Názory

Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

Do Slavie přichází nový trenér. Slávističtí fandové by se měli dmout pýchou. Přichází totiž Karel Jarolím. V mládí sice fandil Spartě ,ale v pravý čas se přesunul do správného tábora. Jako hráč odehrál za Slavii okolo 250 zápasů a nastřílel přes 50 gólů. Ve Slavii tudíž prožil kus života a jistě se mu nezapomenutelně vryla pod kůži. Bohužel se bojím, jestli právě vzpomínky nezastínily realitu a nebyly tím hlavním důvodem jeho nástupu na trenérskou lavičku. I když v koutku duše doufám, že stát se trenérem Slavie je pořád nabídka, která navodí bezesné noci.

Pojďme se ale vrátit na počátek cesty. Někdy kolem roku 1981 se Karel stává hráčem základní sestavy. Velmi jsem ho obdivoval a byla to pro mne největší star Slávie. Jarolím byl bezesporu vynikající hráč. Jeho trestné kopy byly lahůdkové. Kritici však připomínají, že fotbalu neodevzdával vše a nebyl ochoten pro tým moc obětovat. Prý hrál především na sebe. Nevím jaká je pravda. Skutečnost je taková, že ač Slavia měla kvalitní kádr a často dobře našlápnuto, nikdy se ekipě vedené špílmachrem Jarolímem nepodařilo nic valného uhrát. Jak příznačné pro Slavii.

V roce 1987 přestupuje do Rouenu. Právě ve Francii našel svojí nejdůležitější životní křižovatku. Kdo měl možnost vidět, co zde ve svých 36 letech předváděl, musel uznat, že kdyby se takto věnoval fotbalu dříve, mohl se stát fotbalovou legendou.

Nechme však jeho hráčskou kariéru nepokoji a pojďme se podívat na spojení, které nás zajímá nejvíce. Karel Jarolím – trenér Slavie. Jak moc o toto spojení stojí, je možné vysledovat již v červenci roku 1994. Tehdy již byl dohodnut s trenérem Beránkem, že mu bude dělat asistenta. Tenkrát z této dohody sešlo. Jarolím zažil první velké zklamání.

Jeho trenérskou kariéru nastartovalo angažmá v Dukle Příbram. Tu se mu povedlo v sezoně 98-99 zachránit. Malou zajímavostí jistě je, že zde v té době nastupoval jako hráč Pepa Jinoch a asistentem zde byl Josef Csaplár. Pikantností je, že po této sezoně pana Jarolíma vystřídal na trenérské lavičce již zmiňovaný asistent. V médiích proběhla dost ostrá výměna názorů těchto dvou trenérů na hráčské složení mužstva. Bude velmi zajímavé sledovat, co se stane s oblíbenci minulého trenéra.

V roce 1999 se konečně otevírají Jarolímovi dveře do Slavie a stává se asistentem pana Cipra. V srpnu 2000 Slavia promarní již skoro jistý postup do LM. A týmu se nedaří. Po domácí remíze s Jabloncem se začíná hovořit o konci trenérské kariéry Franty Cipra. Poté následuje prohraný zápas v čB a trenérem se stává Karel Jarolím. Podařilo se mu sice dotlačit tým Slavie na druhou příčku zajiš?ující předkolo LM, ale já mu nikdy nezapomenu jeho chování před derby na Spartě. Tehdy nebyl spokojený s přístupem hráčů k zápasům a rozhodl se rezignovat. Což velký trenér prostě nedělá. Až po důrazné rozmluvě s ing. Leškou u mužstva zůstává. Po úspěšné sezoně zažívá pan Jarolím druhé velké zklamání. Vedení s ním neprodlužuje trenérskou smlouvu.

Později jde trénovat do Francie a přichází nabídka Synotu. Hra tohoto mužstva mne upřímně řečeno nadchla. Trochu mne překvapovalo, že trenér Jarolím často sahal k „nemodernímu“ rozestavení 3-5-2. Na druhou stranu musím přiznat, že majitelé Synotu dokázali angažovat kvalitní fotbalisty. Meduna, Ivana, Petržela, Abrahám, Rajnoch….to jsou jména, která by současné hráče Slavie odsoudila k posezení na lavičce náhradníků.

Letošní sezona má na kahánku. Po remíze doma s Jabloncem a prohře na Slovácku trenér Jarolím střídá pana Csaplára. Stává se tak před derby se Spartou. Při jeho posledním angažmá právě remíza 4-4 v derby odstartovala slávistickou šňůru, která nás dovedla k druhému místu. Doufejme, že se bude historie opakovat.

