Názory

Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

V utkání Slavia – Jablonec dostali dva naši hráči červenou kartu. Jaký nakonec dostanou trest? Nejhůře je na tom Václav Koloušek, který si možná nezahraje ani derby! K jeho zákroku se vyjádřil i předseda komise rozhodčích Jaroslav Melichar.

PAVEL FOřT
V nastaveném čase došlo ke hlavičkovému souboji uprostřed hřiště, Pavel nejspíše zasáhl hráče rukou, proto se odpískal faul. Našemu hráči se to však nelíbilo a protestoval proti rozhodnutí. Podle jeho slov řekl jen: „Co je?“ Nikdo však nevíme, zda tam nebylo ještě nějaké sprosté slovo. Každopádně za to dostal druhou žlutou kartu a následně tedy červenou.
 
Co říká disciplinární řád
Tento prohřešek se nejspíš dá klasifikovat podle článku 6 písmeno a) v sazebníku trestů následovně: Vyloučení po předchozím napomenutí … byl-li hráč vyloučen po předchozím napomenutí za přestupek, za který by byl jinak napomenut.
 
Jaký může být trest
Disciplinární řád říká, že za tento prohřešek se trestá zastavením závodní činnosti na jeden až dva týdny. Je však možné udělit i výjimku. Jak bude postupovat disciplinární komise? Bude rozhodující, co rozhodčí napsal do zápisu, předpokládám, že uvede, že Pavel Fořt použil vulgární slova. Toto však nebude moci potvrdit delegát, protože u toho nebyl. Samotný hráč bude tvrdit, že nic neřekl. Kde je pravda však komise nemůže zjistit a po zvážení všech argumentů se domnívám, že Fořt dostane podmíněný trest na jedno utkání i z toho důvodu, že za údajná vulgární slova dostal pouze žlutou kartu.

 
VÁCLAV KOLOUŠEK
Tento případ je mnohem složitější. Krátce před koncem utkání Václav kopl Korduleho, který předtím odkopl míč a následně podle všeho na něho i šlápl, i když samotný hráč to popírá. Zde však je připomenout, že pokud na něho šlápnul, tak evidentně neúmyslně, protože se snažil uhýbat a nešlo tomu zabránit.
 
Vyjádření Jaroslava Melichara k vyloučení
„Podle mého názoru pan rozhodčí Paták postupoval správně. Václav Koloušek soupeře Kordulu kopl a následně na něho stoupl. Balón nebyl v blízkosti pana Kolouška, Kordula míč odkopával, od Kolouška byl balón přibližně tři čtvrtě metru a soupeře kopl do stojné nohy,“ řekl. Následně se předseda komise rozhodčích vyjadřuje i k tomu, kdyby karta nebyla udělená. „V opačném případě bychom dali pokyn hráčům, můžete si takto počínat vůči soupeři a budete maximálně trestáni žlutou kartou. Takže tu jsou dvě roviny, co chceme pro fotbal. Zda nedostatečné trestání hráčů nebo důraznější. Přikláním se na tu tvrdší stranu, tak já vnímám fotbal,“ uzavřel.
 
Co říká disciplinární řád
Zde jsem chvíli váhal, do jaké kategorie tento prohřešek zařadit, ale podle všeho je to článek 5, písmeno a) v sazebníku trestů: Provinění proti pravidlu XII "Pravidel fotbalu" část A (to znamená přestupek, který je trestán přímý volným kopem) … nedošlo-li ke zranění hráče, které zejména mělo za následek jeho odstoupení ze hry.
 
  

Jaký může být trest
Disciplinární řád říká, že za tento prohřešek se trestá zastavením závodní činnosti na dva týdny až dva měsíce. Je však možné udělit i výjimku. Jak bude postupovat disciplinární komise? Rozhodující bude komentář rozhodčího. Ten nejspíš napíše, že udělil červenou kartu za kopnutí a následné šlápnutí. Podobný názor bude mít i delegát. Důležité bude i hájení Slavie, každopádně by Koloušek měl uvést, že buď ho nešlápl či to bylo neúmyslné, protože se mu snažil uhnout, což je zřetelné jeho nadskočením. Nemám teď představu, jaká další polehčující okolnost by zde mohla být uvedena. Komise však ke všemu přistoupí rozumně a udělí hráči nejmenší možný nepodmíněný trest, tedy stop na dvě utkání. Podmínka by asi byla zbožným přáním.

 
Jak to tedy nakonec dopadne uvidíme ve čtvrtek, kdy zasedá disciplinární komise. Výsledek by mohl být znám v podvečerních hodinách. Ale je zřejmé, že Václav Koloušek si asi derby nezahraje, což je další rána do úzkého kádru Slavie.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

    (host)     před 19 lety 06.04.2005 13:23 |  
    0 0

    No... já koukal na ofiškách na replay toho faulu Kolouška a podle mě se snažil taky uhnout - já bych mučervenou určitě nedal.

    • Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

      vikingzlipy (přítel SN)     před 19 lety 06.04.2005 14:02 |  
      0 0

      Moje řeč. Já taky ne!

      • Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

        Richi (admin)     před 19 lety 06.04.2005 14:04 |  
        0 0

        Taky bych nedal, ale on tu cervenou mozna dal uz za to kopnuti, to neumyslne prislapnuti (pokud bylo) tomu jen prihorsilo. Bohuzel nevime co je v zapise, jak to napsal rozhodci.

  2. Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

    (host)     před 19 lety 06.04.2005 16:06 |  
    0 0

    A to je už pravidlo, že za červenou je stop na dva zápasy. Vždy? to vždycky byl jen jeden, ne?

    • Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

      Richi (admin)     před 19 lety 06.04.2005 16:18 |  
      0 0

      Ja jsem vychazel z toho, co se pise na fotbal.cz, jelikoz nejsem odbornikem, tak jsem treba to provineni definoval spatne, proste jsem uvedl to, co jsem si myslel, ze to tak je, proto jsem taky uvedl jak se ten prestupek hodnoti apod. Jak ma prognoza dopadne uvidime zitra.

  3. Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

    (host)     před 19 lety 06.04.2005 21:50 |  
    0 0

    Melichar povida uplny nesmymly. Ze tohle nebyl faul v zadnem pripade na cervenou videl i muj spartanskej kamos:( A jestli se kloni k tvrdsim trestum, tak kde je nejaka poradna reakce na Poborskeho prasarny? Oni ten pokyn hracum (muzete se takto pocinat vuci souperi)
    dali v teto sezone uz nekolikrat...

  4. Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

    arbitre     před 19 lety 07.04.2005 12:34 |  
    0 0

    Richi, jenom bych chtěl trochu tvůj článek upřesnit. Co se týče Fořta, tak ten nemůže za 2xŽK+čK dostat nic jinýho než podmínku, navíc rozhodčí do své zprávy rozhodně nenapíše že Fořt použil vulgárních výrazů, i když jich podle mě určitě použil (napsal-li by to, byl by sám proti sobě, protože by za to musel dát rovnou čK).
    A k Vencovi musim bohužel říct, že ta čK byla taky oprávněná, nebyl to sice žádnej kriminál, ale pravidla hovoří jasně. Venca dostane 2 až 3 zápasy natvrdo, takže o derby nemůže být bohužel vůbec řeč...
    SKS4EVER

  5. Re: Jaký dostanou trest Fořt s Kolouškem?

    (host)     před 19 lety 07.04.2005 23:40 |  
    0 0

    tyhle analýzy jsou super. jak rozebírání branek tak třeba tato. gratuluji a moc rád si to čtu. takže - neslevovat. - slaviaman