Reprezentace

Slávisté v reprezentacích - září 2015

Uplynul měsíc a tak je zde další přehled o působení hráčů a hráček Slavie v reprezentačních výběrech.

A tým - Česká republika

Kvalifikační utkání doma v Plzni proti Kazachstánu (3.9.) a venku v Rize proti Lotyšsku (6.9.) - to byl zářijový plán svěřenců trenéra Pavla Vrby, který nominoval jediného slávistu, Milana Škodu.

Duel s Kazachstánem se nevyvíjel dobře, hosty poslal do vedení Jurij Logviněnko. Do druhého poločasu ale nastoupil Milan Škoda. A byl to jeho zatím životní poločas, dvěma góly totiž otočil skóre zápasu a přiblížil český tým účasti na ME. V Lotyšsku se v prvním poločase gólově prosadili Limberský s Daridou, domácí pak sice ve druhé půli snížili, Češi si už ale výhru vzít nenechali a mohli tak oslavit postup na EURO 2016. Samostatná Česká republika zatím v každé kvalifikaci uspěla a ještě na žádném ME nechyběla.

Milan Škoda - Proti Kazachům začal jen na lavičce, přednost v základní sestavě měl David Lafata, ten byl ale na hrotu nevýrazný, takže muselo dojít k oživení v podobě příchodu slávistického forvarda. "Po příchodu Škody ve druhé půli jsme chtěli zjednodušit hru a dávat centry do šestnáctky," řekl po zápase na tiskovce kouč Vrba. A centry do vápna opravdu chodily. První gólový poslal Bořek Dočkal v 74. minutě zprava na hlavu Milana Škody - 1:1. Druhý přišel v 86. minutě zleva od Josefa Šurala, míč si opět našel Škoda - 2:1. "Myslím, že líp to ani dopadnout nemohlo. Pro mě určitě nejdůležitější a nejpovedenější zápas, takže jsem strašně šťastný, že jsem mohl klukům takhle pomoct. Ty centry byly opravdu dobré, kluci mi to krásně připravili. Dal jsem dva góly, ale je to práce celého týmu," zůstal devětadvacetiletý útočník skromný v rozhovoru pro fotbal.cz. Následoval duel v Lotyšsku - tam byl Škoda vůbec poprvé v kariéře v základní sestavě národního týmu. Vydržel hrát celý zápas, protlačil se i k několika hlavičkám, domácí ho ale pečlivě střežili a nedávali mu moc prostoru, takže žádná gólem neskončila.

A tým - Gruzie

Gruzie se 4. září střetla v bojích o ME na domácí půdě se Skotskem. Třiadvacet tisíc diváků přímo na stadiónu vidělo výhru Gruzie 1:0. Další kvalifikační duel čekal na Gruzínce o tři dny později v Dublinu proti Irsku. I v tomto případě domácí tým vyhrál 1:0.

Levan Kenia - Se Skotskem se do hry vůbec nedostal, proti Irsku nastoupil na posledních devět minut, prohře svého týmu už ale zabránit nedokázal.

A tým - Pobřeží slonoviny

Pobřeží slonoviny se v neděli 6. září utkalo se Sierrou Leone v rámci kvalifikace na Africký pohár národů 2017. Kvůli riziku nákazy ebolou se hrálo na neutrální půdě v Nigérii. Klání skončilo bezbrankovou remízou. Sloni by sice za normálních okolností byli favoritem, ale z účasti se jim omluvili Yaya Touré, Bony Wilfried, Cheick Tioté nebo Max Gradel.

Simon Deli - Ač je to v dnešní době téměř neuvěřitelné, najít spolehlivé informace o sestavě Pobřeží Slonoviny je na internetu prakticky nemožné.

U21 - Česká republika

Vítězslav Lavička ke své obnovené zápasové premiéře u týmu lvíčat povolal dva slávisty - Roberta Hrubého a Tomáše Součka. Kvalifikace na ME U21 2017, které se bude konat u našich sousedů v Polsku, začala pro český tým 4. září v Jablonci nad Nisou střetnutím s Maltou. Přítomných 2 086 diváků mohlo sledovat jednoznačnou podívanou. Dvakrát se trefil Schick, po jedné brance přidali Čermák a Hrubý, hosté se prosadili jen jednou po úniku Luka Montebella. Druhý zápas se konal 8. září v lotyšském městu Jelgava, ležícím cca 41 km jihozápadně od Rigy. Došlo zde vůbec k prvním souboji týmů Lotyšska a ČR do 21 let v historii. A Češi tento souboj výsledkově nezvládli, před čtyřmi sty diváky poslal domácí v 53. minutě do vedení Ilja Šadčins, Lotyši se poté ještě více zatáhli do hlubokém bloku, který překonal až pět minut před koncem mladoboleslavský Klobása, který srovnal na konečných 1:1.

Robert Hrubý - S Maltou hrál celé utkání. Byl aktivní, dostával se ke střelám, zahrával rohové kopy. V 56. minutě dostal od Trávníka přihrávku proti noze a jeho tečovaná střela levačkou zpoza vápna skončila až v síti. Proti Lotyšsku byl opět v základní sestavě a znovu zahrával rohy a přímé kopy, měl i střelu na bránu. V 61. minutě ho nahradil pozdější střelec gólu Klobása.

Tomáš Souček - Duel s Maltou sledoval jen z lavičky. Proti Lotyšsku sedm minut před koncem střídal Václava Černého a připsal si tak vůbec první minuty v dresu lvíčat. Vzhledem k jeho aktuální nepřehlédnutelné formě se už trenér Lavička nechal slyšet, že ho v příštích zápasech bude využívat více.

U20 - Česká republika

Na dvacítku čekalo přátelské dvojutkání s Anglií. Trenér Martin Svědík povolal gólmana Martina Otáhala, to bylo ze slávistů všechno. Mezi náhradníky se dostali Marek Kodr, Miroslav Routek a Lukáš Batka. První střetnutí hostil St. George's Park v anglickém Burtonu, hrálo se bez diváků za zavřenými dveřmi. Za domácí nastoupili hráči z mládežnických týmů Manchesteru City, Chelsea či Liverpoolu. Výsledek byl jednoznačný: 5:0 pro Anglii. Odveta se hrála o dva dny později 7. záři v Greenhous Meadow ve Shrewsbury. Vstupenky na utkání stály 5 liber a dorazilo přesně 2 521 diváků (dle anglické asociace, ta česká na svém webu uvádí, že dorazilo přesně 3 000 diváků :-)). Svědíkovým svěřencům se povedlo svému soupeři oplatit porážku, zápas skončil výhrou 1:0 pro naše barvy, v 11. minutě skóroval Jakub Yunis. 

Martin Otáhal - Odchytal nevydařený úvodní duel, ve kterém ze své sítě musel lovit pět branek.

U19 - Česká republika

Dvě přípravné utkání ve Finsku, to byl zářijový plán devatenáctky. První příprava hraná 4. září dopadla nerozhodně 0:0. Odveta o dva dny později skončila 1:1, gól dával sparťan Filip Hašek.

Jan Kuchta - Jediný slávista v nominaci naskočil do prvního zápasu v 65. minutě, ve druhém byl v základní sestavě a odehrál ho celý.

U18 - Česká republika

Ve středu 16. září sehrála česká osmnáctka v Praze na hřišti Admiry přípravný duel se stejně starým výběrem Itálie. "Zápas pro nás byl velkou školou, chvílemi to byla válka. S hrou Itálie jsme měli chvílemi velké problémy, protože jejich hráči jsou opravdu vyspělí. Ale kluci se nevzdali a šli si za svým. Tahle výhra těší a je povzbuzením před dalšími akcemi," řekl pro fotbal.cz po zápase trenér Pavel Hoftych. Jeho svěřenci totiž zdolali Itálii 3:2, branky za české barvy dávali Smékal, Köstl a ve druhé minutě nastavení Turyna. V nominaci byli dva slávisté, Marcel Čermák byl mezi náhradníky.

Daniel Souček - Nastoupil na levé obraně, ale už po pětadvaceti minutách hry musel ze zdravotních důvodů odstoupit.

Alex Král - Na hřišti strávil druhý poločas, který Češi vyhráli 3:1.

U17 - Česká republika

Dvě přípravná utkání (15. a 17.9.) ve Francii s místní reprezentací čekala na svěřence trenéra Aleše Čvančary. Pozvánku od něj neobdržel žádný slávista, jen Lukáš Bielesz byl mezi náhradníky. První duel skončil výhrou českých mladíků 1:0, trefil se Michal Sadílek hrající za PSV Eindhoven. V odvetě se zrodila remíza 1:1, branku dával pardubický David Huf. Kromě fotbalu výprava stihla navštívit například i slavný Mont-Saint-Michel. "Kluky musím pochválit za výborné výkony v obou utkáních a za příkladnou reprezentaci ČR i mimo hřiště," nechal se kouč Čvančara slyšet na stránkách české fotbalové asociace.

