 21.09.2023 13:22 |  
        4 0

        Ja si myslim, ze to bude Provod a misto nej bude hrat nase posledni posila z Rumunska. Tomu by i odpovídala tajemna veta, ze se nemusime bat, ze misto nej bude hrat minimalne stejne kvalitni nahrada. Coz by v pripade Holese a nebo Oskara proste neslo. Jak tu nekdo spekuloval, ze to bude spise nekdo z nich.