Názory

Třetí místo? Dobré umístění

Skončila sezóna 2005/2006 a je na čase bilancovat. Jaký byl uplynulý rok pro Slavii?

Mohl skončit hůř i líp. Hůř v případě, že by poslední dvě kola nedopadla, jak dopadla, a v létě bychom se zúčastnili Intertoto cupu, a lépe v případě, že bychom měli lepší vzájemnou bilanci s Mladou Boleslaví a skončili tak na druhé příčce a ve 2. předkole Ligy mistrů. Jak je někdy blízko k úspěchu i neúspěchu...
 
Sezóna začala tradičně, nepostupem do Ligy mistrů (člověk začíná pomalu ztrácet přehled pokolikáté už), když Slavia ve vcelku vyrovnaném souboji nedokázala vyřadit Anderlecht. Ten byl v dalším průběhu soutěže jedním z nejslabších týmů, což nám může poskytnout alespoň rámcovou představu, jak bychom se s elitní soutěží vypořádali my, pokud bychom do ní přeci jen postoupili. Další účinkování v pohárové Evropě lze hodnotit jako úspěšné, podruhé se hrál Pohár UEFA systémem pětičlenných skupin a model se jistě líbil hráčům i fanouškům. Slávisté si zahráli proti dvěma atraktivním týmům, vybojovali postup ze skupiny a skončili až ve vyřazovacích bojích proti Palermu. Možná chybělo trochu štěstí, ale soupeř byl přeci jen o něco lepší. Pokud by se příští sezónu podařila stejná cesta Pohárem UEFA, bylo by to skvělé.
 
S ligou už asi taková spokojenost být nemůže. Od začátku bylo cílem hrát o nejvyšší příčky, pokusit se o první místo, ale zároveň jistit druhou příčku zajišťující 2. předkolo LM. Karel Jarolím měl k dispozici kádr, nad jehož kvalitou hodně lidí pochybovalo, vždyť kdo znal před sezónou Dušana Šventa, Davida Hubáčka, Mateje Krajčíka nebo Petra Jandu. Mužstvo však několikrát ukázalo, že má velký potenciál. Bohužel ho často ani nedokázalo proměnit v body, které pak v konečném zúčtování citelně chyběly. Ať už Slavii rozhodčí připravili nepřesnými výroky o několik bodíků, přesto tu bylo dost zápasů čistých, které slávisté nezvládli. Dvě remízy s Plzní, prohra s Brnem, remíza s Blšany, Jihlavou... Všechny čtyři týmy byly v sestupovém pásmu, Blšany a Jihlava sestoupily. Pak se nabízí otázka, jestli hráči takové souboje spíše nepodceňují, než že by nenašli recept na vstřelení jednoho gólu navíc oproti soupeři. Klasickým příkladem je pohledná hra v derby okořeněná čtyřmi brankami a týden na to prohra v Brně. Když už jsme u Sparty, tak tato výhra je na žebříčku úspěchů v této sezóně na hodně vysoké příčce, mnoho slávistů s povděkem kvituje i páté místo Sparty. Poslední kolo, ve kterém pofidérně řízený zápas v Liberci vzal Slavii druhou příčku, snad ani nemá cenu komentovat, ale opět: slávisté měli mít lepší bilanci ve vzájemných zápasech s Boleslaví. Loni ji s Teplicemi měli, letos to prostě nevyšlo. Škoda, Slavia mohla být mezi nasazenými celky, šance Boleslavi uhrát body pro národní koeficient jsou hodně nízké.
 
Před sezónou neposílila kádr žádná zvučná jména, Lukáš Jarolím byl sázkou na jistotu, to samé se čekalo od Tomáše Pešíra, Slováci Dušan Švento a Ivan Kováč byli neznámou, stejně jako Aleks Šeliga nebo Cesareo Victorino. Zázračné výkony se nedaly čekat ani od Martina Černocha, Davida Hubáčka moc fanoušků neznalo a Petr Zábojník byl možná nadějí do budoucna. Z těchto devíti hráčů je jich pryč, nebo brzo bude, šest, což svědčí o tom, že to žádná sázka na jistotu za odpovídající menší finanční obnos nebyla. Zdařený nebyl ani příchod Granovského, o kterém sice manažer Lubomír Puček prohlašoval, že „dobrých levonohých hráčů není nikdy dost“, ale tento hráč mezi ně evidentně nepatří. Podobná situace s přestupy se dá očekávat i v létě, těžko si představit, že ENIC uvolní 100 milionů na nákup hráčů, jejichž jména se skloňují ve všech pádech. A už vůbec se nedá předpokládat, že by si tuto částku Slavia vydělala prodejem hráčů.
 
