Reprezentace

Talenti jsou, stačí se dívat

V českém tisku posledních dnů mě zaujaly rozbory našeho neúspěchu na mistrovství světa. V komentářích převládá názor, že reprezentaci čeká doba nejistoty a dalšího ústupu ze slávy, kádr je prý úzký a adekvátní náhrada za končící tahouny neexistuje...

Jenže my talenty máme. Jenom je někdo nechce vidět. Myslím, že pár jmen namátkou postačí: Skácel, Kobylík, Zápotočný, Piták, Svěrkoš. V nominaci nebyl ani jeden z nich, tito hráči nedostali ani nějakou pořádnější šanci předvést se v přátelácích. Nikdo soudný nepochybuje o tom, že například coby pátý záložník by střelec šestnácti gólů ve skotské lize Rudolf Skácel obstál daleko lépe než průměrný hráč průměrného francouzského klubu Jaroslav Plašil.
Místo skutečných alternativ se u nás v přátelácích a posledních dvacetiminutovkách zkoušejí hráči typu Lukáše Zelenky, Zdeňka Pospěcha nebo Tomáše Sivoka, o ikoně záchranářských bojů v ruské lize Martinu Jiránkovi možná lepší pomlčet. Co si má fanoušek myslet, když průměrný hráč průměrného českého klubu nastupuje na závěrečné dvacetiminutovky důležitých kvalifikačních zápasů, potom je coby člen ,,úzkého reprezentačního kádru´´ prodán za přemrštěnou cenu do Turecka a následně se z reprezentačního kádru okamžitě vypaří, neboť ,,účel´´ byl splněn? Co si má fanoušek myslet, když nějaký hráč odehraje dvě brilantní ligové sezóny, ale do nominace je pozván v okamžiku, kdy přestoupí do nejmenovaného protekčního klubu a odehraje dva slaboučké zápasy? Český příznivec se jen trpce pousměje, až místopředseda svazu, generální manažer reprezentace a člen představenstva Sparty v jedné osobě (který jakoby náhodou rozhodl, že lokalita na Letné je ta nejideálnější pro stavbu moderního velkého vzdušného Národního stadiónu) Vlastimil Košťál za nějaké dva měsíce velkoryse povolí svému maňáskovi Brücknerovi vzít do reprezentace Karla Pitáka. V okamžiku, kdy je přestup do Salzburgu zpečetěn, nezíská již konkurenční Slavia z ,,vylepšeného´´ curriculum vitae tohoto hráče ani euro navíc. Kdepak, soudruhu Košťále, pointu Vaší další anekdoty známe už dva roky dopředu!!!
Trenéra Karla Brücknera mám rád, dosáhl v minulosti nesporných úspěchů. Pouze mu vyčítám, že se zejména v posledních měsících nechal ochočit více, než by bylo zdrávo.
Teď budeme svědky katarze po česku. Záložník Jan Polák, který odehrál řadu skvělých zápasů, ale v klíčovém okamžiku selhal, bude teď možná za hurónského řevu vyštípán z reprezentace, aby uvolnil místo Tomáši Sivokovi nebo nějakému podobnému nekopovi, jehož je třeba náležitě zpeněžit. Bolševičtí kádři Košťál, Károlyi, Dudl, Mokrý a mnozí jim podobní morálně selhávají už dvacet nebo třicet let. O svá teplá místečka se však bát nemusí.

Komentáře (18)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    (host)     před 18 lety 02.07.2006 11:40 |  
    0 0

    Co dodat...

  2. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    vlada     před 18 lety 02.07.2006 11:49 |  
    0 0

    Velice výstižně napsáno!!

  3. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    KING25     před 18 lety 02.07.2006 12:44 |  
    0 0

    Nevypadlo ztoho článku něco? O těch brankářích to bylo taky velmi pěkné a výstižné.:-) Článek je naprosto přesný a výstižný.

  4. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    (host)     před 18 lety 02.07.2006 14:04 |  
    0 0

    tak tak. vzit vidle a jit se podivat na strahov...

  5. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    Vhoo (přítel SN)     před 18 lety 02.07.2006 14:21 |  
    0 0

    jo jako Blazek ,myslim ze Lastuvka tam mel dostat uz davno prednost

    • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

      (host)     před 18 lety 03.07.2006 01:07 |  
      0 0

      a co tam dela Kinsky?...hlavne, ze tam nesmej spartani

      • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

        Vhoo (přítel SN)     před 18 lety 03.07.2006 09:29 |  
        0 0

        promin ale kdyz nekdo odchyta sezon sjednou z nejhorsich obran v lize ta pak nemuze delat dvojku

        • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

          (host)     před 18 lety 03.07.2006 12:52 |  
          0 0

          o to vetsi duvod at jede, aspon chyta...navic kinskej ani nenastupoval, ta antispartanska averze je fakt uz moc

          • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

            Vhoo (přítel SN)     před 18 lety 03.07.2006 14:02 |  
            0 0

            no Lastuvka je o 100% lepsi a jejich vic Drobny Zitka

  6. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    (host)     před 18 lety 02.07.2006 15:56 |  
    0 0

    Jen blb by nepovolall plašila!!!

    • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

      Vhoo (přítel SN)     před 18 lety 02.07.2006 15:58 |  
      0 0

      copak o to povolat ho mohl ale na zaklad nemel ani nahodou

      • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

        (host)     před 18 lety 03.07.2006 17:50 |  
        0 0

        skácel by tam zahrál bezesporu líp..

  7. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    davbeckham     před 18 lety 02.07.2006 17:53 |  
    0 0

    Tak já bych to viděl takhke- chyba nebyla, že hrál plašil. neodehrál sice nijak oslnivě, ale špatně určitě taky ne. chybou bylo neustálé stavění do základu galáska a hlavně poborského. místo nich měli hrát jarolím s polákem. červená poláka ve třetím zápase byla nepochopitelná a hráč si svou chybu snad uvědomuje, doufám, že bude dostávat šance i nadále. teď vyjmenuju hráče, kteří by měli určitě dostat šanci: skácel, bednář, svěrkoš, piták.

    • Re: Talenti jsou, stačí se dívat

      (host)     před 18 lety 02.07.2006 18:30 |  
      0 0

      Chyba byla v tom, ze jsme neustále hráli na jednoho hrota, holt Bruckner je kokot!

  8. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    Markus     před 18 lety 02.07.2006 19:33 |  
    0 0

    U reprezentace vidím jediný problém, pár lidí v čele s Košťálem si z něj udělalo dobrý kšeft. Dostat se do reprezentace dnes vyžaduje nejen slušnou porci fotbalového umění, ale hlavně hráčského manažera který dokáže volbu hráčů reprezentace ovlivnit.

  9. Re: Talenti jsou, stačí se dívat

    (host)     před 18 lety 04.07.2006 11:47 |  
    0 0

    Ta poslední věta je trochu přes... hlavně proto, že i když to všichni tušíme, tak na Mokrýho a spol nemáme žádný důkazy. A Sivot taky umí hrát fotbal, ale nemá morální ani inteligenční kvality a tak je z mého pohledu pro reprezentaci nepoužitelný (snad kromě pár zápasů se soupeři typu turecko apod, kdy jeho agresivita může platit na bezmozky na druhé straně). Hlavně si prostě sami nepřiživujme tu paranoiu ohledně sparty. Ale jinak souhlas. Taxi

  10. Talenty jsou ,ale jsou vhodní pro Reprezentaci ???

    gary     před 18 lety 04.07.2006 12:29 |  
    0 0

    Tento článek sesmolil autor po šesti pivech. Je přímo příšerný ,jediné co se mu nedá vytknout je slávistická ubrečenost. Honzah by se spíše měl držet komentování politických událostí ,zde si lze jeho názorů vážit ,v těch fotbalových notně přestřelil.
    Je nutné nahlas říct ,že nepostup ze skupiny na MS je jednoznačně neúspěch. Teď si položme otázku co za tímto neúspěchem stojí .A to jsou dva důvody .Naprostá absence útočníků a pak trenér Bruckner ,který sází na hru s jedním útočníkem,což se ve velkém fotbale neodpouští .
    V tomto článku je mu vytýkán výběr hráčů. I já mu ho často předhazoval ,ale jedno musím uznat ,trenér Bruckner mne vždy přesvědčil o své pravdě.
    Někde jsem četl ,že trenér Bruckner bere formu v lize jen jako vstupenku do předpokoje k repre. Pro něj jsou důležité výkony hráčů v zápasech repre. S tímto názorem nelze než souhlasit . Je totiž obrovský rozdíl mezi ligovým zápasem a mezistátním .
    Jediný s kým souhlasím je s povoláním Skácela ,ale upřímně, Skotská liga nemá valnou úroveň. Do těchto vod šáhla jen dvě mužstva a to Polsko a nejhorší mužstvo MS Trinidad a Tobago. Abychom byli fér k trenérovi Repre, musím uznat, že záloha nebyla rozhodně nejslabším článkem našeho týmu.
    Ještě k Pitákovi .Je docela trefné, že tuto sezonu se střetl s dvěma adepty repre Plašilem a Jarolímem a vždy tahal za kratší konec.
    Největší chybu vidím ve složení útoku. Byla však možnost vzít jiné hráče ??? Svěrkoš .asi těžko a Bednáře ze Skotska no nejspíš stejná varianta jako Lokvenc.
    Talenty jistě nechybí ,ale já si pamatuji na Klinku ,Hottka,Táborského(prý nový Rosický) ,kteří byli talenty ve Slávii a kde jsou dnes?
    Být talentem nestačí a stát se členem mužstva které po 24 letech vybojovalo účast na MS bude jistě velmi náročné. Rozhodně by tomu napomohla změna trenéra .Hlavním trenérem reprezentace by se měl stát Míra Beránek. Ale to by musel mít podporu toho komouše Košťála ,který si tam dosadí nakonec svoje lidi ,tak co se rozčilovat.