Mládež

Před startem jara - B dorost

Přinášíme vám třetí pokračování minisérie věnované slávistickým dorosteneckým týmům. Tentokrát si představíme B dorost.

Slávistický B dorost hraje českou ligu staršího dorostu, druhou nejvyšší soutěž v této kategorii. Výš hrát nemůže, jelikož první ligu st. dorostu hraje A dorost. Jelikož se jedná o stejnou věkovou kategorii jako v případě A dorostu, i zde je věkové omezení rokem narození 1991. Stejně jako ostatní kluby, které mají dva týmy v této kategorii, i Slavia do svého B dorostu zařazuje hráče minimálně o rok mladší, tedy narozené po 1. lednu 1992. V lize se tak náš B dorost utkává mimo jiné také s týmy tvořenými o rok staršími hráči. Zápasy v této soutěži se hrají na 2x45 minut, ale narozdíl od nejvyšší soutěže staršího dorostu lze vystřídat během hry 4 hráče.

V tabulce české ligy st. dorostu je Slavia po podzimu na jedenácté pozici:

1. Liberec 15 11 2 2 38:20 35
2. Pardubice 15 10 2 3 31:13 32
3. Viktoria Plzeň B 15 8 4 3 26:14 28
4. Sparta Praha B 15 8 2 5 35:22 26
5. Bohemians 1905 B 15 7 2 6 30:19 23
6. Motorlet Praha 15 6 5 4 23:18 23
7. Hradec Králové B 15 5 7 3 18:15 22
8. Jablonec 15 6 2 7 27:32 20
9. Dukla Praha 15 5 4 6 21:21 19
10. Teplice B 15 6 1 8 26:37 19
11. Slavia Praha B 15 5 3 7 22:23 18
12. Meteor Praha 15 5 3 7 20:22 18
13. Mladá Boleslav B 15 5 2 8 25:22 17
14. Most B 15 4 2 9 17:41 14
15. České Budějovice B 15 4 1 10 21:34 13
16. Sezimovo Ústí 15 3 2 10 15:42 11
 
Na domácím hřišti uhrála Slavia devět bodů za bilanci 3-0-4 a skóre 16:14, venku stejný počet bodů za bilanci 2-3-3 a skóre 6:9.

Kádr pro jarní část sezóny tvoří:

Brankáři: Hůla, Měsíček
Obránci: Šimkovský, Brůžek, Přikryl, Podvín, Šlehofer, Sudek, Hofman
Záložníci: Krasniqi, Šimeček, Náhlovský, Petrák, Šebek, Tusjak, Smolák, Prošek
Útočníci: Červenka, Halama, Wiesnievski, Goiš, Žák

V týmu přes zimu došlo k poměrně velkému počtu změn.

Odešli: Gazdík (Neratovice), Jína (Neratovice), Černý (ukončeno hostování), Jašica (Slovensko), Gejdoš (Senica), Veselý (A dorost), Niedermeier (A dorost), Hejret (A dorost), Jílek (A dorost), Mikula (A muži)

Přišli: Přikryl (HFK Olomouc), Podvín (Motorlet), Krasniqi (Norimberk), Wiesnievski (Polsko), Červenka (návrat z hostování Meteor), Prošek (C dorost), Šimeček (C dorost)

Realizační tým B dorostu tvoří hlavní trenér Jaroslav Peřina, asistent trenéra Jaroslav Knypl, kondiční trenér Jan Pochobradský, vedoucí mužstva Jiří Štefek a masér Michal Pilát.

Hlavní trenér Jaroslav Peřina nám poskytl rozhovor.

Jan Mikula začínal tuto sezónu ve vašem týmu. Co říkáte na jeho rychlý vzestup přes A dorost až do A týmu, kde se v přípravě většině fanoušků jeho hra zamlouvala?
Já nejsem vůbec překvapený. Honza je výborný fotbalista, skromný kluk a má to v hlavě srovnané. V mladším dorostu se potýkal se zraněními, ale letní přípravu absolovoval celou, pracoval na sobě. Do doby, než odešel do A dorostu jsme dostali 8 branek v 9 utkáních, po jeho odchodu jsme inkasovali 16krát. Nikdy bych nevěřil, že to na nás bude mít tak negativní vliv. Ale U-19 měla starosti v obraně a tak jsme po konzultacích s trenérem Slukou vybrali Honzu a pomohlo to.

Jak byste jej charakterizoval?
Skromný kluk, který toho v kabině moc nenamluvil, ale mužstvo táhnul on. Nesnáší porážky a vždy, když se nedařilo, snažil se hráče povzbuzovat a pomoci jim (všiml jsem si toho i v přípravném utkání A týmu s Hradcem Králové). Já mu vyčítal jen to, že málo organizuje obranu, ale to se ještě dá naučit.

Během podzimu hrál na pozici stopera, ať už ve vašem týmu nebo v A dorostu. Trenér A týmu jej přitom zkouší především na pravém kraji obrany.
Osobně zastávám názor, že krajní obránce jednou bude stejně jeho místo, nemá potřebnou výšku na stopera, i když možná ještě trochu povyroste. On má ale jeden důležitý předpoklad, je rychlý a to v dnešním fotbale je jedna z nejdůležitějších vlastností. Jeho další předností je předvídavost, dokáže dobře číst hru a předskakovat soupeře. A v neposlední řadě ho to táhne dopředu, on i z pozice stopera dokázal zaútočit a třeba i zakončit, což se mu na pravém beku bude nesmírně hodit.

Jak byste okomentoval další změny v týmu?
Z B dorostu odešlo během podzimu 5 hráčů a to ještě alternovali Sudek (odehrál úvodních 7 kol za A dorost), Hejret a Petrák. V podstatě se dá říci, že do zimní přípravy jsme vstupovali s novým kádrem, protože přišlo velké množství nových hráčů. Přišli brankář Hůla z Rakovníku, obránci Přikryl (HFK Olomouc), Podvín (Motorlet). Do záložní řady jsme přivedli Krasniqiho z Německa (je to Albánec žijící dlouhodobě v Německu, působil v Norimberku a Mnichově 1860). Po dlouhodobém zranění se vrací Žák (křížové vazy) a Šebek, který měl Krohnovu nemoc. Do útoku se vrací z hostování Marek Červenka (bratr hokejisty Slavie) a z Polska jsme získali talentovaného útočníka Daniela Wiesnivskeho. Z C dorostu se do zimní přípravy u nás zapojil pravý záložník a reprezentant Prošek a v průběhu ledna i další reprezentant Šimeček.

Primárním cílem dorostu je jistě vychovávat hráče pro dospělý fotbal, přesto ale určitě chcete v dorostenecké ligové soutěži dopadnout co nejlépe. S 11. místem v tabulce české ligy po podzimu asi spokojen být nemůžete, jak podzim hodnotíte?
Tak jistě že primárním cílem je vychovávat a myslím, že se to docela daří, příkladem budiž Vaněk, Mareš v A týmu z loňského prvního dorostu, Vyhnal, Kolařík (91) v B týmu, Valeš chytal druhou ligu v Čáslavi, Hyčka hraje druhou ligu v Ústí. To si myslím, že je slušný výsledek práce mládežnických trenérů. K druhé části otázky musím jednoznačně říci, že jsem byl s podzimem výrazně nespokojen. Přechod z mladšího dorostu do staršího byl pro toto mužstvo hodně těžký. V mužstvu chyběla osobnost, která by dokázala utkání rozhodovat. Do doby, než odešel Mikula, se nám dařilo, ale pak přišla série dohrávaných utkání, odchod Mikuly a už se nám ten pád nedařilo zastavit. Nejvíc mě mrzí poslední tři kola, kdy jsme podali průměrný výkon v Jablonci (1:2), skvěle jsme odehráli derby, kde jsme byli lepším mužstvem, přesto jsme 2:3 prohráli a nakonec nejhorší utkání podzimu v Liberci (0:4), kde jsme prostě zklamali jako tým.

Jaké máte cíle pro jarní část soutěže? Máte třeba nějaké konkrétní umístění, do kterého byste chtěl skončit?
Cíle je lepší si dávat postupné, to znamená, že jsme obměnili kádr, zaměřili jsme se na činnosti, které nás trápily na podzim a to byl ten první postupný cíl. Jako každý trenér chci být se svým týmem co nejvýše, ale konkrétní umístění bych nezmiňoval. Připravujeme mužstvo hlavně na další extraligovou sezónu, která by mohla být z tohoto pohledu velmi zajímavá. Ale pokud mám říci, do jakého místa bychom měli skončit, tak určitě do čtvrtého místa bychom to po nevydařeném podzimu mohli dotáhnout.

V domácích zápasech se vám příliš nedaří, když jste ze sedmi zápasů vyhráli jen tři. Čím to je způsobeno?
Nebudu a nechci se vymlouvat na prostředí, protože jsem si azyl na Břevnově vybral sám, ale určitě to tam není z tohoto pohledu ideální. Proto také jarní část soutěže odehraje na domácím trávníku v Edenu. Navíc dvě z těchto utkání byly dohrávky v době, kdy jsme doháněli odložená utkání(odehráli jsme utkání sobota, středa, sobota, středa, neděle). 5 utkání ve 14 dnech jsme prostě nezvládli.

Mělo na výsledky vliv to, že jste v průběhu října dohrávali některé odložené zápasy z počátku podzimu a čím to vlastně bylo způsobeno, že jste je nehráli v řádném termínu?
Určitým způsobem ano, ale nebyla to hlavní příčina. My prohráli dohrávku s ČB, kteří přijeli ve středečním termínu značně posíleni o hráče jejich U-19 a ve druhé dohrávce jsme doplatili na fatální chybu brankáře za stavu 2:1 v náš prospěch a Pardubice nakonec dokázaly z penalty skóre otočit. Problém byl u D dorostu, kde propukla infekční nemoc a proto se musela domácí utkání odkládat, protože soupeř za vámi s jedním dorostem prostě nepřijede.

Jaké podzimní zápasy považujete za nejpovedenější?
Nejlepší utkání jsme odehráli v Mladé Boleslavi, kde jsme zaslouženě 2:0 vyhráli. Já osobně vysoko hodnotím i derby, i když výsledek byl 2:3 pro soupeře. Tam jsem u nás viděl opravdu kvalitu, ale prostě nám chybělo trochu štěstí.

Naopak jaký zápas nebo jaké zápasy se vám povedly nejméně?
Jednoznačně poslední utkání s Libercem, kde jsme prostě zklamali na všech frontách. Opět to odstartovala fatální chyba brankáře a náhodný vlastní gól na začátku druhého poločasu. Musím říci, že po tomto utkání ve mně pumpovala krev, jako nikdy předtím.

Jak probíhala zimní příprava, jste s ní spokojen? Máte nějaké problémy se zraněními důležitých hráčů?
Zimní přípravu jsme zahájili 4. ledna, 10. ledna jsme odjeli na kondiční soustředění na Zadov a v polovině února jsme absolvovali herní soustředění v Písku. Průběh celé přípravy je téměř bez poskvrny, jen Goiš si natrhl sval a tak ještě nezačal s tréninkem. v přípravě jsme odehráli celkem 10 utkání.

Kde vás můžou vidět fanoušci hrát domácí zápasy?
Jak jsem uvedl výše, chystáme návrat do Edenu, kde bychom měli domácí utkání hrát v neděli 14:45.

Navštěvujete stránky SN a sledujete např. některé komentáře čtenářů pod články?
Párkrát jsme se byl podívat, ale komentáře moc nesleduji. Bohužel při mém příchodu do Slávie se o mně kdosi na oficiálních stránkách vyjadřoval dosti nefér a tak komentáře raději nečtu.

Nakonec přinášíme souhrn podzimních výsledků B dorostu v pořadí, v jakém byly zápasy odehrány:

Teplice B - Slavia Praha B 1:1
Motorlet Praha - Slavia Praha B 0:0 
Bohemians 1905 B - Slavia Praha B 0:1
Slavia Praha B - Dukla Praha 0:1  
Viktoria Plzeň B - Slavia Praha B 0:0
Slavia Praha B - Sezimovo Ústí 5:1
Mladá Boleslav B - Slavia Praha B 0:2
Slavia Praha B - Most B 4:1
Slavia Praha B - České Budějovice B 1:4
Meteor Praha - Slavia Praha B 2:1
Slavia Praha B - Pardubice 2:3
Slavia Praha B - Hradec Králové B 2:1
Jablonec - Slavia Praha B 2:1
Slavia Praha B - Sparta Praha B 2:3
Liberec - Slavia Praha B 4:0             

B dorost zahájí jarní sezónu nedělním zápasem v Edenu proti Teplicím s výkopem ve 12:15.

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Před startem jara - B dorost

    EdCable     před 14 lety 10.03.2010 20:09 |  
    0 0

    "Po dlouhodobém zranění se vrací Žák (křížové vazy)"
    A nemuze za to nahodou Jarolim?:-)))

  2. OT

    jack09     před 14 lety 10.03.2010 20:52 |  
    0 0

    Co se vlastne stalo s tou velkou plachtou s Frantou Veselym? nesla by vyvesit nekde na stadionu?