Mládež

Změny v mládežnickém fotbale

Systém výchovy mládeže v celém českém fotbale prochází změnami, které přineslo nové vedení ČMFS. Na otázky Slávistických novin, jak se tyto změny dotknou Slavie, odpověděli manažer pro mládež Petr Hurych a trenér A-dorostu Jaroslav Peřina.

Co čekáte od zavedení samostatných soutěží pro B týmy - vidíte pozitiva i negativa? Jsou nějaké podrobnější informace k organizaci soutěže nebo je ještě vše ve fázi jednání, kluby mohou podobu připomínkovat?

P.H.: "Nejvýraznější pozitivum bude určitě snížení tlaku na hráče vzhledem k tomu, že výsledky jednotlivých utkání ustoupí do pozadí a bude daleko větší prostor pro výchovu hráčů a usnadnění jejich přechodu do dospělého fotbalu. Definitivní podoba soutěže ještě není známa, ale v zásadě jsou dvě možnosti členění - kopírování soutěže dle A týmu (jedna skupina prvoligových juniorek a druhá skupina druholigových) nebo regionální rozdělení juniorek (tři skupiny v Čechách, dvě na Moravě)."

Jaký je váš obecný názor na navrhované změny v systému výchovy mládeže, tj. systém Akademií, Sportovních center mládeže a Sportovních středisek? 

J.P.: "Navrhované změny vedou k lepší a klidnější práci v rámci rozvoje mládežnického fotbalu. Měly by přinést klid pro trenéry, kteří budou moci systematicky rozvíjet talent hráče, měly by ale také přinést jistou koncepčnost ve výchově mládeže. Každý klub si musí připravit například čtyřletý tréninkový plán pro kategorie U12-U15 a U16-U19, kde musí naznačit, jakým směrem se bude výchova mladých hráčů v klubech ubírat. V neposlední řadě určitým způsobem odstraňují tlak hraní jen na výsledky. Každý trenér a klub chtějí vyhrávat, ale je potřeba, aby to mělo hlavu a patu a aby hra odpovídala tomu, co klub po trenérech požaduje."

Poměrně převratný je návrh na úplné zrušení kategorie U18, jaký na to máte názor?

J.P.: "Většinový názor ve Slavii je takový, abychom U18 zachovali. Minimálně do doby, než bude vytvořena samostatná soutěž juniorek. Z obecného hlediska na tento krok můžeme nahlížet ze dvou směrů. První směr vede ke zkvalitnění hráčských kádrů a tudíž práci pouze s těmi nejtalentovanějšími hráči. Tím se může velmi změnit potenciál týmu, protože vyberete-li ze 36 hráčů těch 20 nejkvalitnějších, můžete na tom v budoucnu velmi profitovat. Negativem je určitě to, že můžete přehlédnout nějaký talent, který v době, kdy se dělala selekce, ještě nebyl tak kvalitní, aby se do tohoto výběru vešel. Druhým směrem je zachování U18 a kontinuální pokračování ve výchově. Pozitivem určitě je, že máte větší počet hráčů, s kterými můžete pracovat a kde i v průběhu dvou let můžete posunout některé hráče na vysokou úroveň. Negativem zůstane určitě rozmělnění práce i s ne tolik talentovanými hráči, ale zase se může stát, že někdo nakonec vyletí a bude z něj hvězda."

Docela často se v materiálech ČMFS zmiňuje spolupráce Sportovních center a Akademií s lokálními menšími kluby, např. právě při zrušení kategorie U18 by hodně hráčů mělo odejít hrát za muže do krajských soutěží a tím je zkvalitnit. Neměla by Slavia problém najít kluby v okolí, se kterými by takto spolupracovala?

P.H.: "V Praze je mnoho klubů, které by hráče od nás jistě uvítaly, ale my se zatím U18 rušit nechystáme. Chceme ji jeden rok zachovat a podle úrovně soutěže, do které bude zařazena (předpoklad je Česká liga staršího dorost - 2. nejvyšší), si po roce toto působení vyhodnotíme. Ale v případě, že bychom U18 zrušili, tak ještě zvážíme, zda bychom hráče umisťovali do mužstev dospělých na úrovni krajských přeborů nebo spíše do jiných dorosteneckých týmů v Praze. Hráč, který v 17ti letech (U18) "neuspěje" v dorostu Slavie nemusí stačit na soutěž dospělých a předčasné zařazení do této kategorie mu nemusí vůbec prospět."

Spolupracuje v současnosti Slavia v oblasti mládeže s menšími pražskými kluby nebo kluby z blízkého okolí (nepočítám známou spolupráci s Hlučínem)?

