Fortuna liga

Baník - Slavia 2:3

Poslední soutěžní zápas roku 2023 přinesl skvělý fotbal z obou stran, Slavia nejprve vedla brankou Jurečky, krátce nato ale rychle dvakrát inkasovala. V závěru první půle vyrovnal na 2:2 po dlouhém autu van Buren. Vítěznou branku dotlačil za brankovou čáru po rohovém kopu Bořil. Domácí dohrávali v oslabení poté, co Tanko po odpískání poslal k zemi Douděru.

Trenér Trpišovský při absenci Ogbua postavil do základní sestavy Vlčka, Holeše a Bořila. Na pravé straně hrál tentokrát Tomič, v záloze Ševčík se Zafeirisem, pod hrotem Jurečka a v útoku van Buren s Tijanim. Hned pár vteřin po rozehrání měl Baník velkou šanci, Mandous musel krýt křížný pokus Tanka, který možná ještě hledal na zadní tyči Buchtu. Na druhé straně stříleli Jurečka a Vlček, první pokus kryl Letáček a druhý šel mimo bránu. Aktivní fotbal z obou stran pokračovali v dalších minutách, akce se přelévaly ze strany na stranu a na pozoru se musely mít obě obrany. Ve 13. minutě slávisté hned získali ztracený míč u vápna soupeře, přihrávka Jurečky skrz vápno nalezla Wallema, který trefil břevno! O čtyři minuty později musel zase Mandous krýt střelu Buchty. Mick van Buren to zkusil z dálky, brankář Letáček jen sledoval, jak míč skáče těsně vedle tyče. V polovině prvního poločasu hlavičkoval Jurečka po centu Wallema, Letáček vyrazil na roh. Tijani se o minutu později v dobré pozici k hlavičce pořádně nedostal. Lépe se Tijanimu vedlo ve 25. minutě, jenže ve velké šanci po Wallemově centru hlavou bránu netrefil. Po minutě už se slávisté konečně po zásluze radovali. Před Jurečkou se otevřel prostor ve středu hřiště, útočník Slavie si navedl míč na hranici vápna a poslal míč nechytatelně pod břevno - 0:1! Jenže hned po minutě bylo vyrovnáno, před vápnem Slavie se odrazil míč k volnému Buchtovi, který se z halfvoleje trefil přesně k tyči - 1:1. A za další minutu bylo ještě hůř, špatnou rozehrávku Mandouse potrestal střelou k tyči Rigo - 2:1. Zafeirisova dělovka v 32. minutě bránu minula asi o metr. Když Mandous chytil tutovku Šehiče, branka by stejně neplatila, protože byl hráč Baníku v ofsajdu. Na druhé straně van Buren přestřelil bránu. Závěr první půle nebyl ze strany Slavie dobrý, dlouhé míče z hloubi pole byly nepřesné, postupná kombinace k ničemu nevedla. A tak pomohla v nastaveném čase chyba Baníku po dlouhém autu Slavie, míč doskákal až k volnému van Burenovi, který vyrovnal na 2:2.

V poločase se nestřídalo a slávisté v 48. minutě přežili velký závar ve vlastním vápně, kdy zablokovali několik střeleckých pokusů. Po souboji Klímy se Zaferisiem zůstali oba hráči ležet, hra ale pokračovala a Tijani místo nahrávky lépe postavených spoluhráčů střílel z otočky daleko mimo. Chvíli poté Mandous chytil dalekonosnou střelu Riga. Zafeiris neposlal na Tijaniho dostatečně prudkou přihrávku a z možného samostateného úniku nebylo žádné zakončení. Nadějné akce v okolí vápna Baníku o kousek nevedly k vyloženým šancím a na druhé straně Mandous likvidoval pumelici Pojezného a Šehičovu tečovanou střelu zastavila tyč. Po rohovém kopu Slavie hlavičkoval Wallem, na zadní tyči zavíral situaci Jurečka, míč se odrazil k Bořilovi a ten dotlačil o pár centimetrů míč za brankovou čáru - 2:3! V 63. minutě po dalším rohu hlavičkoval Tijani hodně mimo bránu. Když šel Tijani jeden na jednoho na Pojezného, akce skončila opět jen rohem. V 67. minutě střídající Douděra postrčil u postranní čáry Tanka, který se odkutálel až na tartan kolem hřiště. Tanko se zvedl a přiběhl poslat Douděru k zemi. Za tento zkrat viděl zaslouženou červenou kartu a může se zřejmě těšit na pořádný trest. Kopal se ovšem přímý kop proti Slavii za předchozí faul Douděry a situace vyústila v tutovku Klímy, kterou vytáhl nad břevno fantastickým zákrokem Mandous. Po rohovém kopu pak střílel střídající Kubala těsně mimo. Slavii se otvíraly prostory pro protiakce, střely Douděry i Tijaniho ale nebyly vůbec nebezpečné. Baník i v deseti byl nepříjemným soupeřem, měl územní převahu a slávisté často jen odkopávali míče. Když se otevřely prostory k přečíslení, slávisté nevolili přesná řešení a o míče přicházeli. V první minutě tříminutového nastavení vyslal Zafeiris za obranu Jurečku, ten si ovšem míč špatně přebral a  Letáček jej sebral. Další Zafeirisova průnikovka na Chytila také nebyla úspěšná. V závěru pak dostali domácí možnost standardní situace z hloubi pole. Tu ale zahrál Buchta špatně, slávisté šli do brejku na odkrytou bránu, akce se moc nepovedla, ale vrátivší se Letáček musel krýt střelu Tecla z voleje. Tím zápas skončil, Slavia tak veze na závěr roku do Prahy velmi těžce vybojované tři body.

19 - Neděle 17. 12. 2023 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
2 - 3
2 - 2
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

27. Buchta
29. Rigo

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

26. Václav Jurečka
45. Mick van Buren
59. Jan Bořil

Komentáře (363)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé