Archiv

Jak se komentuje jinde

Přeřeknutí a slavné výroky nejsou specialitou pouze famózních českých komentátorů. Jak se třeba dá koukat na fotbal a poslouchat ho ve stejný moment v Hondurasu, kde již 15 let žiji?

Dokonce i perličky o Česku a našich fotbalistech se zde již několikrát objevily. Komentátoři tady nekomentují. Oni fandí, křičí, řvou. Ale taky si na sebe musí vydělat. Oni nebo majitelé televizních kanálů. Takže začnu reklamou. Pomalu každé kopnutí do míče, dotek s ním, má svého sponzora. Jak v tomto případě přenos často vypadá? Přeloženo de češtiny například takto: "Brankář Vasquez posílá míč do středu pole, kde ho efektně zpracoval Chavez, ale tomu míč odskočil do autu. Autové vhazování Banka Jistota, opravdová životní jistota pro celou vaši rodinu. Do hry poslal míč Funes, Cruz zahrává rukou a rozhodčí píská. Ruka Modrá voda, pijte jen a jen Modrou vodu, vodu plnou zdraví a radosti. Trestný kop zahrává Cerrato, trestný kop Řeznictví Plný pupek, maso všeho druhu, nejlepší uzenina, vždy čerstvé a hygienicky zpracované maso! Míč se snáší do šestnáctky, kde ho hlavou odvrací Garcia na rohový kop. Hlavička Kuře Král, hmmm, jak chutná dozlatova upečené. U trojúhelníku označující místo odkud se roh bude zahrávat se chystá Marquez, rohový kop Deník El Heraldo, pravda ve Vašich rukou, góóóól!!!! Góóóóóól!!! Gól Vláda Moc lidu, prezident Zelaya plní všechny sliby své kampaně!" Kdo dal gól? Jaké mužstvo? To není zase tak podstatné, protože se vykopává ze středového kruhu a tento kop má svého sponzora rovněž...

Jména hráčů? Kolikrát se je nedozvíte ani při čtení sestav. Každý má totiž svou přezdívku a komentátoři je hojně používají během celého utkání. Takže psal-li jsem dříve o hráčích jmény, není to zase tak pravda. Máme zde Matadora, což je česky zabíječ, vrah, ale také toreador. Kuriozitou je, že právě tento hráč dnes a denně přednáší slovo Boží, křižuje se po každé střele na branku, ať je vydařená nebo ne. Jména zvířat jsou asi nejčastější. Pescado, což je ryba, ale již ta ulovená, protože živá se řekne Pez. Gato (kočka), pitbul, pájaro (pták), venado (jelen), rata (krysa), to jsou jen některé ze zvířecích přezdívek. Ale je tu také mágo (kouzelník), bola (koule), colocho (kudrnatý), narison (nosatý), celular (mobil), loco (blázen), rey (král)... Kdo nezná, nepozná, kdo neuslyší, neuvěří!

A jak je to s naší, Českou republikou? Tak při přenosu z utkání Slovensko - Česko jsme 90 minut poslouchali, jak Československo ničí Slovensko. Málokdy zde uslyšíte Česká republika, Republica Checa, jsme pořád pro většinu novinářů ale i prostých lidí, Checoslovaquia... A víte kdo je Pítr Seč? Ti kdo tvrdí, že hráče tohoto jména neznají, lžou. Jedná se přeci o brankáře české reprezentace a Chelsea London, Petra Čecha. Rosiky, Poborky, Rósenál, Hujfalusi, Plasil, Vikek (Vlček), to jsou jen drobnosti, že? Závěrem jednu historku, která u nás doma vyvolala nekonečné záchvaty smíchu. Hrálo se EURO 1996. V našem dresu nastupoval slávista Pavel Kuka. Komentátor, který se jmenuje Salvador Nasralla, několikrát po sobě opakoval, že: "Kuka tiene pelota...", přeloženo "Kuka má míč..." Nic k smích, že? Ale Cuca, vyslovuje se Kuka, znamená ve španělštině asi to nejvulgárnější označení pro ženské pohlavní orgány. Pelota je míč, ale také koule, jak ta kulatá, tak ona mužská "ozdoba". A teď již rozumíte, proč naši dva synové řvali jak protržení, když si v hlavě srovnali co onen komentátor vlastně říká. První k...a s koulema na světě!

Vilém Hodr, Honduras

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jak se komentuje jinde

    (host)     před 17 lety 01.05.2007 12:53 |  
    0 0

    hihi.., joooo.., to je dobryyyyy :-))))
    urs

  2. Re: Jak se komentuje jinde

    matysks (přítel SN)     před 17 lety 01.05.2007 13:19 |  
    0 0

    dobryyyyyyyyyyyyyyyyyy

  3. Re: Jak se komentuje jinde

    (host)     před 17 lety 01.05.2007 19:05 |  
    0 0

    ano, pěkný článek. R209

  4. Re: Jak se komentuje jinde

    martin08     před 17 lety 01.05.2007 19:09 |  
    0 0

    Jo vazne zajimavy.. jeste by to chtelo postrahy z Ruska a Portugalska :)

  5. Re: Jak se komentuje jinde

    (host)     před 17 lety 01.05.2007 21:50 |  
    0 0

    vileme, co sakra delas patnact let v hondurasu. dik za odpoved. dejf

    • Re: Jak se komentuje jinde

      (host)     před 17 lety 02.05.2007 00:24 |  
      0 0

      Ziju, tak by mohla byt strucna odpoved. Prijel jsem s rodinou na pozvani, se snahou pomoci s otevrenim jednoho hotelu. Nejak to nevyslo, al poohledli jsme se jinde. Na 2 roky, pak jeste jednou, no a dnes jsme tu zakotvili asi do smrti smrtouci. Sefujeme velkemu turistickemu stredisku, reprezentuji celou radu firem z Ceska. Zvykl jsem si, jidlo je dobre, holky pekne a opalene, neni tu zima, dva oceany, nadherna priroda, , fotbal hroznej, ale staci mit ESPN, FOX, RAI, atd. a da se to vydrzet.

      • Re: Jak se komentuje jinde

        (host)     před 17 lety 02.05.2007 21:34 |  
        0 0

        myst: pozvi Hondurazský národ na Strahov, aspoň bude vyprodáno a Costa bude mít radost ;)

        • Re: Jak se komentuje jinde

          (host)     před 17 lety 03.05.2007 00:52 |  
          0 0

          Chachacha! Tak jedine, kdyby Slavia koupila Davida Suazo z Cagliari! Dovedete si vubec predstavit, ze na utkani tymu do 17 ti let Honduras - Mexiko, kvalifikace o postup na MS Korea 2007, prislo 25 tisic divaku? Ted se tu hraje semifinale ligy, 1-4 a 2-3, na zapasy bude chodit kolem 30 tisic lidi. Neni to Argentina ani Mexiko, ale na tak chudou zemi je to stejne navsteva. Vstupne? K stani asi tak 90,- korun, do stinu 140,-, k sezeni 210,-. To je v hlavnim meste, odkud jsou 2 tymy, Olimpia a Motagua. V San Pedro Sula, odkud je Real Espana a Marathon, stoji listky o neco vic, do loze 700,-. Na finale bude draz... Hraje se doma - venku, kdyz to skonci nerozhodne na zapasy a na skore, tak postupuje ten, kdo byl v tabulce po 18 kolech vyse. Finale se hraje az do penalt, ale taky na dva zapasy. Jinak se hraji kazdy rok dva turnaje, prvni 4 celky jdou do semifinale a pak do finale vitezove. Jsou tedy kazdy rok dva mistri. O sestupujicim ale rozhoduje tabulka z obou turnaju. A tak klidne mistr jednoho z turnaju muze sestupovat. Z peti utkani posledniho kola se hraly jen tri, ve zbylych dvou o nic neslo a tak je svaz zrusil. Od posledniho zapasu do zahajeni pripravy hrace nikdo neplati, snad jen s vyjimkou nejbohatsich 2, 3 klubu. Je toho vic zajimaveho, ale jsme na strance pro "sesivane" a se Slavii to nema nic spolecneho... Mejte se a fandete za mne!!!

  6. nejlepší je bosák

    rudahvjezda     před 17 lety 02.05.2007 08:17 |  
    0 0

    u nás je nejlepší bosák. má i nějakou originálníé soutěž, kde mu můžeme radit nový vtípky, každej prej dostane sborník s jeho hláškama a výherce - kterýho určí sám bosák - navíc lístky na repre a hlavně - bosák tu jeho hlášku prej možná i použije :-) více na www.easouteze.cz v soutěži "Poraďte Mírovi"

  7. Re: Jak se komentuje jinde

    (host)     před 17 lety 03.05.2007 15:35 |  
    0 0

    Viléme, pěkně jsi to popsal. Hezky mi to oživilo vzpomínky na Střední Ameriku. Tam, kde jsem teď, se v televizi můžu koukat tak maximálně na baseball, kterej mě teda opravdu nechytl. Nezastavíš se někdy, zase tak daleko to nemáš. Vítek

    • Re: Jak se komentuje jinde

      (host)     před 17 lety 03.05.2007 17:49 |  
      0 0

      Vitku, tak daleko to nemam, to je pravda, ale bojim se, ze se do Tveho nynejsiho pusobiste definitivne zamiluji a emigruji tam! Moc a moc pozdravu Tobe a cele rodine!!! Vilem