Stadion Eden

Exkurze do Edenu!

Včera se na stavišti v Edenu pohybovali fanoušci Slavie. Byli to výherci soutěže na webu stadioneden.cz o prohlídku budoucího slávistického stánku. Díky webu www.jirkku.com si nyní i u nás můžete přečíst, co se tam vše konalo a co bylo řečeno. Prohlédněte si také 17 fotografií od Christiana!

Sraz byl naplánovaný v 16:50 před bunkovištěm. U brány jsme dostali helmy s logem společnosti Hochtief a byli pokáráni od zvedače závory: "že si vymýšlíme, když chceme dovnitř, že čekal nějaké ženské a přitom samej chlap".

V bunkovišti jsme šli do prvního patra, kde nás usadili do zasedací místnosti. Byl nám představen pan stavbyvedoucí Michal Přibil a jeho "asistent na stavbě" Dušan Švento. Celé to uváděl pan Alexandr Kliment. Já jsem se ocitl mezi výherci jen díky své přítelkyni, která se z pracovních důvodů nemohla dostavit, a tak jsem si mile rád tuto výhru vybral za ni. Krom shora jmenovaných a výherců, byla účast podpořena dalšími zástupci společnosti Hochtief, fotografem Martinem Malým, oficiálním webmasterem Ondřejem Zlámalem a Jirkou alias Jirkku z www.jirkku.com.

Jelikož bylo jasné, že brzy bude tma, vydali jsme se přímo na stavbu k východní části. Zde jsme si jako první fanoušci mohli sednout na "tribunu" a udělat společná fota. Poté jsme šli na jižní část, kde jsme si prohlédli čerstvě nainstalované sloupy.

V poslední a asi nejzajímavější fázi prohlídky jsme skončili opět v zasedačce. Předložili nám stavební plány a výkresy celého projektu od suterénu až po čtvrté patro. Potom probíhala velmi přátelská debata s možností kladení dotazů. Doufám, že pánové Přibil a Kliment si své odpovědi nechtějí nechat jen mezi nás zúčastněné, a proto přináším zkrácenou verzi (paměť už není co bývala) odpovědí.

1. Kolik lidí na stavbě nyní pracuje?
P: No přeci já a Dušan, takže dva (úsměv). Techniků je nás asi 10, ale většího počtu pracovníků očekáváme po dokončení hrubé stavby. Co se týká dělnických prací (lidí), tak těch je na stavbě nyní kolem 50.

2. Bude hrát na stadionu také Bohemka?
K: V současné době Bohemka neprojevila zájem, ale jestli bude chtít, klidně ji stadion pronajmeme. Nyní je to určitě domovské sídlo Slavie.

3. Zda bude prosklená střecha nebo jak je řešen systém "větrání" trávníku?
P: Po celém obvodu stadionu budou udělané průduchy, které mají zajistit větrání stadionu. Střecha by měl být potažena speciálním povlakem, který by měl zajistit průchod slunce.
K: Uvažujeme i o variantě, kterou jsme viděli na Tottenhamu, a to je nějaký vylepšený/zpevněný trávník, který i po trvalém sněžení či dešti stále drží tvar (u nás je prý v Olomouci).

4. Který zápas se bude hrát na stadionu jako první?
K: Nyní není nic napevno domluveno, ale uvažuje se o variantě národního mužstva, jakožto jeho posledního přípravného utkání před ME (nyní není jisté, zda se tam vůbec dostaneme). Nebo je tu varianta pozvat první ostrovní tým, se kterým hrála Slavie, a to Oxford, který nyní hraje 4.anglickou ligu.

5. Jak je zajištěné financování?
K: Financování je zajištěno formou dluhopisů, které se postupně vydávají a je o ně zájem. Peníze na stavbu jsou a nehrozí jejich nedostatek.

6. Jak to vypadá s výstavbou bytové jednotky, případně kdy se byty začnou prodávat?
P: Tento projekt nespadá pod společnost Hochtief a nyní se nestaví, bude na něj potřeba úplně jiného stavebního povolení.
K: S tímto projektem se počítá do budoucna, kdy bude pro případné zájemce vše zavčasu uveřejněno. Určitě na něm nezávisí výstavba a dokončení stadionu.

