Stadion Eden

Aktuální situace kolem stadionu

V poslední době jste měli možnost zasílat otázky ohledně stadionu, nyní vám přinášíme odpovědi od tiskového mluvčího Alexandra Klimenta. Samozřejmě nechybí aktuální fotografie z Edenu.

V jaké fázi je aktuálně kanalizační přeložka?
Ve finální. Došlo k mírnému zdržení z důvodu nestabilního podloží. V celé délce překládaného úseku se musela položit armovaná betonová deska. Nicméně práce na přeložce se blíží ke konci.

Komu bude stadion patřit, jaký nárok bude mít Slavia? Když má být návratnost 15 let, tak to se bude splácet tak, že celý roční výtěžek ze stadion půjde na splátky či by něco zůstalo i Slavii pro rozpočet? Do kdy by mohl být znám investor? Je tím investorem banka z Rakouska? Kdy by mohl být přibližně položen základní kámen stadionu?
V současné době se nacházíme v rozhodující fázi celého projektu, máme k dispozici všechny podklady – územní rozhodnutí, pravomocné stavební povolení a studii návratnosti. Zároveň jsou vyřešeny majetkoprávní vztahy v Edenu, proběhly demolice starého stadiónu, překládá se kanalizace. Projekt je tedy kompletně připraven k realizaci. Někomu se může zdát, že se v tuto chvíli nic neděje či že jsme se ocitli ve vzduchoprázdnu, ale není tomu tak. Právě v těchto dnech a týdnech se tzv. láme chleba. Poté, co jsme obdrželi audit, který bezpodmínečně vyžadují zainteresované finanční instituce, se rozhoduje o struktuře financování a míře angažovanosti dalších subjektů. Znovu mohu zopakovat, že jednáme doma i v zahraničí.

Jaké záruky požaduje investor od majoritního akcionáře Slavie? Už proběhly s Enicem jednání? Jaké ENIC zaujal stanovisko?
Jednání ohledně stadiónu probíhají se společností ENIC kontinuálně. Nyní máme v ruce audit a mohou proběhnout jednání finální a rozhodující. Chystají se na nejbližší dobu. V současné době se dolaďuje termín pražské schůzky s nejvyššími zástupci ENICu. Audit potvrdil, že projekt vyžaduje určitou angažovanost majoritního akcionáře. Do doby, než bude dokončena struktura financování, jsou ale veškeré další informace důvěrné. Určitá míra mediální zdrženlivosti se vyplatila i v minulosti – například u stavebního povolení k samotnému stadiónu, o kterém jsme informovali až v době, kdy se stalo pravomocným, a předešli tak možným odvoláním a zdržením celého projektu.

Kdy budou akcionáři seznámeni s výsledky auditu? Bude audit sdělen podrobněji i veřejnosti?
Majoritní akcionář, společnost ENIC, již s auditem seznámen byl. Audit byl do Anglie odeslán v den, kdy ho dostala Slavia. ENIC nyní podklady studuje, jedná se totiž o rozsáhlý dokument. S auditem veřejnost již seznámena byla, a to v podobě tiskové zprávy, kterou jsme zveřejnili i na oficiálním webu. Podrobnější informace jsou v tuto chvíli předmětem obchodního tajemství a budou k dispozici institucím, se kterými Slavia jedná o financování.

Věříte i nadále v dodržení termínu dokončení výstavby? Kdy by to reálně v případě zpoždění mohlo být hotovo?
Již minulý rok při zahájení demolic jsme avizovali, že říjen 2005 je ideální termín, který lze dodržet při optimální souhře všech okolností. Není důležité, zda bude stadión stát v říjnu 2005, či v polovině následujícího roku. Klíčové je dořešit financování a začít stavět. Výsledky nedávno skončeného auditu projektu stadiónu, který vypracovaly nezávislé nadnárodní společnosti Linklaters a Jones Lang LaSalle, nás opravňují k optimismu.

Jaký je postoj ENICu k dalšímu působení ve Slavii (když bude uvažovat o prodeji Slavie, tak bude opatrný v poskytování záruk)?
Tato otázka je spekulativní a míří spíš na majitele než na český management. Nepředbíhejme. Ale to, že se ENIC o projekt stadiónu živě zajímá, signalizuje, že má o klub nadále zájem.

Je nějak ošetřeno, aby se nemohlo stát, aby čistě teoreticky ENIC na pozemkách v Edenu chtěl postavit nějaké komerční centrum? Je tu možnost tedy postavit pouze stadion?
To je absolutní nesmysl. Územní rozhodnutí je vydáno na stadión, stejně tak všechna stavební povolení. Jakýkoliv jiný projekt místo stadiónu je vyloučen.

S kolika byty se počítá a v jaké ceně by měly orientačně být? A budou se i pronajímat?
Studie návratnosti potvrdily, že naše kalkulace ohledně bytů byly realistické. Chápejte ale, že v tuto chvíli není naším obchodním zájmem uvolňovat jakékoliv detailní informace.


A co můžete vidět na fotografiích? Přeložka se blíží opravdu do konce, už zbývá položit jen část potrubí. Zajímavé je, že hloubka je místy až šest metrů. Na poslední fotografii se můžete podívat na můj hrubý náčrt, kudy vedla kanalizace a hlavně co už je hotovo (zelená) a co zbývá (červená). Je to ale pouze můj odhad, nemusí to být přesné.






 
Zajímavá vás něco dalšího? Tak neváhejte a posílejte otázky, po nějaké době zase přinesu odpovědi. Pište na email subrt@slavistickenoviny.cz.

Komentáře (9)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Aktuální situace kolem stadionu

    (host)     před 20 lety 07.10.2004 11:49 |  
    0 0

    no Richi, nic nového tu není. Chápu, že p.Kliment těžko může být konkrétnější, ale v rozhovoru v podstatě nic nového nesdělil. Je nutné udat fakta a začít "kopat". Jiri

    • Re: Aktuální situace kolem stadionu

      (host)     před 20 lety 07.10.2004 12:58 |  
      0 0

      ja nerikal, ze tu je neco noveho, ale ze tu jsou aktualni informace, coz je pravda, bylo v odpovedich receno vse, co ke stredecnimu datu je platne. Navic jsem pridal obrazek s nacrtem, jak to asi vypada s tou kanalizaci. A plno fotek. Nevim co chcete slyset, ted jen musime cekat, aby jednani probihala dobre. Richi

  2. Re: Aktuální situace kolem stadionu

    Markus     před 20 lety 07.10.2004 14:21 |  
    0 0

    Díky richi za informace, je fajn že se pořád něco děje a hlavně že nám také management klubu některé věcí sdělí. Chápu že je spousta věcí kolem stavby důvěrných. Nezbývá než čekat zda se najde schopný investor, stále si dělám naděje že najdeme investora který bude mít zájem nejen o stavbu, ale o celý klub.

  3. Re: Aktuální situace kolem stadionu

    (host)     před 20 lety 07.10.2004 14:38 |  
    0 0

    cituji Klimenta: "Není důležité, zda bude stadión stát v říjnu 2005, či v polovině následujícího roku." takze z toho je tak nejak jasne,ze zdejsi hodiny na odpocitavani jsou vlastne zbytecne..protoze cas neni dulezity,hlavne ze se to vubec nekdy v budoucnu mozna otevre..:/ kazdopadne rijen 2005 to nejspis nebude..

    • Re: Aktuální situace kolem stadionu

      (host)     před 20 lety 07.10.2004 15:09 |  
      0 0

      Osobne pocitam s tim, ze az bude nejake jasnejsi datum, tak odpocitavani se opet upravi. Verim, ze jakmile bude postaven zakladni kamen, ze pak uz to bude jasne, kdy to bude.

    • Re: Aktuální situace kolem stadionu

      (host)     před 20 lety 07.10.2004 17:41 |  
      0 0

      Já to vidím na začátek sezóny 2006/07. Přes zimu se dokončí všechny přípravné práce a dořeší financování a na jaro se začne stavět. Mohli by to mít hotové tak za rok a něco a na začátku sezóny to otevřít. To vše ale v ideálním případě. Sešívaný

  4. Re: Aktuální situace kolem stadionu

    (host)     před 20 lety 08.10.2004 08:31 |  
    0 0

    Sašo z Tvého vystoupení se mi chce, mírně řečeno, blinkat. Proč tak hloupě lžeš ? Představ si, až bude "po všem" a Ty si přečteš své dnešní trapné lži ? Vím, že Tě za něco platit musí, ale co je moc, je moc. Styď se ! Lepší, než trpělivým fanouškům lhát by v této chvíli bylo neříkat nic a vyčkat věcí příštích. Ty jsi stále optimista přestože víš, že nemáš být proč. A nebo to nevíš a pak Tě lituju.

    • Re: Aktuální situace kolem stadionu

      (host)     před 20 lety 09.10.2004 10:32 |  
      0 0

      Tak pane chytrej aspon priblizte, v cem konretne lze?

  5. Re: Aktuální situace kolem stadionu

    (host)     před 20 lety 11.10.2004 14:21 |  
    0 0

    Bože,tyhle kecy už mně vytáčej k nepříčetnosti:-/...nakonec budou chtít abysme jim ještě postavili pomník...jenom plky o tom,že se jedná a jedná a jedná....:-///////