Fanoušci Slavie

Rozhovor s Patrikem Gedeonem

Další článek převzatý z červenobílých listů. Tentokrát se jedná o rozhovor s Patrikem Gedeonem. V dalších dnech se můžete těšit i na další články.

Oblíbený „Gedy“, bez jehož přítomnosti si sestavu Slavie za normálních okolností dokážeme jen těžko představit, se po roční přestávce zaviněné zraněním opět vrací k fotbalu. S motorem naší záložní řady jsem si povídal o jeho neš?astném zranění, Euru, cílech Slavie i o případném návratu do reprezentace.

 

Patriku, skoro po roce se vracíš k fotbalu, což je určitě skvělý pocit. Jaký je tvůj aktuální zdravotní stav?

Je to perfektní pocit. Máš pravdu, zranění se stalo 21. srpna loňského roku. Koleno drží, mám z toho dobrý pocit a přípravu zvládám normálně. Můj zdravotní stav je velmi dobrý. Cítím se úplně zdráv.

 

Jak probíhala rehabilitace?

Už celou první půlku ligy to nebylo ono. Byl jsem sice s týmem, ale už v té době koleno nebylo pevné a situace nebyl nejlepší. Po operaci kolena jsem byl měsíc a půl v lázních. Potom jsem individuálně trénoval s Honzou Netscherem, kde jsme se zaměřovali na běhání a posilování. Přípravu na letošní sezonu jsem začal dříve než ostatní. Dostal jsem individuální plán zaměřený na posilování nohy. Já sám jsem chtěl začít co nejdříve, abych byl úplně v pohodě.

 

Co se v mužstvu změnilo od tvého neš?astného zranění?

Přišli noví hráči i trenér. Atmosféra v mužstvu je lepší a uvolněnější. Není tak napjatá, jak bývala. Hodně si věříme a vše je tak, jak má být.

 

V kádru se objevilo několik mladých hráčů. Není jich podle tebe až moc?

Někteří kluci jsou ve Slavii už dva roky, a? už se jedná o Hrdličku, Kratochvíla, Švece a další. I všichni už tady nějakou chvíli jsou. Z hostování se vrátil Táborský. V tomto není žádný problém, máme v týmu dost zkušených hráčů. Je tady Pavel Kuka, Radek černý, Radek Bejbl, Míra Holeňák a možná i já se už mohu mezi ně počítat. Dá se to skloubit a má to tak být.

 

V přípravě nastupuješ na svém tradičním středopolařském místě vedle Radka Bejbl. Jak si oba vyhovíte jako defenzivní štíty a kdo z vás dvou má ofenzivnější úkoly?

Nevím, zda budeme v tomto složení nastupovat i v sezoně, nemusí to tak být. Určitě ale budeme chtít hrát po stranách, takže dva defenzivní záložníci se budou hodit. Trenér po nás s Radkem chce, abychom se střídali v zakončování a neopouštěli náš prostor.

 

Cítíš tedy ty sám důvěru od trenéra Csaplára?

Určitě, hraji na tom samém místě, co jsem hrával. Trenér se mnou nehází zleva doprava, takže důvěru nejspíš mít budu.

 

Jaké si dáváš cíle pro příští sezonu? Zdraví nejspíš bude tou nejdůležitější věcí, že?

Co se týká sportovních cílů, tak ty jsou dané už před začátkem soutěže. Mistr ligy přímo postupuje do základní skupiny Champions League. Toto je však pro mě až na druhém místě, protože potřebuji prožít sezonu v klidu a ve zdraví.

 

Mužstvo čeká tradiční turnaj v Nové Včelnici za účasti prvoligových týmů. Jak jste připraveni?

Chceme předávat dobrou hru, která nám pomůže k vítězství v celém turnaji. Už to, že jsme Slavia, tak musíme vyhrávat.

 

Razí i trenér Csaplár tuto tezi – My jsme Slavia, musíme vyhrávat?

