Evropská liga

Zorya Luhansk - Slavia 2:1

Slavia nastoupila v polském Lublinu proti Zorye Luhansk v zápase o postup do základní skupiny Evropské ligy. Stačila jí k tomu porážka o jeden gól, ovšem po první půli prohrávala 0:2 a vůbec to s ní nevypadalo dobře. Nakonec postupovou branku vstřelil Matěj Jurásek, ale rozpaky z výkonu postupová prohra nerozehnala.

Trenér Trpišovský napsal před zápasem rozestavení týmu jako 4-5-1 se stoperskou dvojicí Vlček, Ogbu a s Holešem v záloze spolu se Zafeirisem a Oscarem. Hráčské složení však nabízelo lehký přechod do rozestavení 3-4-3. Domácím v týdnu rezignoval trenér nenad Lalatović a vedením klubu byl pověřen dosavadní asistent Mladen Bartulović, který samozřejmě do branky nasadil hrdinu pražského zápasu Turbaievskyiho a do médií vypustil sestavu s pěti obránci v rozestavení 5-4-1. 

Zápas začal nepříjemným soubojem mezi Ogbuem a Guererem, byl pískn faul červenobílého zadáka, ale ze země se těžce sbírali oba a hůře vypadal hostující bek. Vzápětí za dlouhým nákopem letěl van Buren a vybojoval první roh, ze kterého však hosté nezahrozili.  V 10.minutě se na pravé straně uvolnil Zafeiris, jeho přihrávku na van Burena srazila obrana na roh. Neuběhla ani minutě, van Buren narazil opět Zafeirisovi, ten v tísni branku netrefil. Ve 14. minutě si  Snurnitsyn dal balón daleko od nohy a nasadil sáně směrem k Oscarovi, před očima se mu zažlutilo a slávistickým fanouškům pořádně zatrnulo, ale červenobílý středopolař se rychle zvedl ze země. Slávisté si vypracovali očekávanou převahu, Zafeiris uvolnil Provoda, jeho stříleno přihrávku na Schranze zrodloužil do zámezí Turbaievskyi. Ve 20. minutě zahrával roh Zafeiris nakrátko Provodovi, následoval perfektní centr, který ale na malém vápně minuli jak Vlček, tak Holeš. Hra se poněkud vyostřila nejprve po ostrém zákroku na Holeše a vzápětí kočkováním mezi Zafeirisem a Myshnovem, ovšem šance ani na jedné straně nepřibývaly. ve 32. minutě přišlo kruté probuzení, když se do míče zdálky opřel Alefirenko a Kolář jí z pod břevna dostat nedokázal - 1:0. Ve 41. minutě přišel druhý šok, slávisté ztratili na půlce balón, obránci otevřeli před Anťuchem dálnici a jeho rána z úhlu prošla Kolářovi pod tělem do sítě - 2:0. Opaření slávisté dohráli poločas v těžkém útlumu, držení míče a územní převaha bez větších šancí jim nebyla k ničemu, domácím stačilo dvakrát trefit branku a dvojzápas byl rázem vyrovnaný.   

Do druhé půle hostující trenéři provedli dvě změny, na hřiště přišli Matěj Jurásek a Petr Ševčík, v kabině zůstali Douděra a Ogbu se zraněným obočím. do stoperské dvojice se zatáhl Holeš. Střídali i domácí, středního záložníka Yatsyka nahradil Dryshlyuk. Slávisté se pokusili nastoupit aktivně, Turbaievskyi si poradil s pokusem Schranze. V 51. minutě to zpoza vápna zkusil Jurásek, balón šel vedle. Po deseti minutách se domácí z tlaku vymanili a sérií rychlých přihrávek potrápili slávistickou obranu, jejich nápor utnul odpískaný faul Zafeirise, po kterém se trestný kop Myshnovovi moc nepovedl. Hostující trenér po pár minutách druhé půle podruhé střídal, neviditelného van Burena nahradil Jurečka. V 63. minutě konečně slávisté trochu zazlobili, Ševčíkův pas stihl ve vápně Jurásek, obrana domácích odvrátila za překonaným brankářem jenom k Zafeirisovi, ten ani nadvakrát nedokázal prostřelit démona v brance domácích. Za chvíli dostal balón do dobré pozice Jurásek, netroufl si na zakončení z první a ránu z druhé mu obrana zablokovala. Čas běžel a slávisté se stále nemohli dočkat branky, která by otočila kormidlem zápasu. V 73. minutě došlo o čekávanému posílení ofenzivy, na místo Schranze naskočil do hry Tijani. V 77. minutě Zorya podnikla hodně nepříjemný atak, po kterém před Kolářem vyplaval Vantuch a při gólmanovi hostí tentokrát stáli všichni svatí, Kolářovi sice míč prošel mezi nohama, ale ten jej dokázal před čárou zastavit. Deset minut před koncem normální hrací doby vystřídal Provoda Tomič, na druhé straně přišly čerstvé sílyv podobě Churka a Hurbacha. Za tři minuty spadl slávistům pořádný kámen ze srdce, Masopustův centr přeletěl očekávaného adresáta Tijaniho, ale za ním se po něm vrhl Jurásek a trefil přesně pod břevno - 2:1. V 86. minutě udělal hrubou chybu Vlček a střídající Horbach pádil sám na Koláře, který se výborným zákrokem poněkud omluvil za první poločas. Role se obrátily, Zorja se vrhla do útoku a červenobílí zoufale bránili postupový výsledek. Nakonec se tedy červenobílí postupového výsledku dočkali, ovšem výsledek a hlavně předvedený výkon moc optimismu slávistickým fanouškům nepřinesly.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: V první půli jsme ze dvou střel dostali dva góly a v té ofenzivní fázi jsme nic nepředvedli. Byla to těžká situace, druhou půli jsme odehráli už tak, jak jsme měli hrát celý zápas. Nakonec jsme dali gól, ale vzápětí nám po našem rohu jde hráč sám na bránu. Musím poděkovat střídajícím hráčům, kteří to strhli. Ondrovi budu vyčítat oba góly, na téhle úrovni takové branky nemůže dostávat, on to ví, pak to trochu splatil v tom závěru. Soupeři měli na hrotu vynikajícího Guerrera, ten nás hodně trápil.

 

playoff - Čtvrtek 31. 08. 2023 19:00

Evropská liga, 2023/2024
2 - 1
2 - 0
FC Zorya Luhansk
FC Zorya Luhansk

32. Alefirenko; 40. Antiukh

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

83. Matěj Jurásek

Komentáře (841)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé