Fortuna liga

Druhá liga volá? Zbývají tři kola

Slavia porazila doma Příbram a ještě více se vzdálila sestupovým příčkám. Maximální zisk z posledních tří zápasů je devět bodů a náskok na Olomouc, která se nyní nachází na 15. příčce, je čtyřbodový. Boj o udržení je však i nadále velmi napínavý a zamotaný.

Po 27. ligovém kole se opět vracíme s aktuální analýzou situace okolo sestupových příček. Je to už náš třetí článek na toto téma, původní text naleznete zde a článek z minulého týdne zde. Začínáme opět pohledem na tabulku od desátého místa níže.

10. Brno 8-6-13 28:41 30 bodů
11. Slavia 8-5-14 23:46 29 bodů
12. Ostrava 6-10-11 28:42 28 bodů
13. Příbram 7-7-13 28:45 28 bodů
14. Znojmo 6-9-12 32:43 27 bodů
15. Olomouc 6-7-14 39:54 25 bodů
16. Bohemians 5-8-14 21:37 23 bodů

Na úvod poznamenejme, že osmá Jihlava a devátý Jablonec mají na Olomouc náskok devět bodů, oba týmy mají navíc s Olomoucí lepší vzájemný zápas a jsou tak už jistě zachráněny. Naopak ani desáté Brno se nemůže cítit bezpečně, protože pětibodový náskok na Olomouc ještě není komfortní. Aktuální forma hovoří ve prospěch Baníku (3 výhry v řadě), Slavie (2 výhry v řadě) a Znojma (4 body z posledních 2 zápasů), naopak týmy na posledních dvou příčkách jsou na tom zle, Bohemians i Sigma získaly jediný bod z posledních tří zápasů a dvakrát v řadě prohrály.

Připomeneme opět i vzájemnou bilanci při rovnosti bodů Slavie s dalšími týmy.

Brno: doma remíza, zápas venku se bude teprve hrát
Ostrava: doma remíza, zápas venku se bude teprve hrát
Příbram: výhra a remíza
Znojmo: dvě vítězství
Olomouc: dvě porážky
Bohemians: dvě vítězství

Situace Bohemians vypadá po tomto víkendu už téměř beznadějně. Slavia má na Bohemku náskok šesti bodů a lepší vzájemný zápas, tři body ze zbývajících tří zápasů tak Slavii stačí k matematické jistotě toho, že Bohemians zůstanou za Slavií. Samozřejmě jakákoli další ztráta Bohemky Slavii ještě více pomůže. Patnáctá Olomouc, která na sešívané ztrácí 4 body, má naopak se Slavií lepší vzájemné zápasy a Slavia tak k matematické jistotě potřebuje získat šest bodů - jenže Olomouc jede příští kolo na Letnou a v posledním kole do Liberce, takže lze očekávat, že Slavii ve skutečnosti bude stačit bodů méně.

Jak už jsme uvedli minule, snadno se může stát, že bude rovnost bodů mezi více než dvěma týmy, vzhledem k tomu, že některé vzájemné zápasy se teprve budou hrát, je těžké odhadovat, jak se situace může vyvinout, ale zopakujme ještě jednou, že vzhledem ke dvěma porážkám s Olomoucí by bylo vhodné se vyhnout bodové rovnosti právě se Sigmou.

Zbývající los všech sedmi ohrožených týmů je následující:

Slavia: Brno venku, Slovácko doma, Ostrava venku
Brno: Slavia doma, Plzeň venku, Jablonec doma
Příbram: Jablonec doma, Jihlava venku, Boleslav doma
Olomouc: Sparta venku, Znojmo doma, Liberec venku
Ostrava: Jihlava doma, Teplice venku, Slavia doma
Znojmo: Slovácko venku, Olomouc venku, Dukla doma
Bohemians: Dukla doma, Jablonec venku, Plzeň doma

Jak vidno, mnoho týmů čekají zápasy proti týmům, které již o nic nehrají (Slovácko, Jihlava, Jablonec, Dukla) a lze očekávat, že v nich budou získávat důležité body. Také Sparta s Plzní již nemusí vítězit, jejich kvalita je však tak vysoká, že například zisk bodů Olomouce na hřišti Sparty nevypadá pravděpodobně.

A nyní co se změnilo oproti minulému týdnu?

