Názory

Jaro 2016 = návrat do Evropy?

Existuje mnoho směrů, jakými se může jarní část ligové sezóny ubírat. Na jejím konci bude ale pro Slavii naprosto jednoduché měřítko úspěchu. Pokud se sešívaní probojují do předkola některého z evropských pohárů, bude sezóna úspěšná. Pokud ne, bude přirozeně sezóna označena za neúspěšnou.

Jistě, každý může mít měřítko úspěchu nastaveno někde jinde. Ale ligová realita po podzimu nedává zase příliš možností být v tomto směru nějak kreativní. Ztráta na druhou Spartu činí 9 bodů, přičemž tento tým na podzim v 16 zápasech poztrácel jen 13 bodů. Pokud by někdo pomýšlel na to, že by Slavia mohla Spartu předehnat, musí spoléhat buď na to, že Sparta bude ztrácet výrazně více než na podzim, nebo na to, že červenobílí vyhrají 12-13 ze 14 jarních zápasů. Z tohoto důvodu mi přijde absurdní si dát jako měřítko úspěchu druhé (nebo ještě vyšší) místo.

A co tedy třetí místo? Je ovšem velký rozdíl skončit třetí a čtvrtý, případně pátý za podmínky, že to  bude postupové místo do předkola Evropské ligy? Z  mého pohledu nikoli, ale rozumím tomu, že ostatní mohou vidět rozdíl například ve formě společenské prestiže. Páté místo rozhodně nezní tak pěkně jako místo třetí, to je pravda. Počítám však, že například rozdíl v prize money rozdělované FAČRem nebude na těchto příčkách příliš markantní.

Možná důležitější pro Slavii bude v takovém případě to, kdy začne hrát předkola EL. Pokud Slavia půjde do EL z posledního postupového místa (tedy pátého v lize v případě, že pohár vyhraje někdo z prvních čtyř týmů - v opačném případě čtvrtého v lize), bude zařazena do druhého předkola Evropské ligy, které se bude hrát 14. a 21. července. Finále Mistrovství Evropy se přitom hraje 10. července, program základních skupin končí 22. června, Češi hrají poslední zápas ve skupině o den dříve. Proč to zmiňuji je asi zřejmé. Prostoru pro přípravu bude v takovém případě málo, pro případné reprezentanty v kádru Slavie pak v nejlepším případě (vypadnutí v základní skupině) naprosté minimum, v horším případě budou takoví hráči pro druhé předkolo EL nepoužitelní. Pokud Slavia skončí v lize třetí, případně čtvrtá a zároveň pohár vyhraje někdo z prvních třech týmů tabulky, získají červenobílí dva týdny k dobru, protože budou zařazeni až do třetího předkola EL, které se hraje 28. července a 4. srpna.

Aktuální ligová tabulka, ve které nalezneme Slavii na páté příčce s náskokem dvou bodů na Zlín, čtyř na Brno a šesti na Jablonec, ani nedává jinou možnost, než jako neúspěch označit jakékoli umístění, které Slavii nepošle tam, kam historicky patří, tedy do evropských pohárů. To je realita, se kterou se musí všichni v klubu umět vyrovnat.

Osobně mám velice dobrý pocit z toho, jakým způsobem se Slavia prezentuje v přípravě. Nejde ani tak o výsledky, v české části přípravy hráli sešívaní jen proti soupeřům z nižších lig, kvalita soupeřů ve Španělsku je asi vyšší, ale jak vyjde ve srovnání s českou ligou, to nejsem schopný odhadnout. Líbí se mi však styl hry, jaký se snaží realizační tým hráčům vštěpit. První poločas proti Lechu Poznaň byl v tomto ohledu velice poučný. Jsem přesvědčený, že s podobně aktivním napadáním po ztrátě míče může Slavia slavit úspěchy i v české lize. Jistě, nebyly k vidění žádné dechberoucí kombinace a ve hře byla spousta nepřesností. Ty ale osobně jsem schopný odpustit v případě, že uvidím na trávníku takovou aktivitu, jakou se Slavia prezentovala včera v první půli - a samozřejmě zápas skončí vítězstvím červenobílých.

Rovněž jsem příjemně překvapen tím, jakým způsobem se prezentují zimní posily Slavie. Hráčem, o kterém se asi na jaře bude mluvit nejvíce, je Josef  Hušbauer. Mnoho fanoušků nebylo z jeho příchodu příliš nadšených, ale už samotný fakt, že mnozí z nich nyní píší, že se jim jeho herní projev líbí, mluví sám za sebe. Muris Mešanovič i Lukáš Železník vypadají v přípravě také velice dobře, Antonín Barák též nemusí mít do základní sestavy daleko a jistě se bude dostávat do hry minimálně jako střídající hráč. Jan Bořil působí na kraji obrany zatím velice jistě a aktivně směrem dopředu. Co mi však přijde jako vůbec nejpřínosnější, je fakt, že zvýšená konkurence v kádru má zřejmě pozitivní vliv i na ostatní hráče, například Miljan Vukadinovič nebo Jan Mikula ukazují v přípravě také hodně zajímavé věci. Navíc to vypadá, že parta v kabině zůstala výborná i po mnoha zimních příchodech. Celkově vzato se zdá, že výchozí podmínky má Slavia více než dobré.

Na závěr si dovolím natipovat, jak skončí jarní zápasy Slavie - někteří z čtenářů se na to v komentářích později ptají, tak proč nejít s kůží na trh veřejně... Vychází mi to na 26 jarních bodů s bilancí 7-5-2. Věřím, že takový zisk by pro Slavii znamenal postup do předkola Evropské ligy, nejspíš ze čtvrtého místa.

Brno doma: 3, Jihlava venku: 1, Ostrava doma: 3, Boleslav venku: 1, Zlín doma: 3, Sparta venku: 0, Dukla venku: 3, Jablonec doma: 1, Olomouc venku: 3, Teplice doma: 3, Bohemians venku: 1, Slovácko doma: 3, Příbram venku: 1, Plzeň doma: 0

Komentáře (253)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé