Stadion Eden

První fáze stadionu hotova!

Tak už máme za sebou první část výstavby stadionu hotovou. Několikaměsíční práce na tvorbě pilot skončila tento týden. Po potřebném zatvrdnutí mohou tedy tribuny růst na všech místech!

Tisková zpráva:
Základní fáze stavby v Edenu je úspěšně dokončena . A to obrazně i doslova. Založení stadiónu, který bude spočívat na 603 pilotách, je kompletní. "Je to tak, v pondělí jsme v severovýchodní části areálu v místě budoucího vjezdu do podzemních garáží dodělali poslední pilotu," potvrdil stavbyvedoucí Michal Přibil.

Délka železobetonových pilot se pohybuje od tří do devatenácti metrů. Pokud bychom je narovnali jednu za druhou a pata první by ležela ve vjezdu do areálu v Edenu, hlava poslední by se dotýkala sochy na Staroměstském náměstí. Celkem sedm kilometrů materiálu.

"Zároveň upravujeme podkladní vrstvy, abychom mohli položit základovou desku. A chystáme se na montáž ležaté kanalizace," podotýká Přibil.

Tribuny začaly ze země růst 5. února, kdy byl vztyčen první sloup prefabrikované konstrukce. V současné době se na jižní tribuně montují nosníky. Na východní, která je již z velké části nainstalovaná, se montují průvlaky a stropní panely (tzv. parteky). "Nasadili jsme tři jeřáby - dva velké a jeden pomocný," přidává podrobnosti Přibil.

Hrubá stavba stadiónu bude hotová v září 2007, dokončení areálu je plánováno na březen 2008.


Do plánovaného ukončení výstavby stadionu zbývá podle našeho odpočítadla 377 dní. V Edenu se vytrvala pracuje, tribuny hezky rostou a vše dostává jasných obrysů. Určitě je každý potěšen, jak vše pokračuje. A pokud stále někdo nevěří, tak doufám, že brzy začne, ať už slyší cokoliv.

Komentáře (27)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: První fáze stadionu hotova!

    BELL     před 17 lety 07.03.2007 11:51 |  
    0 0

    Je to opravdu uctihodný údaj délky pilot.
    Mám z toho obrovskou radost, ted už to opravdu bude růst jen do výšky a s nadšením můžeme sledovat tu krásu.
    Malinkatá vada na kráse je kvalita WEB kamery, kdyby se dala umístit ještě jedna naproti bylo by to fajn.Také mě napadlo že by byla dobře umístěna na baráku za tribunou sever,odtamtud je opravdu famozní výhled na stavbu.
    Díky za nové info.
    V pondělí Liberec , nemohu se dočkat.

  2. Re: První fáze stadionu hotova!

    (host)     před 17 lety 07.03.2007 12:38 |  
    0 0

    Celkove tempo stavby je pomale, Belle nevim z ceho lze mit radost, naproti baraku stavej prumyslovej komplex ten uz skoro stoji za stejnou dobu, musim upozornit, ze padla i varianta financovani Enikem a vse jde jen a jen pres prodane obligace, ale presto verim ze na pamatku meho otce stadion jednou stat bude avsak je otazkou komu bude patrit, my to nebudeme , tak ze se nam tam klidne ta bohemka a nejen ona nastehovat muze.

    • Re: První fáze stadionu hotova!

      bojler     před 17 lety 07.03.2007 12:56 |  
      0 0

      Postavit kompletne stadion za rok a pul vcetne terennich praci se ti zda pomaly? Financovani obligacema je snad neco spatnyho? Hele ty na fotbal fakt nechod..

    • Re: První fáze stadionu hotova!

      (host)     před 17 lety 07.03.2007 13:03 |  
      0 0

      Nevím, proč se zde pokaždé musí objevit nějaký pesimista, který, bez znalosti věcí, celý projekt odsuzuje a předvídá mu špatný konec (Slavia nebude vlastníkem stadionu, nastěhování Bohemky,...). Těžko lze, milý Anonyme, přirovnávat stavbu průmyslového komplexu, který, dle mého předpokladu (bez znalosti věci :-)) ) tvoří výrobní montované haly, pro které se postaví prefabrikované nosné sloupy a zbytek se vyzdí a zateplí. Stadion je značně specifická stavba, kterou moc společností nestavělo (nový stadion se rozhodně nestaví každý rok - ne v ČR). Navíc se musely nejprve připravit základy - piloty pro celou stavbu, připravit atypické prefabrikované části,... Proto lze těžko očekávat, že hrubá stavba stadionu bude postavena za 2 měsíce. Já osobně si myslím, že jsou připraveny reálné časové rozvrhy jednotlivých etap výstavby a podle oficiálních informací jsou také plněny. Pochybuji, že by do takto významné a veřejností sledované stavby vstoupila významná stavební společnost, jakou bezesporu Hochtief je, bez dostatečných finančních záruk.
      Proto prosím přestaňte pochybovat o rychlosti prací a srovnávat je s výstavbou průmyslového komplexu. Thomas

      • Re: První fáze stadionu hotova!

        (host)     před 17 lety 07.03.2007 13:13 |  
        0 0

        zduraznuji stadion nebude nas, vsechny rozhodnuti o najmech a dalsich vecech bude cinit nekdo , kdo o nas rozhodne bez nas, obligace je velmi riskantni podnik a mohu te ujistit , ze z hlediska vlastnicke struktury i nejvice riskantni, pokud je to jediny zdroj financi.Nemam nic proti Slavii , ale proti netransparentnosti a klamani fanousku

        • Re: První fáze stadionu hotova!

          (host)     před 17 lety 07.03.2007 13:35 |  
          0 0

          Samozřejmě, že stadion nebude náš:-)... Bude společnosti E Side Property Limited, která zajišťuje jeho financování a výstavbu. Z části bude nejspíše stadionem, resp. pozemky ručit za bankovní úvěry a je dost dobře možné, že jím budou kryty i dluhopisy. Ovšem při řádném splácení všech souvisejících závazků spojených s výstavbou nevidím problém ve vydaných obligacích...

          • Re: První fáze stadionu hotova!

            (host)     před 17 lety 07.03.2007 13:59 |  
            0 0

            to vis, ze ti nikdo otevrene nerekne, ze stadion bude patrit enicu a slavia na nem bude v najmu..

            • Re: První fáze stadionu hotova!

              (host)     před 17 lety 07.03.2007 14:44 |  
              0 0

              Ale slavie patří enicu, takze to je uplne jedno... Enic chce dozajista profitovat na zisku klubu a je uplne jedno, jestli to bude delat formou vynosu stadionu nebo jinak. Predstava, ze nas Enic koupil aby nas dotoval je hodne naivni... Navic soucasti smluv, ktere se stadionu tykaji je, ze slavie bude mit pravo na nem hrat. Nikdo nemuze stadion koupit a slavii jen tak vystehovat... Mifer

              • Re: První fáze stadionu hotova!

                (host)     před 17 lety 07.03.2007 21:43 |  
                0 0

                jj.. jak rikas..

        • Re: První fáze stadionu hotova!

          (host)     před 17 lety 07.03.2007 13:44 |  
          0 0

          uz bych chtel mit konecne jednou jasno jak to s tim vlastnictvim stadionu Enic nebo Eside vlastne zamysli!

          • Re: První fáze stadionu hotova!

            (host)     před 17 lety 07.03.2007 14:46 |  
            0 0

            Moje představa je, že Enic pochopil , že jedinný způsob jak na Slavii vydělat je postavit jí ziskový stadion. E-side vznikla proto, aby stadion nestahl slavii do konkurzu v případě, že by se nezaplatil.

            • Re: První fáze stadionu hotova!

              (host)     před 17 lety 07.03.2007 14:46 |  
              0 0

              Zapoměl jsem se podepsat Mifer

  3. Co tam vlastně vyroste ?!

    (host)     před 17 lety 07.03.2007 16:02 |  
    0 0

    Zajímalo by mě proč nikdo otevřeně neřekne jak bude stadion vypadat tj. především zda bude jeho součástí bytový dům ve východní části areálu nebo ne ?! Zatím všechno nasvědčuje tomu, že součástí nebude, protože na jeho místě se vůbec nekoplo dozemě, ale nevím ? Poslal jsem dotaz na webu stadioneden, ale nikdo mi neodpověděl ..... moc se mi to nelíbí. Je kolem toho podezřele mnoho tajností.
    Jinak co se týče tempa výstavby to by samozřejmě mohlo být rychlejší, nasazení strojů a lidí je cca třetinové než by v takovémto areálu mohlo být.
    Nicméně doufám že to (snad) pro Slávii dobře dopadne.