Určitě. Kamkoli přijedeme, tak se na nás chtějí všichni vytáhnout. Zápasy jsou tím pádem pro nás o něco těžší a my je proto musíme odehrávat ne na sto, ale na sto dvacet procent. Toto ukazuje, že musíme být všude vítězní.

 

Přišlo mi, že trenér Csaplár se v médiích vyjadřoval spíše ve smyslu být na dostřel vrcholu v domácí lize, oběma pohárům i Lize mistrů a přímý útok na první místo tak vlastně nevyhlásil.

Ano, čekají nás tři soutěže a velký počet zápasů. Prvořadým cílem je dostat se do základní skupiny Poháru UEFA a bojovat o první místo v lize. Prostě být všemu na dostřel, aby nám nic nikde neuteklo a my to potom nemohli dohnat. Třeba Ostrava si vytvořila v zimě náskok a i když na jaře výsledkově na tom nebyla dobře, tak jí to pořád stačilo.

 

Ale Slavia se v jarní části minulé sezony také na chvíli vrátila do bojů o titul a mohla ještě hodně zamíchat s konečným pořadím. Proč e to nezdařilo?

Asi je to dlouhodobý problém Slavie. I rok předtím jsme to mohli zlomit a dotáhnout se nebo i přeskočit ostatní týmy, ale zkazili jsme zápasy venku, kdy jsme remizovali nebo i prohráli. Nevím, čím to je. Na hřiště jdeme s cílem zvítězit, ale asi jsme pro to neudělali všechno.

 

Je tedy nyní v týmu každý slávistou a ochoten odevzdat na hřišti maximum?

Já si myslím, že určitě. Pokud mohu mluvit za sebe i za kluky.

 

Někdy se z tribuny zdá, že nasazení není takové, jaké by mělo být.

Někdy to prostě nejde. Občas si myslíte, že přijdete a soupeře převálcujete, ale najednou zjistíte, že soupeř je velmi kvalitní. Naše liga je hodně vyrovnaná a proto musíme makat o to víc a právě někdy, když se musí, tak je tam křeč a o to je to potom složitější. Byl jsem jako divák přítomen na zápasech Slavie a kluci to zvládali v pohodě. V zápase s Teplicemi, kdy se trefil dvakrát nádherně Veleba kluci na pět minut vypnuli a byli jsme za to potrestáni.

 

Možná, že právě tyto dva zbytečně ztracené bodíky se mohly v konečném účtování hodit.

Byl to jeden z mála zápasů, který jsme nezvládli, stejně jako zápasy v Opavě a na Synotu. Rok nazpět byly utkání ve Zlíně a Brně.

 

Jaké jsou tedy cíle Slavie v nové sezoně?

Ještě jsme se o tom nebavili, ale jak jsem říkal, tak cíle jsou dané již před začátkem ligy. První místo zaručuje přímý vstup do Ligy mistrů a někde tam bychom se chtěli pohybovat, i když nás čeká velká konkurence v podobě Ostravy, Sparty, Liberce, Teplic a možná i někoho dalšího. Ale my jsme Slavia a chceme být nahoře.

 

V Poháru UEFA se najíždí na nový systém soubojů ve skupinách. Určitě to bude pro hráče zajímavější.

Také si myslím. Skupiny jsou paráda, těšíme se na ně. I pro fanoušky to bude atraktivnější. Hlavně se musíme do poháru probojovat a ve skupině dostat, nejlépe doma, atraktivní soupeře.

 

Všichni budeme Slavii držet palce, aby se to podařilo.

Děkujeme moc.

 

Je asi v této chvíli předčasné o tom mluvit, ale určitě by ses ještě chtěl poprat o místo v reprezentaci. Nebo ne?

Když jsem přišel do Slavie, tak se mě lidé ptali, co já a reprezentace. Byla to pro mě uzavřená kapitola, protože jsem do té doby nereprezentoval a pak se to najednou přihodilo. V současné době se mě to asi týkat nebude. Bylo by hezké překvapení, kdybych se tam opět dostal.

