Rozhovory

Velký rozhovor s Patrikem Gedeonem

Před dvěma lety přišel Patrik Gedeon z Blšan, jeho první sezóna ve Slavii nebyla zrovna výborná. Svými výkony v té současné si však řekl i o pozvánku do reprezentace a v zimě byl o něj zájem z ruské Kazaně. Nyní to spíše vypadá, že neodejde a že Slavii pomůže v boji o Ligu mistrů.

Za Slavii bych dýchal

Vydržíš ve Slavii alespoň do předkola LM, či bys raději už v létě přestoupil?
Ripas
Mám smlouvu ještě na příští rok, takže bych měl být ve Slavii do léta 2004, nezáleží to jen na mně. Teď žádnou konkrétní nabídku nemám, tak bych měl ve Slavii zůstat.

Měl jsi zájem odejít v zimě do ruské ligy ?
ric
Chtěl jsem odejít do Kazaně, protože už mi bude dvacet osm a bál jsem se toho, že už žádná nabídka ze zahraničí nepřijde a že zůstanu tady. Nabídku jsem přijal, ale Slavie mě nepustila. Stalo se, teď už je to jedno.

Kdybys nehrál za Slavii, ale v cizině, který klub v české republice bys měl nejraději?
mathis
Do ciziny bych určitě odešel z Blšan, takže by to byly Blšany, nic jiného bych nezažil.

Šel bys do Sparty, kdyby ti v tom nic nebránilo?
mathis
Dokážu si to představit, ale myslím, že u nás je to nereálně, že by lidi na mě řvali. Zažil jsem to před rokem, kdy Adam Petrouš měl nabídku ze Spartu, bylo to nepříjemné.

Přál si před příchodem do Slavie více Slavii nebo Spartě?
Nebyl jsem duší ani slávista, ani spar?an, měl jsem odejít do Teplic, ale na poslední chvíli to ztroskotalo, takže přišla nabídka ze Slavie a šel jsem do Slavie.

Kdyby to záleželo čistě na tobě, chtěl bys jít nyní do zahraničí nebo by ses radši pokusil se Slavií vybojovat Ligu mistrů?
Mathis
Určitě je velké lákadlo do ní postoupit, takže když zůstanu ve Slavii, litovat toho určitě nebudu a budu se snažit, aby se Slavie do ní konečně probojovala.

Vydržel ve Slavii celou kariéru?
Šobul
Těžká otázka. Když o mě někdo bude mít zájem ze zahraničí a bude to dobrá nabídka, tak odejdu. Celý fotbalový život bych tu nevydržel.

Jsi zastáncem názoru, že změna je potřeba?
Určitě.

Bude ti 28 let. Myslíš si, že za rok, za dva o tebe ještě může být zájem ze zahraničí?
Když bude hrát dobře Slavie a postoupí do Ligy mistrů, tak ten zájem potrvá nebo přijdou nové nabídky. To je všechno ale daleko.

Máš ještě šanci dostat se do nějakého špičkového evropského klubu nebo to spíš vidíš jen na nějaký průměrný tým?
Určitě ne, i když v zahraničí hrajou kluci fotbal do 35 let a nekoukají na to, kolik jim je, to je spíš u nás v čechách. Byla by to velká rarita, kdyby mě koupil nějaký kvalitní evropský tým, tomu nevěřím.

Která liga by ti vyhovovala?
Asi německá, ale tam se těžko dostanu, jsou tam kvalitní týmy. Chtěl bych se dostat někam, odkud bych se za tři roky vrátil a zajistil bych rodinu.

Hraje se dnes fotbal pro radost z něj samého nebo čistě jen pro peníze?
To záleží na tom, jakou má člověk povahu. Když bude hrát v kvalitním evropském týmu pět let, tak to bude hrát pro radost, ale tady v čechách to určitě hrají fotbalisti pro peníze.

Stal se z tebe za dobu působení ve Slávii srdcař?
Libor Beneš
Určitě. Můj první rok ve Slavii nebyl ono, nebyla tu parta, ale to je už pryč. Teď můžu říct, že bych na hřišti za Slavii i dýchal. Když jsem byl v Blšanech, byl jsem blšaňák, teď jsem ve Slavii, tak jsem slávista.

Mohl by ses v otázce klubismu dostat na úroveň Pavla Kuky?
Pavla Kuku jako klubistu už asi nejde překonat, to je hodně velký slávista.

Pomáháš Pavlovi motivovat mladší spoluhráče, když neodvádí na hřišti to, co by měli?
Když se něco nepovede, tak určitě něco řeknu, ale že bych měl vliv, to ne, od toho je tam Pavel Kuka a Honza Suchopárek a ti to zvládají dobře.

Derby o mistrovi nerozhodlo

Jak jsi spokojený s uplynulou sezónou?
Je znát posun oproti tomu, co jsme hráli před rokem, ale jsme nespokojení. Vím, že tento tým je hodně kvalitní a myslím, že byl nejlepší z ligy. Kdybychom neztráceli body venku, tak myslím, že bysme titul vyhráli. Ale to jsou samá kdyby.

Na druhou stranu jste splnili cíl být na druhé příčce zajiš?ující 2. předkolo Ligy mistrů.
Před začátkem sezóny nám nikdo neurčoval, že budeme druhý a budeme hrát předkolo LM. Chtěli jsme ligu vyhrát, to se nepovedlo, pak se přehodnotily cíle a chtěli jsme udržet druhé místo. Nikdo o tom nemluvil, ale Žižkov začal vyhrávat a kdybychom klopýtli, mohlo by to být už jen o tři body a bůhví, co by bylo dál.

Byl některý z venkovních jarních zápasů klíčový pro nezískání titulu, nebo vzhledem k vývoji v lize byly klíčové vlastně všechny?
Sparta vždy zaváhala a my jsme to nepotvrdili. Všichni říkají, že rozhodlo derby, ale to si nemyslím, podle mě to už bylo dávno rozhodnuto těmito remízovými utkáními.

Je to tedy špatnou psychikou Slavie, že nedokáže využít zaváhání Sparty? Proč nedokážete vvyhrát venku?
martin B.
Asi na tom něco bude, protože si vždycky říkáme, že budeme makat a vyhrajeme a skončí to 0:0 nebo 1:1. Vůle po vítězství, šance, které venku máme, bychom doma proměnili. Nejsme venku agresivní a hladoví po gólu.

Bylo slyšet hodně hlasů na špatný terén. Jakou hrál podle tebe roli?
V tom příčinu nevidím, na Bohemce to bylo sice zmrzlé, ale hráli jsme dobrý fotbal. Ve Zlíně, i když to byla hlína, se hrát dalo, takže na to to nesvádíme.

Je logické, že se na horším terénu hůře kombinuje, ale na tvrdé střely z dálky by to snad vliv mít nemělo?
Určitě ne. Prostě jsme míň stříleli.

Nakonec jste vyhráli až v Blšanech. Jaké to je pro tebe vracet se tam?
Na zápas jsem se hodně těšil, hlavně jsem nechtěl dostat čtvrtou žlutou kartu, abych tam jel. Je hezké potkávat plno známých, s kterými jsem hrál, i když už tam zbylo jen pět bývalých spoluhráčů. Jsem rád, že loni i letos jsme Blšany vždy porazili, za mě jsme nad Slavii vyhrávali.

Strávil si v Blšanech šest let, považuješ to za své nejhezčí fotbalové roky?
Určitě, je na co vzpomínat, nedávno jsem viděl ohňostroj a připomnělo mi to ohňostroj, který pro nás udělali při postupu do první ligy. Nečekal jsem, že se budu živit fotbalem, hrál jsem třetí ligu v Chomutově a najednou přišla nabídka z Blšan. Měl jsme štěstí.

Jak by se jinak živil?
Jsem vyučený mechanik stavebních instalačních zařízení, je to čtyřletý obor s maturitou, ale neumím vůbec nic, protože při praxi jsme uklízeli silnici, kamínky a takový hlouposti. Takže opravit kohoutek nezvládnu.

Jsi z Chomutova, vyhovoval ti tam život víc než v Praze?
Určitě, chtěli bychom se do Chomutova vrátit. Nikdy nebudeme Pražáci a tady to město nám nesedí.

Zvykli jste si tu už trochu?
O mě moc nejde, já ráno odjedu v osm a vrátím se ve tři, jsem s klukama. Manželka je tu sama a není to nic pro nás.

Za dva roky ses hodně zlepšil? Co to podle tebe zapříčinilo?
Dobře si vybavuji, že před rokem se mi 1. srpna narodil syn Filípek a od té doby šly moje výkony hodně nahoru. Bylo to ale zásluhou celého týmu, Slavie hrála velmi dobře a pak začaly vylítávat i individuality, několik nás dostalo pozvánku do reprezentace.

Přestoupil si do Slavie jako poměrně zkušený ligový hráč, ale co se týče evropských pohárům, vyzkoušel sis jen Intertoto cup. Bylo to pro tebe hodně těžké najednou začít hrát kvalifikaci o LM?
Přišel jsem do Slavie 1. července a hned se hrálo předkolo s Panathinaikosem, bylo to pro mě něco nového a nevnímal jsem to jako velkou šanci pro Slavii, protože jsem hrával tři roky o záchranu, jezdívali jsme na zápasy Intertoto třeba do Běloruska.