U16 - Česká republika

Měsíc září byl měsícem reprezentačních akcí, v permanenci byly takřka všechny mládežnické výběry, šestnáctku nevyjímaje. V plánu byly dvě prověrky s reprezentací Rakouska. Trenér Petr Janoušek měl pro všechny slávisty nelichotivou zprávu, žádný totiž nebyl nominován. Mezi náhradníky figurovali Matěj Svítil, David Macháček a Michael Hönig. Úvodní měření sil proběhlo 15. září v Rakousku a domácí ho vyhráli 2:1, odveta se hrála 17. září na české půdě v Třeboni, Rakušané ale opět dokázali vyhrát, tentokrát 3:2.

ŽENY

A-tým - Česká republika


Ženy 22. září odstartovaly kvalifikaci na ME 2017 duelem s Gruzií. Trenér Stanislav Krejčík při sestavování nominace ukázal na tři slávistky. Dalších šest jich bylo mezi náhradnicemi, konkrétně Petra Divišová, Tereza Kožárová, Simona Necidová, Sára Juračková, Aneta Malinová a Veronika Pincová, ta se po svém zranění dostala alespoň mezi náhradnice letos vůbec poprvé.

Češky do Tbilisi přijely jako favoritky, domácí hráčky ale poměrně dlouho dokázaly vzdorovat. Ve 44. minutě obdržela gruzínská kapitánka Matveeva červenou kartu. Góly přišly až ve druhém poločase, dva vstřelila Lucie Voňková, výhru 3:0 pojistila Irena Martínková.

Jitka Chlastáková - Vyšel s ní rozhovor v Hattricku jako s Fotbalistkou měsíce. V něm bylo zmíněno, že když do Slavie přicházela ze Sparty, v rámci uvítacího rituálu musela přísahat, že se už nikdy v životě do Sparty nevrátí. Navíc prý dle spoluhráček má aktuálně "formu jako prase". Tu mohla prokázat i v reprezentačním dresu, jako jediná slávistka byla v základní sestavě. Nastoupila na levé záloze, podle onlajnu na uefa.com v zápase zahrávala celkem devět rohů, k tolika pokusům se dost možná nedostala ani za úvodních pět kol v lize, ve Slavii je totiž až třetí čtvrtou exekutorkou v pořadí. Měla dvě střely na bránu. Především ale měla dvě asistence. V 73. minutě přihrála Voňkové na úvodní branku zápasu, v 88. minutě přidala další asistenci na trefu I. Martínkové. Na hřišti strávila celé utkání.

Kateřina Svitková - Nastoupila na druhý poločas, který Češky vyhrály 3:0. Zahrávala tři rohy a jeden přímý kop, vyslala i jednu střelu na bránu.

Pavla Benýrová - Do hry se vůbec nepodívala, celý zápas zůstala jen na lavičce.

A-tým - Slovensko

Slovenky čekala 17. září příprava v Laugarsdarsvölluru s islandskou ženskou reprezentací. Pro Slovensko šlo o generálku před vstupem do kvalifikace na ME 2017. A generálka to byla neúspěšná, Islanďanky zvítězily 4:1. "Treba športovo priznať, že dnes bol súper na ihrisku lepším tímom. Chcem sa poďakovať Islandu za pozvanie, bol to prvý zápas na úrovni ženských seniorských reprezentácií. Ak sa chceme posúvať ďalej, potrebujeme hrať so súperkami, ktoré nám ukážu naše nedostatky a nútia nás hrať v maximálnom nasadení. Dievčatá dnes videli, čo dokáže fyzická pripravenosť, maximálne nasadenie, časový a priestorový tlak. Na tom musíme neustále pracovať, to je cesta k úspechu," prohlásil na webu futbalsfz.sk kouč Zsolt Pakusza.

Diana Bartovičová - Odehrála celé utkání.

Valentína Šušolová - Stejně jako Bartovičová nastoupila ve středu zálohy, na hřišti strávila celý zápas.

U19 - Česká republika

Starší dorostenky čekala úvodní fáze kvalifikace na ME. V nominaci byla Lucie Houzarová, trio Alexandra Horáčková, Eliška Jášová a Markéta Sehnálková (letošní sezónu tráví na hostování v Liberci) pak bylo mezi náhradnicemi. Všechny kvalifikační zápasy v české skupině se odehrávaly ve městě Bijeljina na severovýchodě Bosny a Hercegoviny. Na úvod přišla 15. září výhra 4:1 nad Faerskými ostrovy, branky postupně vstřelily Szewieczková, Chlumová, Křivská a Skálová. I ve druhém utkání se svěřenkyně trenéra Petra Vlachovského mohly radovat, domácí Bosnu a Hercegovinu smetly 5:0, góly obstaraly Veselá, Houzarová, Szewieczková, Křivská a Stárová. Po tomto duelu už bylo jasné, že Češky postoupí do další fáze kvalifikace, protože už ve skupině nemohly skončit hůře než druhé. Na závěr přišla 20. září vysoká porážka 0:6 od Francie, která tak vyhrála všechny tři své zápasy v kvalifikační skupině a dál jde z prvního místa, český tým skončil se šesti body na druhém místě. Další kvalifikační fáze je na programu v dubnu 2016.