Brno nejdřív získalo všechny body v Teplicích a uhrálo i bod doma proti Boleslavi, jenže v Jihlavě narazilo. Pětibodový náskok na Olomouc znamená, že se ještě musí snažit a papírově nejlehčí soupeř pro Brno představuje Slavia v následujícím kole. Na druhou stranu je vidět, že při očekávané ztrátě Olomouce na Letné oběma týmům pomůže i bod ze vzájemného utkání. Pokud by Brno Slavii podlehlo, má k dispozici ještě v posledním kole domácí zápas s Jabloncem, kde se nabízí zisk bodů. Čekám, že na konci soutěže bude mít Brno 33 bodů + zisk ze zápasu proti Slavii (v prvním článku 31+SKS, minule 34+SKS).

Baník zabral v pravý čas, porazil Znojmo i Olomouc, doma také Duklu, která na jaře rozdává body na potkání. Díky tomu se z týmu na odpis stal týmem, který má jistotu záchrany na dosah. Navíc nyní hostí doma Jihlavu, přes velkou marodku a vykartovaného Baránka čekám tříbodový zisk a před posledním zápasem se Slavií tak 31 bodů (poprvé 27+SKS, minule 29+SKS).

Příbram sice prohrála v Edenu, ale nyní hostí Jablonec a sázkaři jistě hromadně sázejí jedničku. Co si budeme povídat, patřím mezi ně. V Jihlavě to pak Příbram může pojistit alespoň bodem a v posledním kole proti Boleslavi už zřejmě nebude muset bodovat. Kdyby snad ano - Boleslav bude mít tou dobou jistou účast v Evropě a bude si moci dovolit remizovat. Celkově to tak nyní vidím na 33 bodů (poprvé 33, minule 31).

Znojmo nepřestává překvapovat a příkladně bojuje o to, aby se sportovné cestou zachránilo (hrozba administrativního sestupu vinou stadionu přitom stále visí ve vzduchu). Po remíze v Příbrami zesměšnilo "doma" v Brně pohárového adepta Liberec a najednou vypadá jeho záchrana o poznání pravděpodobněji. Klíčovým zápasem bude souboj v Olomouci v 29. kole. Vzhledem k formě Olomouce je celkem reálné, že tam Znojmo může uhrát alespoň bod. Navíc Dukla doma v posledním kole skýtá velkou šanci na tříbodový zisk a ani na Slovácku ve 28. kole nemusí být Znojmo bez šancí. Před týdnem jsem nečekal, že by se Znojmo mohlo zachránit, nyní se jeho záchrana naopak jeví docela pravděpodobně. Vidím to na celkový zisk 31 bodů (poprvé 31, minule 28-29).

Olomouc je v tom po včerejší porážce s Baníkem až po uši. Jakákoli bodová ztráta v zápase se Znojmem už pro Sigmu bude naprosto fatální, protože nelze příliš čekat, že Sigma bude bodovat na Letné. V posledním kole proti Liberci je sice možné ledacos, ale to už také může být pozdě. Myslím, že Sigma uhraje v posledních kolech 4 body a získá tak celkem 29 bodů (poprvé 32, minule 29). Posledně jsem si myslel, že by to na záchranu stačit mělo, teď už to naopak vypadá, že to stačit nebude.

A nakonec Bohemka, jejíž situace vypadá prakticky neřešitelně. Ani povinná domácí výhra nad Duklou jí totiž zdaleka stačit nebude a jestli bude schopná porazit Jablonec venku nebo doma Plzeň, to je velkou otázkou. Já to neočekávám, vidím to tedy celkově na 4-5 bodů a v součtu tak na 27-28 bodů (poprvé 28, minule 28).

Poprvé jsem psal, že by Slavii mělo na záchranu stačit 31 bodů. To stále vypadá velice reálně, naopak optimistické odhady z minulého článku, že by mělo stačit i 29 bodů (které Slavia již má na kontě), nyní nevypadají pravděpodobně. Třicet bodů by pak stačit mohlo, ale žádnou velkou jistotu nedávají. Slavii do 31 bodů chybí dva body, tedy jedno vítězství nebo dvě remízy. S výkonem, který tým předvedl proti Příbrami, to jistě není nereálný požadavek, naopak na požadovaný počet bodů Slavia může dosáhnout již vítězstvím v Brně, i remíza v Brně Slavii dostane do dobré situace, předpokládá to však očekávanou porážku Olomouce na Letné. Každopádně definitivní jistotu záchrany v lize Slavia může oslavit před vlastními fanoušky vítězstvím v domácím zápase proti Slovácku a do Ostravy jet už v klidu.

Komentáře (277)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé