Fortuna liga

Slavia - Hradec Králové 2:0

Slavia v 1. kole přivítala Hradec Králové, proti kterému se jí v poslední době nedařilo. Roli jasného favorita ale sešívaní zvládli a do ligy vstoupili vítězně.

Slavii se v týdnu před zápasem vážně zranil mladý David Pech, který aspiroval na základní sestavu. Ve středu zálohy tak vedle Oscara nastoupí Zafeiris. Zraněny jsou pak dvě letní posily Wallem a Sinyan. Ligovou premiéru v základní sestavě áčka prožije odchovanec Vlček. Na levé straně dostali přednost Schranz s Juráskem před Provodem, napravo Van Buren před Lingrem.

Hradec nastoupí poprvé pod vedením nového trenéra Jozefa Webera. Ten v podzimní části loňské sezony působil na lavičce Českých Budějovic a proti Slavii se jeho týmům dlouhodobě nedaří. To je v zajímavém kontrastu s jeho novým působištěm, protože Slavia s tímto soupeřem ztratila ve třech posledních zápasech (3:4 v nadstavbě 21/22 venku, loňská bilance 0:1 venku a 1:1 doma). V sestavě Hradce se nachází i dvě zkušené letní posily a bývalí reprezentanti Pilař a Krejčí.

Slavia začala zápas skvěle. Vlček dal výborný míč za obranu, Schranz přihrál pod sebe a Van Buren před poloodkrytou brankou nezaváhal a rozvlnil síť - 1:0! Hradec se snažil kontrovat náběhem Krejčího za obranu, ale míč byl dlouhý a Kolář ho bez problémů sebral ještě před záložníkem Hradce. V obdobné situaci na druhé straně měl pak Douděra k míči o krok dál než Bajza. Z odraženého míče po standardce vracel míč do vápna Douděra, Van Buren ho hlavou dal podél odkryté branky, Ogbuovi ale pár metrů chybělo a když se k míči dostal, tak z téměř nulového úhlu zakončoval vedle. Další akci po ose Zafeiris - Van Buren - Jurečka zakončil tváří v tvář brankáři poslední jmenovaný nekompromisní ránou pod břevno. Asistent Nádvorník ofsajd nemával, VAR ho však opravil a gól neplatil. Terén v Edenu bohužel zdaleka nebyl v ideální kondici a svrchní vrstva trávníku se hodně trhala. To rozlítilo Vašulína, který uklouzl v našem vápně a následně drn odhodil. Kuriózní moment pro změnu nelibě nesli fanoušci na Tribuně Sever. Ve 28. minutě se ze strany do vápna probil velmi dobře hrající Vlček, jehož přihrávku před branku ale hosté zvládli odvrátit na roh. Ten sešívaní rozehráli na krátko, načež napůl centroval a napůl střílel Jurásek. Bajza se sice vzduchem prolétl, ale zasahovat nemusel - míč letěl zhruba o dva metry vedle. Slavia byla jasně lepší, z hranice vápna ve 32. minutě pohotově pálil Van Buren a Bajza míč směřující zřejmě těsně vedle radši ještě vyrážel na roh. Druhý gól visel ve vzduchu, Zafeiris se výborně probil podél čáry do vápna a v tísni nabil pod sebe Holešovi. Ten z dobré pozice razantně vystřelil jen nad! První žlutou kartu zápasu pak dostal po tvrdém zákroku na Douděru Pilař. Faulovaný slávista pak o pár minut později nebezpečně pálil z hranice vápna, míč ale nakonec proletěl o kus vedle šibenice. Po standardce se do šance dral po přiťuknutí Jurečky Ogbu, ale jeho rána byla zblokována.

O přestávce došlo k jedné personální změně a sáhl k ní hostující kouč Weber, když místo Pilaře nasadil Juliše. A právě čerstvý hráč na hřišti se hnal do jedné z ojedinělých akcí Hradce, ale před vápnem si v souboji s Holešem pomohl rukou i faulem. Hradec ale nastoupil ze šaten mnohem odvážněji, než jak se prezentoval v první půli. A v 58. minutě mohli hosté vyrovnat! Na malém vápně zůstal nehlídaný Krejčí, který ale ideálního centru nevyužil a trefil jen Koláře, který se mu vrhl pod nohy! Míč se ještě odrazil ke Gabrielovi, ten ale míč do odkryté slávistické branky z úhlu dostat nedokázal! Při Slavii v ten moment stálo velké štěstí! Vzápětí se role otočily a klika tentokrát pomohla Hradci. Van Buren si míč skvěle navedl na střelu a zkoprnělého Bajzu zachránila tyč! Trenér Trpišovský sáhl po hodině hry hned ke třem změnám. Za Schranze, Jurečku a Juráska přišli Provod, Chytil a Lingr. A dvojice náhradníků se hned uvedla, když po Chytilově centru hlavičkoval nad Lingr. O trochu vzruchu se postaral ve vápně Zafeiris, jehož ochotný pád sudí Všetečka za penaltový neposoudil a naopak norskému hráči ukázal, že příště už přijde žlutá karta. Atraktivní pasáž zápasu pak vyústila v gól. Po skvěle kopnutém rohu ještě Chytilovu hlavičku zázračně vychytal na čáře Bajza, míč ale ve vápně zůstal a po několika odrazech ho právě Chytil dokázal dostat z blízkosti za čáru - 2:0! Ze Slavie potvrzovací brankou spadlo napětí, po dobrém centru z naší pravé strany hlavičkoval Lingr a Bajza musel vyrážet na další roh! V závěru mohl svou druhou branku přidat Chytil, který se skvěle obročil kolem obránce, ale vystřelil vedle. V 90. minutě pálil po zaváhání Vlčka Juliš, jeho přízemní střela se po zákroku Koláře došourala na roh. V závěru se Hradec snažil korigovat, znovu páli Juliš, tentokrát ale Vlček zasáhl dobře a míč zblokoval na další roh. Z něj už Votroci nic nevytěžili a posléze rozhodčí Všetečka odpískal konec zápasu.

Slavia po dobrém výkonu a brankách Van Burena a Chytila zvládla vstup do sezony 2023/24, když Hradec Králové porazila před zaplněným Edenem 2:0.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Do zápasu jsme dobře vstoupili. Hned ve čtvrté minutě nám vyšla první akce, krásnou přihrávkou od Tomáše Vlčka jsme se dostali za obranu a dali gól. Otevřelo to zápas, což nám pomohlo a trochu nás uklidnilo. Potom byl výkon velice dobrý, bohužel se nám dlouho nedařilo přidat druhý gól. Pak měl Hradec velkou gólovku okolo 60. minuty, kdy mohl srovnat. Potom nám pomohli střídající hráči, kteří zvedli výkon a aktivitu. Druhý gól Mojmíra (Chytila) nás definitivně uklidnil a zápas jsme dohrávali, jak jsme si představovali. Z naší strany dobrý vstup do sezony. Přemýšlím, jestli tam bylo něco negativního kromě zahazování šancí."

Jozef Weber (trenér Hradce): "Slavia zvítězila zaslouženě. Nezvládli jsme vstup do utkání, neaktivitou jsme posadili Slavii na koně a ta nás ztrestala. Nechtěli jsme brzy dostat gól, ale to se bohužel nepovedlo a trochu nám to zhatilo plány. V první půli jsme zkazili strašně moc balonů v přechodové fázi, na hráče to dnes asi trochu dolehlo. Ve druhé půli se to zlepšilo. Posunuli jsme presink a začali jsme být nebezpečnější. Poslali jsme na hřiště do presinku typologicky jiného hráče, než je Vašek Pilař. S výsledkem 1:0 se stále dalo něco dělat. Ale promarnili jsme svoji chvilku štěstí, kterou na Slavii potřebujete. Za stavu 1:0 jsme neproměnili velkou šanci. Přes aktivitu jsme si už další nevytvořili a druhý gól to zlomil. V takovém utkání tady se musí sejít více faktorů. Nesmíte dostat gól hned na začátku a když už máte nějakou šanci, musíte ji proměnit."

Ohlasy trenérů jsme přebrali z oficiálního webu ligy.

1 - Sobota 22. 07. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

4. Mick van Buren
70. Mojmír Chytil

FC Hradec Králové
FC Hradec Králové

Komentáře (274)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé