Názory

Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

Slavia včera proti Palermu dobře vkročila do jarní sezóny, ale ještě předtím skončil přestupní termín pro českou ligu. Pojďme si shrnout, zda se zimní přestupy Slavii vydařily či ne.

Stejně jako před každým přestupním obdobím, i letos se spekulovalo o jménech možných posil. Všem spekulantům však trenéři vypálili rybník, přišli buď hráči z ligy, jejichž příchod byl nečekaný, anebo pak fotbalisté ze zahraničí, které do té doby snad nikdo neznal.
 
Už po skončení podzimu bylo evidentní, že pokud Slavia chce přivést nové hráče, bude muset nejdřív nějaké členy mužstva prodat. Nejvíc se spekulovalo o odchodu Karla Pitáka a Martina Latky, nakonec odešel jen Latka do Birminghamu. Jeho odchod byl řešen výborným způsobem, jen za jeho čtyřměsíční hostování Slavia získala o několik milionů víc, než kolik ji jeho přestup z Českých Budějovic stál. Otázka zněla, který typově podobný hráč ho nahradí. Volba na poslední chvíli padla na Radka Dosoudila a podle mě to nebylo vůbec špatné řešení. Dosoudil v zápasech, ve kterých zatím nastoupil, ukázal, že by mohl být plnohodnotnou náhradou za Latku, a navíc je perspektivní i vzhledem ke svému věku. Obranu opustil Petr Zábojník, který sice na podzim odváděl docela slušné výkony, ale pokud bude mít šanci v Jablonci hrát stabilně, tím lépe pro něj. Prorazit do stoperské dvojice Suchý-Dosoudil by pro něj nebylo lehké. Slavia se rozloučila v obraně i s Martinem Zbončákem, ale na postu levého obránce posílila nejvíc. Konkurenty Davidu Hubáčkovi budou Ante Aračič a Oleksander Granovski. Jejich věk prozrazuje, že v tomto případě trenér Karel Jarolím hledal hlavně zkušenost, kterou by oba mít měli. Škoda, že nevyšel příchod mladého Ďubka, třeba by překvapil podobně jako Dušan Švento. Pokud se někomu mohou zdát tři leví obránci jako poněkud přehnaný počet, tak chyba. S Aračičem má možná Jarolím i jiné plány, v zápase béčka hrál levého stopera.
 
Zálohu opustil Patrik Gedeon, který sice odváděl léta výbornou práci, ale zahraniční angažmá si zasloužil, a naštěstí je ve Slavii na jeho post defenzivního záložníka více variant, takže by neměl být problém ho nahradit. Věřím tomu, že posilou do zálohy bude i David Kalivoda, kterému skvěle vyšel podzim na Xaverově, a že své výkony zopakuje i ve Slavii, pokud dostane šanci hrát. Na poslední chvíli Slavia angažovala i mladého defenzivního záložníka Rodriga Rosa Salese, těžko říct, co od něj můžeme čekat. Brazilskou dvojku bude tvořit s Gaúchem, útočníkem působícím naposledy na podzim v Olomouci, ve Slavii je do léta na hostování. Velmi dobrý fotbalista, kterého však limitují zranění, nicméně už v přípravě předvedl některé své pěkné kousky. Dalším zahraničním fotbalistou je v útoku Maďar Zoltán Hercegfalvi, stejně jako u Gaúcha se jedná již o staršího zkušeného hráče. Zahraniční posily ale zřejmě ještě nějaký čas v základní sestavě nebudou, pokud to nebude vynucené zraněními či žlutými kartami. Je zde pořád komunikační bariéra a je potřeba, aby se nejdříve naučili alespoň trochu česky.
 
Hodně pozornosti vyvolal odchod Adauta, který dal Slavii k arbitráži za neplacení závazků vyplývajících ze smlouvy. To, že ani ostatní kluby neplní své závazky vůči hráčům včas, je sice pravda, ale Slavie je mnohem víc na očích a musí se počítat s tím, že se vše víc „rozmázne“. To, že Adautovi během tří let jeho působení vyplatila nějakých 15 milionů a uhradila mu i operaci, protože nebyl pojištěný, je chvályhodné, ale pokud by mu dlužila byť i jen sto tisíc, pořád bude médii vláčena jako neseriózní klub. Adauto už je mimochodem druhým hráčem, který Slavii opustil částečně i z důvodu neplnění závazků. Tím prvním byl Václav Koloušek, který v zimě opustil Příbram a zamířil do Tirolu Innsbruck, ale procenta z jeho přestupu Slavii příliš nevytrhnou...
 
