Liga mistrů

Představujeme: FC Sevilla

Druhým soupeřem ve skupině nám bude obhájce Poháru UEFA, FC Sevilla. Její bilance z posledních tří let i složení kádru budí velký respekt. Zápasy proti ní odehrajeme 2. října ve Španělsku a 12. prosince doma na Strahově.

Sevilla se, stejně jako Slavia, účastní Ligy mistrů poprvé. V sezoně 2004/2005 se dostala mezi šestnáct posledních týmů Poháru UEFA, a v dalších dvou ročnících už triumfovala, to je famózní vzestup. Ač Sevilla není pro fanoušky tak atraktivní, může jít o nejtěžšího soupeře v naší skupině.

Tým vede trenér Juan de la Cruz Ramos, který dříve působil například v Espanyolu nebo Malaze. V kádru má 25 fotbalistů, z nichž nejznámějším jménem je Khalid Boulahrouz, který hostuje z Chelsea. Ačkoliv jména ostatních hráčů nejsou úplně hvězdná a známá, většina z nich prošla mládežnickými i seniorskými reprezentacemi a řada z nich v národních týmech stále působí: Tom de Mul (Belgie), gólman Morgan de Sanctis (Itálie), Ivica Dragutinovič (Srbsko), Sergio Paulo Barbosa Valente "Duda" (Portugalsko), Julien Escudé (Francie), Frederic Kanouté a Seydou Keita (Mali), Alexander Keržakov (Rusko), Aquivaldo Mosquera Romaña (Kolumbie), Christian Poulen (Dánsko).

Do Ligy mistrů se musela Sevilla, která v uplynulé sezoně skončila na 3. místě španělské ligy, probojovat přes 3. předkolo, kde ji potkaly AEK Atény. Doma vyhrála 2:0, v Aténách 4:1, dva góly v tomto zápase vstřelil Luis Fabiano.

V loňské sezoně byl v domácí lize nejlepším střelcem Kanouté s jednadvaceti góly, devět branek vstřelil Luis Fabiano. Celkově se sevillští útočníci o góly vcelku rovnoměrně dělí a budou představovat velké nebezpečí pro slávistickou obranu. Statistiky Sevilly v evropských pohárech najdete zde.

V současné ligové sezoně má Sevilla odehraný jen jeden zápas, vyhrála nad Getafe 4:1. Má tak zápas k dobru a je na 6. příčce.

Klub byl založen v roce 1905, klubovými barvami jsou červená a bílá. Desetkrát vyhrál Andaluský pohár, třikrát španělský pohár, jednou španělskou ligu (1946), většinu těchto trofejí získal v první polovině 20. století, stejně jako lepší umístění v domácí lize - třikrát skončil na druhém místě. Ve druhé polovině 20. století se mu na domácí scéně tolik nedařilo, zůstával ve stínu slavnějších týmů Realu Madrid nebo Barcelony, ale zaznamenal výrazný úspěch v evropských pohárech. V roce 2006 vyhrál Pohár UEFA, když ve finále porazil Middlesbrough 4:0, dále získal evropský Superpohár (2007) po výhře nad Barcelonou 3:0. Triumfoval i letos, když ve finále Poháru UEFA porazil Espanyol. Od roku 1990 hrál pětkrát Pohár UEFA, v Lize mistrů je nováčkem.

Sevilla hraje na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán, který byl otevřen v roce 1958 a má kapacitu přes 45 tisíc míst.

Oficiální web klubu najdete zde.

Komentáře (21)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Představujeme: FC Sevilla

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 08:21 |  
    0 0

    konání zápasu na strahově 12. prosince by mohla být trošičku výhoda pro naše hráče. teda pokud bude mrznout jak když praští :-)) a hlavně doufám, že v tu chvili budeme mít již (minimálně) 4 body.dejva

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      Jachym     před 17 lety 07.09.2007 08:33 |  
      0 0

      Tak tak, Španělé aspoň poznají i na trávníku, jaké to je, když mrzne až (slávisticky) "pražští"...:-))

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      (host)     před 17 lety 07.09.2007 08:42 |  
      0 0

