Názory

Velikonoční zábava v Sudově Hlavně

SUDOVO HLAVNO. Pro někoho možná nenápadná vesnice, jedna z mnoha, které jako korálky na náhrdelníku obklopují severní část středního Polabí. Končí zde lesní komplex chránící od severu Starou Boleslav, aby se zde krajina rozběhla do úrodných končin.

Příjezd je vlastně jednoduchý - na první odbočce za Starou Boleslaví sjedete z liberecké dálnice, v místě známého motorestu čtyři kameny. Hlavenec, Kostelní Hlavno a hned na ně navazující Hlavno Sudovo.

Sudovo ani Kostelní Hlavno nestojí turistickým průvodcům za pořádnou zmínku, by? ve směru na Hlavenec bývá připomínán pomník císaři Karlu VI. od proslulého Matyáše Bernarda Brauna, nad nímž se zvedá kamenný pavilon s plastikou jelena připomínající lovecká působení hraběte Šporka.

A do roku 2000 pojem Sudova Hlavna neříkal nic asi většině z nás. Ten rok však hlavenští slávisté vstoupili razantně na slávistickou scénu! Sešla se zde parta s velkým P. Vlastní trápení těla v partě na hřišti doplňuje trápení slávistických srdíček v hledišti. Na tom by nebylo nic divného. Ani to, že hlavenští se pravidelně zúčastňují letního Setkání odboček a především jsou vidět při tradičním turnaji.

Hlavenští však vstoupili na místní scénu zdařilými zábavami. Štěstím obce je existence prostorného sálu a ten slávisté dokáží vyprodat do posledního místečka. Kouzlo je zdánlivě jednoduché. Bezvadná organizace, bohatá a pestrá tombola (losy jsou za několik minut vyprodány), kapela, která dokáže po chvilce navodit správnou atmosféru a přitom je vidět, že i muzikanti a zpěváci se sami přišli bavit. Výjimkou nebyla ani letošní Bílá sobota, kdy k tanci i poslechu hráli neratovičtí a vynikajícím zpestřením bylo taneční vystoupení mladoboleslavských děvčat v rytmu stepu. Nedá se nic dělat, ale místní zahrádkáři i hasiči se v organizaci musejí poklonit elánu i umění slávistů!

Nechyběla ani delegace z pražského odboru přátel. Původně měl být stůl pro hosty ještě obsazenější o členy realizačního týmu, ale jarní virózy vykonaly své.

Podobně jako před týdnem žirovničtí dokázali i hlavenští, že slávistický duch žije svým krásným a bohatým životem a nezbývá než poděkovat, že i touto formou je Slavia propagována vynikajícím způsobem!

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Velikonoční zábava v Sudově Hlavně

    (host)     před 19 lety 30.03.2005 17:55 |  
    0 0

    Všude jinde to jde ale ta Praha... slibovaný karneval nikde a o návštěvách pražáků 'slávistů' na fotbale ani nemluvě...:(

    • Re: Velikonoční zábava v Sudově Hlavně

      Dobi     před 19 lety 31.03.2005 08:04 |  
      0 0

      Bohužel, i to jsou "špecifiká" Slavie. Ten karneval letos by se asi nezaplatil. Patřím k těm, kteří pamatují památné 5000 návštěvy v bývalé fučíkárně, dnes je trochu jiná doba. A patřím také k těm, kteří se myšlenky karnevalu nevzdávají! Jen to chce správnou dobu a ta teď není. O to více je třeba smeknout před lidičkami, jací jsou třeba v citovaném Hlavně (Třebové, Lounech, Žirovnici, Lovosicích, Příbrami a dalších), kde se tancuje a baví o 106. POd vlajkou Slavie!!!!!