Fanoušci Slavie

Prohlášení výboru OP

Výbor Odboru přátel Slavie Praha (dále jen OP) se na své pravidelné schůzi dne 11.11.2003 zabýval m.j. rozsáhlou kampaní, která v současné době probíhá ve sdělovacích prostředcích a dle našeho názoru neobjektivně popisuje situaci v našem fotbalovém klubu. Přes nesplnění loňských sportovních cílů a určitou míru zklamání všech příznivců Slavie to však neznamená, že Slavia přestává být špičkovým týmem, že vyklízí dobyté pozice a už vůbec to nedává právo některým sdělovacím prostředkům zacházet se jménem Slavia tak, jak jsme toho v posledních dnech všichni svědky!

My, členové výboru Odboru přátel Slavie, zastupujího 3 tisíce členů našeho občanského sdružení, cítíme povinnost vyjádřit znepokojení nad tendenčními a neobjektivními informacemi o fotbalové Slavii, které se v poslední době objevily v médiích a zdá se neustávají. Na druhé straně je patrné, že již po vítězství Slavie v Liberci někteří autoři zapochybovali: Nepřestřelili jsme? Taková je hloubka jejich přesvědčeni o kvalitě a objektivitě poskytovaných informací! Chceme naše členy i ostatní příznivce našich barev ujistit, že budeme podporovat ty, kdož se snaží řešit věci koncepčně a perspektivně ve prospěch Slavie. Není tak složité kritizovat a mnohdy bez znalosti problematiky házet špínu na klub, který stejně jako ostatní týmy, bez rozdílu, má své problémy, ale řeší je. Metody a způsob práce volí v rámci existujících mantinelů a nikdo nemůže očekávat, že tyto otázky budou předmětem veřejné diskuze. Vztahy uvnitř mužstva se utvářejí v závislosti na celé řadě vlivů. Je věcí jen přímých aktérů (hráčů a realizačního týmu) jak je vyřeší a my víme, že průběžně řešeny jsou a budou vyřešeny ku prospěchu Slavie. Za velmi lacinou a zcela neopodstatněnou (nekvalifikovanou) považujeme kritiku vedení za nerealizované sliby, týkající se výstavby stadionu. Není to záležitost jednoduchá technicky, ani administrativně. Kolik jen času spotřebovala jednání ohledně vypořádání majetko-právních vztahů. Mnozí tyto skutečnosti dobře znají a klidně mlčí. Druzí je ignorují, aby mohli kritizovat, ale nikdo Slavii situaci neusnadnil. Mimochodem, vzpoměňme jen na problémy všeho druhu, které provázejí výstavbu haly SAZKA, budované v "celonárodním" zájmu. Naši členové, včetně členů mimopražských odboček OP, mají možnost se pravidelně setkávat se zástupci z řad hráčů, trenérů a vedení klubu (naposledy Strahov 18.10.2003), kde jsou informováni o životě uvnitř klubu, o přestupové politice, včetně finančních aspektů (např. donekonečna omílaná otázka o příjmech za prodané hráče v roce 1996 a jejich užití), o přípravách výstavby stadionu a dalších problémech a jejich řešeních. Ale i neregistrovaní příznivci Slavie, mají-li zájem, potřebné informace získají, např. v sekretariátu OP. Závěrem konstatujeme, že média za nikoho problémy ještě nikdy nevyřešila. Hráčům, oblékajícím ten nejkrásnější dres, dopřejme klid, aby mohli svou sounáležitost ke slavnému klubu potvrzovat na hřišti. A nám, opravdovým slávistům nezbývá, než abychom je a v mnohem hojněším počtu, v jejich úsilí nepřestávali podporovat a čelit nejrůznějším kritikům především vírou v sebe sama!!! Za výbor OP SK Slavia Praha Ing. Ladislav Adamec - předseda

Komentáře (12)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Prohlášení výboru OP

