Názory

Vikingové z Lípy

Vikingové na Slavii? Nemožné, řeknete si. Ale je tomu tak. I na Slavii jezdí Vikingové. A jako jeden z členů bych Vám chtěl představit tuto „partičku“. Nepocházíme z Norska ani dalekého severu, nýbrž, jak název napovídá, z Lípy, a to z české, města paneláků.

toTrocha historie nikoho nezabije. První zmínky o tomto kolektivu se datují k zápasu s Bolognou k 3. listopadu 1998 (pozn. aut. hráno na Strahově – Pohár UEFA). Ale oficiálně jsme vznikli až začátkem roku 2001, konkrétně 1. února, pod názvem Odbočka česká Lípa v Odboru přátel fotbalového oddílu SK Slavia Praha (OP-FO). Ale my jsme se pojmenovali Vikingové.


Proč zrovna Vikingové? Už ani nevím, kdo s tím přišel, zkrátka dostali jsme nápad, že si uděláme „vymódění“ pomocí vikingských helem, které si společnými silami vyrábíme (no vyrábíme, vezmeme staré vojenské, motorkářské či jiné helmy, přiděláme k nim rohy a nakonec nabarvíme na červenobílo).Takže název Vikingové nás i charakterizuje.

Jak jsem již řekl, naše začátky vedou do Poháru UEFA, kde jsme navštívili mnoho zápasů a kde jsme se radovali i truchlili. Nedá se zapomenou na zápasy s Osijekem, Kodaní, Krétou a v neposlední řadě také s Kaiserslauternem, kde jsme vyjeli i „ven“. Opravdu to byly skvělé zápasy. Nesmím zapomenout také na předkola LM. Se Šach?orem to bylo jen tak tak a už bychom byli v tolik vytoužené soutěži. I s Vigem jsme měli šanci, ale … Samozřejmě to nejsou všechny zápasy v pohárech, které jsme navštívili. Nejezdíme jen na poháry, ale také na ligu, kde máme také již slušnou porci zápasů.

Ještě jsem neřekl, jak fandíme. To že si berem helmy, nic není. Na ligové zápasy jezdíme maximálně dvěma auty, ale je-li pohár a třeba i derby, pořádáme zájezd autobusem. Naše výbava je skromná: dresy, zmiňované helmy, vlajky a pořádné hlasivky. Jo a málem bych zapomněl, ve výbavě máme také pár bubnů, které se sejdou tak na pohárech, ale já si ten svůj kotlík beru na skoro každý zápas. Bohužel po posledním derby to jeden „bubínek“ už asi nerozchodí, ale už se chystá náhrada. V našem fandění vyzařuje slušnost. Samozřejmě někdy nám to slovíčko sprosté unikne, ale víc nic. Třeba že bychom se měli s někým prát či demolovat zařízení stadionu a nejen tam, to opravdu nemusíme, my se jedem vyřvat, odreagovat, kouknout na fotbal, dát si nějaké to pivo a pak zas domů. Zkrátka takový pohodový večer. I když třeba Slavie nevyhraje, tak to další den rozebereme, schytáme to od spar?anů, což ani nevnímáme, ale v duchu už přemýšlíme, kdy bude další zápas.

Slávisti se dokážou i bavit. Dokazují to Celostátní setkání odboček, kterých se pravidelně zúčastňujeme a které vždy pořádá jedna z Odboček. Hraje se tam fotbálek, sranda je a pivo teče proudem, gulášek je také dobrý, vše pak zakončí večerní zábava. Na fotbalovém turnaji si pravidelně držíme poslední místa, ale je i vyjímka potvrzující pravidlo - jednou jsem byli i čtvrtí (pozn. hraje tam 12 - 15 týmů). Už se těšíme na další Setkání.


Co bych napsal nakonec? Málem jsem zapomněl, že pokud jsou na stadionu Vikingové z Lípy, tak Slavie většinou neprohraje. Za tu dobu, co jezdíme, se jen málokrát stalo, že Slavie prohrála. Doufejme, že toto pravidlo zůstane neporušeno.

Každopádně Vikingové křičí:
"Slavia je náš život, my nezradíme a věrni zůstaneme navždy!"

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)