7. Jaká bude kapacita stadionu a je nějaká možnost ji v budoucnu zvýšit?
K: Necelých 21 000 a určitá možnost tu je, že by se kapacita zvýšila o několik stovek, ale určitě ne na počet 35 000. Vzhledem k infrastruktuře v hustě zabydlené oblasti a velikosti pozemku jsme si vyšší kapacitu dovolit nemohli. Zajistíme i dostatečný počet parkovacích míst, dle těch nejpřísnějších regulí UEFA.

8. Kolik zde má být VIP salónků a už se nějaké prodaly?
K: Myslím, že 40 a prodala se asi třetina. Budou v prvním a třetím patře na západní straně.

9. Jak má být stadion vysoký?
P: Stadion má dosahovat výšky 22 m, ale 4,6 metru půjde pod úroveň ulice Vladivostocká.
K: To tedy znamená, že hřiště a část tribun bude pod úrovní ulice a vy na stadion přijdete jakoby dolů do kotle.

10. Počítáte s koncerty?
K: Ano, určitě stadion je otevřený projekt a musí se využívat. Jsme si vědomi toho, že v pražské konkurenci to bude velmi těžké uspět.

11. Kde bude sektor domácích, případně počítáte s nějakou možností zlevněného vstupného jako tomu je nyní na Strahově?
K: Ano určitě, sektor domácích fanoušků - kotel Slavie bude na severní části, jako tomu bylo ve starém Edenu, za bránou. Stadion by měl být bez sítí a plotů a ochozy průchozí kolem dokola jako tomu je v Sazce. Určitě vyjdeme vstříc jak studentům, tak lidem, co si budou chtít koupit permanentku například na 10 let dopředu na jedno konkrétní místo.

12. Nebojíte se problémů s diváky?
K: Věc diskutujeme s ČMFS a čekáme na jejich vyjádření. Nyní je účinný nový zákon, který fotbalové výtržnictví a násilnictví klasifikuje jako trestný čin. Samozřejmě, že na stadionu bude fungovat monitorovací systém a pokusíme se zamezit vniknutí nežádoucím osobám, tak jak je tomu v Anglii.

13. Co bezpečnostní opatření?
K: Hřiště od diváků by měla oddělovat pouze čtyřmetrová technická zóna. Stadion bude odpovídat těm nejpřísnějším pravidlům UEFA a to by nám mělo zaručit, že nebudeme muset snižovat kapacitu diváků z důvodu bezpečnosti, tak jak je to jinde při mezistátních zápasech.

14. Počítáte se síní slávy a fanshopem?
K: Ano, ta bude ve 3. patře, kde budou i klubová sedadla pro nejvzácnější hosty, místo zde budou mít např.: paní Bicanová a Franta Veselý. Fanshop - vchod bude z Vladivostocké ulice

15. Můžeme někde ve světě najít podobný stadion?
K: Stadion by měl být anglického typu a myslím, že podobný teď před nedávnem otevírali v Basileji nebo Alkmaaru. Takový Stavanger také nebyl špatný, i když jen pro 16 tisíc lidí.

16. A u nás?

K: Komfortností, moderností a počtem diváků určitě ne. Tedy pokud nepočítám betonový kolos Za Lužánkami v Brně, stadion Slavie bude největší v republice.

17. Co nějaká zajímavost ohledně vybavenosti stadionu?

K: Za zmínku stojí pravidlo o WC, kde jedna toaleta je na 8 fanoušků, takže na stadionu bude přes 2 tisíce toalet. Když by chodilo na ligu 1000 diváků, měl by každý pro sebe 2 záchody (úsměv).

18. Může něco projekt ohrozit?
K: Samozřejmě, že pokud bude celý měsíc -25 stupňů, tak to projekt zpomalí, ale aby ho úplně ohrozil, tak to jedině zemětřesení nebo občanská válka (úsměv). Takže plánované dokončení by mělo být v březnu 2008.


Na závěr bych chtěl poděkovat všem zúčastněným a samozřejmě panu Přibilovi a panu Klimentovi. Byla to velmi příjemně strávená hodinka.

Autor: Christian (za přispění Jirkku), www.jirkku.com

Komentáře (27)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Exkurze do Edenu!

    (host)     před 17 lety 02.03.2007 10:40 |  
    0 0

    Ted tady napisi svuj nazor, vedeni spolecnosti by nemelo vyhlasovat nejaky souteze , ale umoznit navstevu vsem zajemcum a to treba v dobe kdy se nepracuje, to by mohli vyhlasit soutez o moznost fotografovani a pod. , je to dost neobvykle , vzhledem k prozatimnimu tempu stavby nehrozi ani nejake problemy ohledne bezpecnosti Karel

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 10:46 |  
      0 0

      No, rozhodne mi nepripada bezny, aby se behem jakykoli stavby poradaly exkurse na staveniste. Ale jinak muzes bejt klidnej, jestli se nepletu (a jestli to jeste plati), tak tohle byla soutez o prvni navstevniky s tim, ze pravidelne exkurse se zacnou organisovat pozdeji. A ty uz budou "open".
      werther

      • Re: Exkurze do Edenu!

        BELL     před 17 lety 02.03.2007 10:52 |  
        0 0

        Kdyby byl den otevřených dveří tak tam dle mého přijde třeba 3 000 lidí, to by byla bomba, zaskandovali by jsme si...paráda :-)

    • Re: Exkurze do Edenu!

      PetCC     před 17 lety 02.03.2007 10:56 |  
      0 0

      Pustit tisíc lidí na rozestavěnou stavbu není zrovna nejjednodušší akce, je jasný proč se do toho nehrnou.

      • Re: Exkurze do Edenu!

        BELL     před 17 lety 02.03.2007 12:51 |  
        0 0

        TAK TAK, ASI BY TO NEBYLO TO NEJLEPŠÍ :-)

  2. Re: Exkurze do Edenu!

    BELL     před 17 lety 02.03.2007 10:49 |  
    0 0

    Krásný článek...pozitivní informace.....prostě bomba :-)

    • Re: Exkurze do Edenu!

      mart     před 17 lety 02.03.2007 16:05 |  
      0 0

      Tak presne tohle sem chtel taky napsat. Jeden z nejlepsich clanku/rozhovoru. A navic kompletni unikat, neb jaksi nikde jinde ani zmika. Gratuluju mart!

  3. Re: Exkurze do Edenu!

    BELL     před 17 lety 02.03.2007 10:53 |  
    0 0

    Taky navhuji že by na stadionu měla být stěna, například 2m na metr , kde by byly napsána všechna jména zůčastněných na stavbě..

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 12:14 |  
      0 0

      Já azbuce nehovím, mě by ten nápis nebyl dobrý k ničemu :-)))

  4. Re: Exkurze do Edenu!

    Bejbl     před 17 lety 02.03.2007 14:10 |  
    0 0

    Díky za další informace o stadionu. Nic proti nároďáku, ale první utkání by měla hrát Slavia. A proti kvalitnímu soupeři, aby utkání mělo sportovní kvalitu a nebyla to "bramboračka".

    • Re: Exkurze do Edenu!

      martin08     před 17 lety 02.03.2007 15:22 |  
      0 0

      no prvni zapas a repre? Vubec! A jisty Oxford me taky zrovna nezaujal, kdyz uz tak u nas jedine Bohemka.

      • Re: Exkurze do Edenu!

        (host)     před 17 lety 02.03.2007 15:54 |  
        0 0

        aby ses z tý Bohemky neposral.

        • Re: Exkurze do Edenu!

          (host)     před 17 lety 03.03.2007 09:50 |  
          0 0

          nechci abysme měli společnej stadion s Bohemkou, když veškerou stavbu financuje pouze Slávia, už to vidim, my Bohemce postavíme stadion, na jejich zápasy bude vyprodáno a na Slávii bvude chodit zase ta třítisícovka diváků :o/

          ale první zápas by mohl být s Bohemkou

      • Re: Exkurze do Edenu!

        GeorgK (přítel SN)     před 17 lety 03.03.2007 00:13 |  
        0 0

        Běžte už do pr.... s těma zas.... klokanama!

    • Re: Exkurze do Edenu!

      bubazx     před 17 lety 02.03.2007 16:13 |  
      0 0

      Souhlasim Národák ne! At si Koštál a spol hrajou nikde jinde třeba na tý zkurvený LEtný vůbec nevim , kdo zase vymyslel, že první zápas odehraje Repre. Vždyt to je přece normální, že ten stadion co se nově otevírá, otevírá mužstvo, které je domácí. Nemůžu si představit, jak tam Sivok jako jeden z prvních hráčů vybýhá na trávník.Fuj to je hnus!Maximálně SKS VS REPRE!!

      • Re: Exkurze do Edenu!

        (host)     před 17 lety 02.03.2007 16:30 |  
        0 0

        Opakuji jeste jednou:Nevim co je tu za manii, ale ja to pochopil tak, ze prvni zapas na stadionu byl byl SK Slavia Praha - reprezentace ČR! Rozhodne jsem to nepochopil tak, ze si tam odehraje zapas repre treba s Danskem, to rozhodne ne.

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 16:30 |  
      0 0

      Nevim co je tu za manii, ale ja to pochopil tak, ze prvni zapas na stadionu byl byl SK Slavia Praha - reprezentace ČR! Rozhodne jsem to nepochopil tak, ze si tam odehraje zapas repre treba s Danskem, to rozhodne ne.

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 18:57 |  
      0 0

      ani pojebaná bohemka ani repre, neumím si představit, že se tam budou motat nějaký zelený barvy nebo rumuni

  5. Re: Exkurze do Edenu!

    (host)     před 17 lety 02.03.2007 14:29 |  
    0 0

    www.infoslavia.estranky.cz
    www.robertreichel.estranky.cz
    www.film-heroes.estranky.cz

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 14:32 |  
      0 0

      Jestli se budou neustale opakovat tyto odkazy, dostanes ban!

  6. Re: Exkurze do Edenu!

    (host)     před 17 lety 02.03.2007 17:30 |  
    0 0

    Docela by mě zajímalo kam my fans v kotli budem věšet vlajky,když tam žádný ploty nebudou:-( :-( jinak sem byl před dvěma roky na stadionu Basileje na utkání Basel-Thun a byl to fakt pěknej stadion!!!

    • Re: Exkurze do Edenu!

      (host)     před 17 lety 02.03.2007 18:45 |  
      0 0

      budem bez vlajek a bez pyrotechniky....to bude teda prdel,ze stadionu mam samosebou radost ale bez těchhle věcí to bude na nic

    • Re: Exkurze do Edenu!

      PetCC     před 17 lety 02.03.2007 19:32 |  
      0 0

      Určitě půjde něco dát na ten plexi plot okolo hřiště, krátký hrazení je u vstupů do hlediště, tam ale asi budou reklamy. Velkej prostor je za poslední diváckou řadou, otázkou je jeho viditelnost.

      • Re: Exkurze do Edenu!

        GeorgK (přítel SN)     před 17 lety 03.03.2007 00:15 |  
        0 0

        Pokud bude eden v "anglickým stylu", tak nebude ani pyro ani vlajky:( Ale bude eden! Tak se pusťme do učení chorálů, ať je tam aspoň něco.

        • Re: Exkurze do Edenu!

          (host)     před 17 lety 03.03.2007 08:16 |  
          0 0

          Tak s pyrotechnikou uz by mel byt konec od jara na vsech stadionech - po incidentu v Italii rozjela CMFS kampan na uplnej konec pyro na stadionech 1. a 2. ligy, v radu uz to je jakou dobu - jen se to ted jaksi obchazi
          a co se tyka vlajek tak verim, ze se misto najde navic variantu bez plotu musi schvalit CMFS - preci jenom zapasy s Banikem nebo spa budou rizikove a nedovedu si to moc dobre predstavit
          dalsi vec, ze nebude vzdy vyprodano nebo se povesi z jednotlivych pater
          na co se opravdu spis netesim a to bude system obcerstveni - mam nepotvrzene informace, ze to bude system jako v Sazce

  7. Re: Exkurze do Edenu!

    (host)     před 17 lety 03.03.2007 09:47 |  
    0 0

    tenhle článek se suprově čte, ta fanouškovská inspekce byla super, doufám, že Slavia pro fanoušky udělá i další inspekce pomocí soutěží... SKS a Hochtief do toho! :)

    Mysterius