Fanoušci Slavie

Rozhovor s Lumírem Sedláčkem

Poprvé vám přinášíme přepis článků z červenobílých listů, které vydává Fotbalový oddíl všem svým členům. Tentokrát si můžete přečíst rozhovor s Lumírem Sedláčkem, který proběhl v průběhu letní přípravy. Přes některé neaktuální otázky je zajímavé si přečíst, jak hráč v té době reagoval.

Tvořivý záložník hrával ve Slavii pod trenérem Jarolímem, ale poté mnoho šancí v sešívaném dresu „Sedlo“ nedostal a hostoval v jiných klubech. Nyní se opět vrací s cílem prosadit se do sestavy Slavie. Nejen o tom byl náš rozhovor po jednom ze strahovských tréninků.

 

Lumíre, opět po roce se zapojuješ do přípravy Slavie. Mnohokrát v minulosti jsi vždy absolvoval celou přípravu, ale nakonec jsi se do mužstva nevešel. Věříš, že se to letos změní?

Ano, vrátil jsem se. U týmu je nový trenér a tím pádem i nová šance pro mě. Věřím, že dostanu od trenéra více šancí, než od trenérů předchozích a doufám, že to bude ku prospěchu Slavie i mě samotného a že budeme všichni spokojeni.

 

Jak probíhá letní příprava a co nového do ní vnesl trenér Csaplár?

Jsem mile překvapen. Tréninky, nabírání fyzické kondice, to vše probíhá na hřišti, což je pro každého fotbalistu příjemné, když nemusí kroužit někde v lese. Jsem rád, že je to herní formou s přítomností balonu. Věřím, že se dobře připravíme a dosáhneme úspěchů, kterých chceme dosáhnout.

 

Slavia letos poprvé vynechává tradiční soustředění v zahraničí. Jet o pro hráče určitá změna nebo je lepší vyjíždět na zahraniční soustředění v zimě, kdy terény nejsou u nás příliš optimální?

Určitě je lepší zimní zahraniční soustředění, ale já jsem se při angažmá v Polsku necestoval dost a upřímně jsem rád, že nikam nejedeme. Malé negativum bych možná viděl v tom, že v domácích podmínkách nejsou tak kvalitní soupeři, ale i přesto změříme doma síly s kvalitními soupeři, jako je Horník Zabrze a Pasching. V tomto ohledu bych žádný problém neviděl.

 

V přípravě převážně nastupuješ na místě levého záložníka, popřípadě levého obránce. Jak ti tyto posty vyhovují? V minulosti jsi hrával na straně druhé, tedy napravo.

Levá strana mi vyhovuje, hrál jsem ji v polském Grodzisku a i na hostování v českých Budějovicích. Jsem rád, že mohu hrát na levé straně a je už jedno na jakém postu. Je jasné, že každého hráče to táhne více do ofenzívy, ale jak říkám, já chci hrát a je mi jedno na jakém postu, tím myslím tedy i obranu.

 

V loňském roce jsi působil v polském Grodzisku. Jak hodnotíš své angažmá?

Považuji to za vynikající krok. Byl jsem v mužstvu, které dosáhlo určitých úspěchů v Poháru UEFA. Hrával jsem stabilně do doby, kdy se rozhodovalo o mém dalším působení v tomto týmu. Přináším si z tohoto působení pozitiva, a? už se jedná o osobu trenéra Radolského, který je obrovskou osobností a autoritou. Mnohé mi dal a spolu jsme o fotbale hodně hovořili. Dále jsem poznal spoustu nových hráčů. Zjistil jsem také to, jaký pohled mají v Polsku na zahraniční hráče. Byla to pro mě obrovská zkušenost a velké pozitivum.

 

Jaká je vůbec polská liga? Je její úroveň srovnatelná s českou a které týmy hrají v Polsku prim?

Vynikající kádr a perfektní zázemí má Wisla Krakov, do popředí patří také Legia Varšava. Určité zápasy jsou srovnatelné s naší ligou, jiné nikoli. Co je v polské lize lepší, tak to jsou fanoušci a všechno to, co s nimi souvisí. Návštěvy jsou vyšší a i na týmy, které hrají o záchranu chodí pravidelně až deset tisíc diváků, kteří fotbalem žijí a v hledišti je to citelně vidět a slyšet. Byl jsem mile překvapen.

 

V případě, že by ses neprobojoval do kádru, máš i nadále kontakty na polský tým?

Určité kontakty jsou, ale já doufám, že je nebudu potřebovat, že to prolomím a zůstanu ve Slavii.

 

Co říkáš na právě skončené Euro?

Ohromně se mi líbilo naše mužstvo, které zanechalo výborný dojem. Z ostatních týmů se mi líbili techničtí Portugalci. Zklamali mě naopak Španělé, od kterých jsem čekal víc a jejichž fotbal mám rád. Nakonec vyhráli řekové a na tomto příkladu lze vidět krásu a zároveň i zrádnost fotbalu, kdy dokáže vyhrát mužstvo, které si třeba ani vyhrát nezaslouží. V tom je fotbal hezký.

 

Sledoval jsi na mistrovství některého hráče hrajícího na tvém postu?

Mistrovství Evropy jsem sledoval celkově. Z hráčů mě zaujal Portugalec Ronaldo, který odehrál vynikající mistrovství s ohledem na to, kolik má let a zkušeností.

 

Jaké cíle ve Slavii si letos dáváš?

Co nejvíce pomoci Slavii.

 

Doufám tedy a určitě i všichni další slávisté, že tě na podzim uvidíme v sestavě Slavie.

Snad ano. Doufejme.

 

Odjíždíme na tradiční turnaj do Nové Včelnice, na kterém mužstvo čekají prvoligové týmy, s nimiž jste se dosud v přípravě nesetkávali. Je mužstvo na turnaj připraveno?

Jedeme na turnaj s cílem vyhrát jej a prosadit jméno Slavie. Pokud se člověk naučí vyhrávat, tak je to jen dobře.

 

Co popřeješ Slavii a jejím fanouškům do nové sezóny?

A? všem hráčům i lidem okolo týmu vydrží zdraví. Fanouškům, aby chodili v hojném počtu a věřili nám, že uděláme všechno pro to, abychom se drželi nahoře.

 

Rozhovor připravil Zbyněk Kašpárek.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)