Fortuna liga

Statistické okénko - 18. kolo

Při remíze Slavie s Teplicemi hrál hlavní roli v sešívaném dresu opět Milan Škoda a my se tak ve statistickém okénku podíváme na to, kdy naposledy se jednomu útočníkovi Slavie dařilo podobným způsobem v několika zápasech v řadě.

Slávisté v druhém jarním kole nedokázali potvrdit výhru z Liberce, doma sice výrazně přestříleli Teplice, ale získali jen bod za remízu 2:2. I tato remíza znamená prodloužení série neporazitelnosti na 8 zápasů. Delší série zaznamenaly v tomto ligovém ročníku už jen týmy Plzně a Jablonce, v obou případech jen o jeden zápas delší. Radost z tak dlouhé série kalí jen fakt, že z těchto osmi zápasů dokázala Slavia zvítězit jen dvakrát a v šesti zbylých případech brala jen bod.

Dobrou zprávou také je, že Slavia opět začíná střílet branky. Vždyť už nyní má o dvě vstřelené branky více než v celé minulé ligové sezóně a jen o dvě méně než v celé sezóně 2011/12 (sezóna triumvirátu Petrouš, Straka, Poustka). Po sérii devíti zápasů v řadě mezi 4. a 12. kolem, ve kterých Slavia vždy vstřelila maximálně jednu branku, v posledních šesti kolech naopak čtyřikrát vstřelila minimálně dvě branky. Počet inkasovaných branek se sice bohužel nijak zvlášť nemění, ale při vyšším počtu branek vstřelených lze očekávat vyšší bodové zisky. Pouhá dvě čistá konta v osmnácti zápasech hovoří o nepříliš přesvědčivé obranné hře Slavie, což zamrzí především doma, kde jediná nula z devíti zápasů znamená vysoké domácí bodové ztráty.

Kdo by ještě před rokem lety řekl, že absolutním hrdinou Slavie se stane Milan Škoda. Ten se nejen stal nezpochybnitelnou jedničkou útoku sešívaných, ale nastřílel v 18 kolech 12 ligových branek a už jen tři jej dělí od splnění předsezónního cíle, o kterém všichni novináři stále předstírají, že jej neznají. Původně byla navíc Škodovi připsána také druhá branka do sítě Teplic, komise historiků a statistiků FAČR to však dodatečně změnila a branku označila za vlastní Grigarovu. Tak jako tak faktem zůstává, že Milan Škoda přímo vstřelil nebo bezprostředně asistoval u osmi posledních soutěžních branek Slavie: 6 vstřelených branek, asistence u gólu Dobrotky na hřišti Dukly a již zmíněná vlastní Grigarova branka. To je poměrně bezprecedentní bilance, pro kterou se těžko hledá srovnání. Ve svých statistikách jsem našel podobnou jen u Stanislava Vlčka z podzimu 2007. Tehdy Vlček vstřelil pět soutěžních branek Slavie v řadě: vítěznou v ligovém zápase s Brnem 1:0, dvě slavné branky Ajaxu a první dvě branky do sítě Mostu (3:2). Kromě toho těchto pět gólů ještě orámoval asistencí při brance Šenkeříka v Českých Budějovicích (2:1) před zápasem s Brnem a asistencí u branky Gaucha v Mostu, takže měl v sedmi po sobě jdoucích soutěžních brankách Slavie bilanci 5+2.

Asi není pochyb o tom, že v sobotu Slavia spíše dva body ztratila než jeden získala. Znamenalo to navíc opět pád o dvě příčky dolů, protože Slovácko i Dukla dokázali zvítězit. Přesto se Slavia o ten jeden bod přiblížila čtvrtému místu a regulérně tak nyní platí, že o jedno jisté a navíc jedno pravděpodobné místo v evropských pohárech nyní bojuje minimálně pět, s trochou představivosti dokonce sedm ligových týmů. Podívejme se tedy na to, jaké zápasy z druhé poloviny ligové soutěže už tyto týmy mají za sebou - z toho vyplyne, jaké zápasy tyto týmy ještě čekají.

Mladá Boleslav (27 bodů): už v lize nebude hrát s Duklou (5. místo), Hr. Králové (16.) a Příbramí (10.)
Dukla (26 bodů): už v lize nebude hrát s Ml. Boleslaví (4. místo), Brnem (11.) a Libercem (15.)
Teplice (25 bodů): už v lize nebudou hrát s Č. Budějovicemi (14. místo), Ostravou (9. místo) a Slavií (8. místo)
Slovácko (24 bodů): už v lize nebude hrát s Bohemians (13. místo), Jabloncem (3. místo) a Jihlavou (12. místo)
Slavia (24 bodů): už v lize nebude hrát s Ostravou (9. místo), Libercem (15. místo) a Teplicemi (6. místo)
Ostrava (23 bodů): už v lize nebude hrát se Slavií (8. místo), Teplicemi (6. místo) a Spartou (2. místo)
Příbram (22 bodů): už v lize nebude hrát s Libercem (15. místo), Spartou (2. místo) a Ml. Boleslaví (4. místo)

Letmým pohledem zjistíme, že prvních pět týmů na tom je docela podobně. Jediné Slovácko má za sebou zápas s někým z první trojky, a tak jej čekají ve zbylých 12 kolech už jen dva zápasy proti účastníkům honby za titulem. Nicméně všichni mají za sebou minimálně jeden zápas se sestupovým kandidátem, mezi které už v tuto chvíli musíme počítat i Liberec. Nejtěžší zápasy mají však za sebou poslední dva týmy z tohoto výčtu: Ostrava a Příbram. Je asi pořád docela těžké si představit, že by některý z těchto týmů skončil na pohárové příčce, ale zde vidíme alespoň jeden malý argument ve prospěch tohoto názoru: mají sice horší startovní pozici, ale zase o malinko lehčí los ve zbytku sezóny.

Na čele ligy se situace změnila remízou Sparty v Ostravě. Plzeň tak má již tři body k dobru, nicméně Sparta má pořád titul ve svých rukou, pokud vzájemný zápas vyhraje o tři branky, bodově se na svého soupeře dotáhne a bude mít k dispozici lepší vzájemný zápas. O komfortní situaci však na Letné opravdu mluvit nemohou, zvlášť proto, že je brzy čeká zápas na hřišti Jablonce a případná porážka je může odsunout dokonce až na třetí místo, tedy mimo brány předkola LM. Pro úplnost dodejme, že Plzeň po nepříliš přesvědčivém výkonu dokázala zvítězit o gól na hřišti posledního Hradce a Jablonec zase doma nedal příliš šancí pomýšlet na body Bohemce.

Porážka Mladé Boleslavi v Příbrami se sice nedá označit jako vyložená senzace, už proto že Mladá Boleslav v devíti venkovních zápasech dokázala vstřelit jen čtyři branky (nejméně z celé ligy!), přesto je překvapení, že ambiciózní středočeský klub tak rychle prohospodařil dobrý náskok, který měl po podzimu. Boleslav sice stále zůstává asi největším favoritem na postup do pohárové Evropy, ale jestli totéž budeme moci napsat třeba za čtyři týdny, toť otázka.

Pouhý bod za Boleslaví už je Dukla, která na jaře dvakrát vyhrála a rychle si tak téměř zajistila záchranu v nejvyšší soutěži. V pátek porazila Liberec také díky famózní vlastní brance Ericha Brabce, na kterého hodlá Liberec spoléhat v boji o záchranu. Uvidíme, zda tento - dle mého názoru minimálně napůl zoufalý - krok Liberci pomůže. Každopádně je nyní Liberec už devět bodů za Slavií, navíc s horším vzájemným zápasem, takže pokud by taková situace nastala i po 27. kole, mohli bychom mluvit o jistotě záchrany pro sešívaný klub.

Jihlava doma podlehla Slovácku, což posunulo tým z Uherského Hradiště opět do bezprostřední blízkosti pohárových příček. Osobně jsem v tomto zápase očekával bodový zisk domácích, což se nenaplnilo a Jihlava má v posledních čtyřech zápasech na kontě jen dva body, hůř na tom jsou jen Bohemians a Liberec s jedním bodem z posledních čtyř zápasů.

Nakonec mě také mírně překvapila porážka Českých Budějovic ve vyloženě záchranářském souboji s Brnem. Brno se tak dostalo o bod před Budějovice a navíc si také zajistilo lepší bilanci vzájemných zápasů pro případ bodové rovnosti na konci soutěže. František Cipro v roli nového kouče Budějovic rozhodně nebude mít snadnou úlohu.

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 18. kolo

    Navyseals     před 9 lety 04.03.2015 14:17 |  
    0 0

    Mám pro tebe jednu perličku, Quelhare. Pokud Škoda dá do konce jara 4 góly, tak překoná rekord Karla Váchy ze sezóny 96/97 a stane se nejlepším střelcem Slavie v historii samostatné české ligy.

    • Re: Statistické okénko - 18. kolo

      quelhar (admin)     před 9 lety 04.03.2015 14:20 |  
      0 0

      Jj, vim o tom :o)

    • Re: Statistické okénko - 18. kolo

      Thane (přítel SN)     před 9 lety 04.03.2015 15:02 |  
      0 0

      To by tuhle uz tak obdivuhodnou promenu posunulo snad az na Hollywoodskou uroven :)

    • Re: Statistické okénko - 18. kolo

      Petr9608     před 9 lety 05.03.2015 02:27 |  
      0 0

      Jinak Karel Vácha má něco společnýho s "tam tim" Váchou?

      • Re: Statistické okénko - 18. kolo

        PetCC     před 9 lety 05.03.2015 14:16 |  
        0 0

        Karel je z jižních Čech. Ten druhej byl snad ve Slavii ještě před ním. Což mě docela zaráží.

  2. fotbal nebude

    antygl     před 9 lety 04.03.2015 14:25 |  
    0 0

    Sobotní utkání první fotbalové ligy mezi Plzní a Slavií je odloženo kvůli infekční nemoci v kádru Viktorie. Rozhodla o tom hygienická stanice.

  3. Statistika

    Mike     před 9 lety 04.03.2015 14:36 |  
    0 0

    Tak to já mám pro Quelhara ještě jednu statistickou lahůdku týkající se Škody.
    Dal jako jeden hráč jednoho týmu 6 ligových gólů po sobě, aniž by skóroval jiný spoluhráč. A kdyby mu uznali i druhou trefu s Teplicemi, bylo by to raritních 7 gólů.
    Druhý na Dukle, 1 Hradci, 3 v Liberci a první Teplicím. Myslím, že tato ojedinělá bilance nebude dohledatelná ani ve Slavii a možná ani v jiném ligovém týmu hodně dlouho.
    Snad by nám pomohl kolega Lassiter se svým archivem. Děkuji.

    • Re: Statistika

      lassiter     před 9 lety 04.03.2015 20:38 |  
      0 0

      ale jo :-), jestli mi něco neuteklo, tak je to takto:
      Zelenka, Luděk (Brno) - 6 2004/2005
      Kowalík, Jiří (Slovácko) - 6 2002/2003
      Kincl, Marek (Žižkov) - 8 1999/2000
      Kafka, Róbert (Brno) - 9 1989/1990
      Brezík, Karol (Inter) - 6 1988/1989
      Luhový, Milan (Dukla) - 7 1988/1989
      Daněk, Václav (Ostrava) - 9 1987/1988
      Borko, Dušan (Nitra) - 6 1979/1980
      Šálka, Jozef (Prešov) - 6 1978/1979
      Slezák, Štefan (Žilina) - 6 1973/1974
      Józsa, Ladislav (Lok. Košice) - 7 1972/1973

      • Re: Statistika

        Mike     před 9 lety 04.03.2015 22:07 |  
        0 0

        Díky za skvělou práci, na Zelenku jsem se koukal, takže se to povedlo po 10 letech. Myslel jsem si, že to bude více než 10 let. Docela mě překvapilo kopyto Kincl, ale 8 branek je úctyhodný počin. A 9 branek Kafky a Daňka- to je téměř neuvěřitelné. Škoda pro Škodovku, že ta 2.branka proti teplicím byla označená jako vlastní brankáře, ale je to logické.
        Ještě jednou díky.

  4. Re: Statistické okénko - 18. kolo

    mogul     před 9 lety 05.03.2015 12:56 |  
    0 0

    Zdravím, nevíte prosím Vás někdo, zda je někde ke zhlédnutí celý záznam utkání Slavia - Teplice? V archivu ČT to nemůžu najít. Díky.

    • Re: Statistické okénko - 18. kolo

      Mike     před 9 lety 05.03.2015 13:59 |  
      0 0

      www.isport.cz