Fanoušci Slavie

Významná slávistická jubilea roku 2004

Je v tom možná trochu něco i symbolického – v listopadu 2004 oslavili svoje sedmdesátiny Miroslav Ondříček a doc. MUDr. Václav Smetana. Co je spojuje? Láska ke Slavii a tím pádem i ochota věnovat kus svého volného času milované Slavii. Oba jsou dlouholetými členy představenstva SK Slavia – fotbal a.s., doc. Smetana vystřídal ve funkci předsedy fotbalového oddílu – odboru přátel Slavie právě Miroslava Ondříčka. Oběma jménem redakce čBL i celé slávistické obce popřejme hodně zdravíčka a tradiční „Mnoga ljeta!“. Totéž platí dodatečně i pro Ing.Andrejkoviče, kterého jsme poznali nejen jako hráče, ale i on byl členem výboru FO-OP.

Miroslav Ondříček – 70
Oslavil svoje významné životní jubileum ve čtvrtek 4.listopadu 2004. Do podvědomí veřejnosti vstoupil především díky své kariéře vynikajícího a světoznámého kameramana, především vlivem spolupráce a přátelství s režisérem Milošem Formanem. Mezi nejvýznamnější díla, na nichž se nemalou měrou podílel, patří z předokupačního období především Lásky jedné plavovlásky či Hoří, má panenko. Po roce 1968 dojíždí k tvorbě významných filmů především do USA, a? už jsou to Vlasy neboli Hair, Valmont nebo i u nás vynikajícím způsobem přijatý Amadeus. Vždy? Mozart a Praha, to jsou pro každého správného čecha blízké pojmy, a tak každý z nás upřímně ocenil i nevšední pohledy na milovanou Prahu, kde se část filmu natáčela!

Doc. MUDr. Václav Smetana - 70
Ve světě známý a vyléčenými pacienty obdivovaný vynikající chirurg je jen o 12 dní mladší. Nejen vděční pacienti si jistě 16.11.2004 vzpomněli na člověka, který svůj čas dělil mezi práci, rodinu a sport. Je vždy významným účastníkem mezinárodních kongresů, pověstná jsou i jeho fundovaná vystoupení přibližující naši historii i současnost při setkáních Slavie s delegacemi klubů v rámci soutěží UEFA. Od raného mládí je zapáleným slávistou, k čemuž jistě přispěl i příbuzenský vztah k Pepi Bicanovi i Mílovi Lukovi, obětavým funkcionářem Slavie se stal vlastně až po příchodu p.Korbela do Slavie. Předtím směřoval svoje hlavní aktivity do hnutí tělesně postižených sportovců, kde byl významným sportovcem a později i funkcionářem, a to i na mezinárodní úrovni!

Ing. Jan Andrejkovič – 70
Ten oslavil svoje jubileum 17.července. Odchovanec Slavie, talent, ale paličák, fotbalový univerzál patřil mezi ty sportovce, kteří mysleli i na svoji budoucnost a vedle špičkového sportu dokázali vystudovat i náročnou vysokou školu. Stal se inženýrem geologie. Vždy byl příkladem kultivovaného vystupování a slušnosti. Shodou okolností byl i on nedávno členem výboru FO-OP a i v tomto směru doplňoval vzácný trojlístek letošních sedmdesátníků. Jeho povahu charakterizuje i jeho konec kariéry, když na Kladně nastoupil za Slavii až na druhou půli, hrál excelentně, ale slova trenéra byla vůči němu formulová?a trošku jinak…

Odbor přátel je tu již 40 let; Slavia vzpomíná 40.výročí návratu historického jména
Odbor přátel Slavie. Někdy podceňovaný, jindy možná až přeceňovaný, rozhodně však nepominutelný v moderní historii Slavie. Klubu, který je někdy, ale jen málokdy právem, pokládán za ubrečený. Můžete mi někdo jmenovat v Evropě klub, který byl tolikrát ustrkován a zatracován, jako je Slavia? Z počátku své existence jako spolek, hrdě a tvrdě se hlásící ke slovanským a českým ideálům a významu české vlastenecké inteligence, klub, jehož spousta členů naposledy vydechla na bojištích první světové války, klub, který se od počátku hlásil po vzniku samostatné čR k masarykovským ideálům a jehož příznivcem a členem byl jako aktivní fotbalista i jeden z hlavních mužů října 1918 a pozdější prezident Dr.Edvard Beneš a k němuž se nepokrytě hlásil i populární Jan Masaryk. Tyto „hříchy“ Slavii pořádně spočítali po únoru 1948 někteří představitelé nové doby. To již Slavia měla za sebou léta válečná, kdy léta zlá a smutná prožívala se svým národem. Snad by stálo za to oprášit seznamy protifašistických bojovníků, jak jsme je uveřejňovali v někdejší novinové formě Zpravodaje. Byli zde prostí vlastenci, lékaři zahynuvší na tyfus po osvobození Terezína, nesmyslně popravení lidé po atentátu na Heydricha i významní sportovci. Dlouho tak byl hlavním pojmem za heydrichiády popravený atlet a novinář Evžen Rošický, který možná až trochu idealisticky vyznával některé myšlenky komunismu, ale jeho memoriál po převratu vzal za své a byl nahrazen vzpomínkou na dalšího běžce, Josefa Odložila, který však politicky nikdy tolik netrpěl a zahynul po úderu ruky vlastního syna.

Podrobnější připomenutí křivd po roce 1948 by bylo jen opakováním líčení nedobrých let, o kterých jsme se již několikrát zmínili. Slavia přišla o jméno, stadión i nádherné dresy. Nebyly ojedinělé snahy, aby zapadla v zapomnění. Navždy. První vlaštovkou oznamující, že se Slavia a slávisté jen tak nevzdají, byl velikonoční turnaj v roce 1956, kdy stateční manželé Sehnoutkovi rozpárali deky na svých postelích, kam byly poslední sady dresů zašity, a předali je kustodovi, aby v nich Slavia, vlastně Dynamo mohlo ke zděšení jedněch a k nadšení druhých nastoupit. Podařilo se, by? se jednalo stále o Dynamo a o úspěších (snad vyjma třetího místa v roce 1958) se mohlo jen zdát. Po skromném vzestupu přišel pád, a to nejen symbolický. V roce 1961 přichází další sestup do II.ligy a po okamžitém návratu zpět nevýrazné výkony a další pád. To už návrat nebyl samozřejmostí, ale hrálo se o pouhou a prostou existenci. Dynamo bojuje o záchranu v moravské skupině II.ligy, až příliš nahlas se šeptá o převzetí tehdy celkem moderního areálu sousední Bohemkou…

Pravověrným slávistům to však nedá spát a snaží se hledat řešení. Byl zde novinář Plamene Jiří Hájek, spisovatel Pavel Hanuš a celá řada významných umělců hlásících se stále a věrně ke Slavii. Jiří Hájek pozval zájemce na diskusní besedu o Slavii na 23.března 1964 do Slovanského domu. Přicházeli slavní, hlásili se bezejmenní. Džin z láhve byl vypuštěn a znovuzrození Slavie klepe na dveře. Konají se slavné karnevaly, akce Slávisté Slavii, umělci se vzdávají honorářů a hromadí se na tu dobu významná částka. Dynamo se nakonec bez problému ve II.lize zachraňuje. To však je pro pravověrné slávisty málo. Vstupují do aktivit výboru a pomáhají shánět hráče pro novou, podle jejich přesvědčení postupovou sezónu. Zůstávají hvězdy, jakými byli Lála a Nepomucký, přicházejí mimo jiné víceméně veteráni Šindelář, Kadraba či Píša, z prodloužené vojny je vyreklamován Franta Veselý, útok doplňuje nenápadný František Uldrych, zálohu neznámý bojovník z Děčína Beran. Post levého beka patří Bohouši Smolíkovi, tchánovi Radka Bejbla! Najednou je zde mužstvo, které se může rovnat hlavním rivalům ve II.lize.

Nejde však jen o návrat do ligy. Jedním z cílů Odboru přátel Slavie, který díky začlenění do svazku oddílů a odborů Dynama získává příslušná práva na registraci, je návrat původního a historického jména Slavie. První krok je učiněn. V rámci Dynama působí tak jako jeden z odborů a oddílů i Odbor přátel Slavie a tím je učiněn první krok k návratu jména Slavie. OP tak má zapsán navždy jako rok narození rok 1964, a tak právem mu blahopřejeme k letošním čtyřicátinám. Snahy o návrat jména jdou i po jiné linii. Dynamo má v čele charizmatického předsedu Ing.Vrbu a ten v rámci tehdejších (naštěstí hodně děravých) předpisů hledá řešení. Sloučení se školní Slavií Vršovice (podlostí tehdejších představitelů tělovýchovy přechází jméno Slavia na resort školství!!!) neprošlo, možnost schválit přejmenování v rámci obvodu již ano. A dobré lobbování bylo vždy uměním precizně vypracovaným v české kotlině. Jak se zpívávalo v rakouské hymně - když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří! Akt se podařilo i rychle publikovat, a tak od podzimu 1964 již Slavia není Dynamem,ale opět Slavií! Slavii ještě čekala náročná cesta k návratu zpět. Ale slávistická srdce i srdíčka již nedovolila návrat zpět!

Vyslovme touto cestou poděkování všem mužům roku 1964 za návrat jména i slávy Slavie. Mužům známým, jakými byli třeba Pavel Hanuš, Martin Růžek či František Šulc nebo Oldřich Bartůněk, ale i všem, kteří se nebáli a šli do toho! Jako (z dnešního pohledu a pojmu) sponzoři, ale třeba i jen jako lidičky, kteří přinesli z domácího archivu již zdánlivě ztracenou fotografii nebo pomohli třeba jako nezištní pořadatelé při slávistických akcích.

Odbor přátel prožil několik period své činnosti, kdy jeho význam byl nezastupitelný, ale i chvíle, kdy byl tak trochu opomíjen. Také dnes, i když je zároveň i kolektivní součást fotbalového oddílu a FANKLUBu, má OP svoje nezastupitelnou roli. Především na poli odboček, informovanosti členstva i úctou a respektem k bohaté historii Slavie!

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Významná slávistická jubilea roku 2004

    Kopcem     před 19 lety 22.12.2004 16:22 |  
    0 0

    Moc zajímavé připomenutí zásluh Odboru přátel o záchranu Slávie, když byla téměř před zmizením. Mnozí z nás máme strach, že ta situace se může v blízké budoucnosti opakovat. Tentokrát nás neohrožují bolševici, ale samo naše vedení s majitelem. I ta paralela s dresy- ta podivná zlatá pyžama, ve kterých hrajeme všechny zápasy venku, i když to určitě není nutné (ostatně na fotkách z dorosteneckého turnaje je dost dobře vidět, že naše dresy jsou např. s černobílými českých Budějovic rozlišitelné víc než dobře). Škoda, že dnes je Odbor přátel spíš fanklubem současného vedení, než někým, kdo by dohlížel na zdravé přežití našeho milovaného mužstva. Doufejme tedy, že nebude podobných aktivit třeba. A když ano, jsem si jist, že se zase najde někdo, kdo Slavii pomůže zachránit.

    • Re: Významná slávistická jubilea roku 2004

      Dobi     před 19 lety 28.12.2004 09:46 |  
      0 0

      Milý Kopceme!
      V tolika věcech s Tebou musím souhlasit, které srdce - dá se říci - snad už staroslávisty drásají. Kolik toho už bylo napsáno o dresech! Snad jsem připomněl i ve výročí OP statečnost Sehnoutkových a jejich přípravu zachráněných dresů. Byl rok 1956, smrtelná totalita stalinismu a gottwaldismu již byla pryč, ale rozhodně se nedalo říci, že se volně dýchá. A teď se obracejí v hrobě při pohledu na "zlaté dresy". Něco jiného je modrá barva. Staré symboly OP mají v sobě i modrou. A některé verze měly dost výrazný znak a doplňky v čB barvách! Nevím také, odkud se vzal pokřik "Jude, Slavie" - hodnotím i protipokřik FANS "Všude Slavie". Je mi skutečně jedno, jakého je kdo původu. Vazli jsme za svého Adauta, jeden čas hrál za Slavii Jula Kantor, původem z Teplic, pletí i původem Rom. I on byl náš! Prostě Slavia, bohyně Slovanstva je náš symbol i cíl a zdůrazňuje to i úryvek z hymny Brandejš?áků "A? žije Slavia, matka naše rodná slovanská!" Osobně nejsem čistokrevným Slovanem, ale o to více mám právo ctít slovanské symboly - bratři Poláci mají sice jen červenou a bílou, ale Chorvati, Slovinci, Srbové, MAkedonci, Slováci - tam všude najdeme červenou, bílou, ale i MODROU! Proto jsem modré dresy toleroval.... A ono vlastně vše je o toleranci. Patřím k lidem, kteří upřednostňují dohodu před bojem, kompromis před konfrontací. A OP chce i nadále hledat svoje místo na slunci. Proto nesouhlasím s jedinou zmínkou, že OP je fanklubem současného vedení. Na besedy odboček potřebujeme hráče i činovníky. Nechtěli jsme vyhlásit válku. Ale být i jemnými kritiky, spíše interně než přes média.
      Zjiš?uji, že i u mne již skleróza klepe na dveře. A by? ve výboru sedím, na první pohled jsem si na prohlášení formulované naším předsedou Adamcem nepamatoval, by? jsem je určitě schvaloval jako řádný člen výboru. Musím zapátrat - zřejmě bylo reakcí na bulvárnost některých tiskovin, ale mělo být spíše obranou Slavie než pochlebováním vedení. Víme, že politika je uměním možného a o to se snažíme i my a podle mne na 100% i SN. Prostě je něco jiného si zanadávat v hospůdce mezi kamarády a něco, s čím vyjdeme oficiálně na veřejnost. Léta bolševismu jsou v nás zažrána, prvních 40 let mého života bylo i 40 let přetvářky, čtením mezi řádky, kličkováním. Pereme se s tím a asi ne vždy zcela úspěšně! Snažně prosím, omlouvám se všem, kteří aspoň v mých řádcích hledají a najdou pozůstatky této doby. Svým způsobem (promiňte!) krásné. Protože jsme měli Slavii jako nesouhlas s poměry, pouta se stejně smýšlejícími lidmi (i slavnými - dnes tito lidé strašně chybějí)! Ještě jednou se všem omlouvám za některé prvky zkostnatělosti... Kritizujte nás, ale, snažně prosím, nezatracujte nás!!!! Pro nás je Slavia ještě asi dalším ze symbolů a milníků našeho života. Mějme rádi Slavii a važme si každého, kdo aspoň kousíčíčkem svého já chce pomoci, chce přispět, chce se vyjádřit. Děkuji!