    Dr. Fe1

    • Re: Co tam vlastně vyroste ?!

      (host)     před 17 lety 07.03.2007 16:26 |  
      0 0

      zkus clanek na SN (zde) z 22.02.07 - S.Kliment..... Jinak Doktore, co se tyce tempa stavby, existuje neco jako HARMONOGRAM ... no a pokud vim (a Ty taky), tak ten harmonogram jede. Tak neplas, jo ? zdravi mart:D

      • Re: Co tam vlastně vyroste ?!

        (host)     před 17 lety 08.03.2007 09:34 |  
        0 0

        Ten článek jsem čet, a Kliment tam odpověděl tak, že se to dá vykládat různě (asi schválně). Řek akorát že součástí projektu jsou ubytovací kapacity ...... což vypadá že mluvil spíš o hotelu, než o bytech. Co se týká harmonogramu, tak ten neznám. Byl někde uveřejněn ? Já doufám že to dobře dopadne, ale to že není uveřejněno jak ten stadion bude vlastně vypadat a na otázky kolem toho Slavia mlží, tak to je dost zvláštní ........

        Dr. Fe1

    • Re: Co tam vlastně vyroste ?!

      (host)     před 17 lety 07.03.2007 20:23 |  
      0 0

      Nejsi Ty rudá kůže co tu chce prudit? Co je nám do bytového domu, co je nám po tvejch blbejch otázkách, jdi do pr.e.e ty podvratnej živle. My chceme stadion, byty až potom.

      • Re: Co tam vlastně vyroste ?!

        (host)     před 17 lety 08.03.2007 09:24 |  
        0 0

        Kdokoliv vznese nějákej dotaz k výstavbě tak je hned podle některejch fanatiků "rudá kůže" ..... Dej si hadr na čelo. Já akorát nejsem tupá ovce, která všechno jenom nekriticky přijímá a ptám se co tam bude a co ne.

        Dr. Fe1

  4. Re: První fáze stadionu hotova!

    (host)     před 17 lety 07.03.2007 17:45 |  
    0 0

    Je to příjemné číst takové zprávy jako je tato. Už se nemohu dočkat, až se posadím na tribunu a budu se dívat jak drtíme jednoho soupeře za druhým. Nedělní fotky Edenu na www.bene.unas.cz . Ať žije Slávie Standa

    • Re: První fáze stadionu hotova!

      (host)     před 17 lety 08.03.2007 07:15 |  
      0 0

      Dobré ráno Vám všem, kteří jste opravdovými slávisty. Byl jsem se včera v Edenu podívat a mám velkou radost, jak to jde dobře. Těm, kteří tady rozhazují ty plivance a nesmysly, jen proto aby nás naštvali, prosím Vás, jděte si blikat na jiné weby. Před časem jsem tu byl obviněn ze všeho možného nějakými anonymy a znovu se potvrzuje, aniž bych si chtěl hrát na nějakého věštce, že Ti z nás , co obhajovali normální průběh stavby mají pravdu. Stavbyvedoucí je velmi rozumný chlap a svou práci bere pomalu jako poslání. Je velmi dobře zasvěceni do modelu financování a finanční ředitel fi. Hochtief v hospodářských novinách také velmi slušně popsal to, jakým způsobem je profinancování stavby provedeno. Já vím, že nikdy není nikde všechno úplně v pohodě, tím myslím ty povzdechy Richiho nad některými personáliemy a vztahy ve vedení Slávie, ale copak v normálním životě jde vždy všechno jen podle našich představ? Asi je to také tím, že některé věci týkající se našich např. dluhů a nedoplatků jsou pro někoho zase pro změnu velmi lákavým námětem pro to, aby si do Slávie rýpli. Budiž. To vydržím, ale ať se tedy rýpe do všech, vždyť dluhy mají v současné době úplně všechny!!! manšafty kapr ligy, i třeba Mladá Boleslav, která jede stejný model jako my. Buďme samozřejmě nohama na zemi, ale když do nás někdo zajede a to zvlášť sparťané, to budu bránit Slávii jako lev. Když nedávno prohlásil p.Křetínský, že se Sparta vrací k dávným řeckým tradicím, musel jsem se usmát. Městský stát Sparta jako typická ukázka oligarchie byl kompex velmi přísných, tvrdých a totalistických institucí, které pracovali za dohledu tajné policie tzv. Kriptea. To jenom, aby i sparťané věděli, jak jim to fungovalo v Řecku mezi rokem 6000 až 500 př.n.l. No a dělnický tým z Letné takto pokračoval i v novodobé historii jako vládní klub KSČ a jejich přisluhovačů. Tak asi tak nějak, když tu čtu Ty anonymní příspěvky a pak je ty samé čtu na sparťanském webu jak že nám to dali sežrat. Tak pěkný den a snad nám v Liberci ten fotbal půjde. Sokrates

      • Re: První fáze stadionu hotova!

        (host)     před 17 lety 08.03.2007 10:31 |  
        0 0

        K vam Sokratesi, ste dlouhodobe zaslepeny a mozna i smutny priklad toho, ktery neni schopen prijmout jakoukoliv diskuzi, ktera se nehraje podle jeho not. Ano mam pochyby vzhledem k financni situaci v Eniku, vzhledem k poslednim jednanim pana Lesky i vzhledem k velmi nejasnemu financovani stavby. Spise nez rozumny stavbyvedouci , by mne uklidnil jasny financni plan, mozna i vyjadreni , naprosto jasne zakladatele spravni firmy a zverejneni dohody o podminkach stavby mezi jednotou a spravujici firmou.STB byla zrudna organizace, ktera mezi lidi casto dostavala potrebne informace casto zcela bez jakykoliv zabran, nektere vyjadreni v teto diskuzi k tomu nemaji daleko, na rozdil od Vas bych proste uvital vetsi otevrenost a jistou solidnost, snad i protio, ze dusledky kralovani pana Lesky jsou opravdu velmi a veklmi jemne receno otresne, coz vam potvrdi i nejblizsi jednani arbitrazni komise. no a v cele spravujici firmy stoji pro zmenu kdo jiny nez pan Leska. Pri minule diskuzi jste uvedl neco o pamatce sveho otce, tak tedy i pri nas vsech , kteri tu jeste jsme si preji i ja jedine aby novy stadion patril opravdu jen a jen Slavii a ne nejakym ...... Jiri S

        • Re: První fáze stadionu hotova!

          (host)     před 17 lety 09.03.2007 07:03 |  
          0 0

          Nemusíte mít strach o mou zaslepenost a ani o můj smutek. Nejsem ten, který musí nutně mít navrch a v podstatě to tak ani nikdy nebylo, to samé přeci já teď mohu říkat o vašem názoru a přesto to dělat nebudu. Kdyby jste pozorně četl, co jsem psal , tak by jste ani tohle napsat nemohl. Bohužel. Já chápu Vaší obavu o jasném finančním plánu a Váš postoji k panu Leškovi. Nabádáte mě k větší otevřenosti, ale sám se ukrýváte za jakési předhozy o otřesném hospodaření , o závěry arbitrážní komise atd. Mohl bych si říci že taky děláte takové bububu. Nový stadion je výsledkem procesu jednání a dohod více subjektů a tak je dobré , že stadion pro naše fotbalisty se staví a je finančně zajištěn. Už teď jsou velmi konkrétní a nadstandartní nabídky na využití našeho stadionu pro některé PGM velkých nadnárodních korporací. To lze zjistit. Že asi nebude vlastníkem Slávie jako taková, je asi jasné každému normálnímu slávistovi. Že se nekomu nelíbí, že patříme ENICU? Je prostě našim vlastníkem a jinak to není. Jestli hospodaří špatně, to bude moje trpké poznání Ale ze smluv jasně!!! vyplývá a to si můžete zjistit, kdo bude mít užívací právo a jak je jištěno. Já jsem dalek toho, abych svůj názor někomu podsouval a bral právo někomu si říci svůj názor. Váš příspěvek ke mně pane Jiří S. byl trochu mimo mísu, ale to nevadí. I pro mne to znamená jakousi sebereflexi, že třeba dneska někdo už nechce slyšet o minulosti a to ne tak daleké. Jinak Vám přeji hezký den a hlavně Slávii ať se daří. Sokrates

          • Re: První fáze stadionu hotova!