      že by byla zima jako s besiktasem, to bylo nějakých -12 a než jsem došel s pivem na tribunu, tak z toho byla ledová tříšť. No, ale je pravda, že to byla první ztráta besitase v tý sezoně. A ta odveta a neuznaný regulérní gol..
      Koukal jsem na Sevillu-Real v superpoháru a real si ani neškrtl, pamatuju si je v mači s Libe, dá se s nima hrát a uhrát slušný výsledek pouze pokud všichni na hřišti nechají srdce a zachytá čaroděj. Byl by to taky super výjezd..amon

      • Re: Představujeme: FC Sevilla

        PetCC     před 17 lety 07.09.2007 10:05 |  
        0 0

        Vzhledem k tomu, že v posledním kole bude o prvních dvouch místech zřejmě rozhodnuto, tak tyhle zápasy španělský týmy pravidelně vypouští.

  2. Re: Představujeme: FC Sevilla

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 08:46 |  
    0 0

    Kanoute a Fabiano, to je útočná síla, která je určité větší ,než ta Arsenalu i když se o nich tak moc nemluví. Kanoute je podle mě jeden z nejlepśích útočníků. Co šance to téméř jistej gól. Mají skvělého trenera a klub mi svou poctivou prací pŕipomíná Slávku.Doufám , źe budou se Slávii dalším postupujícím z naśí skupiny:-)))) Arsenal do Uefy, Rumuni do ŕit i případné na Letnou...LordEdmund

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      (host)     před 17 lety 07.09.2007 10:07 |  
      0 0

      Souhlasím s Tebou Lorde, Sevilla je na úrovni Arsenalu a možná i trochu lepší. Pro nás bude účast v LM pořád a jedině o poctivé makačce od první do poslední minuty. Ta nám ostatně přinesla účast v LM. Taky bych si přál nějaké bodíky, to asi každý z nás, ale budu mít radost i z toho, když každý zápas odjezdíme po zadku a nebude z toho žádná blamáž. Ještě se vrátím k některým úvahám p. Jiřího o těch platech a dalších jeho zaručených zprávách. Podle informací a také mám velmi dobré zdroje, dostali hráči zaplaceno za poslední měsíce všechno v pohodě a poslední výplata byla minulý týden i za srpen a dostali všechno - slovy všechno!! Tak co jsou to zase za plky o tom , že dostali teprve za květen. Velkou autoritou Slávie je pan Rosen, a co se týká pana Doležela, až budete mít p.Jiří úroveň pana Doležela co se týká právních vědomostí a zkušeností, pak ho teprve můžete pane Jiří kritizovat. On se rozhodně za nikoho a za nic neschovává a své názory jasně přednesl i při posledním jednání na ČMFS kde ostatní zalezli před Košťálem pod stůl. To se týkalo financí pro ligu a Sparta jako obvykle měla hrabat opět nejvíc (uznávám je mistrem i vítězem poháru, ale její podíl měl být naprosto neadekvátní) pouze Kubíček, Doležal a Karl se ozvali. Ale už z jiného soudku. Teď nás čeká Ostrava a bylo dobře opět přijít v co největším počtu. Chahrů přijede skutečně dost a co mám informace má jich být tak mezi 2-3 tisíce. Tak pojďme klukům pomoci a ukázat, že jsme s nimi.
      Zdravím všechny slávisty a Vás pane Jiří prosím, nežijte v přesvědčení, že všechno co píšete je ve prospěch Slávie, některé Vaše "nepravdy" jí opravdu ubližují a já to tak aspoň za sebe cítím. Ať se to třeba nezdá, tak tyto slavistické noviny čte spoustu fandů a Ti si to pak ještě mezi sebou dál říkají, takže tyto nepravdy působí občas velmi neblaze.
      Přeji Vám pěkný den. Sokrates

      • Re: Představujeme: FC Sevilla

        (host)     před 17 lety 08.09.2007 14:21 |  
        0 0

        Vazeny Sokratesi overil jsem si zcela nevedomky a to pred svedky , ze Slavia v terminu, ktery jsem uvadel hracum dluzila, nemyslim, ze by rodinni prislusnici ci hraci byli lhari, co se tyce p. Dolezala , neustale mne tady manipulujete do role nejakeho vola , ktery vypousti jedovate sliny a tak specialne , jen pro Vas si dovolim konstatovat, ze jsem uvedl ze ho povazuji za dobreho urednika , ale ne dobreho manazera, tyto nazory sdili nejen jeho byvali kolegove , ale treba i nekteri lide z prostredi Slavie, co se tyce svazu a jeh vystoupeni na jednani CMFS , velmi bych Vas prosil , aby jste tady nerikal nesmysly, protoze tim skodite nam vsem , mam pocit, ze snad nesledujete vyvoj v teto instituci, jinak by jste treba vedel o zhruba dvou stejne vlivnych skupinach, ktere dnes proti sobe stoji, Slavie zcela spravne stoji v opozici , ale rozhodne se nestavi do role lidra, tu dnes v Cechach reprezentuje skupina okolo odvolaci komise CMFS a na Morave zejmena p. Kubicek, jinak jako vsude jde vice mene o boj o zakulisni pozice a pod. Zadna vystoupeni ani schuze spiklencu vsak minimalne do radne valne hromady nic nezmeni a tak soudruha Kostala a p. Mokreho budete zcela pravidelne vidat jeste nekolik let. Cose tyce te veci o ktere pisete, mohu se jen dohadovat, protoze ligu neridi fotbalovy svaz , ale tzv. ligove shromazdeni v cele s p. Lubasem, ktere schvaluje i rozhodujici dohody s televizi ci reklamnimi partnery, takze Kostal na tyto jednani ani nechodi, protoze to neni v jeho kompetenci. A snad jen poznamecku, jaky prachy navic teda Sparta mohla chtit, ty od CT nebo vyssi premii zavitezstvi v poharu, A pokud pisete o vyplate za srpen , dovolim si jen poznamecku , ta je podle smluv hracum poukazovana na zaklade dohody vzdy do patnacteho dne nasledujiciho mesice, takze si to overte. Jinak ac velmi nerad , v minulych dnech jsem hovoril s nekterymi lidmi a budte ujisten , ze tyto informace cte jen a pouze skutecne jadro Slavie, ty pripominky fandu na ofice webu uz vubec nikdo./viz treba ty soupisky a jine/ jiri

        • Re: Představujeme: FC Sevilla

          (host)     před 17 lety 10.09.2007 06:37 |  
          0 0

          Vážený pane Jiří, nechte si své poučování a mentorování pro malé děti. Strašně jsem se Vás lekl. Nejdříve si ověřte Vy, co říkate a pak poučujte jiné. O dění ve Slávii mám doufám dostatek aktuálních informací a Ty vaše nepotřebuju až tolik. Před zhruba dvěma lety tady vystupoval pod přezdívkou pan Gary, až zoufale mi ho připomínáte. Sokrates

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      _Sedative_Youth_     před 17 lety 07.09.2007 14:26 |  
      0 0

      kdyby kanoute nebyl malijec, ale prislusnik nektereho z vyspelejsich fotbalovych narodu, uz by se o nem psalo jako o hvezde hvezd; videl jsem ho s realem a uz dlouho me nikdo tak nenadchl jako on.. jestli se na nekoho tesim z tymu nasich souperu, tak prave na nej (a taky na lehmanna, az mu tam zase neco propadne pod rukou :)).

  3. Re: Představujeme: FC Sevilla

    KING25     před 17 lety 07.09.2007 08:56 |  
    0 0

    No pokud se nám povede vstup do soutěže, tak si myslím, že v prosinci by to mohlo být dosti zajímavé a nemuseli by jsme se starat o to, jaká bude zima.

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      (host)     před 17 lety 07.09.2007 09:11 |  
      0 0

      podle mě můžeme získat od 0 do max. 5 bodů. můj tip jsou 4 body za duely s bukureští.dejva

  4. Re: Představujeme: FC Sevilla

    PetCC     před 17 lety 07.09.2007 10:03 |  
    0 0

    Jenom malý statistický údaj, do minulý sezóny hrálo v LM 99 klubů, takže Slavia postoupila do LM jako 100 klub! (Sevilla až po nás, takže byla stoprvní)

  5. Re: Představujeme: FC Sevilla

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 10:31 |  
    0 0

    Hmmm, tak Slavia je ve skupině nejslabší, i když připouští, že vyřadila Ajax - no snad taky něco předvedeme a rovněž doufám, že je doma na Strahově ubruslíme. Myslím si, že skupinu vyhrají a mohli by se šetřit. Ale ať to dopadne jak chce, hlavně, že jsem tam! Hepi