P.H.: "V současné době máme na hostování několik hráčů v klubech jako je Motorlet, Meteor nebo Admira a to jak na úrovni dorostu, tak dospělých."

Vzhledem ke stavu českého fotbalu v nižších soutěžích, nebylo by také kontraproduktivní 18-leté hráče poslat hrát soutěž, kde se mydlí 30letí chasníci?

P.H.: "Jak jsem již zmiňoval, to, že bychom hráče dávali do krajských soutěží mužů, bychom ještě hodně zvažovali."

Jaký máte názor na změny v soutěžích přípravek a žáků - uzavřené soutěže, hrát v ml. žácích 7+1, v těch nejmladších kategoriích hrát na více hřištích zároveň, zákaz publikování výsledků v přípravkách, atd.?

P.H.: "Kdo na vlastní oči viděl mladší žáky (12-13 let) na velkém hřišti, tak jistě uzná, že to není ideální rozměr hřiště pro tuto kategorii. V Evropě se praktikuje, že v tomto věku kluci hrají na půlku nebo jinde třeba od vápna k vápnu. Myšlenka více hřišť je určitě dobrá. Kluci mají hlavně hrát a tohle je způsob jak je všechny zapojit. V Praze běží první sezona a výsledky se zatím publikují. I na webu Slavie jste jistě zaregistrovali kanonády našich přípravek, které daly podnět k dalším diskuzím o uspořádání těchto soutěží."

Zavedou se některé změny už v příští sezóně, tedy 2011/12?

P.H.: "Na půdě Pražského fotbalového svazu se právě řeší ty přípravky (starší 5+1, mladší 4+1), jak by se jejich soutěže měly upravit, aby utkání měla smysl pro všechny zúčastněné. A mladší žáci již příští sezonu budou hrát 7+1 na půlku hřiště. Struktura všech mládežnických soutěží se od příští sezony celkově změní, na webu ČMFS je to podrobně vysvětlené."

Funguje v současnosti nějaká forma kontroly výchovy mládeže v klubech ze strany ČMFS? Přijde občas do klubu nějaká "kontrola" zjišťovat, jak trenéři mládeže pracují?

P.H.: "Do teď tomu tak nebylo, ale technický ředitel ČMFS, pan Dušan Fitzel, částečný dohled nad kluby SCM a SpSM hodlá zavést. Myslím si, že je to v pořádku, když svaz poskytuje nemalé peníze na fungování těchto center a středisek, tak aby si svoje "investice" kontroloval. S tím souvisí i zavedení jakéhosi licenčního manuálu částečně po vzoru Gambrinus ligy. Kluby budou hodnoceny a dotovány na základě splnění jednotlivých kritérií - sportovních, infrastrukturních, právních a finančních."

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Změny v mládežnickém fotbale

    Jiri1     před 13 lety 03.12.2010 14:29 |  
    0 0

    Zdravim, diky za velmi kvalitni a po ucne povidani, bohuzel i v ramci CMFS se vedou disjuze o prospesnosti techo zmen, Ja osobne si myslim, ze mne jako fandu Slavie , ale take zajima , jak to bude konkretne se smlouvami mladyh hracu, uz ted se mnozi spekulace , ze by nekteri v zime mohli dorosty na Slavii opustit a zamirit za lepsim. To same to vypada ,ze by nekteri treneri mohli ze Slavie odejit. Navic pry nebudou ani zadne penize na prirozene doplneni mancaftu a konci pry take spoluprace s Hlucinem. Slo by odpovedet na tyto veci, ale prosim uvital bych naprosto konkretni odpovedi, ne fraze pana Jiry , ktereho si za jeho praci na useku mladeze i jeho vernost nasim barvam velmi vazim.

  2. Re: Změny v mládežnickém fotbale

    Artur (přítel SN)     před 13 lety 03.12.2010 16:38 |  
    0 0

    To je v haji ten svet speje uplne do ... MS dostane Katar ktery je velky asi jako Praha v roce 2022 ..bude tam stat 12 stadionu s kapacitou 45000+. A my nemame ani na zakladni vyplaty a splaceni pidi dluhu 100milionu.

    • Re: Změny v mládežnickém fotbale

      edenian     před 13 lety 05.12.2010 21:07 |  
      0 0

      Katar je monarchie a ma ropu. My jsme "demokracie" a mame velky kulovy :-)

      • Re: Změny v mládežnickém fotbale

        edenian     před 13 lety 05.12.2010 21:08 |  
        0 0

        Vlastne mame hnedy uhli.