    (host)     před 21 lety 14.11.2003 23:09 |  
    0 0

    Vážený pane Adamče, mohl byste prosím tento text přeložit do českého jazyka a shrnout do jedné či dvou srozumitelných vět? Myslím, že OP svým prohlášením prokázal nejen absenci jakéhokoli názoru, ale též neobyčejnou schopnost používat prázdných frází v kombinaci s významově nesmyslnými slovními spojeními (např. řešit věci perspektivně, sounáležitost KE klubu, kolik času spotřebovala jednání, atd...).
    Pokud se stadionu týče, je zjevné, že se jedná o záležitost komplikovanou. Chápu-li to správně, je to zjevné i těm, kteří neustále slibují, tedy vedení a majitelům Slávie. Proč tedy slibují, co nemohou splnit? Proč slibují, nebylo-li dořešno to hlavní, tj. financování (viz. odpověď pana Lešky v rozhovoru na těchto stránkách z léta 2002, kde je výslovný slib, že demolice začně do konce roku, myšleno pochopitelně roku 2002, o prohlášeních zástupců firmy ENIC o termínech jako rok 2000 a 2003 ani nemluvě)? Proč obhajujete takovýto pokrytecký a populistický postoj?
    Pokud je finanční situace tak průhledná a veřejnosti přístupná, jak píšete v prohlášení OP, proč se již léte spekuluje o investicích do Slávie ze strany společnosti ENIC toliko ve formě půjček, proč prostými fakty nevyvrátíte spekulace, že závazky a kumulovaný ztráta Slávie více než dvojnásobně převyšují její základní jmění? Proč uvádíte jen nicneříkající fráze nepodložené žádnými argumenty? Pokud fakta znáte, zveřejněte je!
    Dikce tohoto textu je podle mého názoru zcela nepřijatelná. Na jedné straně vy, opravdoví slávisté a nejlepší klub na světě, na druhé straně nezodpovědní a záludní štváči z médií, nepřející a zapšklí kritikové, vědomě lhoucí o skvěle fungujícím klubu....Co mi to jen připomíná?
    Zdeněk Prachař

    • Re: Prohlášení výboru OP

      (host)     před 21 lety 15.11.2003 11:15 |  
      0 0

      Ja myslim, ze text je docela jasny a pro inteligentniho cloveka (jakych je snad mezi slavisty vetsina) pochopitelny, ale pro ty ostatni teda prinasim preklad :
      1. Noviny poskytuji tendencni a neobjektivni informace
      2. Dulezita je prace a napad, nikoliv pouze kritizovat pro kritiku samou. Vnitrni zalezitosti muzstva jsou vnitrnimi zalezitostmi a meli by se vevnitr resit.
      3. Vedeni nemuze za to, ze vladne byrokracie v teto zemi.
      4. Kdo ma dotazy (vcetne vas a tech vasich dotazu), muze se ptat na pravidelnych a verejnych schuzkach se zastupci klubu.
      5. Podporme nase hrace!

      • Re: Prohlášení výboru OP

        (host)     před 21 lety 15.11.2003 16:35 |  
        0 0

        Dobrý den,
        nechtěl bych být jízlivý, ale děkuji za překlad pro mne, neinteligentního člověka, kterých (\"jakých\" je v tomto spojení poněkud neš?astný stylistický prostředek povyšující vlastnost nad nositele vlastnosti) je mezi slávisty menšina.
        Odpus?te, ale jsem přesvědčen, že chcete-li něco oficiálně sdělit, je žádoucí vyjadřovat se česky, obzvláště chcete-li hovořit o jiných jako neinteligentních. Pokud to činí potíže (což zjevně činí) doporučuji Pravidla českého pravopisu a Slovník spisovné češtiny. Shoda podmětu s přísudkem je tam bezpochyby vysvětlena zcela srozumitelně (bod 2 Vaší odpovědi: záležitosti by se měli řešit - vskutku zajímavé, vevnitř klubu - zřejmě slovo klub získlalo nový valenční potenciál, o němž se syntaktické studie nezmiňují.....).