Zde by mohl můj článek končit happyendem. Naopak. Teprve teď stojíme na začátku a rozhodujeme se, kudy se vydat. Vydá se pan Jarolím jedinou možnou cestou, kterou vyšlapal pan Beránek? Nic tomu nenasvědčuje. Zatím jsme slyšeli jen velkohubé plány o druhém místě v lize. Problém Slavie je však jinde. Je prostě bezpodmínečně nutné navázat na sportovní koncepci pana Beránka! Osobně se bojím, že toho nebude pan Jarolím schopen. Nechme se však překvapit. Třeba se budu jednou mýlit.

O panu Jarolímovi je známo, jak moc si zakládá na dobrých vztazích v rodině. V jednom si však může být jistý. Ta slávistická rodina mu nepomůže. Spíše naopak. Fanoušci očekávají od týmu nesplnitelné. Ještě důležitější je, že tentokrát nedostal padáka nejslabší článek Slaávie. Vedení nadále zůstává. Pokud v létě nedojde k zásadním změnám v cestě kterou nastolilo, můžeme začít zakládat družstvo na záchranu Slavie. Jinak nás čeká road to perdition.

PS: Dost si zakládám na různých rčení. Trochu se bojím, že se jedno naplní. Do třetice všeho dobrého a zlého……a pan Jarolím zažije třetí velké zklamání.

Komentáře (24)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

    bojler     před 19 lety 14.04.2005 22:16 |  
    0 0

    tak zaprve, nejslabsi clanek rozhodne neni leska, ale fanousci.

    musim pochvalit prvni krucky autora v jazyku anglickem...

    • Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

      lucky-pilda     před 19 lety 14.04.2005 23:17 |  
      0 0

      Na tom něco bude ...

    • Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

      PetCC     před 19 lety 14.04.2005 23:21 |  
      0 0

      Komentář, kterej mě po delší době pobavil! S hodnocením nejslabšího článku naprosto souhlasím.

    • Fandové Slávie nejsou nejslabším článkem!!

      gary     před 19 lety 15.04.2005 00:49 |  
      0 0

      Je vidět, že si bojler koupil čtvrteční Sport. Také mne ten rozhovor s Pavlem Kukou zaujal.
      Pak jsem přišel na to, že klubům fandí určité typy fanoušků.

      Třeba takovému Baníku. To je samej vypitej chachar. Vždy? stejnej byl i Nohavica,jejich asi nejznámější fanoušek. Jenže když si vzpomenu na doby, kdy jsem také chlastal ,musím uznat, že jsem zažil příběhy na které se nezapomíná. Stejné je to i s atmosférou na Bazalech. Na tu se nezapomíná.

      Nebo Spartě. Oni se neztratí v žádné době. Stejně jako Koš?ál nebo čermák. Jsou to sice gauneři ,ale mají respekt. Stejně jako jejich fandové.Není náhodou, že ty největší gauneři a vypatlanci na škole fandili Spartě.

      A Slávie. Fandovská elita ,která pamatuje slavné časy Slávie už pomalu vymřela ,nebo se nehodlá belhat na Strahov.Zůstali jen ti „věčně druzí“ kteří kují pikle, jak se občas dotknout slávy.Teď mi připadá úsměvné, že Kuka píše o zápase s Vigem. Vždy? to byl právě on ,kdo rozhádal kabinu proti Beránkovi. Stejné je to s fandy Slávie. Třeba takový DDS s Filipem z RWP. Netové stránky mají pěkné. Ale dovedete si je představit v letenském kotli?? Tam by byli pro smích. V tom našem kotlíku se hádají, kdo je větší hooligan. Jistě není náhodou, že Slávii fandili i podržtažkové Philip s Grossem. Oni také kuli pikle, aby zničili své šéfy.No a teď je na politické scéně nebude moc vidět. Stejně jako věčně nespokojené a rozhádané fandy Slávie na Strahově.

      • Re: Fandové Slávie nejsou nejslabším článkem!!

        bojler     před 19 lety 15.04.2005 07:02 |  
        0 0

        Já si žádnej Sport nekoupil .... nestřílej od boku!

      • Re: Fandové Slávie nejsou nejslabším článkem!!

        Slawek     před 19 lety 15.04.2005 12:33 |  
        0 0

        Gary Tvé příspěvky mají téměř vždy dva poločasy. Dobrý a špatný. Vždy, když si říkám "ten Gary to napsal docela dobře", okamžitě následující pasáží zklameš. Nemůžeš zapomenout na trenére Beránka,ale myslím, že se velmi mýlíš. On žádnou cestu nevyšlapával a koučováním zápasu ve Vigu v podstatě zahájl trapnou krizi, která trvá dodnes a je asi nejhlubší za poslední desítky let. Zjednodušeně řečeno, ignorováním zkušené opory Bejbla velmi pravděpodobně zapříčinil vysokou porážku Slavie a její následné vyřazení z CHL. Tak ho prosím už tolik nevychvaluj. Jeho role je rozdat rozlišováky a postavit kužele. To vše u nároďáku za velké peníze.

        • Re: Fandové Slávie nejsou nejslabším článkem!!

          gary     před 19 lety 16.04.2005 03:04 |  
          0 0

          I já jsem v knize návštěv rád četl tvoje články. Možná si mne měl rád ,protože jsem v té době kritizoval pana Beránka.
          Teď se mu za to omlouvám.

  2. Ehm ...

    (host)     před 19 lety 14.04.2005 23:40 |  
    0 0

    Věta "je třeba navázat na práci trenéra Beránka" úplně stačí k tomu, abych nad tímto článkem pouze zakroutil hlavou ...

    • Re: Ehm ...

      gary     před 19 lety 15.04.2005 00:53 |  
      0 0

      Kdyby se nad tou větou pozastavil kuczik, Slaviaman ,Richi nebo Jane...lidé kteří mají trochu o dění ve Slávii přehled, tak bych se nad tím zamyslel.
      Takto se na to e ééé.

      • Re: Ehm ...

        bojler     před 19 lety 15.04.2005 07:05 |  
        0 0

        kucziku, jane, richi, slaviamane! prosim vás pozastavte se nad tou větou a? se náš geri zase jednou zamyslí!!!

        • Re: Ehm ...

          (host)     před 19 lety 15.04.2005 13:04 |  
          0 0

          No dobre, vyslysim tve prosby. Beranek nebyl bez chyby, mel problemy s hraci, v zapase s Vigem udelal chybu. Ale celkově si myslím, že jeho koncepce měla smysl a i podporu v klubu, aspoň ze začátku. Ale to je pořád dokola, je to začarovaný kruh, vse je v penezich a dokud penize nebudou, bude to spatne, Ligu mistru nam sami mladi hraci nevykopou, kdyz nakoupime starsi, kteri jsou sice pomerne kvalitni, ale za dva roky budou koncit, tak je zase neprodame. a navic nam nepomuzou ani do LM, letos by byl postup do ni zazrak, v ktery lze jen doufat... Jane

          • Jane

            (host)     před 19 lety 15.04.2005 13:11 |  
            0 0

            "Měla podporu klubu". řečeno krásně, ale tím to, bohužel, končí.
            Trenér Beránek je dlouhodobě přátelsky a obchodně spojený s jedním vlivným českým fotbalovým agentem (schválně, jestli uhodnete, o kterého jde) a to zcela jasně definovalo jeho kroky ve Slavii.
            Nesmyslné prosazování mladých hráčů (samozřejmě pod kuratelou přítele - fotbalového agenta), kteří ještě nedorostli první ligy, udělalo ze Slavie pouze líheň talentů.

            Problém je takový, že talenty se jaksi nevylíhly, dlouhodobě se neprosazovali, ale pan Beránek je přesto stavěl do základu. Jmenovat nemusím, výčet by byl dlouhý a jedinou výjimkou v něm by byl mladý Michal Švec.

            Nerad bych se dotkl autora článku, nicméně to, co píše, je pouze snůška překroucených faktů, polopravd a vyložených nesmyslů.

            Obhajoba práce trenéra Beránka stojí na velice vratkých základech.

            • Re: Jane

              (host)     před 19 lety 15.04.2005 13:17 |  
              0 0

              Tak pokud se tvoje tvrzeni o uzkych kontaktech pana Beranka a jisteho manazera zaklada na nejakych tvych osobnich zkusenostech a ne jen na tvych spekulacich, muze byt prace Beranka nahlizena z jineho uhlu. Je ale pravda, ze hodne z hracu, ktere nasazoval do ligy, ted v podstate nehraje, Milan Zacharias, Lukas Nachtman, Karel Kratochvíl.. ale treba v jiném klubu nemá jeho trener pratelske styky s jejich manazerem... jane

            • Re: Jane

              Markus     před 19 lety 15.04.2005 13:37 |  
              0 0

              Pokud chceš dobře prodat hráče, musíš je nejprve dostat dostatečně nahoru, tohle trvá i několik let. Mnoho z těch mladých hráčů kteří tu byli jmenováni fotbalově za tu dobu velmi vyrostlo a je škoda že pod Csaplárem jejich výchova nepokračovala, jejich trénink byl na velmi dobré cestě. Byli to hráči co měla Slávie téměř zadarmo, platila tím že její hra nebyla na špičkové úrovni, ale tým měl potenciál dalšího růstu. Jinak tady opět zazněly na adresu pana Beránka jen stále stejné dohady, ale žádné důkazy. Tohle nemá daleko k pomluvě!

    • Re: Ehm ...

      Markus     před 19 lety 15.04.2005 08:52 |  
      0 0

      Jak snadné je hodit na pana Beránka špínu, že anonyme. Opravdu by mě zajímalo kdo tohle psal a hlavně jaké má důkazy že si to dovolil napsat. O panu Beránkovi šla kupa pomluv, ale neviděl jsem jediný důkaz a to ani od vedení Slavie. Pro mě byl pan Beránek trenér který svou koncepcí mohl dovést Slavii hodně vysoko, pochopil že od ENICu peníze čekat nelze a proto chtěl jít cestou nákupu talentovaných mladých hráčů kteří budou mít radost že budou moci hrát za Slavii a samozřejmě byl realista a věděl že ti hráči půjdou v kariéře dál, pokud se prosadí, to náš klub v takové situaci živí. Jediné co mohu panu Beránkovi vytknout je že nedokázal vyřešit "vzpouru" některých starších hráčů co věděli že si pod Beránkem už moc nezahrají, což je ale úplně stejný problém jakému čelil třeba Petržela nebo Sunderman když působili ve Spartě, tehdy hráči typu Siegl, Frýdek a spol. nesnesli myšlenku že jim někdo bude přikazovat co mají dělat a že je dokonce nutí makat. Myslím že pořádná analýzy v podobě článku na téma Beránek by byla dost potřebná aby si zde fanoušci vyjasnili názory a postoje.

  3. Dobrý článek!

    jarmik     před 19 lety 15.04.2005 06:05 |  
    0 0

    Je lepší než ten můj, to musím uznat. Nevím co proti němu někdo má, já myslím, že je dobrý.

    • Re: Dobrý článek!

      gary     před 19 lety 16.04.2005 03:01 |  
      0 0

      Jarma já doufám ,že oni myslí článek jako článek a ne článek jako článek:-)
      Jinak ti děkuji ,že si se mne zastal ,přestože jsem k tvému článku měl nějaké výhrady. Takových frajerů moc není.

  4. Systém 3-5-2

    Markus     před 19 lety 15.04.2005 13:45 |  
    0 0

    V článku byl zmíněn systém na 3-5-2 který se mi líbí více než aktuálně "moderní" 4-4-2. Systém kterým tým obvykle hraje dost výrazně určuje jak bude vypadat hra týmu a mě se vždy více líbilo hrát na silnou záložní řadu, Slavie měla v době kdy jsem náš fotbal nejvíce sledoval (od revoluce do odchodu pana Cipra z funkce trenéra) spoustu výborných záložníků kteří předváděli parádní kousky (třeba Patrik Berger). Dnes mi přijde záložní řada dosti nevýrazná, slabá ... motá se tam málo našich hráčů, nedokážeme si udržet míč, zakládáme málo útočných šancí po zemi. Stálo by za pokus hrát v záloze více hráče jakou jsou Standa Vlček či Karel Piták, kteří by záloze vrátili tu ofenzivu co jsme hrávali.

  5. Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

    Kopcem     před 19 lety 15.04.2005 18:53 |  
    0 0

    Milý Gary. Začnu polemikou s Tvým závěrečným „do třetice všeho zlého“. Pokud se nemýlím, 3 zklamání si Karel Karolín v novodobé (Korbelovské a post Korbelovské) Slavii již zažil. První ještě jako hráč. V roce 1992 se vrátil a i ve svých 35 letech byl dirigentem a oporou záložní řady. Pro sezónu 1993-94 byl za velké peníze angažován Radim Nečas a K. Jarolímovi bylo nabídnuto místo asistenta trenéra nebo spíš kondičního trenéra. Z tohoto postu po krátké době odstoupil, protože chtěl ještě pokračovat jako hráč (Bohemians a myslím i Benešov). Potom následoval tehdejším vedením přislíbený asistentský post v roce 1994, na který pak M. Beránek angažoval F. Adamčíka. A třetí zklamání, asi největší, pak přišlo v roce 2001, když dokázal rozklížené mužstvo nakonec přeci jen dotáhnout na druhé místo a nebyla mu prodloužena smlouva. Na druhou stranu, nemyslím, že by tohoto páně Leškova rozhodnutí měl s odstupem času litovat. Místo něj tehdy přišel J. Pešice, o kterém si stále myslím, že to byl a je také kvalitní trenér. Vedením Slavie mu ovšem byly tehdy vytvořeny takové podmínky, že naprosto vyhořel. A tento výbuch, ke kterému se přidala i rodinná tragedie, byl vlastně předzvěstí konce J. Pešiceho jako ligového trenéra. Dnes si již asi málokdo vzpomene, že ze Slavie odešel před začátkem sezony za směšný peníz nejlepší záložník Ivo Ulich, Ríša Dostálek opět prokázal, že není vůdčí postavou a pokud nemá v záloze par?áky, jeho hra je poloviční, a další zbývající „tvořivý záložník“ Tomáš Kuchař se potýkal se zraněním. Tím se prakticky rozpadla záloha. Pešice chtěl do zálohy alespoň 2 hráče. Přišel Gedeon, který ovšem není tvořivým typem a zpočátku navíc nezářil, a potom se vrátil Pavel „čáp“ Novotný, který už na ligový fotbal neměl. Požadavky na další posily (Polák, Stracený, Koloušek, D. Jarolím…) byly jednoznačně odmítnuty. Další posilu dostal až před koncem svého působení, kdy přišel Karel Piták. Nejsem jako mnozí diskutující seznámen s tím, jak to chodí uvnitř Slavie, ale jsem přesvědčen, že tento přestup se dělal už pro M. Beránka, se kterým již podle mého názoru vedení za Pešiceho zády jednalo. Připomněl bych ještě, že Pešiceho asistentem byl D. Uhrin mladší, který dnes vypadá, že rozhodně nebude špatným trenérem, a také nedávno zesnulý M. Šafařík. Právě u něj bych se rád zastavil. O něm bylo známo, že to byl jeden z nejúspěšnějších trenérů mládeže, i když většinou spjatý se Spartou, ale také s mládežnickými reprezentacemi. Proto si dovolím tvrdit, že už tato parta chtěla vsadit na mladé schopné hráče, kteří by ve Slavii vyrostli a pak je bylo možné výhodně prodat. Podle všeho ale nikdy pro svou vizi nedostali prostor. Potřebné finance jim poskytnuty nebyly. Proč tomu tak bylo, to jistě ví naše vedení, já ne.
    A? již to bylo dáno zoufalou situací po podzimu (jak podobné s dneškem), nebo lepší schopností M. Beránka prosazovat svou vizi, po jeho nástupu ENIC a vedení uvolnilo na nákup posil dalších 50 milionů Kč!!!! Tuto cifru si necucám z prstů, to tehdy prohlašoval pan Leška poté, co ztroskotaly příchody Šestáka a Pavla Horvátha. Myslím, že potom zde hrálo velkou roli i štěstí, protože se nákupy vydařily. Jak Štěpán Vachoušek tak především Ruda Skácel se stali ve Slavii hvězdami okamžitě. V případě K. Pitáka to trvalo trochu déle, ale dnes je naším nejlepším hráčem. Je to jistě i velkou zásluhou M. Beránka, který je znal z mládežnické reprezentace. První rok působení M. Beránka bych hodnotil jako mimořádně úspěšný. Mužstvo hrálo pohledný fotbal a trenér uplatňoval podle mého názoru správnou koncepci, kdy se pokoušel do stávajícího kádru postupně zapracovávat i mladé vlastní odchovance. Domnívám se však, že se tito hráči bohužel příliš nechytli. Docela se dařilo T. Hrdličkovi a T. Šilhavému, další z nasazovaných F. Stibůrek ale bohužel ukazoval, že on asi tím správným typem nebude. Ostatně to prokázal potom i na všech dalších působištích, kdy se nedokázal propracovat do základní sestavy ani v mužstvech na mnohem nižší úrovni. V případě T. Šilhavého si myslím, že z něho něco mohlo být a jeho dalšímu růstu zabránila spíš zranění. Samostatnou kapitolou je T. Hrdlička, který začal velmi dobře, ale postupně se vytrácel, takže ho už M. Beránek ze sestavy vyřadil (nikoliv tedy až J. Csaplár). Méně nadšeně bych hodnotil už ročník 2003/2004, obzvláště jaro. Mužstvo posilněné o navrátivšího se R. Bejbla a Adauta hrálo doma pěkný fotbal, venku se ale trápilo a body ztrácelo. Tehdy jsme rozhodně měli na to, abychom se před Spartu dostali. Mimochodem, vzpomene si někdo z těch, kteří dnes vyčítali J. Csaplárovi, že nestavěl P. Munstera, jak dlouho nechal M. Beránek Adauta hrát za béčko, než se prosadil do základu. A to měl za sebou angažmá v jiných ligách, než je ta kanadská, kterou svou kvalitou odpovídá asi naší čFL.
    Ročník 2003/04 se nepovedl. Proč, to ví jen vedení, trenér Beránek a hráči. Moc se nevydařily posily, což ale lze těžko někomu vyčítat. M. Latka, P. Fořt i M. Lukeš byli hráči s dobrou pověstí, ale bohužel, oporami se nestali, i když aspoň M. Latka se do základu probojoval. Herně byl podzim tragický, chaos v kabině pak asi nemá obdoby. Toto období si nikdo ze zúčastněných za vizitku nedá. Beránkovi bych vyčítal hlavně způsob, jakým poslal na hostování L. Sedláčka. Nejde jen o to, že ho na něj poslal den před skončením přestupního termínu, což je poněkud sprosté. Jako velkou chybu však vidím už fakt, že jej uvolnil. Vedení se moc netajilo, že pokud nepostoupíme do LM, prodá Rudu Skácela. A vzhledem k tomu, že jsme do LM nikdy předtím nepostoupili, počítat s bezproblémovým postupem mohl s jistotou asi jen ten největší optimista. Trenér by měl spíš počítat s více variantami, takže doslova vyhnat jediného zbývajícího kvalitního levonohého záložníka, to je podle mě neodpustitelný kiks. Postupné nasazování v podstatě všech hráčů z „B“ mužstva, bych asi nenazýval nějakým plánem, ale zoufalým pokusem. Kromě R. Švece a snad M. Zachariáše tam ale žádní mimořádní hráči neběhali. Takže když v jednom zápase nastoupili Zachariáš, Kratochvíl, Latka, Fořt, Nachtman, Kalivoda…, těžko bylo očekávat nějaké převratné výsledky. Z této situace bych ale nevinil jen M. Beránka, myslím, že věší díl odpovědnosti leží na majiteli a vedení, kteří nebyli schopni vytvořit odpovídající podmínky.
    Období J. Csaplára. Pan Csaplár nebyl nikdy mým oblíbencem. Jeho více než sebevědomé komentáře z období působení v Liberci jsem upřímně nesnášel. řekl bych, že v mužstvu se ocitl v přibližně stejné situaci jako J. Pešice. Byl ale razantnější, takže si dokázal vydupat přeci jen nějaké příchody hráčů podle svého gusta. Nejsem si ale jistý, jestli byl i tak kvalitním trenérem. Mužstvo po jeho vedením nijak oslnivý fotbal nehrálo. Vydařené zápasy by se daly spočítat na prstech. Na jaře 2004 první poločas s Teplicemi, Plzeň a v Ostravě, na podzim s Brnem a potom závěr proti „slabším“ Příbrami a Blšanům, teď Olomouc. Jinak tedy nic moc. Myslím, že mužstvo mohlo hrát lépe i v těžkých podmínkách, které majitel a současné vedení vytvářejí. Kladem je příchod některých zkušených hráčů, o kterých si myslím, že v každém mužstvu být musí. Samostatnou kapitolou je však naopak např. příchod „perspektivního vítězného typu Rychlíka místo mladého M. Zachariáše.
    Budoucnost pod K. Jarolímem ale bohužel stejně jako Ty, Gary, nevidím moc růžově. I když si myslím, že ze současného mužstva dokáže vytáhnout víc, než jeho předchůdce, ani ve fotbale nelze čekat zázraky. Tomu, že mužstvo, které přehrává Mladá Boleslav nebo Drnovce, může prorazit v pohárové Evropě, nemůže věřit ani pan Leška, ačkoliv nám to stále opakuje. V tomto případě nemůže platit, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

    • Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

      Galan     před 19 lety 15.04.2005 20:33 |  
      0 0

      Ahoj Kopcem! Dost dobrý rozbor, těžko něčemu oponovat. Zajímal by mě tvůj názor na stále zmiňovanou koncepci. Já také souhlasím, že první rok se za Beránka hrál výborný fotbal, a že jsme mohli klidně vyhrát ligu. Dokonce jsem Beránkovi věřil a neslavil jsem, když skončil. To jak ho odpálil Leška, po návštěvě ENICU v Anglii, jsem nějak nechápal. Také jsem věděl, že už několik měsíců před jeho koncem byl kontaktován Csaplár. Proč se o tom zmiňuji, právě Csaplárovo hodnocení mi nedalo spát. Prohlásil, že ve Slávii postrádá jakoukoliv koncepci! To je docela silné tvrzení. Takže jsem oslovil několik lidí, kteří znají jeho názory, abych zjistil něco bližšího. Údajně je velmi špatný managment, který se vůbec nezajímá např. o výchovu žáků či dosrostenců /mimo jiné/. Zajímají se prý jen o to, co se bude dít v horizontu jednoho měsíce. Dlouhodobá koncepce je nulová. Pikantní je, že Jarolím při nástupu kritizoval Csaplárovu koncepci. Docela by mě zajímaly nějaké hlubší analýzy, které by porovnávaly koncepce zmiňovaných trenérů. Také jsem slyšel argument, že se fotbalista jako Bejbl či Kuka, po návratu z ciziny, musí těžko motivovat. Měla to být narážka na výplaty v zahraničí v porovnání se Slávií, kde někteří i 3 měsíce neviděli pásku. Zajímal by mě tvůj názor. Jinak se těším na zítra a věřím ve vítězství!

    • Re: Road to perdition aneb stane se trenér Jarolím spasitelem Slavie?

      gary     před 19 lety 16.04.2005 02:58 |  
      0 0

      Kopcem já se snažím ,aby mé články měly nějakou pointu. Proto v nějakých nedůležitých faktech napíšu něco aby mi to sedlo.

      Jinak musím uznat ,že si napsal dobrý článek a v podstatě souhlasím.

  6. Malé vysvětlení a uvedení některých lží na pravou míru.

    gary     před 19 lety 16.04.2005 02:48 |  
    0 0

    Já jsem nikdy netvrdil ,že pan Beránek nedělal chyby. Naopak jsem ho dost často kritizoval. Také musím přiznat, že jsem se moc těšil na pana Csaplára. Bohužel po roce jsem poznal ,že je to tragický trenér ,který rozbil vše dobré, co ve Slávii bylo.
    Jedinou chybou kterou pan Beránek podle mne udělal ,byla ta, že před Vigem neustále míchal sestavou. Svalovat vinu za vyřazení s Vigem na pana Beránka se mohlo možná po prvním zápase. V domácí odvetě jsme vedli po poločase 2-0 a stačilo dát jeden gol. Že toho nebyl nikdo schopen, není vina trenéra ,ale hráčů Slávie. Oni hrají dobře jen když o nic nejde. Jakmile opravdu o něco jde, tak to vždy poserou.
    Chápu ,že mnoho lidí mohu iritovat tím, že říkám Beránkova cesta. Bohužel jsem spoléhal na inteligenci fandů. Doufal jsem ,že pochopí ,že tímto slovním obratem myslím především koncepci, která se děla za trenéra Beránka. Prostě mne zdržovalo jí rozepisovat. Bohužel vidím ,že budu muset sáhnout k vysvětlení.

    Abych zase nikoho neiritoval, říkejme tomu třeba cesta jak zachránit Slávii.
    Když pan Beránek nastoupil do klubu ,SEŠEL SE s tehdejším zástupcem firmy ENIC pro Slávii panem Smithem( JAKO JEDINÝ TRENÉR ZA VLÁDY ENICU VE SLÁVII) a dohodli se na DLOUHODOBÉ !!!!!!! strategii,kterou by se měla Slávia ubírat. Šlo o budování týmu ze SLÁVISTICKÝCH ODCHOVANCů plus PERSPETIVNÍCH HRÁčů. Dále Pan Beránek byl VELMI čASTÝM návštěvníkem na ZÁPASECH BTÝMU. Společně s panem říčkou pracovali na získávání hráčů JIŽ V MLÁDEŽNICKÉM A DOROSTENECKÉM věku. Za pana Beránka byli z klubu prodány hráči v hodnotě 180 MILIONů KORUN.( kam se ty peníze poděly??)
    Za pana Beránka ODEŠLI z týmu čTYřI VÝRAZNÉ OPORY.(Vachoušek,Skácel, Dostálek, Petrouš)Tak masivní odchody se za vlády firmy Enic NIKDY nestaly. Tito hráči byli nahrazovány talenty z Bmužstva( nechci tvrdit ,že by se všichni prosadili). Nechápu, kdy jindy by měla nastat příhodnější doba k SNÍŽENÍ PLATOVÝCH NÁKLADů HRÁčů než v této době. Prostě pan Leška jen prochrápal další dva roky a panu Csaplárovi posvětil platově drahé, neprodejné, stárnoucí hvězdy. To nemluvím o tom, že pan Beránek má daleko větší renomé a dokázal prosadit hráče do REPREZENTACE. To jsou prostě nezaměnitelná fakta. A takovou to cestou se musí vydat Slávia ,pokud chce něco dokázat. Vyhazovem pana Beránka jsme jen promarnili další dva roky.
    Je docela zajímavé ,že pád do průměrnosti nastává po odchodu pana Smithe a příchodu pana Collecotta. Zdá se ,že mají stejnou krevní skupinu s panem Leškou a jen mluví a mluví a mluví.

    PS: Také se chci vrátit k tomu neustálému očerňování pana Beránka nějakým blbem anonyme. KAŽDÝ kdo jen TROCHU sleduje fotbal ví , že pan Beránek je kamarád s hráčským agentem (spekuluje se že i společník) panem Zíkou. Já osobně na tom nevidím nic špatného. Každý klub má vřelý vztah s nějakým hráčským agentem.Cipro protěžoval pana Pasku. Beránek pana Zíku no a co. Pokud klub bojuje o příčky znamenající LM a prodává tak dobře jako pan Zíka ,nevidím v tom žádný problém. Nebo snad chcete, aby byli protěžováni hráči pana Nehody, který na nás udělal podraz s Vlčkem a Horváthem???
    Přesto když se podívám na sestavu a jména hráčů a jejich agentů rozhodně nehrají prim hráči pana Zíky(Koloušek ,Gedeon,Vachoušek, Skácel). Ale je možné, že tyto informace záměrně pouštěl Paskův kůň Pavel Kuka s Bejblem ( do této stáje patřil ještě Petrou, bratři Doškové,Lukeš, Švancara)a snažili se rozhádat kabinu, Vždy? o byznys jde ve fotbale především.
    Ještě je zajímavé sledovat, kdo zastupoval hráče béčka které tak protěžoval pan Beránek. Agenta Hrdličky a Kratochvíla neznám, bratry Zachariáše zastupuje Pavel Vandas,Táborského a Švece Paska. Zíka snad jen Kalivodu a Lumíra Sedláčka!!!!!
    Chápu ,že ten kdo hází tuto špínu na pana Beránka, nepoužívá ani svůj nick. Je to totiž nehorázný lhář !!!

    • Re: Malé vysvětlení a uvedení některých lží na pravou míru.

      Galan     před 19 lety 16.04.2005 10:21 |  
      0 0

      Ahoj Gary! Mám podobný názor, ale vysvětli mi, proč tedy musel Beránek odejít? Proč klub propustí trenéra, kterého si před tím vybral management právě pro tu dlouhodobou koncepci, kterou zmiňuješ? Proč pak kritizoval Csaplár , že Slávia byla před ním /obecně/ bez koncepce? Proč se musel Beránek ptát v Anglii jak to tedy bue , a Leška u ž v té době poptával Csaplára? Můžeš také nějak upřesnit co "zbylého" Csaplár rozbil? Jediné s čím nesouhlasím jsou tvá porovnání a některé argumenty. Je to jako kdyby někdo tvrdil, že nejlepší český trenér je Petržela, protože postavil Rosického, a ten byl prodán za bezkonkurenční cenu. Také nechci dělat čapimu obhájce, ale už jsi zapoměl jaké hráče měl k disposici při odvetě v Tbilisi? Jak ten zápas ti, podle tebe talentovaní hráči pojali? Co řekl Leška ohledně nákupu hráčů před sezónou? Kde si myslíš, že by dnes byla Slávia v tabulce bez těch "vyhaslých hvězd" , které máš na mysli. Podívej se na Jarabinského. Také namíchal "vyhaslé hvězdy" s mladými hráči, udělal ještě větší rošády než čapi! Slončík je v útoku a čížek v obraně. Má ale výsledky, tak ho nikdo nekritizuje - to je ten hlavní faktor!

      • Re: Malé vysvětlení a uvedení některých lží na pravou míru.

        gary     před 19 lety 17.04.2005 00:51 |  
        0 0

        Sice moc nesouhlasím s názory pana Rejžka(velkého slávisty) ve Sportu ,ale rád si je přečtu.
        Myslím ,že jeho poslední článek je docela trefný. Můžeme si být jistí dvěma věcmi. Ta první je, že zítra vyjde slunce a ta druhá, že a? se děje co se děje ,vždy se na nás bude culit pan Leška.
        Samozřejmě neznám pravé důvody odchodu pana Beránka. Podle mne ty důvody jsou dva. Pan Leška dává přednost sice neschopným avšak loajálním lidem před lidmi schopnými s vlastním názorem. Druhým důvodem bude, že pan Beránek jednal s panem Smithem. Toho později nahradil pan Collecot.Ten také rozhodl o odvolání pana Beránka.
        Jistě každý ví, že firma ENIC také vlastní klub Tottenham.(v minulosti patřil k předním anglickým týmům). Je zajímavé ,že i zde firma Enic vede válku s osobnostmi .Během svého působení odvolala Glenna Hodlla a později i Davida Pleata . Tito lidé jsou ikony tohoto klubu (něco jako Beckenbauer pro Bayern) a dříve patřili do vedení.
        Co pan Csaplár rozbil je snad jasné. Ani jednou nehovořil s nikým s firmy Enic, byl jednou na zápase Btýmu, nesnažil se zařadit hráče z rezervního týmu. Toužil po neperspektivních fotbalistech nebo spíše kamarádech. Přivedl hráče ,kteří nebyli spokojeni s platy v Liberci a tak je nesmyslně přeplatila Slávia. Jeho bilance prodeje hráčů je přibližně mínus 50 milionů. Za jeho působení nehraje za repre ani jeden hráč.
        Nechápu, co máš proti mým argumentům .Ty jsou prostě jasně dané a nelze o nich nijak spekulovat !!!!
        Nepostoupit proti Tbilisi by bylo trapné pro polovinu týmů z naší ligy. Jen mne udivuje, že za nepostup s Vigem může trenér a v tomto případě za to můžou hráči.
        „Vyhaslé hvězdy“ zde možná panu Csaplárovi trochu křivdím. On asi opravdu nemohl za situace, do které klub přivedl pan Leška, chtít lepší hráče. Já se ale bojím ,že pokud by vedení peníze sehnalo ,přišli by stejní hráči plus Štajner. Bohužel to jsou hráči relativně drazí a neprodejní.
        Já se nijak netajím tím ,že mám zcela odlišný názor na sportovní strategii klubu než pan Csaplár. Můj pohled je velmi podobný pohledu pana Beránka. Na druhou stranu si myslím ,že pan Csaplár měl tuto sezonu dokončit a přesvědčit nás o správnosti svých názorů.
        PS: No a Petžela samozřejmě je, nejlepší klubový trenér u nás.