Evropská liga

Slavia - Tiraspol 6:0

Slavia rozdrtila Šeriff Tiraspol 6:0, když dvě branky vstřelil Chytil, po jedné Ogbu, Schranz a Douděra a jedna branka byla označena jako vlastní po střele Zafeirise. Slavia vede tabulku své skupiny Evropské ligy s plným počtem bodů.

Trenér Trpišovský neudělal příliš mnoho změn v sestavě oproti nepovedenému zápasu v Teplicích. V obraně a záloze došlo k jediné změně, Provoda nahradil Dumitrescu. Ofenzivní trojice nastoupila ve složení Schranz, Chytil a Wallem. Hned v první minutě se dostával za obranu Mojmír Chytil, v souboji s obráncem spadl, ale rozhodčí Delajod faul neodpískal, v opačném případě by musel udělit červenou kartu. Na druhé straně z protiakce prolétl míč jen těsně před nabíhajícím hráčem ve vápně Slavie. Intezivní start zápasu přinesl Slavii vedoucí branku už ve čtvrté minutě, když akci po levé straně zakončil zblízka ve vápně mezi nohy brankáře Mojmír Chytil po přihrávce Conrada Wallema - 1:0! A v sedmé minutě bylo ještě lépe. Wallem byl zbytečně faulován tentokrát na pravé straně hřiště, přitom míč by asi na hřišti nedostihl. Vybojoval standardní situaci na straně pokutového území, ze které nacentroval míč do vápna Lukáš Masopust a Igoh Ogbu zatloukl míč do sítě - 2:0! Hra se po druhé brance uklidnila, hosté častěji drželi míč, ovšem nedokázali se dostat k vápnu Slavie. Ta naopak hrozila rychlými protiakcemi, jednu z nich vedl Wallem po krásné přihrávce Zafeirise, ale ve vápně situaci řešil nepřesnou patičkou. Sešívaní zápas kontrolovali, ale do šancí se dále nedostávali, výjimkou byla zblokovaná střela Dumitresca, která se snesla nad břevno a byl z ní jen roh, který už žádné nebezpečí pro branku Šeriffu nepřinesl. Po půlhodině hry zaujal Zafeiris slalomem ve vápně Tiraspolu na minimálním prostoru, k zakončení se ale nedostal, následná střela Oscara byla zablokovaná a navíc se pískal ofsajd. Na druhé straně se zapomněl tři metry za ofsajd lajnou Douděra a umožnil tak Luvannorovi přijmout za obranou Slavie přihrávku a přitom neporušit pravidla. Obrana situaci společnými silami vyřešila, ale Masopust poté Douděrovi pořádně vyčinil. Poté, co slávisté několik velmi nadějných situací řešili vyloženě špatně přišel přece jen třetí gól. V 39. minutě poslal Dumitrescu míč do vápna Zafeirisovi, ten zasekl, vystřelil, míč ještě někdo tečoval a skončil za zády bezmocného Kovala v bráně Tiraspolu - 3:0! Do konce poločasu žádná další šance nepřišla, to ale Slavii mrzet nemuselo, vedla jasně 3:0 a sama se ještě připravila v několika situacích o další možné velké šance.

Hosté o poločase dvakrát vystřídali, ale moc jim to nepomohlo, hned v 47. minutě se po skvělé práci Chytila za obranou zjevil Douděra, ještě přihrál vedle sebe, kde byli hned dva slávisté, k míči měl blíž Schranz a poslal jej do odkryté brány - 4:0! Slávisté se dostali do tlaku, kopali tři rohy za sebou, ale bránu neohrozili. V 54. minutě zaváhal při bránění dlouhého nákopu Ogbu a byla z toho šance Šeriffu, Aleš Mandous musel jít do dvou soubojů s protihráči, žádný z nich neprohrál a slávisté situaci dokázali vyřešit. Hosté znovu dvakrát vystřídali a znovu krátce poté inkasovali. Sešívaní rozjeli parádní ťukec po levé straně, který vyústil nahrávkou do vápna Chytilovi, jeho střelecký pokus brankář Koval vyrazil do strany ideálně před Davida Douděru, který rozradostnil Eden popáté - 5:0! Na druhé straně chytal Mandous pokus Badola zpoza vápna. V 66. minutě Slavia vystřídala hned čtyřikrát, dolů šli Douděra, Zafeiris, Wallem a Schranz, místo nich nastoupili Tomič, Provod, Ogungbayi a van Buren. Právě Provod centroval z přímého kopu, míč prošel k Chytilovi, ale ten hlavičkoval nad bránu. Pak zase Ogungbayi krásně vyslal za obranu van Burena, jeho pokus brankář Koval vyrazil těsně vedle tyče na roh. Po něm vznikl ve vápně Tiraspolu závar, ke střele se několikrát jen těsně nedostal van Buren, načež se míč vykulil před Holeše, jehož střelu ještě usměrnil do sítě Chytil - 6:0! Na poslední čtvrthodinu zápasu ještě Lukáše Masopusta nahradil na hřišti Jan Bořil. A právě Bořil se zjevil v šanci v 81. minutě, jenže centr z pravé strany nedokázal pořádně trefit. V závěru zápasu se slávisté už příliš nesnažili skóre ještě navýšit, přesto si vypracovali ještě jednu příležitost, centr Holeše si našel Ogungbayi, jehož hlavička ale byla zablokovaná na roh. I další akce Ogungbayie skončila rohem, stejně skončil i brejk hostů a tím zápas skončil. Slavia zvítězila jasně 6:0 a s plným počtem bodů a skóre 8:0 vede tabulku základní skupiny G Evropské ligy.

Trenér Šeriffu Tiraspol Roberto Bordin zhodnotil zápas slovy: Jako trenér na sebe beru veškerou zodpovědnost, Nehráli jsme dobře, není to zápas, který si budeme chtít zapamatovat. Musíme se omluvit všem našim fanouškům. Zápas si zanalyzujeme a vezmeme si z něj poučení. Věděli jsme, že soupeř začne nítlakově a rychle a ty dva góly byly opravdu velice rychlé, ale nebyl to náš jediný problém. Já jako trenér na tom nesu největší díl viny, ovšem od zítřka už zase budeme pracovat na tom, abychom na tento zápas mohli zapomenout. Nebyli jsme schopní uzavřít prostor ve středu pole i když s dá říci, že problémy jsme měli po celém hřišti, o poločase jsme to chtěli změnit a rychle snížit, ale nepovedlo se nám to, naopak jsme rychle znovu inkasovali. Slavia hrála skvěle i díky svým fanouškům, kteří vytvořili skvělou atmosféru a povzbuzovali už při rozcvičce. Já bych chtěl poděkovat i našim fanouškům, kteří dorazili, protože to měli velice daleko. Potřebujeme i přes tento nepříjemný zážitek zůstat pozitivní a zlepšit se, budeme na tom pracovat hned od zítra.

Domácí trenér Jindřich Trpišovský: V první řadě musím pochválit kulisu. My jsme strašně šťastní, že se do Edenu vrátila Evropská liga a skvelé fandění tomu odpovídalo. Nám velice pomohl ten dobrý vstup do zápasu, kdy jsme rychle dali dva góly a soupeř musel víc hrát dopředu. Navíc bylo dneska fantasticky rychlé hřiště, na kterém soupeři dělal problém náš pohyb. Díky tomu jsme přidávali další branky, dobře do zápasu vstoupili i střídající hráči. je to vítězství v Evropské lize, nikdo se nezranil, nikdo se nevykartoval, všichni zahráli dobře, pro trenéra je to takový zápas, který si můžete v klidu dohrát i během toho tkání a nemít tu tepovku tak vysoko, jako v posledních zápasech. Mojmír Chytil zahrál skvěle, pomohl mu ten rychlý gól. On měl poslední dobou smůlu na neuznané branky - v Teplicích i v derby, dnes měl navíc i dobrou podporu od záložní řady. Conrad Wallem předvedl velice dobrý výkon s míčem a fantastický výkon bez míče. My jsme věděli, že musíme mít pokryté ty jejich tři středové hráče. Hledali jsme toho třetího, který bude běžecky i silově zdatný v osobních soubojích a volba padla právě na něj. On se nejlépe cítí na křídelní pozici, ale dneska jsme potřebovali pokrýt střed a on nám hodně pomohl. Vstup do skupiny je to snový. Pro mě je to asi devátá účast v základní skupině a poprvé máme po dvou zápasech šest bodů, což je před dvojzápasem s AS Roma ideální. Užíváme si to v Evropě všichni, dneska jsme si zahráli dobrý evropský fotbal a v neděli budeme zase bojovat. Vypíchnu jednu věc: dneska mi říkal kameraman, že se hrálo čistého času 65 minut, což je největší rozdíl mezi Evropou a naší ligou, z toho potom vyplývají souvislé akce. Ještě bych vyzdvihl rozhodčího, který zápas skvěle zvládl, trochu ho pustil, nepískal ty kontakty rameno na rameno a fotbalu to velice prospělo. Čím větší procento je čistého času, tím zajímavější je ten fotbal. Je jenom dobře pro národní koeficient, že se daří i dalším týmům. Plzeň vyhrála venku a ona to není samozřejmost v Evropě vyhrávat na cizím hřišti. Myslím, že to ukazuje i na kvalitu naší ligy. Náš fotbal je historicky založen na dobré desítce, teď jsme jí trochu hledali. Hrával jí Nico, pak nám odešel Lingy, teď nám potenciál naznačil Wallem a myslím, že i Bolu ukázal šikovnost na pozici podhrotu. My potřebujeme co nejvíce produktivního podhrotového hráče. Liberec je pro nás pořád srdcová záležitost, tam jsme jako ternérský štáb v lize začínali a vždycky se tam rádi vracíme. Zafeiris se nám z jedenadvacítky nevrátil úplně stoprocentní, hraje trochu se sebezapřením a také na něj pomalu doléhá absence letní přípravy. Potřebujeme ho trochu dotrénovat, on zase bude skvělý. 

2. - Čtvrtek 05. 10. 2023 21:00

Evropská liga, 2023/2024
6 - 0
3 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

4. Mojmír Chytil
7. Igoh Ogbu
39. vlastní branka
47. Ivan Schranz
58. David Douděra
71. Mojmír Chytil

FC Šeriff Tiraspol
FC Šeriff Tiraspol

Komentáře (351)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé