Názory

Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

Dokončení studie návratnosti výstavby nového stadionu je zatím stále v nedohlednu. To není dobrá zpráva pro Slavii. Vynaložili odpovědní pracovníci Slavie všechno své úsilí? Nebo návratnost nevychází tak dobře, jak se původně počítalo? Jakým způsobem projevil ENIC jako majoritní akcionář Slavie svůj zájem na výstavbě nového stadionu?

Jeho podporu je možné rozdělit do dvou bodů:

Finanční podpora projektu
Ing. Leška nás informoval o tom, že ENIC se podílel finančně na zpracování projektu a na demoličních pracích (dle informací přeložku kanalizačního sběrače Slavia nefinancuje), a to zřejmě formou půjček. Vynaložené prostředky jistě nejsou malé, cena za projekt se pohybuje v řádech milionů korun stejně jako cena za dosud provedené práce, které je možné charakterizovat jako příprava území pro další výstavbu. Přesto se nabízí otázka, podporuje ENIC výstavbu stadionu? Vypracovaný projekt k stavebnímu povolení je jistě nepřenosný, ale jinak je prostor v Edenu včetně přeložky kanalizace připraven pro zahájení jakékoliv stavby.

Kapitalizace pohledávky
Proč ENIC vyčkává s kapitalizací své pohledávky za Slavií. ENIC poskytoval Slavii peníze formou půjček, je to jednoduché a tato forma se běžně používá. Slavia ale měla a má se splácením problémy, výše dluhu roste, až jsou cizí zdroje – tedy půjčka ENIC – tak vysoké, že Slavia je předlužená – její dluh je větší než její majetek (který ovšem není nijak velký). Pokud by Slavia současně nebyla schopna plnit své běžné závazky, mělo by představenstvo podat návrh na konkurz.

ENIC deklaruje řešení problému, pohledávka se kapitalizuje, tzn. vymění se za nové akcie Slavie a tím dluh přestane existovat. Cizí zdroje se tak sníží, základní a vlastní kapitál (tedy jmění společnosti) se zvýší. Nehrozí nebezpečí prohlášení konkurzu. Slavia se finančně „ozdraví„. Zlepší se její finanční výkazy – aktiva i pasiva, a pro zájemce o investici do výstavby stadionu se stane z ekonomického a účetního hlediska zajímavější a čitelnější. Proč tedy k tomuto kroku dosud nedošlo? Nabízejí se tři vysvětlení:

a) ENIC si zatím nenašel časový prostor, aby tuto věc realizoval. Domnívám se ale, že není důvod vyčkávat. Je třeba si uvědomit, že celá operace je sice poměrně jednoduchá, ale nebude hotová ze dne na den. Aby byla platná a účinná, musí ji zapsat do obchodního rejstříku Slavie Městský soud v Praze.

b) ENIC zatím nechce pohledávku kapitalizovat. Počká, jestli se najde investor na financování výstavby nového stadionu. Najde-li se, nový stadion zásadně zvýší hodnotu Slavie. Nenajde-li se, pak je lepší mít připravený u Slavie výrazný dluh, a vyžádat si jeho splacení. Nesplacení = vyhlášení konkurzu, dluh se tedy splatit musí. Ale z čeho, má Slavia nějaký majetek který se dá přeměnit na peníze? Ale ano, vždy? v Edenu má rozsáhlý pozemek v atraktivní lokalitě, a dokonce vyčištěný, kanalizace je přeložená a je možné na něm začít stavět.

c) ENIC chce svůj podíl ve Slavii prodat novému majiteli. Proto již ve Slavii nepodniká žádné významnější kroky. Svůj dluh u Slavie vyřeší současně s prodejem akcií, např. zároveň s akciemi prodá také svoji pohledávku za Slavii novému majiteli.

Odpovědní pracovníci Slavie se jistě ohradí, že výše uvedené závěry jsou jen nepodložené spekulace. Pak by bylo dobré, aby se ENIC, jako akcionář který Slavii ovládá, k výstavbě nového stadionu i k svým dalším záměrům jasně vyjádřil. Podle posledních zpráv a informací z médií nějaká zákulisní jednání probíhají, každopádně je jisté, že na tahu je teď ENIC. Jaký tah to bude, se patrně dozvíme až po jeho dokončení, v obchodních jednáních to asi ani jinak být nemůže. Jenom doufejme, že to bude krok správným směrem, který Slavii rychle vrátí tam, kde ji jako fanoušci chceme vidět.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

    (host)     před 20 lety 16.09.2004 15:28 |  
    0 0

    Nebudu rozebírat celý příspěvek, to by bylo na delší diskusi, nicméně rád bych se vyjádřil ke dvěma bodům. 1) Dokončení studie návratnosti není v nedohlednu, naopak její dokončení je na spadnutí. Několik "draftů" je již na světě, nyní se odlaďují poslední detaily. Znovu mohu zopakovat, že předběžné výstupy jsou pozitivní a ukazují, že projekt je životaschopný. Všichni zúčastnění chtějí, aby studie splňovala kritéria řádného auditu a nebyla sešitá horkou jehlou. Proto došlo i k určité prodlevě, která ovšem není nijak drastická. 2) Investice, které ENIC do Slavie formou půjček vkládá, klub nesplácí a nikdy nesplácel. Forma půjček byla zvolena pouze z důvodu nejvýhodnějšího daňového zatížení.
    Alexandr Kliment
    Manažer pro komunikaci SK Slavia Praha - fotbal a.s.

    • Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

      (host)     před 20 lety 16.09.2004 16:29 |  
      0 0

      Nevim, ale nedávno se psal, že ENIC již své "půjčky" zkapitalizoval. Nebo ne?

      • Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

        Boo_SKS     před 20 lety 16.09.2004 17:36 |  
        0 0

        Páni,je bomba,že p.Kliment odpovídá i zde na SN...a podle mě se zkapitalizovali ty "předchozí" půjčky (tzk ty na hráče apod) a tohle je zatím pouze formou půček

    • Re: Jen pár postřehů

      (host)     před 20 lety 17.09.2004 10:24 |  
      0 0

      Samozřejmě podpora Slávie formou půjček je vhodná z Vámi zmiňovaných důvodů - daňové úspory oproti např.darům, zároveň taky výhodná pro věřitele - běží z ní úrok (dle zákona ve výši 1,4 úrokové sazby čNB - jestli se nepletu, platí to pro osoby ovládané a ovládající coby běžná úroveň na trhu) a penízky lze "kdykoli" inkasovat zpět na rozdíl od vkladu do základního jmění, že. Proto tedy váhání s kapitalizací - v možných důvodech které popisuje příspěvek bude hodně pravdy. Přeci jen každý chce na své investici vydělat!! Tedy i ENIC,tedy nedělejme z něj dobrého strýčka. A stadion s komplexem komerčních prostor, případně pouze pozemek (tuto variantu komplikuje územní rozhodnutí, ale prachy nakonec ohnou každý paragraf jak je třeba) je vlastně "jedna z posledních možností". A ještě největší problém je, že Slávie není schopna zajistit vyrovnanost běžných provozních příjmů a výdajů a to už hodně let (vidím v tom úroveň práce Gř) a tak se snaží díry ucpávat úprodejem hráčů (někdy dost diskutabilní ceny při srovnání kvalit hráčů a občasným absolutním výbuchem při nákupu (Švancara, Lička, Lukeš, různí Pinjové a Adipové... Fořt??)). Bohužel neschopnost postoupit do LM udělala též podstatný krok k dnešní situaci (ale s těmi penězi se přeci nemůže počítat jako jistými do rozpočtu).A další záležitostí je vznik a existence mnoha s.r.o. a dalších firem v letech 1996 - 1998 v době dostatku peněz a pak jejich likvidace v letech 1998-9 (zhruba), to když penízky docházely - otázka je - proč toto - důvody snížení daňové zátěže?? Nebo je podobnost s různými propletenci tak oblíbenými v té době např. Charouzem jen náhodná??

  2. Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

    (host)     před 20 lety 16.09.2004 16:14 |  
    0 0

    Nevim, ale myslim si, ze pozemky nepatri SK Slavia Fotbal a.s, ale (nevim, jak se presne vyjadrit a ani nevim jak se ted jmenuje) te zastresujici Slavii. Pozemek budouciho stadionu je soucasti velkeho pozemku, kde jsou atleticke stadiony, plavecky bazen, zimni stadion atd. Nebo to tak neni? Rad se necham poucit.

  3. Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

    (host)     před 20 lety 16.09.2004 20:45 |  
    0 0

    Pokud se nemýlím, Leškova Slavia Fotbal s r o není majitelem pozemku v Edenu, ten by měla mít v dlouhodobém užívání a tedy i pod kontrolou celá SK Slavia, nicméně podle jakéhosi rozdělení z minula by fotbalisté měli mít právo užívat několik desítek procent parcely.
    Ta by měla být územním plánem vyhrazena výhradně k sportovně rekreačním účelům, čímž do určité míry (budeme-li bláhově věřit, že pražští úředníci jsou neúplatní) padá obava, že tam ENIC postaví luxusní vily pro pár zlodějů nebo (pouze) garáže pro Carrefour.
    Je evidentní, že kolem této parcely budou bujet spekulace. Je to vlastně největší a nejatraktivnější stavební pozemek v centru Prahy. Pokud někdo tvrdí, že Slavia Fotbal nemá cenu čtvrt miliardy, lže - a byl by hlupák, kdyby nelhal, žádný kupec nemá zájem vyhánět cenu nahoru, ale srážet ji dolů.
    Jde o hodně peněz, a proto se obávám, že to nebude čistá záležitost..
    Prodejní cenu Slavie dnes určuje především tento projekt - podle toho, co jsem o něm četl, by opravdu mohl být ekonomicky návratný, a tedy by se mohli najít i investoři.
    Je to smutné, ale skutečně teď existence Slavie Fotbal s r o stojí na tom, jak se podaří realizovat projekt stadionu.
    Je to sice mamutí, podle mého názoru přehnaně drahá stavba, ale ekonomicky mnohem riskantnější projekt Sazka Arény už funguje. A byl asi čtyřikrát dražší.
    ENIC je investiční společnost, a má proto v náplni práce i investování do nemovitostí a takový projekt, vyjde-li, jí může za x let vrátit peníze investované do Slavie, zatímco prodejem Pitáka, ba ani Zbončáka, si na své asi nikdy nepřijde.
    Jelikož jde vlastně o velký investiční fond, necelé dvě miliardy korun., nebo spíš něco málo přes 30 milionů liber, by pro ně nemusel být problém sehnat
    Jsem přesvědčen, že stavbám rozumějí lépe než fotbalu. Ale jak to všechno dopadne, to asi momentálně opravdu ví jen Pánbů.
    tantalos


    • Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

      (host)     před 20 lety 17.09.2004 08:48 |  
      0 0

      Tyto "odborné" komentáře se velice pěkně čtou, obzvláště od autora, který si nevšiml, že fotbal je již 8 let akciovou společností a ne s.r.o.

  4. Re: Podporuje ENIC výstavbu nového stadionu?

    Markus     před 20 lety 16.09.2004 22:11 |  
    0 0

    Já bych sázel na teorii že Slavii koupí prostřednictvím pana Petery opravdu bývalí hráči a činovníci Slavie + bude v této organizaci mít velký podíl Carrefour. Myslím že je to ideální kombinace, sportovní areál Slavie + obchodní aktivity, mohlo by to přitáhnout kvantum lidí a myšlenka že bych večer šel na fotbal, pak se stavil nakoupit v marketu a jel domů je docela fajn :) Držím palce, sakra, tohle by se mi líbilo, škoda že je to jen bláznivá teorie.