Názory

Derby

To, že se první derby pražských "S" hrálo roku 1896 v Praze na Císařské louce a že jediný gól utkání byl později odvolán rozhodčím Rösslerem – Ořovským, ví (skoro) každý. Ale co znamená to magické slovo "derby" doopravdy, co se pod ním skrývá?

Derby je něco nepopsatelného. Na hřišti proti sobě stojí dva týmy. Jeden milujete, druhý nenávidíte. Fanoušci se vzájemně urážejí a nadávají si. Ale vlastně by asi něco bylo špatně, kdyby tomu tak nebylo. Derby je prostě něco krásného. Dovolte mi, abych použil v tomto článku několik zajímavých vět z předmluvy krásné knihy 250 zápasů Sparta – Slavia.

Kopaná je v naší krásné české zemičce jedním z nejoblíbenějších a nejpopulárnějších sportů. Sparta i Slavia se nepochybně nesmazatelně zapsaly do našich dějin. Oba dva kluby dosáhly mnoha a mnoha úspěchů jak na domácím tak na zahraničním poli. A právě proto jejich vzájemné zápasy jsou každoročně ozdobou naší nejvyšší soutěže - češi (a spousta Moravanů) se dělí na slávisty a Spar?any, a? chceme nebo ne.

Opravdu málokdo na otázku komu fandí odpoví že neví. Mnoho lidí fandí klubu v místě svého bydliště, okrese nebo kraji, ale kromě toho ještě přeje Spartě nebo Slavii. Důležitý je i zájem diváků. Ti ale bohužel nevyprodají stadion jako tomu bylo v dobách dřívějších. Přesto je atmosféra na hřišti i v hledišti slavnostnější než při běžných utkáních. Odpovídá historickému významu tohoto mače.

Na světě dnes není mnoho věcí, na které se můžeme spolehnout. Auta stárnou, státy se slučují a zase rozpadají, vlaky jezdí pod mořem. Je proto příjemné mít něco, na co se můžeme opravdu spolehnout. A tím něčím derby rozhodně je. Někdo sbírá známky, jiný vidí tradici v pivu, které přečkalo staletí. Právě k pivu patří fotbal a k fotbalu zážitky, na které se nezapomíná. Kdo fandí fotbalu, může si být jistý, že minimálně dvakrát do roka bude svědkem události, která u nás nemá obdoby – uvidí derby pražských „S“. Uvidí derby, které zažilo rakousko-uherskou monarchii, první republiku, obě světové války, let na měsíc či sametovou revoluci. Na druhou stranu v sobě skrývá nejistotu a neustálou změnu. Každou sezonu je situace jiná, každé střetnutí může dopadnout jakkoliv. Právě v tom možná spočívá kouzlo slavného souboje.

Derby je prostě fenomén. Víc jak sto let spojuje a rozděluje generace. Je v něm cosi záhadného, nikdy jindy nezažije příznivec Sparty nebo Slavie už několik dní před utkáním ten zvláštní pocit nervozity, hrdosti a obav zároveň. Nikdy jindy neprožívá po vítězství svého klubu takovou radost a po neúspěchu tak hluboké zklamání. A ten zážitek je tu stále. Pravidelně na jaře a na podzim. Platilo to za našich dědečků a bude platit až tady nebudeme. Fanoušci jsou toho krásného kolotoče součástí, a? už se koukali na Bicana, Pláničku nebo Kuku.

Takže zvedněte své zadky a pojďte se na tu krásu podívat a zapojit se do toho pomyslného kolotoče. Ani milióny televizí vám totiž do pokoje nepřinesou to, co zažijete na stadionu…

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Derby

    KING25     před 19 lety 18.10.2005 15:31 |  
    0 0

    Přesně tak. Na stadionu bude veselo..:-)

  2. Re: Derby

    vikingzlipy (přítel SN)     před 19 lety 18.10.2005 18:46 |  
    0 0

    jak rád bych jel, ale nemůžu, budi rád. když stihnu druhej poločas v televizi.-((

    • Re: Derby

      (host)     před 19 lety 18.10.2005 20:28 |  
      0 0

      tak když tam budeš chybet i ty, to abychom ani nechodili, ja se těšil zase na nějkaje transparent s obrazkem :-)

  3. Re: Derby

    Luke (host)     před 19 lety 19.10.2005 16:44 |  
    0 0

    Tak já su asi vyjímka :-D Ač z Mostu, Mostu nefandím, fandím Slavii už drahno let :-D Jinák mě mrzí že to přesunuli na neděli, je to škoda pro mimopražáka, plus pro Pražáky (to musím uznat...) - ale přesunovat to kvuli UEFE když nevěděli kdy bude Slavia hrát, no nevím...