  2. Re: Významná slávistická jubilea roku 2004

    (host)     před 19 lety 22.12.2004 16:39 |  
    0 0

    Ke gratulaci k významnému jubileu panů Ondříčka a MUDr.Smetany se připojuji nejen z úcty k jejich dílu, které doposud vykonali a věřím, že ještě další přidají. A tím bude definitivní vyřešení současné krize Slavie včetně toho, aby jako představitelé statutárního orgánu svého tak milovaného klubu byli schopni ze svých pozic maximálně eliminovat škůdce, podpořit zbytky zdravého jádra a hlavně nezkresleně a objektivně informovat slávistickou veřejnost o způsobu řešení problémů. Výstupy oficiálních stránek přinášejí spíše pocit, že 40 letá činnost OP Slávie bude brzo ukončena, nebo? nebude komu fandit. S pozdravem Jan B. Panoš

    • Re: Významná slávistická jubilea roku 2004

      Dobi     před 19 lety 23.12.2004 09:28 |  
      0 0

      I kdyby - nedej Bůh - se se Slavií něco stalo, OP Slavie musí žít dál! Jsou tu i další (často velmi úspěšné) sporty, tradice, naše červenobílé listy, jejichž obsah postupně pro SN poskytujeme. Trochu mě zamrzel názor, že OP je fanklubem současného vedení. OP je součástí oficiálního Fanklubu, ale chce si zachovat a myslím si, že si i zachovává své tradice - připomínku tradic, slavných lidí, vlastní časopis a fenomén odboček. Ti z nás, kteří začínali s Martinem Růžkem a dalšími, nemohou zapomenout a Slavii máme stejně hluboko v srdci, jako Vy všichni tady diskutující a o naši Slávinku se bojící. Žel je jiná doba, hlavně ekonomicky. V 60.letech stačila dvě vystoupení Slávisté Slavii a bylo na posily. OP si tak mohl občas i dupnout v době, kdy třeba nebyly vztahy s vedením fotbalu ideální! Dnes? Nemáme v šuplíku sponzora z vlastních řad, který by finančně mohl problémy vyřešit. A tak vlastně jen spolkaříme a těšíme se ze sounáležitosti se stejně trpícími (věřme, že dočasně). A snažíme se budit to slávistično v našich dušičkách, jak to jen jde. A pokud něco nevyjde, omlouvám se, nemysleli jsme nic špatně, nic zištně. Přeji všem hezké Vánoce a snad ten rok 2005 nám přinese více oprávněného optimismu! Dobi

      • Re: Významná slávistická jubilea roku 2004

        Kopcem     před 19 lety 23.12.2004 13:26 |  
        0 0

        Milý Dobi,

        Odboru přátel jsem si vždy velmi vážil. Vím, co "slavné osobnosti" pro Slavii a její záchranu za bolševika udělaly. O to víc mě mrzí, jaká je situaci ve Slavii dnes. A do toho počítám i některé i postoje OP. To, co přetiskuji dole, nenapsalo vedení Slavie, ale je to výsledkem loňského usnesení OP. Již před rokem mi připadalo smutné, že OP, který Slavii zachránil před bolševiky, dnes používá jejich jazyk (Republiku si rozvracet nenecháme). Když už se konečně ukázalo, v jaké situaci Slavia opravdu je, je toto loňské prohlášení ještě trapnější a smutnější. Nebo si OP stále ještě myslí, že za zoufalou finanční situaci mohou nepřející novináři?

