Archiv

S. K. Slavia v. A. C. Sparta 2:2. Poločas 1:1.

Za značného napjetí shromážděných na hřišti Slavie 4100 diváků sehrán tento zápas, který dovedl rozvířiti hladinu sportovního obecenstva pražského. Byli-li však přátelé a příznivci A.C. Sparty příjemně a radostně překvapeni pěknou, účelnou a nadšenou hrou této, doznali přátelé Slavie tím většího zklamání ve hře, kterou včera předvedla Slavie.

Jest nesporno, že Sparta vděčí krásnému svému úspěchu, kterého včerejší hrou dosáhla nadšení mužstva, s jakým toto po 90 minut dovedlo udržeti hru krajně napínavou s konečným výsledkem nerozhodným. Ano nadšení a chuť ke hře byly charakteristickou stránkou včerejší hry Sparty, bohužel, že není možno totéž říci o mužstvu Slavie, které byť i částečně pronásledováno nepřízní osudu přece dovedlo by podati hru jistě daleko lepší, než včera byli jsme toho svědky. Nevíme, kde kořen zla, ale pohled na hráče Sparty, kteří s neumdlévající silou znovu a znovu vrhali se v boj s chutí a nadšením, proti pohledu na mužstvo Slavie, byl příliš do očí bijící, že každý divák musil zvláštní tento rozdíl pozorovati.

Slavie podceňovala z počátku svého soupeře, chyba to nesčetněkráte Slavii již vytknutá, když pak musela nasaditi vše, aby již téměř jistou porážku odčinila, stala se hra její nervosní, krajně rozčilenou, veta bylo po oné slávistické kombinaci, hra nabyla tvářnosti, boje jednotlivce proti jednotlivci, řady byly roztrhány, souhra žádná. Úspěch Sparty jest tím cennější, že dosáhla ho hrajíc s 10 lidmi, poněvadž levá spojka již v prvních minutách soudcem byla vyloučena ze hry. Lawrence, brankář Sparty, měl včera jistě jeden ze svých nejlepších dnů. Výkony, které včera Lawrence podal, sloužily by jistě každému prvotřídnímu brankáři anglickému ke cti a zachránil jistě Spartu výkony svými od značné porážky. Také back Kopecký ukázal svoji vysokou třídu v obraně. Celkem pak mužstvo Sparty skládá se z hráčů rychlých, energických, rychle jdoucích na míč i hráče, kterému sice schází dosti míčové techniky, což však, jak včera se ukázalo, nahrazovalo čilostí a rychlostí, s jakou dovedlo stáhnouti se k obraně neb rozvinouti k útoku.

Z mužstva Slavie dlužno pochvalně zmíniti se o Em. Bendovi, který s obvyklou svojí všudypřítomností a rozhodností dovedl mnohý útok Sparty neškodným učiniti a o Kotoučovi, který vykonal poctivý kus práce, spojoval útok s obranou a často jistě a dobře střílel. Kolář, který nastoupil za Bočka, hrál velmi špatně, výkony jeho byly daleko pod úroveň prvotřídního hráče. Krumer hrál daleko lépe než posledně. Z forwardů Patík uplatňoval se čistými a pěknými centry. Jahn hrál hůře, než jak jsme zvyklí viděti ho jindy hráti, Jenny, Košek i Bělka nestáli na své obvyklé výši. Soudce p. Freja energicky a přísně nestranně vedl celý zápas a uspokojil jistě obě strany. Zápas měl následující průběh: Slavie z výkopu přejde ihned v útok, který obrana Sparty odráží, Sparta pak ujmouc se mače podniká útok sama, než i obrana Slavie útok tento rovněž odráží. Hra pohybuje se minutu ve středu hřiště, Sparta v brzku podniká útok nový. Pulchert zasahuje do hry a svádí tuhou půtku o míč s levým křídlem a spojkou hostí snaže se dopraviti ho v bezpečí.

Ve 4 m. vylučuje soudce levou spojku hostí, která nedbaje výstrahy dané, prohřešuje se proti pravidlům o slušné hře. Tempo hry se přiostřuje. Útok Slavie zaražen levým backem hostí, Slavie však brzo se vrací k nepřátelské bráně, a brankář Sparty poprvé zakročuje, chytaje slabou ránu Jennyho, hned na to Košek střílí vedle. V 9 m. rohu pro Slavii nevyužito. Bělka střílí vedle tyče. Útok Sparty končí autem. Z nového útoku Slavie Jenny vysílá ostrou střelu na bránu Sparty, Lawrence krásně zachraňuje, vyrážeje míč na roh, z něhož Kotouč střílí do autu. Slavie vztahuje se k bráně Sparty, obrana této však koná divy udatností a chrání bránu svojí od pohromy. Pokutový kop za ruku Jirkovského odvrácen obranou Slavie. Po chvilkovém uvolnění brány Sparty od obležení Slavie znovu pokouší se ztěci pevnost hostí, Bělka střílí těsně vedle tyče, hned pak následuje rána Kotoučova, která ukončí svou dráhu v rukou brankáře hostí.

Sparta opětně vyprostí se z obležení, ne však na dlouho, Slavie podniká nový nebezpečný útok, z toho Kotouč ostře střílí brankář hostí krásně chytá, i rána Patíkova končí v rukou Lawrence, který osvědčuje svoji duchapřítomnost i v nejbližším okamžiku, chytaje míč, který odrazil se od backa hostí přímo do vlastní brány. Pravý back hostí zaviňuje ruku, z trestného kopu střelený míč Koškem jde přes branku. Sparta přechází k útoku, v 20. min. Kolář zaviňuje roh, Kotouč hlavou míč odráží v bezpečí. Nové útoky Sparty odráží Em. Benda a Kolář. Slavie znovu útočí a v 23. min Bělka šikmou ranou těsně vedle tyče umisťuje míč v síti hostí, což provázeno hromovým jásotem přátel Slavie.

Z výkopu Slavie poctí bránu hostí novou návštěvou, Jahn střílí, rána však končí v outu, brzo pak Jenny před samým goalem, vysokou ranou přestřeluje branku. Útok Spartě vynese pokutový kop pro ruku backa domácích, ránu na goal Em. Benda vrací do pole. Sparta se však vrací a 28 m. za hromového jásotu přátel Sparty Hradecký z podání Beránkova vyrovnává. V 30 m. Slavie získává rohu, ten však odvrácen obranou Sparty. Útok Sparty, ránu levého křídla Pulchert chytá.

Sparta podnícená dosaženým úspěchem podniká nové útoky na bránu domácích, kde obrana musí napínati své síly, aby zamezila cestu častým střelám vysílaným Spartou na branku Slavie. Týž obraz však v malé chvíli u brány hostí, Slavie vytrvale obléhá a Lawrence sklízí bouře potlesku za brilantní své výkony. Soudce diktuje pokutový kop proti Spartě za sražení hráče, Koček střílí, míč odráží se od zad Kopeckého zpět do hřiště. V 39. m. Slavie vynutí si roh Lawrence odráží míč. Nový útok Slavie zařazen pro off-side. Ránu Kotoučovu brankář hostí vyráží v 41. m. na roh, ten zahozen. Do konce poločasu hra na území Sparty , nepřináší však Slavii žádného úspěchu. Poločas 1:1.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)