Lucie Houzarová - S Faerskými ostrovy začala jen na lavičce, do hry přišla 25 minut před koncem. I tak ale stihla přihrát na dva góly. Nejprve v 77. minutě na pravém křídle přesprintovala svou strážkyni, pronikla až k vápnu soupeře, kde na sebe navázala ještě další obránkyni a následně předložila míč do vápna na Karolínu Křivskou, která zvýšila na 3:1. Druhá její asistence přišla o šest minut později, kdy mezi dvěma protihráčkami prostrčila míč za obranu na Denisu Skálovou, ta se v tváří tvář brankářce nemýlila a upravila na konečných 4:1. Proti Bosně a Hercegovině už byla v základní sestavě, v 57. minutě běžela sama na soupeřovu gólmanku, kterou nadvakrát dokázala překonat. Onlajn na uefa.com říká, že v zápase měla ještě jednu další střelu na bránu a zahrávala jeden rohový kop. S Francií byla opět v základní sestavě a stejně jako s Bosnou odehrála celé utkání. Celkově tedy za tři zápasy v šesti dnech odehrála 205 minut z 270 možných, vstřelila jeden gól a na dva nahrála.

Komentáře (18)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

    Nosorozec     před 9 lety 02.10.2015 11:53 |  
    0 0

    Tak jsem koukal na zprávy disciplinární komise FAČR a samozřejmě že z nás budou zase ždímat prachy za derby. Ale s tim jsem počítal. Co mě však zaujalo je, že mezi hráči, kteří mají za 4 ŽK pozastavenej start v následujícím zápase neni napsanej Tomáš Souček. Je možný, že Vin Diesel (Zelinka) zapomněl uvést Součkovu žlutou kartu do zápisu o utkání a proto bude moct Souček proti Dukle hrát? Pamatuju si, že se něco podobnýho stalo před dvěma roky, že rozhodčí neuvedli do zápisu žlutou kartu Milana Nitrianského a on pak proto mohl hrát proti Plzni.

      • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

        Nosorozec     před 9 lety 02.10.2015 12:03 |  
        0 0

        Aha... Duklu dáme i bez Tomáše Součka, takže je to možná takhle lepší, než kdyby se vykartoval na další zápas v Jablonci, kterej bude mnohem těžší a kde ho budeme potřebovat mnohem víc, než proti Dukle.

        • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

          smely (přítel SN)     před 9 lety 02.10.2015 14:58 |  
          0 0

          tak bez TS mozna....ale DU "V tuto chvíli je bohužel ze zdravotních důvodů nejistý start u řady hráčů, a to Škoda, Voltr, Štohanzl, Kenia a Berkovec. Tomáš Souček nemůže hrát kvůli kartám,“ dodal trenér nepříjemné zprávy.
          tak ti nevim....

          • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

            Nosorozec     před 9 lety 02.10.2015 17:30 |  
            0 0

            Já doufám, že se většina z nich dá do neděle do pořádku. Pokud nebudou moct hrát ani Škoda, ani Voltr, tak jediná varianta do útoku by byl Diop. Jsem taky zvědavej, koho postaví Uhrin místo Součka. Jako DZ by mohli hrát Deli (tim by se ale zasáhlo do stoperský dvojice) nebo Bílek. Případně by se hrálo úplně bez defenzivního záložníka a na střed se postavil Robert Hrubý. Pokud se nedá do pořádku Kenia, tak tipuju, že ho Uhrin nahradí Pitákem. Na krajích asi Milan Černý a Bazal - tomu bych základ moc přál, ale je dost možný, že tam místo něj trenér vysune Mikulu a za něj postaví do obrany Švece. Vzhledem k tomu, že obrana při derby fungovala perfektně, tak bych do ní radši ale nezasahoval. Pokud by se tedy nikdo ze zmiňovaných hráčů nestihl dát do neděle do kupy, postavil bych to takhle: Řehák - Mikula, Latka, Deli, Jablonský - Černý, Hrubý, Zmrhal, Bazal - Piták - Diop. Na lavičce: Hrubeš, Bílek, Frydrych, Švec, M. Vukadinovič, Kuchta. Doufám a věřim ale, že se většina hráčů, kteří měli přes tejden zdravotní potíže, bude schopná proti Dukle nastoupit. Hlavně Berky, Škoda a Kenia by chyběli.

  2. Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

    Tonda     před 9 lety 02.10.2015 12:16 |  
    0 0

    koukám na tiketportál a vidím že je volných už jen cca 6200 vstupenek. znamená to že nás bude přes 10 000?

    • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

      quelhar (admin)     před 9 lety 02.10.2015 12:18 |  
      0 0

      Samo o sobě asi ne, přeci jen se na Ticketportalu zřejmě vůbec neprodává celá jižní tribuna.

      • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

        Sokrates55 (přítel SN)     před 9 lety 02.10.2015 12:42 |  
        0 0

        Dobrý den přeji Vám všem a děkuji za dobrou práci a pěkné počtení.
        1+1 je velmi dobrý nápad a ze všech kamarádů, se kterými bych mohl jít, se nakonec stala moje vlastní manželka:-).
        Taky doufám, že se nám povede i druhé ligové derby, a potvrdíme tak nastoupenou cestu z bahna. Alespoň tak to píše "náš strašák".
        Tak doufám, že to stihneme včas.
        "Cum victor arma posuit, et victum decet deponere odia" Seneca
        Když vítěz odloží zbraň, patří se, aby i poražený odložil nenávist.
        Sokrates55

  3. Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

        před 9 lety 02.10.2015 14:10 |  
    0 0

    Parádní souhrn - díky Grindery

    • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

      Grindery     před 9 lety 02.10.2015 16:06 |  
      0 0

      :-)

      • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

            před 9 lety 02.10.2015 19:01 |  
        0 0

        ne opravdu, komu čest tomu čest.

  4. Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

    janko (přítel SN)     před 9 lety 02.10.2015 14:22 |  
    0 0

    U18, Daniel Soucek. To je bracha Tomase? Nebo shoda prijmeni?

    • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

      chcipak     před 9 lety 02.10.2015 18:02 |  
      0 0

      Myslím, že někde v rozhovoru říkal, že má v dorostu bráchu, co hraje narozdíl od něj v záloze. Paradoxně Tom je teď v záloze a Dan v obraně.

  5. Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

    MDCCCXCII (přítel SN)     před 9 lety 02.10.2015 15:56 |  
    0 0

    Komentář Luhového ke svazovým akademiím. Je skvělé, že nové vedení si uvědomuje důležitost výchovy mládeže a doufám, že přijde i náležitá profesionalizace zázemí a dostaví se výsledky


    Pavel Vrba se v minulosti angažoval ve vytvoření akademií, které měly v úmyslu vybírat a připravovat nejlepší talenty z prvoligových klubů, aby měly špičkovou přípravu. Naštěstí se ozvali zástupci Sparty a Příbrami, že to neakceptují. Ze strany Vrby zazněla jedna velká lež a to, že takto to funguje ve vyspělých fotbalových zemích. Špičkové akademie měly mít mladé fotbalisty v péči čtyři dny v týdnu a kluby by je měly k dispozici na zápasy. Není to pravda a kluby ve vyspělých fotbalových zemích vytvářejí vlastní fotbalové akademie, kde si na tuto práci najímají skutečné odborníky, kteří jsou za tuto práci placeni. Vrba celou přípravu akademií dělal dle svých slov zdarma. Kdyby byl v této oblasti odborníkem, nechal by si to adekvátně zaplatit. V případě výchovy mladých talentovaných fotbalistů jde o profesionální práci, která je založena i na formování jejich osobností, aby byli připraveni na svůj budoucí fotbalový život.

    Díky bohu se to nepovedlo a snížilo se riziko nákazy mezi mladými fotbalisty, že jezdit opilý za volantem je běžná věc, protože to dělají všichni.

    • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

          před 9 lety 02.10.2015 19:04 |  
      0 0

      já jsem přesvědčen, že mnoho těch mladých co dnes jsou v propadlišti dějin na tom mohli být podobně jako dnes Souček. Bohužel se dostali do A týmu v nejhorším možném období kdy místo toho aby jim někdo pomohl je všichni stáli sebou.
      Součkovi držím palce!

      • Re: Slávisté v reprezentacích - září 2015

        no-nick     před 9 lety 02.10.2015 21:24 |  
        0 0

        Bohužel budeš mít asi pravdu. Doufejme, že je ta doba nenávratně pryč