Mládež

Před startem jara - A dorost

V roce 2010 vám chceme kromě pravidelných informací o dění v A týmu, B týmu a ženských týmech přinášet také informace ze slávistických dorosteneckých týmů, kterým se obecně nevěnuje příliš velká pozornost a mnozí fanoušci o nich nevědí, přestože by třeba chtěli. Pro začátek vám tak všechny čtyři dorostenecké týmy Slavie představíme před jejich vstupem do jarních částí svých soutěží. A začneme týmem nejstarším, tedy A-dorostem.

Slávistický A-dorost hraje nejvyšší ligovou soutěž v kategorii staršího dorostu - 1. ligu. Za tým mohou hrát hráči narození v roce 1991 nebo později. Zápasy staršího dorostu se hrají klasicky na 2x45 minut a v průběhu zápasu 1. ligy je možno vystřídat stejně jako v dospělé kategorii tři hráče.

V tabulce 1. ligy je Slavia po podzimu na 8. místě:

1. Sparta Praha 15 13 0 2 64:14 39
2. Mladá Boleslav 15 9 2 4 29:18 29
3. Sigma Olomouc 15 9 1 5 43:25 28
4. Jihlava 15 7 5 3 38:29 26
5. České Budějovice 15 7 3 5 26:17 24
6. Viktoria Plzeň 15 7 3 5 28:26 24
7. Baník Ostrava 15 6 5 4 25:23 23
8. Slavia Praha 15 6 4 5 33:30 22
9. Hradec Králové 15 6 4 5 23:26 22
10. Teplice 15 5 5 5 25:23 20
11. Slovácko 15 5 4 6 24:29 19
12. Most 15 4 3 8 19:33 15
13. Tescoma Zlín 15 4 2 9 18:29 14
14. Brno 15 2 6 7 14:31 12
15. Příbram 15 3 1 11 17:47 10
16. Bohemians 1905 15 1 4 10 13:39 7

V domácích zápasech se A-dorostu daří poměrně dobře, z osmi zápasů má bilanci 5-3-0 a skóre 22:6, venku se naopak nedaří, když ze sedmi zápasů vybojoval jen 4 body za bilanci 1-1-5 a skóre 11:24. Suverénně nejlepším střelcem podzimu se stal Jan Pázler s 13 brankami, za ním je na druhém místě Jan Zákostelský se čtyřmi brankami, ten však velkou část podzimu nastupoval už za B tým. Tři branky mají na kontě Niall Cousens, Martin Hurka a Filip Duranski.

Kádr pro jarní část sezóny vypadá takto:

Brankáři: Malina Patrik, Mejzr Tomáš
Obránci: Čepelák Marek, Galus Daniel, Chovan L'uboš, Mravec Martin, Mráz Lukáš, Šrámek David, Tománek Lukáš, Vodrhánek František
Záložníci: Čižikov Jevgenij, Grohoĺ Michal, Hájek Jakub, Jílek Jan, Klimeš Michal, Petrák Ondřej, Veselý Daniel
Útočníci: Antal Zsolt, Cousens Niall, Hejret Jakub, Hurka Martin, Niedermeier Pavel, Paprčiak Matěj, Trpišovský Jakub, 

Změny oproti podzimnímu kádru jsou tyto:
Odešli: Filip Duranski (A tým), Jan Mikula (A tým), Michal Hell (B tým), Jan Zákostelský (B tým), Jan Pázler (B tým), Petr Kučera (B tým), Václav Mozol (Hlučín), Mato Ivanovič (trénuje individuálně)
Přišli: Jan Jílek (B dorost), Pavel Niedermeier (B dorost), Daniel Veselý (B dorost), Marek Čepelák (C dorost), Lukáš Tománek (návrat z hostování v Příbrami)

Realizační tým tvoří hlavní trenér František Sluka, asistent trenéra Milan Hanuš, který je zároveň vedoucím mužstva, asistent trenéra Jan Kraus Jan, kondiční trenér Daniel Hejret a masér Jan Černý.

Trenér František Sluka, který je zároveň šéfem Sportovního Centra Mládeže SK Slavia Praha, nám poskytl rozhovor.

V týmu máte Kanaďana Nialla Cousense, mohl byste popsat jeho příběh, jak se dostal do slávistického dorostu?
Niall Cousens působil v akademii Vancouveru. Dostali jsme na něj tip od p. Tulise, který ve Vancouveru působí. Hráč samotný chtěl zkusit štěstí v Evropě a tak využil naší nabídky na stáž v červenci a svými výkony si řekl o místo v sestavě A-dorostu. Je to velmi pracovitý hráč, který má předpoklady prosadit se.

On ale není jediným cizincem, který v A-dorotu působí.
Dalšími cizinci jsou Slováci: Mravec, který působí v repre U19 Slovenska, Grohol a Chovan. Všichni byli vytipováni našim mládežnickým skautským oddělením. Antal přišel na zkoušku z Karlsruhe a bylo mu nabídnuta možnost zůstat ve Slavii. Jsme trochu omezeni využít služeb všech najednou, protože při mistrovských utkáních mohou být na soupisce jen tři cizinci.