            (host)     před 17 lety 09.03.2007 10:40 |  
            0 0

            Ja na vas proste musim reagovat, dluhy hracum byly potvrzeny p. Dolezalem, podle vas asi neni duveryhodny, stazeni Eniku a financni nesolventnost potvrdily britske ekonomicka periodika, pruhledne financovani dodnes nikdo nezverejnil, opravdu vzhledem k tomu, ze jste jiz starsi clovek , jak jste uvedl a jiste pravdive umite vyuzivat manipulace dokonale.Jiri S.

            • Re: První fáze stadionu hotova!

              (host)     před 17 lety 09.03.2007 11:20 |  
              0 0

              Prosím Vás, přečtěte si o čem povídáte vy a o čem mluvím já. Jako argumenty tu teď dávate věci, o kterých nebyla před tím řeč. Navíc to napíšete tak, že jako že když jsem starší člověk, tak jsem asi už snad podle Vás hloupější a je třeba mít se mnou soucit. Kde vidíte tu manipulaci? Vždyť Vy tu sám mluvíte obecně o něčem co, je trochu jinak. Britská periodika sleduji dost často, a o Enicu a o potvrzení jeho finanční nestability tam není ani čárka. Stažení Enicu s obchodovatelnosti s cennými papíry na britské burze takto prostě nelze zbanžírovat. O dluzích k hráčům jsme se nebavili, protože předmětem původního příspěvku byl stav provedení stavby stadionu pro Slávii. Pokud se podíváte na výroční zprávu o hospodaření Slavie uvedenou v příloze věstníku finančních správ obchodních společností, tak prošla i finančním auditem. Osobně se však domnívám, že náš spor na fotbal nebude mít vliv a už vůbec ne na úspěšnou dostavbu fotbalového stadionu Slávie. Vaše věta na konci, že umím pravdivě využívat manipulace dokonale, je tak kontraproduktivní, že jí snad nerozumíte ani Vy. Nashledanou pane Jiří S. Přeju hezký den Sokrates

              • Re: První fáze stadionu hotova!

                (host)     před 17 lety 10.03.2007 14:02 |  
                0 0

                Socratesi, precetl jsem si i jine marerialy treba navrh na zahajeni arb. rizeni, nebo zpravu licencni komise,mam opravdu pocit, zeja o koze a vy o voze,co se tyce dohody o pozemcich a podminkach , tu nevideli ani clenove nekterych oddilu Slavie, to vam dam, pisemne a co se tyce stavby velmi doporucuji vsem hlavne sledovat tempo a ne fotecky z jedne male casti a pak to porovnat z jinymi stejne narocnymi projekty, coz jste nam minule doporucil myslim zrovna vy.jwste k jedne male veci, co se tyce navratnosti , to prosim neposuzovali jen studie pana Lesky a jini a dosli k jinym cislu, zaverem nestrasim mam rad jen jasnou hru, jinak myslim Socratesi , stacilo si precist nektere vase prospevky v minulem roce. jiri

                • Re: První fáze stadionu hotova!

                  (host)     před 17 lety 12.03.2007 07:03 |  
                  0 0

                  Taky jsem si přečetl některé Vaše články. Víte pane Jiří, já nevím o co Vám jde. Předně znovu Sokrates. Ne Socrates. O voze jste začal Vy. Doporučujte si co chcete, návratnost opravdu neposuzovali jen studie pan Lešky, protože on ani žádnou nedělal. Pořád se snažíte o "svou jasnou hru". Je mi Vás líto pane, ale otrávit se Vámi opravdu nenechám. Klidně si tu stříkejte ty "svoje jedy" dál. I tak přeji hezký den Sokrates.

  5. Re: První fáze stadionu hotova!

    (host)     před 17 lety 08.03.2007 20:59 |  
    0 0

    Ahoj Slávisti. Myslim, že 1 fotografie od Jane ze 7 března dokládá uplně vše. I když to možná nejsou Slávisti, generace jse přeci jen mohou koukat jak nám ten náš stánek roste. Už se těším na fotbale:-))) pupekd