 

Trenér Brückner s tebou počítal jako s alternativou za Tomáše Galáska, kdyby nepřišlo to neš?astné zranění …

To by bylo jen kdyby. Teď se musím soustředit na sebe a na Slavii a věřím, že když to bude klapat, tak se alespoň některý slávista v reprezentaci objeví, protože na mistrovství v Portugalsku žádný nebyl.

 

Aspoň může tým zůstat na chvíli pohromadě.

Je pravda, že v devadesátém šestém se po ME hráči ze Slavie rozprchli, ale i tak není dobré, že je reprezentace bez slávistů. Vachy už slávistou není, hraje v zahraničí a Venca Koloušek by si reprezentaci určitě zasloužil, kdyby nepřišlo to, co přišlo …

 

Určitě jste jako mužstvo s Vencou v kontaktu a podporujete jej v jeho těžké situaci.

Ano, posíláme esemesky, ale Venca má určitě hodně starostí okolo. Máme informace od trenéra, jak vypadá jeho stav. Naposled byl propuštěn na pár dní domů a situace vypadá nadějně. Všichni mu držíme palce, a? to všechno dobře dopadne.

 

Všichni slávisté si přejí to samé. Otočme nicméně list. Zajímáš se ještě o výkony Chomutova?

Sleduji Chomutov, i když letos jsem žádný zápas nestihl. Ale vím, že Chomutov skončil v čFL v popředí tabulky. Na to, jak tým vypadal na začátku soutěže, tak klobouk dolů, co trenér Pavlov udělal za kus práce. Jsem zvědav na letošní sezonu, ale vím, že v Chomutově nejsou pro fotbal moc příznivé finanční podmínky.

 

Určitě sleduješ i Blšany, kde jsi působil před příchodem do Slavie?

V Blšanech jsem prožil sedm let a na to se nezapomína. Je vidět, že když Blšany hrají doma, tak umějí dělat body. Do ligy určitě minulý rok patřily. Letos to budou mít opět těžké, ale budou hrát na rozdíl od loňska celý rok na vlastním hřišti a myslím, že nebudou mít problém se zachránit. Podle mě budou hrát tak ve středu tabulky.

 

Jak na tebe zapůsobilo Euro v Portugalsku?

Sledoval jsem každý zápas. Mrzí mě, že naši prohráli s řeckem. Škoda, že nedostali gól o něco dříve, aby mohli zápas ještě zvrátit. Jinak si myslím, že předváděli výborné výkony. Zaujal mě Portugalec Ronaldo. Klobouk dolů, co tento hráč v devatenácti letech umí. Vždy se na něj hezky koukalo a s balonem dokáže hodně věcí. Asi bych ho nechtěl moc bránit, kdybych hrál zrovna na lajně. Manchester United věděl před rokem moc dobře, proč ho kupuje.

 

Zmínil jsi Ronalda. Jaký byl tvůj fotbalový vzor?

V době, kdy jsem byl v žácích a dorostu, tak jsem hrával v útoku. Mým vzorem byl Klinsmann, který dával hodně gólů. Pak jsem se pomaličku začal přesouvat dozadu do pozice levého beka. V současnosti žádný vzor nemám.

 

Sledují vůbec hráči dění okolo výstavby nového stadionu? Věříte, že si na něm jako aktivní hráči vůbec zahrajete?

Určitě to sledujeme a mluvíme o tom. Bylo by to moc hezké, kdyby to vyšlo.

 

Co bys rád vzkázal slávistickým fanouškům?

Věřím, že budeme hrát kvalitní fotbal a doufám, že nás fanoušci přijdou podpořit. Vím, že na Strahov moc lidí chodit nechce, ale dva a půl tisíce nebo tři tisíce diváků se mi zdá dost málo a my bychom chtěli předvádět takovou hru, aby se stadion alespoň trochu zaplnil a aby nám naši fanoušci fandili, i když se třeba nebude pořád dařit. Prostě, aby nás i v těch těžkých chvílích povzbudili a pomohli nám.

 

Rozhovor připravil Zbyněk Kašpárek

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)