V tisku se před několika týdny objevila zpráva, že by měl do Slavie přijít patnáctiletý Patrik Svoboda z Kladna, který dokonce absolovoval část zimní přípravy s tamním A týmem. Podařilo se uskutečnit tento příchod?
O Patrika Svobodu jsme měli velký zájem, ale bohužel se nepodařilo domluvit s mateřským klubem opční právo na další působení tohoto hráče. Budeme se snažit domluvit se s Kladnem v dalším přestupním termínu. Věřím, že se tento hráč objeví v létě ve Slavii.

Změna nastala také v realizačním týmu.
Realizační tým dostal posilu v Janu Krausovi, který působí od konce podzimu jako asistent trenéra. Je to bývalý prvoligový hráč Hradce, Plzně, Zlína a má zkušenosti z Koree, kde 1 rok působil jako hráč.

Primárním cílem dorostu je jistě vychovávat hráče pro dospělý fotbal, přesto ale jistě chcete v dorostenecké ligové soutěži dopadnout co nejlépe. Jak hodnotíte průběžné osmé místo v tabulce 1. ligy po podzimu?
Ano, nejdůležitější je výchova mládeže pro první tým popřípadě další ligová mužstva. Musím přiznat, že osmé místo po podzimu nás neuspokojuje a do soutěže jsme šli s mnohem větším očekáváním. Už název klubu nás předurčuje hrát o ty nejvyšší příčky.

Jaké máte cíle pro jarní část soutěže? Máte třeba nějaké konkrétní umístění, do kterého byste chtěl skončit?
Do jarní části soutěže jdeme s omlazeným kádrem, pokusit se vylepšit umístění po podzimu. Nemáme konkrétní příčku, ale samozřejmě pokud to půjde tak co nejvýše.

V tabulce domácích zápasů jste na tom dobře, naopak venku jste ze sedmi zápasů uhráli jen 4 body.
Bohužel naše výkony doma a venku byly jako den a noc. I to je jeden z cílů, kde bychom se chtěli zlepšit. Přivážet body z venkovních zápasů bude důležité pro vylepšení postavení v tabulce.

Nemůžu se nezeptat na porážku 0:8 se Spartou, mohl byste tento zápas nějak okomentovat?
Tak porážka ze Spartou je vždy těžko stravitelná natož v takové výši. My jsme na konci minulé sezóny na Spartě vyhráli po velmi dobrém výkonu 4:1, ale toto utkání nás nezastihlo v dobré formě. Těch aspektů bylo více. Jeden z mnoha byl odchod Pospíšila do Dukly, pak dlouhodobá zranění a nasazení některých hráčů přímo do utkání bez možnosti rozehrání a v neposlední řadě odstoupení kapitána Duranskiho pět minut před začátkem utkání kvůli nevolnosti. Nechci se na nic vymlouvat, měli jsme toto utkání zvládnout lépe. Ze začátku utkání byl cítit respekt hráčů Sparty, ale po první brance se situace zcela obrátila a my jsme byli ten tým, který měl strach a bál se cokoliv zariskovat a vytvořit. Toto utkání se projevilo na celé podzimní sezóně, až závěr byl takový, jak bychom si představovali.

Naopak v závěru podzimu jste dokázali vyhrát v Ostravě nad Baníkem 4:0, je to výsledek, kterého si nejvíc ceníte?
Ano, zápas v Ostravě byl asi nejvydařenějším podzimním utkáním společně s domácím utkáním proti Olomouci. V těchto zápasech se projevila obrovská síla mužstva, technická a taktická vyspělost hráčů. Zápas v Ostravě jsme zvládli hlavně jako tým, což ne vždy v předchozích venkovních utkáních platilo.

Jak probíhala zimní příprava, jste s ní spokojen? Máte nějaké problémy se zraněními důležitých hráčů?
Zimní příprava proběhla přesně podle našich představ. Měli jsme tři soustředění, v Zadově na běžkách, kondiční v Nymburce a herní v Písku. Tým jsme po posunech do A a B týmu doplnili hlavně z B dorostu. Zapracovali jsme na novém rozestavení a věřím, že se nám vše podaří doladit do začátku soutěže, která se nám posunula o týden, Teplice totiž požádaly o odložení na 17.3.2010 kvůli nezpůsobilému hřišti. Drobná zranění by měla být do začátku v pořádku a tak doufám, že všichni hráči budou k dispozici.

Do jara vstoupíte dvěma zápasy venku, v Teplicích a v Č. Budějovicích, považujete to za nevýhodu nebo problém?
Obě úvodní utkání jsou z těžkými soupeři a pokud pomýšlíme na vyšší příčky, chceme je zvládnout. Jdeme zápas od zápasu a je jedno jestli doma nebo venku.