Maratón jsem nezkoušel

Lidé obdivují tvou fyzikou kondici, byl si na tom s ní tak dobře už v Blšanech nebo až později?
To bylo už v Blšanech. Pamatuji si, že v 95 přišel trenér Beránek a došel ke mně, že mě má vyhodit, protože jsem neběhal, což byla pravda, zlenivěl jsem. Po první zimní přípravě za Beránka jsem se probudil a od té doby jsem takový.

Přidáváš si po tréninku?
Nepřidávám, je to ve mně. Jím normálně nezdravě jako každý. Když jsou v zimě tréninky, tak jsou větší atleti ve Slavii než já co se týče delších tratí, na běhu na 12 kilometrů jsem skončil třináctý, deset sekund před Pavlem Kukou.

Jakou máš vitální kapacitu plic?
Mejla

To nevím, ale devadesát minut zápasu udejchám, zvládnul jsem v pohodě i nastavení s Partizanem Bělehrad. Ale to bylo také dané tím, že jsme hráli dobře.

Kolik uděláš nožiček a kolik hlaviček? A kolik uběhneš za 12 minut a za kolik máš maratón?
jouda
Nožičky jsem nepočítal, ale teď zrovna jsme dělali hlavičky, řekl jsem, že jich udělám sto, udělal jsem jich sto a přestal jsem. S trenérem Pešicem jsme běhali dvanáctiminutovku a uběhl jsem necelé tři kilometry. Maratón jsem nezkoušel, ale mohlo by být zajímavé si to zkusit. Asi bych to nezvládl, stačil mi dvanáctikilometrový okruh v zimní přípravě. Tipuju tak pět hodin, kdybych to bral výklusem.

V zimě jako jeden z mála nosíš dres s krátkým rukávem. Opravdu snášíš dobře zimu nebo si na tom jen stavíš svůj image?
Trošku si na tom stavím image, ale jsem docela pověrčivý, i v Blšanech jsem hrál s krátkým rukávem. Máme takovou dohodu s kustodem Vencou Petrákem, že když se nebude dařit, tak si o poločase dlouhý rukáv vyměním za krátký, to se stalo proti Brnu.

Do jaké teploty to sneseš?
Do minus osmi, jak jsem hráli v prosinci.

Snášíš dobře i opačné teplotní extrémy?
Vedro mi vadí, na dovolené v Chorvatsku jsem byl celou dobu pod deštníkem.

V poslední době se mi zdá, že vybojuješ sice stejně hodně míčů jako dříve, ale selhává ti následná přesnější rychlá přihrávka. Cítíš toto také, nebo je to jenom moje zdání?
ilka
Může se stát, nikdo není dokonalý. Vybojuji plno balónů, ale i zkazím, kdyby mi všechno vyšlo, tak asi nejsem ve Slavii ale někde jinde.

Co si myslíš o Goranu Sankovičovi?
ortevor
Bylo mu jednadvacet, byl na mistrovství světa, má toho hodně před sebou, ale tady se neprosadil. Viděl jsem ho každý den na tréninku, docela to flinkal. Měl by být poctivější.

Jaká z těchto vět se ti líbí víc?
1. Sparta uhájila pozici 15. týmu čFL
2. Newcastle,Feyenoord a Real Madrid nabízí Gedeonovi smlouvu
ortevor
Obě dvě věci jsou hezké, ale jsou to nesmysly.

Jaký je tvůj oblíbený hráč (tým)?
ortevor
Když jsem byl v dorosteneckém věku, líbil se mi hodně Klinsmann. Z týmů asi Real Madrid, hrají krásný fotbal na jeden dotek.

Na jakých postech si vlastně dřív hrál?
Hrál jsem v útoku, ale pak jsem si zlomil nohu, takže jsem šel dozadu, byl jsem v záloze, pravý, levý bek. Ve třetí lize mám odehrány všechny tři posty. Kdybych měl zaskočit na jeden nebo dva zápasy, obranu bych zvládnul, ale dlouhodobě ne.

S kým y týmu si nejvíc rozumíš?
ortevor
S Ríšou Dostálkem.

Je vůbec slyšet skandování fanoušků na hřišti, když chodí tak málo lidí? Myslíš si, že skandování opravdu může pomoci k lepšímu výkonu?
Slavier
Myslím, že může pomoct, poháry to ukázaly, když lidi řvou, je to hodně slyšet. Když přijde patnáct set lidí, tak skandování slyšet není, to spíš slyšíme jenom nadávky.

Znáš slova slávistických "chorálů"?
Slavier
(Chvíli přemýšlí) Myslím, že skandují něco jako „Vždycky jsme s vámi?“ Ale fakt nevím.