        Dále k věcnému obsahu odpovědi:

        1. slyšel jsem několikrát v televizním zpravodajství zcela korektní dotaz ohledně pravdivosti spekulací o dluzích Slávie vůči hráčům položený panu Leškovi. Odpověď zněla vždy stejně, není to pravda, nevím kde se tyto informace pořád berou, atp... A hle, dluhy potvrdí samotní hráči. O stadionu lhal pan Leška v odpovědích na zcela konkrétní a seriozní otázky i na tomto webu. Tak o jakých neobjektivních informacích je tu řeč? O těch poskytovaných panem Leškou? A nebo se lži vedení nepočítají?

        2. Znovu se Vás ptám, pokud máte seriozní protiargument, který spekulace o stavu hospodaření Slávie vyvrátí, proč jej nezveřejníte a spekulace tím s konečnou platností nevyvrátíte, když to dosud neudělalo vedení klubu?

        3. Práce a nápad jsou skutečně to nejdůležitější. Ale to byste možná neměl říkat mně, ale vedení Slávie.

        Zdeněk Prachař

        • Re: Prohlášení výboru OP

          (host)     před 21 lety 16.11.2003 11:05 |  
          0 0

          Vase valka o slovicka je jenom smesnou snahou zesmesnit oponenta, ve svem vzdelani si to zajiste uvedomujete, a s vecnou diskuzi opet nemaji nic spolecneho.
          Mozna jste si to neuvedomil, ale pouze jsem vam tady prekladal, cemu jste (dle svych vlastnich slov) mel problemy porozumet, nikoliv o nich diskutoval!

    • Re: Prohlášení výboru OP

      (host)     před 21 lety 15.11.2003 11:21 |  
      0 0

      a ted k vasim nazorum :
      Ke vznesenemu a oficialnimu jazyku takove fraze jaksi patri, to je snad znamo:)
      Slibu opravdu bylo hodne, mozna si to v danou chvili oni lide proste neuvedomovali, kolik komplikaci se muze vyskytnout.
      Mate pravdu, co se tyka onech faktu, zaroven by vsak meli fakta odhalit i novinari, kdyz uz se tvari jako vsevedouci.
      Co se tyka dikce textu, ona stezi muze byt jina, pokud nekdo chce povzbudit svuj tym, to za prve a za druhe, vase narazka na minuly rezim je take znacne tendencni a nema s vami tolik obhajovanou objektivnosti pranic spolecneho.
      Preji prijemny den vsem Slavistum!

      • Re: Prohlášení výboru OP

        (host)     před 21 lety 15.11.2003 16:52 |  
        0 0

        Zda ke vznešenému a oficiálnímu jazyku fráze patří (promiňte, ale tyto termíny česká stylistika nezná) nevím, ale k jazyku doporučenému pro veřejné projevy či prohlášení tedy fráze zcela jistě nepatří. To by snad známo být mělo, chcete-li dělit fanoušky slávie podle inteligence. A to už vůbec nemluvím o nesmyslných slovních spojeních, která jsem zmínil v příspěvku, na který reagujete.
        Pokud si někdo po mnohaleté eskapádě (ne)výstavby nového stadionu neuvědomuje komplikovanost celého procesu a vědomě či nevědomě neustále poskytuje nepravdivé prognózy ohledně začátku a průběhu stavby, asi by se tímto problémem neměl vůbec zabývat.
        Novináři se nijak netváří, dělají svou práci. Nejsem jedním z nich, naopak některé rádoby seriozní deníky považuji za ryze bulvární, ale co už je snazšího, než na jejich spekulace odpovědět fakty a jednou provždy je umlčet pravdivou informací o stavu současné Slávie? Pokud to dosud nikdo neudělal a pokud vedení prokazatelně a úmyslně v médiích svým fanouškům lže, nechápu, proč OP kritizuje jen média a ne vedení Slávie.
        Dikce textu nejen jiná být může, ale dokonce by jiná být měla. Podle čeho jste poznal narážku na minulý režim? Podle obsahu prohlášení nebo podle jeho stylistické úrovně? Já jsem přeci o minulém režimu nic nepsal....

        Zdeněk Prachař

        • Re: Prohlášení výboru OP

          (host)     před 21 lety 16.11.2003 11:18 |  
          0 0

          Tady uz budu reagovat jenom na ted stadion, vase neustale presvedcovani, ze jste chytrejsi a jazykove vzdelanejsi, je totiz nejenom trapne, ale pro me (sprosteho cloveka, sakra) i nesrozumitelne.
          Mozna, by se hodilo nejaky ten fakt, po kterem tolik volate, o vami deklarovanych lzich. Pokud se nepletu, vedeni rikalo odhady ohledne vystavby (reknete, kde rikali s urcitosti a vazne nejaky termin), ktere postupne muselo porad posouvat dal a dal. Posledniho pulröku vedeni o stadionu nereklo nic, coz mnohe radobyseriozni deniky prevadi tak, ze se nic nedeje. Opravdu nedeje, protoze se celou dobu ceka na prevod majetku, povoleni o bourani, povoleni o stavbe... Situace se ma tak, ze termin, kdy by se melo vydat povoleni o bourani je do konce listopadu a povoleni pro stavbu by melo byt v unoru. Tohle nejsou zadne tajne informace, vedeni je nikde neukryva, pouze lide lini (anebo shnili) to nechteji zjistovat a radsi rvou, proc se nic nedeje a obvinuji pak vedeni ze lzi.
          A dluhy hra*? tuhle informaci vedeni nepoprelo, naopak reklo i presnou castku.

          • Re: Prohlášení výboru OP

            (host)     před 21 lety 16.11.2003 13:47 |  
            0 0

            1. Máte pravdu - nejde o to, že Váš jazykový projev je na takové či makové úrovni. Tedy nešlo by o to, pokud byste jiným nepředhazoval narážky na inteligenci.

            2. Cituji: otázka: "Je reálné se domnívat, že se nový stadion v Edenu začne stavět ještě letos. Pokud ne, jaký nejzašší termín je pro Vás akceptovatelný"
            Moudrý Radovan

            odpověď: "Omicron-K a naši finanční experti intenzivně pracují na tom, aby se podařilo v co nejkratší době překonat všechny překážky, které brání zahájení výstavby. Pokud všechny zainteresované strany (SK Slavia Praha, Ministerstvo financí čR, MÚ Praha 10, Pozemkový úřad Magistrátu hl.m. Prahy) vyjdou maximálně projektu vstříc, pak je termín zahájení výstavby na konci letošního roku reálný."
            Vl. Leška
            (rozhovor zde, na Slávistických novinách ze 7.5.2002)
            Zde bych zdůraznil dva momenty:
            a) je zde řeč o zahájení stavby, nikoli o zahájení demolice
            b) jedná se o rozhovor z května minulého roku

            To už vůbec nemluvím o slibech zástupců firmy Enic, jejichž příslib otevření nového stadionu zněl nejprve na konec roku 2000, následně začátek sezony 2003/04.

            Zde máte 3 příklady evidentně lživých informací.

            3. Dluhy hráčům vedení popíralo dlouho, jistě by šlo vyhledat archivy zpravodajství a deníků, ale na to opravdu nemám čas, myslím, že si to většina lidí pamatuje. Konkrétní výši a dluhy samotné
            potvrdil až Radek Bejbl v rozhovoru pro iDnes, teprve poté je přiznal i pan Leška.

          • Re: Prohlášení výboru OP

            (host)     před 21 lety 17.11.2003 11:37 |  
            0 0

            nakonec jsem si dal tu práci a přeci jen jeden příklad toho, jak pan Leška podle Vás přiznal dluhy hráčům jsem vyhledal - je to citace z rozhovoru pana Lešky pro deník Sport po pohárovém zápase v Jihlavě:

            Ve fotbalových kuloárech se dává trapný výkon Slavie do souvislosti s tím, že klub údajně vyplácí hráčům pouze základní platy bez prémií a bonusů, tudíž nepanuje v mužstvu dobrá atmosféra.

            "Za prvé, jestli někdo svádí svůj špatný výkon na to, zda dostává peníze nebo ne, to považuju za alibismus. Odvést stoprocentní výkon, to je věc profesionální cti. Když jsme v létě nepostoupili do Ligy mistrů, nepřistoupili jsme k žádným restrikcím á la Dortmund. Veškeré závazky z minulosti si Slavia plní - a to bude platit i do budoucna. Odmítám podobný typ výmyslů."

            * Takže můžete říct, že momentálně Slavia žádnému hráči nic nedluží?

            "Nemám chu? na podobné otázky odpovídat."

            Toto je jasná a vědomá lež, co byste chtěl více?
            Zdeněk Prachař

    • Re: Prohlášení výboru OP

      (host)     před 20 lety 18.11.2003 11:15 |  
      0 0

      Pane Prachař, souhlasím s Vašim článkem a myšlenkami v něm. Bohužel také původní článek zástupců OP považuji za alibistický, téměř vlezdpr... současnému vedení, plný nejasných frází a nekonkrétní. V tom článku vědomě zamlčují a nevidí bezpočet planých slibů vedení (spíše chlácholení fanoušků), lží a zamlčování skutečného stavu finací společnosti způsobené jen a jen manažerskými schopnostmi vedení. Ono je snadné vyvrátit fakty nařčení, jestliže nařčení nejsou nijak podložená, ovšem to by fakta musela být taková, aby nařčení vyvracela a nikoli potvrzovala či dále vyvolávala další nejistoty. Bohužel, dluží-li klub hráčům, je finanční situce dost mizerná, tak vedení jen vyvrací skutečnost, že na konkurz hospodaření ještě neni :o))) (což je doufám pravdivé tvrzení).
      A k duchu článku a vůni minulého režimu, jak se v polemice někdo pohoršuje - já z článku vedení OP takový pach bohužel cítím.
      Zároveň bych chtěl vedení OP upozornit, že tento můj příspěvek se týká pouze článku a reakcím na repliku pana Prachaře a nikoli celé jejich práce a činnosti. To proto, že o činnosti OP vím jen málo a rád bych předešel pocitu křivdy a připomínkám o těch co nic nedělají a jen kritizují.

      • Re: Prohlášení výboru OP

        (host)     před 20 lety 18.11.2003 11:16 |  
        0 0

        Bohužel jsem se zapomněl podepsat : T. Chalupa

    • Prohlášení výboru OP

      (host)     před 20 lety 22.11.2003 12:54 |  
      0 0

      Vážený pane Adamec,kdyby to co zde píšete byla pravda tak v prvním případě budete usilovat o odvolání pana Lešky (největší škůdce Slavie hned vedle komunistického režimu).Leška nic se Slavií nedokázal. Leška Slávii jednoznačně ničí a zejména její dobré jméno,za všechny příklady stačí uvést jediný a to je stadion.Několikrát sliboval že se postaví,ale kde nic tu nic.Proč taky investovat do nějakého "zbytečného" stadionu(strahov nám stačí),když se dají peníze uložit na konto a jistě ne slavistické.Takže pane Adamec nemluvte o tom že jste pravověrný slávista,když se múžete na to vše s klidným svědomím dívat a nic proti tomu nedělat.Celé vedení odboru přátel je rádo že má teplé židle a nic proti zvěrstvem co se dějí ve Slavii již několik let nic nedělají.BUďTE ZASE SLÁVISTI!!!