Pozitivní je, že během uplynulé sezóny měl Karel Jarolím jak vyřešit časté absence hráčů A týmu, ať už kvůli neustálým trestům za červené a žluté karty nebo zraněním. Hráči béčka přitom nebyli jen náplastí na ránu v nouzi, ale v podstatě plnohodnotně dokázali zastoupit absentující spoluhráče, někteří z nich se stali stálými členy základní sestavy. Zkušenost v první lize pomohla i jim, vysloužili si nominace do mládežnických reprezentací, které by asi při jejich působení ve třetí lize jen tak nepřišly. Výsledky slávistických dorosteneckých týmů i jejich zástupců v reprezentacích od 16 do 19 let dávají naději, že i v budoucnu bude kam sáhnout. Přesto však jen talentovaná mládež nestačí, mladí hráči musí mít vedle sebe vzor a A tým starší zkušené tahouny. Těch v létě zřejmě ubude, reálné jsou odchody Pitáka, Holeňáka nebo Vlčka. Chtělo by to tedy doplnit tým o jednoho dva starší hráče. Měl by přijít někdo na post pravého záložníka a univerzál do obrany typu Miroslava Holeňáka, který může hrát ve středu i na pravém kraji obrany. Otázka visí nad útokem, zda tu zůstane Hecegfalvi, Gaúcho a Vlček, takže přivést minimálně jednoho útočníka bude povinnost. Zajímavá je i otázka gólmanů, Šeliga s největší pravděpodobností odejde. Bude Slavia hledat třetího brankáře v jiném klubu nebo trojku bude dělat někdo z dvojice Samoel-Diviš? Na tyto otázky nám odpoví až následující měsíce.
 
Sezónu poznamenalo i několik negativních událostí. Obvinění Lubomíra Pučka z ovlivnění zápasu slovenské ligy, tahanice s Adautem a ukončení jeho smlouvy, nekončící arbitráže s bývalými hráči Slavie a funkcionáři. A v neposlední řadě i demonstrativní odchod ze hřiště v utkání s Libercem, o kterém se bude snad hodně dlouho mluvit. Kéž by vše skončilo ještě jinak než pokutou a vyvinuly se z toho pozitivní důsledky pro vedení ČMFS a pro český fotbal vůbec.
 
A co cíle pro příští sezónu? Musí být samozřejmě jen nejvyšší, ale pokud chce hrát Slavia o účast v Lize mistrů, nezbývá jí než vyhrát domácí titul nebo být druhá. Útok na první místo zní jako klišé, ale třeba vše, v co jsme kdy věřili, stane se a to už za chvíli...
 
 

Komentáře (21)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Třetí místo? Dobré umístění

    (host)     před 18 lety 16.05.2006 18:30 |  
    0 0

    AMEN!

    Goody

    • Re: Třetí místo? Dobré umístění

      Luke (host)     před 18 lety 16.05.2006 18:41 |  
      0 0

      btw nehrála se UEFA podruhé systémem pětičlenných skupin, ale poprvé tam v tomto systému byl český zástupce? Loni Slavia vypadla v 1. kole Poháru UEFA... a Tbilisi pak hrálo skupinu...

      • Re: Třetí místo? Dobré umístění

        PetCC     před 18 lety 16.05.2006 19:14 |  
        0 0

        Slavie loni vypadla v předkole.

        • Re: Třetí místo? Dobré umístění

          PetCC     před 18 lety 16.05.2006 19:17 |  
          0 0

          Přesněji v sezóně 2004-05

          • Re: Třetí místo? Dobré umístění

            Luke (host)     před 18 lety 16.05.2006 21:07 |  
            0 0

            Jo, dík za upozornění:) Tady jsem se zase zmýlil já... Jsem to bral automaticky podle klasické slávistické sezony.. Neuspěch ve 3. předkole LM -> 1. kolo UEFY... Jenže my vlastně šli v sezoně 2004/05 díky 4. místu ze sezony 2003/04 a s notmým štěstí jen do předkola UEFY... Ještě jednou dík... Hold nikdo není neomylný :)

      • Re: Třetí místo? Dobré umístění

        (host)     před 18 lety 17.05.2006 11:06 |  
        0 0

        Jo, mas pravdu, bylo to podruhy, uz je to opraveny. Jane

  2. Re: Třetí místo? Dobré umístění

    (host)     před 18 lety 16.05.2006 18:52 |  
    0 0

    peknej clanek, jen mala poznamka, "dobrých levonohých hráčů není nikdy dost“ - imho todle nerekl Pucek o Granovskem, ale o Aracicovi, kterej se urcite osvedcil..plex

    • Re: Třetí místo? Dobré umístění

      (host)     před 18 lety 16.05.2006 23:59 |  
      0 0

      "Je to klasický levonohý fotbalista. Těch není nikdy dost. Navíc je mladý,“ řekl manažer A-týmu Lubomír Puček..
      takhle to bylo presne, samozrejme o Aracicovi...plex

  3. Re: Třetí místo? Dobré umístění

    (host)     před 18 lety 16.05.2006 21:00 |  
    0 0

    Já myslím, že pan Jarolím objevil či přivedl výborné hráče: Janda, Aračič, Dosoudil, Švento, Gaučo. Velkým příslibem je Studík, Eliáš, Suchy, Švec. Znovuobjevení Matěje Krajčíka je také plusem pro pana Jarolíma. Z možných odchodů se nejvíce mluví o dvou kanonýrech, Pitákovi a Vlčkovi. Ale na stole žádná nabídka neleží a není důvod zatím naříkat. Oba hráče lze nahradit. Bylo by fajn přivést Ivanu. Místo Šeligy bych nechal chytat někoho z juniorky. A zbavit se Pučka. Slavia NESMÍ být žádným způsobem spojována s korupcí. Hodnotím sezónu jako skvělou! Nebýt sudích, měla Slavia letos titul.

    • Re: Třetí místo? Dobré umístění

      (host)     před 18 lety 16.05.2006 22:10 |  
      0 0

      Takže Jarolím nikoho neobjevil,kdyby si je vytáh do áčka můj děda tak je taky objevil von??Nikdo nikoho neobjevil!!!!!!A Aračiče objevil Puček!!!!!!!

      • Re: Třetí místo? Dobré umístění

        (host)     před 18 lety 16.05.2006 23:48 |  
        0 0

        ten kdo objevil tebe ted musi tlouct hlavou do zdi...

        • Re: Třetí místo? Dobré umístění

          (host)     před 18 lety 16.05.2006 23:56 |  
          0 0

          no pockej, ze si vytahnul hrace z becka nebo juniorky, rozhodne klad neni, pamatuju si na czaplara, kterej ostatni slavisty vubec nesledoval..todle je zasluha jarolima..plex

          • Re: Třetí místo? Dobré umístění

            (host)     před 18 lety 17.05.2006 10:37 |  
            0 0

            Meleš sračky,kdyby tam trénovla někdo jinej a taky si vytáh třeba Jandu tak taky řekneš že ho objevil,hovno nikdo nikoho neobjevil!!!

            • Re: Třetí místo? Dobré umístění

              (host)     před 18 lety 17.05.2006 10:42 |  
              0 0

              okej, tak to upravim na "pro ligovy fotbal objevil" ..ze se vubec s clovekem takovy urovne bavim..plex

              • Re: Třetí místo? Dobré umístění

                (host)     před 18 lety 17.05.2006 11:36 |  
                0 0

                Ono to tak bylo i myšleno - objevil pro ligu. To že někdo koupí do mančaftu hráče je jedna věc, určit jim místo a vybrat z nich ty pravé je věc druhá a mnohem důležitější. Stejně tak těžké je vybrat dobré hráče z juniorky. Přeci jen myslím se jich většina do A týmu neprosadí. Karel Jarolím fotbalu rozumí a i když větší úspěchy zažil Cipro, tak myslím, že je Jarolím lepší. Cipro zažil úspěchy v době "peněz". Nyní jsme v době "dluhů" a o to cenější je předváděná hra a výkony. Nebýt zranění, vyžlucenejch hráčů a některých sudích, byla Slavia mistr ligy. Viděl jsem i pár nepovedených utkání, ale to měl každý tým.

  4. Re: Třetí místo? Dobré umístění

    EdCable     před 18 lety 16.05.2006 23:50 |  
    0 0

    Jenom par chybek: Od začátku bylo cílem hrát o nejvyšší příčky, pokusit se o první místo, ale zároveň jistit druhou příčku zajišťující 2 (!). předkolo LM.
    Ten samy odstavec pak ...Krajčíka nebo PeT(!)ra Jandu...
    Pohar UEFA se snad hral podruhe systemem skupin
    Posledni kolo byl zapas rizen pofiderne nikoliv v Boleslavi, ale v Liberci (kde Bolka hrala)
    A treti odstavec odpsoda: ...Otázka visí nad útokem, zda tu zůstane Hecegfalvi, Gaúcho a Vlček,... Misto Vlcka jsi tam asi chtela mit Forta, vzhledem k tomu, ze Vlckuv odchod ocekavas
    P.S.: Ale jinak samozrejme dobry clanek :)

  5. Piták do Salzburku?

    Luke (host)     před 18 lety 17.05.2006 14:59 |  
    0 0

    Dnes v deníku Sport se objevila docela zajímavá zpráva, Piták prý přestoupi do Salzburku, vše již je mezi kluby dohodnuto, hráč souhlasí, zbývá se doladit jen pár maličkostí... Aspoň podle Sportu... Nevím. Co říkáte? V zimě o něho měl zájem Kaiseslautern, tedko Salzburk... Není to přeci jen o "stupen" nižší uroven? Pokud by to mělo takhle jít dál, tak at ho radši prodaj tedko do toho Rakouska, než aby šel za pul roku zadara do Vaduzu... :((

    • Re: Piták do Salzburku?

      (host)     před 18 lety 17.05.2006 15:43 |  
      0 0

      hm, ze by sel za pul roku zadarmo do vaduzu, je maximalni blbost, naopak, kdyz by byl bez smlouvy, seznam zajemcu bude o hodne vetsi nez ted..plex

    • Re: Piták do Salzburku?

      EdCable     před 18 lety 17.05.2006 16:31 |  
      0 0

      Na oficialnich strankach je tedka clanek, ze o nej jevi nejvetsi zajem Salzburk, ale ze by se jiz dohodli...

    • Re: Piták do Salzburku?

      honzah (přítel SN)     před 18 lety 17.05.2006 21:01 |  
      0 0

      Náhodou, Salzburg je v balíku, Red Bull jim dal křídla, hrajou tam i německý reprezentanti. Naopak Kaiserslautern balancuje na hraně bankrotu a moc peňauzí by nám nepustil. Takže proč ne, škoda, že si ten sklerotickej žoviální dědoušek na lavičce reprezentace zapomněl přečíst ligovou tabulku střelců, mohli jsme tu cenu šroubovat ještě vejš...

  6. Hezký článek :o))

    (host)     před 18 lety 17.05.2006 15:44 |  
    0 0

    Co k tomu dodat - je pravda, že se mafie mstí Slávce za odposlechy svých členů - úplatných rozhodčích (spojují Slávku s Grosíkem) a tak ji docela řežou. Ovšem pár bodíků si měla Slávka, tedy hráči uhrát sami a byl by klid a 2. místo!! Bohužel, takhle zbývá hlavně vzpomínka na ty zaříznuté zápasy a smutek v duši i s trochou toho "pobrečení si", snad jediného kompenzátora flustrace a bezmezného vzteku, který se občas vzedme z nitra duše (a který mohou slabší jedinci ventilovat agresí, která by koneckonců jednou dobře mířenou na držku takovým sviním jako Košťál, Krondl nebo Jára, Královec ... nebyla nijak neomluvitelná, leč sviněmi žalovatelná). Tak raději pohled dopředu - do další sezony. Docela dobře vypadá pár mladých hráčů a je jen otázka, jak udržet či případně sestavit základ týmu. Odchod Pitáka je asi jistý a nejspíš nebude ani moc vysoké odstupné. S odchodem se musí již delsí dobu počítat jako hotovou věcí. Otázka okolo Holeňáka - konec smlouvy a delší dobu dává najevo zájem jít ven - asi odjde. Dále se vyjádřil Vlček, že by také šel "ven". To je vzhledem k tomu, že Slávka má ještě roční opci a jeho platnosti a poctivé práci v útoku oříšek k rozřešení. Trochu sobecké, ale pustit alespoň za slušné odstupné (nad 15 mil.Kč). Jinak se neosvědčil Granovskij - tedy nikdy jsem ho hrát neviděl a téměř nehrál ani v B. Dále Otázka, zda držet Hercegfalviho a Šelichu. Asi jim najít jiný klub. Gaučovi dát smlouvu na 1,5 roku.Stejně podržet Aračiče. Jestli přijde Latka, tak nejlépe najít hostování v Rakousku pro Dosoudila, ale podržet si ho, protože Latka může příští rok opět odejít. Suchého neprodávat. A peníze řešit případným prodejem Kozáčika - je kvalitní a hodně mladý, možná škoda, že dostal málo šancí na jaře jak ve Slávce, tak i slovenské repre. Dvojku může dělat Slavík a pak je tu dost mladých nadějí. A taky konečně prodat tu fůru hráčů co je na hostování!!! A jako posily?? Nejlépe jednoho kvalitního hráče místo Pitáka, raději trochu připlatit než 5 kusů na zkoušku!! Nebo kvalitu na pravého beka a Krajčíka do zálohy. To by mohlo vzhledem k úsporám na podzim stačit (a vidělo by se jestli mladí jdou nahoru a mají na to nebo stagnují a musí se nakoupit kvalita zvenku). Tak to jsem se "vykecal" :o)).