Kde vás můžou vidět fanoušci hrát domácí zápasy?
První domácí utkání 20.3.2010 hrajeme v Edenu, ale ostatní odehrajeme na Strahově na hřišti Na Přátelství. Budeme rádi, když nás fanouškové Slavie povzbudí a přijdou se podívat na budoucí potencionální hráče prvního týmu.

Navštěvujete stránky SN a sledujete např. některé komentáře čtenářů pod články?
Tady mám co dohánět SN jsem do této doby sledoval jen okrajově což musím zlepšit a sledovat více.

Pro celou mládež je velice povzbuzující, že nejlepší hráči z dorostu najdou uplatnění v A-týmu popřípadě v B-týmu. Pro všechny mladší hráče i ty co zůstali je to obrovská motivace do další tréninkové práce, aby i oni si vybojovali tu šanci posunout se do vyšších pater slávistických mužstev. Naším úkolem je vychovat co nejvíce hráčů, kteří budou schopni hrát ligovou soutěž. A myslím, že je v mládeži mnoho jmen o kterých v budoucnosti uslyšíte. Jsem velice potěšen, že máte zájem pravidelně informovat o slávistické mládeži a i široká slávistická veřejnost se dozví o novinkách v mládeži.

Nakonec přinášíme souhrn všech podzimních výsledků A-dorostu:

Slavia Praha - České Budějovice 2:2 (1:1)
Branky: Pázler Jan, Zákostelský Jan

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 3:1 (2:1)
Branky: Pázler Jan

Slavia Praha - Most 1:1 (0:0)
Branky: Paprčiak Matěj

Sparta Praha - Slavia Praha 8:0 (4:0)

Slavia Praha - Příbram 8:1 (5:0)
Branky: Pázler Jan 3, Hájek Jakub 2, Zákostelský Jan 2, Cousens Niall

Brno - Slavia Praha 1:0 (0:0) 

Slavia Praha - Slovácko 4:2 (0:0)
Branky: Pázler Jan 2, Cousens Niall, Paprčiak Matěj

Jihlava - Slavia Praha 2:2 (0:1)
Branky: Hurka Martin 2

Slavia Praha - Hradec Králové 3:0 (0:0)
Branky: Pázler Jan, Cousens Niall, Mozol Václav

Bohemians 1905 - Slavia Praha 5:2 (3:0)
Branky: Ivanović Mato, Hurka Martin

Slavia Praha - Tescoma Zlín 2:0 (1:0)
Branky: Pázler Jan, Duranski Filip

Mladá Boleslav - Slavia Praha 5:2 (3:1)
Branky: Pázler Jan 2

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:0 (1:0)
Branky: Pázler Jan 2

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:4 (0:2)
Branky: Duranski Filip 2, Zákostelský Jan, Mikula Jan

Slavia Praha - Teplice 0:0 (0:0)

A-dorost měl vstoupit do sezóny v sobotu v 11:00 zápasem v Teplicích, ten byl však odložen a proto první jarní zápas odehraje náš nejstarší dorost až další týden v Hluboké nad Vltavou s Českými Budějovicemi. Pak přijde na řadu odložené utkání v Teplicích ve středu a první domácí zápas čeká A-dorost až 20. března ve 11:00 v Edenu proti Viktorii Plzeň.

Komentáře (7)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Před startem jara - A dorost

    denydzlSKS     před 14 lety 03.03.2010 14:55 |  
    0 0

    a to nový rozestavení je?? a v jakým rozestavení hraje béčko??

  2. Re: Před startem jara - A dorost

    Viking     před 14 lety 03.03.2010 17:19 |  
    0 0

    Tak ten Kraus zakončil profi kariéru celkem brzy...

    • Re: Před startem jara - A dorost

      slimak     před 14 lety 04.03.2010 09:22 |  
      0 0

      taky celkem koukam, bude mu neco malo pres 30.. nebyl to spatny hrac, jen trochu naladovy, v dulezitych zapasech napriklad proti sparte se ve zline dokazal vybicovat..

      • Re: Před startem jara - A dorost

        Viking     před 14 lety 04.03.2010 09:36 |  
        0 0

        No byl to hráč kvalitou na pozemí první a druhé ligy. Ale třeba v Rakousku mohl ještě pět let za slušný eura kopat. Asi chce začít s trénováním brzy a něco dokázat... Spíš je zajímavé, že hráč nemající vazby na Slavii a působící poslední dobou spíše na Moravě se stane asistentem dorostu v pražském týmu (nic proti tomu samozřejmě).

        • Re: Před startem jara - A dorost

          slaviator     před 14 lety 04.03.2010 11:59 |  
          0 0

          V Praze je blaze, říkávala mu maminka. Jeníčku, běž, utíkej, utíkej... :)

  3. Re: Před startem jara - A dorost

    Kmotr (přítel SN)     před 14 lety 03.03.2010 18:24 |  
    0 0

    No to je servis panečku :-) Parádní práce, jen tak dál. Předpokládám, že budete informovat průbežně, tak už se těším.

    • Re: Před startem jara - A dorost

      Viking     před 14 lety 03.03.2010 21:46 |  
      0 0

      Jj, super článek, díky Quelhare!