        Mám pocit, že stále je hodně lidí, známých, schopných a významných, kterým v srdci buší slávistické srdce. Mezi nimi i úspěšní podnikatelé, manažeři, tváře známé z televizní obrazovky. Jen se nějak ve prospěch Slavie neangažují. Myslím, že za současného vedení Slavie se ani projevovat nechtějí.

        Přetisk:
        Výbor Odboru přátel Slavie Praha (dále jen OP) se na své pravidelné schůzi dne 11.11.2003 zabýval m.j. rozsáhlou kampaní, která v současné době probíhá ve sdělovacích prostředcích a dle našeho názoru neobjektivně popisuje situaci v našem fotbalovém klubu. Přes nesplnění loňských sportovních cílů a určitou míru zklamání všech příznivců Slavie to však neznamená, že Slavia přestává být špičkovým týmem, že vyklízí dobyté pozice a už vůbec to nedává právo některým sdělovacím prostředkům zacházet se jménem Slavia tak, jak jsme toho v posledních dnech všichni svědky!

        My, členové výboru Odboru přátel Slavie, zastupujího 3 tisíce členů našeho občanského sdružení, cítíme povinnost vyjádřit znepokojení nad tendenčními a neobjektivními informacemi o fotbalové Slavii, které se v poslední době objevily v médiích a zdá se neustávají. Na druhé straně je patrné, že již po vítězství Slavie v Liberci někteří autoři zapochybovali: Nepřestřelili jsme? Taková je hloubka jejich přesvědčeni o kvalitě a objektivitě poskytovaných informací! Chceme naše členy i ostatní příznivce našich barev ujistit, že budeme podporovat ty, kdož se snaží řešit věci koncepčně a perspektivně ve prospěch Slavie. Není tak složité kritizovat a mnohdy bez znalosti problematiky házet špínu na klub, který stejně jako ostatní týmy, bez rozdílu, má své problémy, ale řeší je. Metody a způsob práce volí v rámci existujících mantinelů a nikdo nemůže očekávat, že tyto otázky budou předmětem veřejné diskuze. Vztahy uvnitř mužstva se utvářejí v závislosti na celé řadě vlivů. Je věcí jen přímých aktérů (hráčů a realizačního týmu) jak je vyřeší a my víme, že průběžně řešeny jsou a budou vyřešeny ku prospěchu Slavie. Za velmi lacinou a zcela neopodstatněnou (nekvalifikovanou) považujeme kritiku vedení za nerealizované sliby, týkající se výstavby stadionu. Není to záležitost jednoduchá technicky, ani administrativně. Kolik jen času spotřebovala jednání ohledně vypořádání majetko-právních vztahů. Mnozí tyto skutečnosti dobře znají a klidně mlčí. Druzí je ignorují, aby mohli kritizovat, ale nikdo Slavii situaci neusnadnil. Mimochodem, vzpoměňme jen na problémy všeho druhu, které provázejí výstavbu haly SAZKA, budované v "celonárodním" zájmu. Naši členové, včetně členů mimopražských odboček OP, mají možnost se pravidelně setkávat se zástupci z řad hráčů, trenérů a vedení klubu (naposledy Strahov 18.10.2003), kde jsou informováni o životě uvnitř klubu, o přestupové politice, včetně finančních aspektů (např. donekonečna omílaná otázka o příjmech za prodané hráče v roce 1996 a jejich užití), o přípravách výstavby stadionu a dalších problémech a jejich řešeních. Ale i neregistrovaní příznivci Slavie, mají-li zájem, potřebné informace získají, např. v sekretariátu OP. Závěrem konstatujeme, že média za nikoho problémy ještě nikdy nevyřešila. Hráčům, oblékajícím ten nejkrásnější dres, dopřejme klid, aby mohli svou sounáležitost ke slavnému klubu potvrzovat na hřišti. A nám, opravdovým slávistům nezbývá, než abychom je a v mnohem hojněším počtu, v jejich úsilí nepřestávali podporovat a čelit nejrůznějším kritikům především vírou v sebe sama!!! Za výbor OP SK Slavia Praha Ing. Ladislav Adamec - předseda