Poněkud komplikovaný byl i odchod Tomáše Pešíra, který se, ač v létě mohl být za angažmá ve Slavii hodně rád, k prodloužení smlouvy neměl. Poté, co mu nevyšel přestup do Turecka, udělal trenér Jarolím vcelku správný krok, když hráče už v kádru nechtěl. Navíc Pešír toho moc na podzim neukázal, takže hráči, kteří posílili útok, by ho měli zvládnout plnohodnotně nahradit.
 
Velkým překvapením bylo angažování gólmana Michala Vorla. Tím, že by chtěl dalšího brankáře, se trenér Jarolím netajil už na podzim, nakonec byl příchod vynucen červenou kartou Kozáčika proti Hamburku a zraněním Šeligy v zimní přípravě. Lehce je zarážející jen to, proč v A týmu byl dlouhou dobu i Martin Slavík, plnící průběžně roli dvojky nebo trojky, když do něj nebyli trenéři ochotni vložit důvěru právě v zápase s Palermem. Odchod do Blšan bude pro jeho další kariéru lepší, než být čtyřkou ve Slavii. To, kteří gólmani půjdou se Slavií v létě do přípravy, je těžká otázka. Záleží na tom, zda Aleksander Šeliga přistoupí na prodloužení smlouvy, zajímavé bude i to, pokud o Matúše Kozáčika projeví zájem některý zahraniční klub. Bude záležet samozřejmě na tom, zda Kozáčika Vorel na jaře pustí do brány, včera odvedl vynikající výkon, ale jedno Palermo jaro nedělá...
 
Když to shrnu, tak v zimě přišli do Slavie jak zkušení starší hráči, tak i mladí fotbalisté, kteří své možnosti ještě mohou rozvinout. Negativem zůstává, že nikdo z hráčů nebyl s týmem od samého začátku zimní přípravy, ale naopak přicházeli těsně před uzávěrkou soupisky jak pro Pohár UEFA, tak pro ligu, ale to už je tradice. Pozitivum pak vidím v tom, že s výjimkou Dosoudila, Vorla a Aračiče byla s ostatními hráči podepsána smlouva na krátkou dobu s následnou možností opce. Pokud tak hráči odehrají slušné jaro, může Slavia opce využít, pokud nepřesvědčí, Slavii opustí a klub se nebude muset trápit tím, kam by je prodal nebo poslal na hostování. Kádr byl doplněn hlavně o starší zkušené hráče, kteří by se měli dobře doplňovat se slávistickými mladými odchovanci. Ze základní sestavy odešel jen Latka, za něhož byla vybrána adekvátní náhrada. Slavia tak bude na jaře stejně silná jako na podzim, možná ještě nějaký hráč může překvapit. Prioritou je teď prodloužení smlouvy s dalšími hráči, jejichž odchod by byl pro Slavii obrovskou škodou. Už teď je však i potřeba hledat alternativy na doplnění týmu v létě, kdy se očekává odchod několika opor.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

    (host)     před 18 lety 17.02.2006 22:18 |  
    0 0

    Gaucho přišel z bARBANESE!..........sLAHY

    • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

      (host)     před 18 lety 18.02.2006 00:24 |  
      0 0

      Hmmm, a rikal tady snad nekdo neco jinyho ?
      Odpal, rejpale !
      A misto Caps Locku pouzivej radsi Shift....

      • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

        (host)     před 18 lety 18.02.2006 08:18 |  
        0 0

        Až ted to změnila

        • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

          (host)     před 18 lety 18.02.2006 12:17 |  
          0 0

          Tak se z toho prosimte nepodelej. ty ses jiste nikdy v nicem nespletl. Jane

          • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

            (host)     před 18 lety 18.02.2006 17:12 |  
            0 0

            Ne ještě ne!

            • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

              (host)     před 18 lety 18.02.2006 17:25 |  
              0 0

              tak to musis bejt Klaus, ne? Jane

  2. Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

    (host)     před 18 lety 18.02.2006 14:12 |  
    0 0

    Zdravím nevíte komu všemu končí v létě smlouva?dík pet

    • Re: Slavia na jaře stejně silná jako na podzim

      (host)     před 18 lety 18.02.2006 17:25 |  
      0 0

      Vime, ale nepovime :) jane