  6. Re: Představujeme: FC Sevilla

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 10:58 |  
    0 0

    dovoluji si přidat odkaz na atmósféru na stadionu v Seville, ať víme co nás čeká :-)

    http://uk.youtube.com/watch?v=j3Rk2TSZpNI

    209

  7. Re: Představujeme: FC Sevilla

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 11:01 |  
    0 0

    Jane nechybí ti ve výčtu hvězd Arouna Koné? Jinak sami Sevillsti považují za svého nejlepšího hráče Poulsena. Hans

  8. Re: Představujeme: FC Sevilla

    majkl-sks     před 17 lety 07.09.2007 11:36 |  
    0 0

    Největší hvězdy jsou Palop, D. Alvés, Navas, Kanouté a teď asi i A. Koné. Žádný Boulahrouz či Poulsen, to v žádném případě. Jinak docela amatérsky zpracované, autor evidentně o Seville skoro nic neví.

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      (host)     před 17 lety 07.09.2007 11:52 |  
      0 0

      Souhlasím s tím amaterským zpracováním - pominout Koneho a Alvese (jak jsme si všim až teď), to je docela trestuhodné. To jsem zvědav na koho se zapomnělo při představování Bukurešti, protože o tý opravdu víme prd ;). Tendle článek odráží přesně situaci v českých médiích (polovičaté informace, neověřování skutečností, psaní o něčem o čem nic neví) - ani bych se nedivil, že je autorka novinářka z povolání. Abych nebyl špatně chápán, vážím si SN, že se nám snaží poskytnout informace, ale poukazuju na to, že je opravdu prostor na zlepšování!V Seville opravdu mistní fanoušci považují za jejich "nejlepšího/nejplatnějšího" hráče Poulsena (neřekl jsem, že za největší hvězdu). H.

    • Re: Představujeme: FC Sevilla

      jane (admin)     před 17 lety 10.09.2007 13:56 |  
      0 0

      Mno tak ja vychazela ze soupisky na anglicke verzi stranek, kde o Koném neni jaksi ani zminka. Psani na SN me opravdu nezivi a moje prace mi zabira dost casu, takze treba se ani nedostanu k tomu, abych mezinarodni fotbal sledovala. Pokud nekdo sleduje kazdy tyden spanelskou ligu, je jasne, ze o tom asi vi vice. Ucelem techto predstaveni neni zanalyzovat silne a slabe stranky soupere, ale dat uceleny prehled o tom, jak je na tom v poharech, jake slavil uspechy a jakou kvalitu maji jeho hraci. Jinak mate vsichni volny prostor k tomu napsat pred utkanim se Sevillou predzapasove preview, kde sve znalosti vyuzijete. My to jen uvitame.

  9. atraktivita

    (host)     před 17 lety 07.09.2007 13:07 |  
    0 0

    pro mě je tedy sevilla osobně nejvíc atraktivnějsi souper.sem na ní více zvědavej než na rosickýho tým.nedej tomu že i spanělský průměrný týmy hrajou krásný fotbal.už se mocky těšim

    • Re: atraktivita

      (host)     před 17 lety 08.09.2007 14:00 |  
      0 0

      Ano rek bych , ze jsi vyjadril vse i ja se tesim, ono tech hvezd je jeste vice, na kazde misto maji dva hrace a nekde i tri. S temi divaky bych taky souhlasil , stejne jako s poznamkou ze je u rozhodcich dost ve foru a je casto zakulisne obvinovana z nejruznejsich spojeni s arbitry. I pro mne to bude top zapasy na ktery se urcite tesim a radim jej vysse nez Arsenal. Jiri

      • Re: atraktivita

        (host)     před 17 lety 08.09.2007 14:53 |  
        0 0

        A jeste Sokratesi perlicku, po nasem prvnim stretu nekdy v cervnu jsem to overoval snad u peti lidi pres zname, asi vite, ze hraci mluvit nesmi a treba Hrdlicka toho novinare tak serval , protoze on pry nelze a tenkrat jste mi take odpovidal neco v tom duchu, ze jsou to nesmysly. Jiri