Názory

S Fanklubem u Nisy

Troškou do mlýna bych chtěl k zápasu v Liberci přispět i já, spíše z pohledu zázemí celého zájezdu, který se podle mne vydařil a kde na mne zbyla nelehká úloha vedoucího zájezdu, který tentokrát sestával ze dvou dost naplněných autobusů. Je to zatímní rekord z nedlouhé historie fanklubáckých zájezdů, ale ukazuje se, že se jde zřejmě tou nejsprávnější cestou.

Pamatuji už toho dost. Po dlouhá léta byla garantem zájezdové činnosti pořadatelská komise, což bylo jádro nejvěrnějších slávistů, kteří se vzdávali svého honoráře, aby tak pomáhali Slavii i finančně. Skromným dílem, ale více než významným. Kalkulace zájezdů se pak prováděly tak, aby v každém autobuse bylo pár míst pro obětavé pořadatele a výlet se tak stával jednou z mála odměn. Rekordem bylo 37 autobusů do Jablonce, o něco méně pak do čelákovic, vše ještě v II.lize! A pět zaplněných autobusů se vypravilo i do východoněmecké Jeny na první "velký" zápas Slavie v Evropě. Nadšenci jako byli př. Januš, Netoušek, Brožek a další už sledují zápasy Slavie kdesi na nebeské Nově či Primě, začal upadat zájem a organizace se ujal odbor přátel.

Možná s trochou méně citlivosti, občas byla u toho policie, a tak se zájem OP v podobě Z.Ročně přesunul spíše do oblasti putovních zájezdů po zahraničí. Pak přišlo údobí pražského Klubu přátel fotbalové Slavie, kde dokázala doslova vybláznit pár hlavně starších příznivců paní Ziková a většinou menší autobus byl slušně zaplněn. Asi nejzdařilejší výlet pamatuji cca před 5 roky do Uherského Hradiště, pardon, do Starého Města. Zájem i zde pak upadal, došlo i k nedorozuměním s mladším jádrem, a tak zájezdy slábly až ustaly. Bude všemu dění konec?

Zpočátku se zdálo, že ano, ale nově vzniklý Fanklub se nevzdával. Párkrát byl ohlas na vypsaný zájezd, by? s více než rozumnými cenami, malý, ale postupně se začal naplňovat jeden z hlavních cílů Fanklubu, pořádání kvalitních zájezdů pro slušné lidi. Úspěšná byla jarní Příbram, vydařila se Ostrava, velký ohlas měly tři autobusy do Bruselu, zklamáním byl nezájem o cestu do Mostu. Zpočátku se zdálo, že tomu bude tak i v Liberci, nakonec se poprvé přiobjednával druhý autobus!

Myslím si, že se tady podařilo to, o čemž všichni sníme, odstranit vícekolejnost. Všechny výše uvedené subjekty totiž dokáží spojit síly v zájmu jediného, v zájmu Slavie! Již bylo několik vedoucích zájezdů a každý asi přinášíme svoje zkušenosti a specifika. Já osobně chci poděkovat všem účastníkům za chování i pochopení. I za pochopení toho, že jsem třeba až moc pečlivě odškrtával jména při rozdávání vstupenek, ono to asi jinak nešlo. Pozitivní je i pomoc Eurolines, zatím jsem se, aspoň já, setkal jen s řidiči, doslova profíky! Jen tak dál!

K vlastnímu zápasu v Liberci je psáno jinde a jinými dost. Já bych jen shrnul názory z autobusu. Krásný zápas, perfektní plocha, dobrá atmosféra a heroický výkon Slavie, kdy remízu musíme považovat za úspěch. Jak už se ale stává na našich hřištích tradicí, dost toho pokazí rozhodčí. A asi už není náhodou, že obětí je více než často Slavia. A snad bych jen ocitoval dva postřehy. Dost často nás pískají sudí z Plzně, jinými slovy z Berbrovo líhně (úmyslně používám plzeňské skloňování). A vždy blbě. Výjimkou nebyla už podruhé ani slečna Damková. Angličtinu prý jako učitelka zvládá dobře. A jako žena v tom nejpravějším slova smyslu prý, jak zlí jazykové tvrdí, málokoho zklamala. S pískáním je to již horší a povzdech jednoho kolegy, jak asi umí knedlíky, ukazoval hlubokou skepsi. No nic, škoda... Ale kdo ví?

Potěšitelné bylo potkávat v ulicích i slávisty odjinud. Na sever od Prahy je slávistů hodně a dokázali to i v Liberci. Sympatický byl třeba i přijezd Vikingů z české Lípy, kteří s sebou přivedli do hlediště i partu Bavoráků z řezna (neboli Regensburgu) s jejich novou dekorací - slávistickými šálami. 

Ano, sobota byla fotbalovým svátkem. Pro všechny. Vlastně skoro pro všechny. Viz výše!

Do Prahy jsme dorazili po 70 minutách a zbyly jen vzpomínky a dojmy. Konec sezóny se blíží, vyvrcholením bude jistě zápas v AOL aréně v Hamburku. Přihlášky na zájezdy jsou již v plném proudu. Neváhejte! Fanklub je tu pro Vás!

Foto: OndraRWP, http://slavie.xf.cz

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: S Fanklubem u Nisy

    vikingzlipy (přítel SN)     před 18 lety 21.11.2005 17:20 |  
    0 0

    No ti Němci šli původně fandit Liberci, ale jednomu z nás se podařilo je přemluvit, aby šli s námi:-) Taky se s nima vsadil, už nevím o co. Ale prohrál svou čepici a ¨svou vikingáckou šálu:-))

    • Re: S Fanklubem u Nisy

      Dobi     před 18 lety 22.11.2005 12:21 |  
      0 0

      Ono je fakt, že oni jezdí do Liberce za sportem. Liberec je sportu zaslíben - nejen zimní sporty, ale i fotbal a hokej. A Němci slyšeli, že bude pěkný fotbal. No, a slovo dalo slovo a šli s našimi. Nakonec jsem se k tomu nachomejt, hlavní věc, že to byli fajn chlapi. Trošku jsem to možná přikrášlil, ale fotbal se jim určitě líbil. Jen tu Damkovou si ani oni nezasloužili. Kdyby byli z Harcu, jistě by přivezli příště koště. U Thale je Hexentanzplatz neboli rejdiště čarodějnic. Damková tam má určitě po Liberci už propachtovaný pozemek....