Jaký máš názor na Ultras akce na stadionech?
Slavier
Nejsou to ti praví fanoušci, nejedou za zábavou, nezajímá je hra samotná, ale chtějí se poprat nebo vyvolat konflikt, to odsuzuju.

Komu fandíš na MS v hokeji?
Šobul
Hokej jsme sledovali, byl jsem zrovna na reprezentačním srazu, takže jsme museli skloubit tréninky se zápasy. Když naši vypadli, tak jsem fandil Slovákům, měli výborný tým, škoda, že to nevyhráli.

Chodíš někam v Praze pařit? Je možné se s tebou někde setkat?
lucie.prag
Nechodím, po zápase máme společné večeře a to je tak jediný. Takže setkat se mnou se nedá určitě.

Kam se chodíš bavit?
KATE
Moc nechodím, ale když přijeli rodiče z Chomutova a hlídali Filípka, byli jsme na Zličíně na Pupendu. Jinak se nikam nedostaneme, jelikož nemáme hlídání.

Kolik pivek sneseš?
jouda
Dřív jsem pivo pil, ale teď si dám spíš víno. Snesu asi tak tři velký piva.

Myslíš si, že si ještě zahraješ na novém stadionu? Jak se díváš na roztrpčení fanoušků, že stále není postaven?
Jaroslav Losina
To by byla moc hezká představa. Vím, že když chodíme na besedy nebo na online rozhovory, tak hned první otázka zní: co stadion. Lidi si myslí, že my jako hráči jim můžeme odpovídat, ale my sami nevíme, my jsme od toho, abychom hráli. Ale žertujeme s klukama, že až budeme hrát za staré gardy, tak stadion snad otevřou (smích). Lidi pořád něco mají proti Strahovu, ale on je to nádherný stadion. Když někdo na fotbal chce jet, tak se tam v pohodě dostane. Nechápu to, rok a půl jsme tam neprohráli a lidi furt nadávají, že stadion je hrozný. Chttějí mít svůj stadion, jsou roztrpčeni. Ve Vršovicích je to nádherné místo na stadion, kluci vyprávějí, jak měli každý zápas sedm tisíc diváků, takže tam si lidi cestu našli. Ale nedivím se jim.

V reprezentaci mi tribuna nevadí

Ve svých 27 letech sis poprvé zahrál za reprezentaci. Dokázal sis před pěti lety představit, že budeš hrát za repre?
Nedokázal jsem si představit ani před pěti lety, ani před rokem, kdo by před rokem řekl, že Gedeon bude hrát v základní sestavě. Je to pro mě takové probuzení v tomto věku. Je to zásluhou celého týmu ve Slavii. Když přišel Adauto do Slavie, tak říká: „ty repre“, já mu odpověděl “nene, já starý“ a ono se to za půl roku vyplnilo.

Zatím si hrál ve třech zápasech, jaký máš dojem ze svého výkonu?
První dva zápasy jsem hrál poločas a dvacet minut, šel jsem na hřiště za stavu, kdy nešlo nic zkazit ani udělat dobře, bylo rozhodnuto. Týmu se vedlo, takže moje vítězství bylo, že jsem mohl aspoň nastoupit a být u toho. S Tureckem to byl nadplán, měl jsem štěstí, že Tomáš Galásek byl zraněný, jinak bych nehrál. Dobrý pocit jsem měl hlavně z prvního poločasu, nemusel jsem nic vymýšlet a jen jsem přihrával dopředu.

Jaké je to být nováčkem v repre a mít kolem sebe reprezentačního mazáka Rosického, který je o pět let mladší?
Kluci jsou v pohodě. Měl jsem výhodu, že na první zápas nás bylo víc ze Slavie, takže jsem se držel slávistů. Teď už je to takové lepší, předtím jsem se rozkoukával. Výborná parta, takže v pohodě.

Máš už představu, jestli bys mohl být nominován ke kvalifikačnímu zápasu s Moldávií (rozhovor proběhl v době, kdy ještě nebyla známa nominace)?
V širším kádru bych se možná mohl objevit, ale v základu to ne, budu zase krýt záda Tomáši Galáskovi. Kdyby vyšla lavička, bylo by to super. Vím, jaké to je, když jde hráč na tribunu, jednou šel Vachoušek, podruhé Dostálek. I když já bych to zkousnul, jsem už přeci jen starší, takže to snáším líp než ve 23 letech.

Byl bys hodně zklamaný, kdybys zůstal ve Slavii a ona se neprobojovala do LM?
Asi jo. Bylo by hezké, kdyby se postoupilo a pak by se třeba spojoval za dva roky postup s tím, že tu byl Gedeon. Myslím, že na to máme, ale uvidíme, koho dostaneme.

Poznamenalo by hodně Slavii, kdyby se to opět nepodařilo?
Asi ano, ale muselo by se na to zapomenout.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)