Rozhovory

A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

Majitel Slavie Aleš Řebíček se v rozhovoru pro Slávistické noviny vyjádřil k hojně diskutované novele loterijního zákona. "Slavia kvůli ní přišla o částku převyšující 20 % rozpočtu."

Jaký je podle vás vlastně účel novely? Větší kontrola nad pohybem peněz směrem od sázkových kanceláří?

To je určitě pravda. Nepochybně za změnami loterijního zákona stojí právě zájem státu dostat pod větší kontrolu nakládání s penězi získanými ze sázkových her. Jestli se očekávání vlády a parlamentu naplní, je jiná otázka.

Proběhl lobbing proti novele? Zúčastnili se ho konkrétně ve fotbale zástupci více klubů?

Novela byla samozřejmě terčem lobbování, a to nejen ze strany sportovních organizací. Zapojily se i kulturní a charitativní organizace, které dosud takzvané "peníze na dobro" z výnosu loterijních firem dostávaly. Ale pravděpodobně byl oslaben hlavní lobbistický článek, samy loterijní společnosti, a to v důsledku situace Sazky. Ta nejspíš v minulosti byla schopna vyvíjet efektivní tlak a domluvit se s ostatními firmami, zatímco ve vleklé krizi, kterou procházela skoro celý minulý rok, to asi nešlo. Nemá smysl se vracet k tomu, co se nepovedlo prolobovat na konci roku, ale je třeba hledat cesty, jak lobbovat dál a s větším úspěchem. Jednou změněný zákon není napořád, nic nebrání tomu, aby se změnil znovu.

Od kdy budou znát dopady novely loterijního zákona, již v současné době, nebo až od nové sezóny?

Už z toho, že nám Synot Tip odešel v polovině sezóny a ne třeba až v létě, je vidět, že dopady jsou okamžité. Předpokládám, že zrušení dosavadní možnosti odvádět část výnosů na sport, kulturu a charitu se dotkne i řady dalších dosavadních příjemců.

Jaké budou konečné důsledky novely (problémy klubů s financováním mládeže a A mužstva, snížení počtů účastníků 1. ligy, dřívější odchody mladých hráčů do zahraničí, nutnost větší spoluúčasti rodičů mladých sportovců, snížení členské základny, horší výsledky v porovnání s Evropou)?

Na to je asi brzy. Záleží na tom, jak rychle se podaří nebo nepodaří výpadek nahradit, což samozřejmě ve stávající ekonomické nejistotě nebude jednoduché.

Dá se zhruba říci, o jakou částku Slavia novelou přišla?

Jedná se o částku převyšující 20 % rozpočtu klubu.

Bude teoreticky možné získat zpět část prostředků jak ze státního rozpočtu, tak přes ministerstvo školství?

Vzhledem k tomu, že do státního rozpočtu půjdou výnosy loterií, které dosud šly ke sportovním a dalším organizacím, bylo by to asi logické. Chci se na úrovni majitelů klubů nebo svazu na toto téma bavit. Když stát do financování sportu takto zasáhl, měl by konečně po letech nečinnosti téma financování sportu začít řešit. Ty výnosy sázkových firem by bez sportu nebyly, protože na výsledek večerního baletu Romeo a Julie v Národním divadle se moc sázek vypsat nedá.

Můžete vysvětlit, proč Synot tip a Tipsport omezili sponzorské příspěvky, zatímco Fortuna nikoliv?

Neznám a nemohu podrobně znát hospodaření loterijních firem obecně ani těch konkrétních, na které se ptáte. Tři novely loterijního zákona, které platí od 1. ledna, přinesly celou řadu změn, a je možné, že se některé z nich u některých firem projeví až s odstupem. Na firmy mohly mít jednotlivé změny zákona různé dopady - když někdo provozuje výherní automaty, může zaznamenat jiný vývoj než někdo, kdo má jen sázkovou hru nebo číselnou loterii... Těch možností je asi celá řada a mimo jiné záleží i na ekonomické situaci jednotlivých firem a na tom, jak se v dané situaci rozhodnou jejich majitelé.

V jaké fázi je hledání nového hlavního partnera a jaké logo budou mít hráči na jaře na dresu?

Vedeme celu řadu jednání, ale jak už jsem uváděl v předchozích odpovědích, současná ekonomická situace je velmi složitá a nebude to jednoduché.  

Existuje vlastně v ČR v 1. lize klub, který by nedotoval z velké části jeho majitel?

Nejsem si úplně jistý. Tak jako my nechceme přesně zveřejňovat finanční příspěvky jednotlivých partnerů, ani ostatní kluby v tomto ohledu nejsou sdílnější. Faktem ale je, že náš trh je malý a ani velké firmy z telekomunikací, energetiky, bankovnictví, potravinářství nebo autoprůmyslu na něm nejspíš nebudou nikdy schopné utrácet v korunách to, co je venku zvykem v eurech. To ale neznamená, že bych se vzdal svého přesvědčení o schopnosti alespoň velkých klubů vydělat na sebe.

Dá se říct, kolik z těchto majitelů novela zákona netrápí? Může to vést k ještě většímu prohlubování kvality mezi kluby s bohatými majiteli a těmi chudými?

Zákon dosáhne jen na firmy, které u nás provozují loterie s povolením Ministerstva financí. Zahraniční internetové firmy tak sice neumí zpoplatnit ani jim zakázat činnost, ale nepřímo jim komplikuje život zákazem reklamy, propagace a podpory prodeje, takže ani cizí loterie nemají důvod v tuto chvíli přispívat klubům. Jestli to zvýší rozdíly mezi chudými a bohatými se ukáže časem, ale že ty peníze ve fotbale budou chybět, o tom není sporu.

Jaká je situace ve vztahu Slavie a Prahy 10, dá se čekat nějaká finanční podpora, která by alespoň částečně pokryla výpadek?

Jednáme o tom s radnicí velmi intenzivně, ale je to rovněž velmi složité.

Je podle vás nějaká šance na zlepšení situace cestou zákonů v budoucnosti?

To se teď těžko odhaduje. Celkem rozumím snaze vlády a parlamentu zabránit tomu, aby se výnos loterií dostával do nějakých neprůhledných neziskovek nebo sportovních organizací, které žádný skutečný sport nedělají a jsou to jen skořápky napojené na lidi kolem loterijních firem. Ale že na to doplatí i ti, kdo se sportu skutečně věnují, to je nepříjemnost, kterou snad stát dříve nebo později pochopí a tu možnost - přispět z výnosu loterie na sport - do zákona vrátí.

Komentáře (69)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    subHuman     před 12 lety 12.03.2012 21:07 |  
    0 0

    "Jednáme, ale je to složité." Kde já to jen slyšel...

    Fuj, chce se mi zvracet. Nechápu, na co je podobný rozhovor s tímto arcizlodějem, neřekl v podstatě nic, a ještě si stěžuje, že mu stát (a město) nepřispívá na jeho pračku.

  2. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    spino     před 12 lety 12.03.2012 21:07 |  
    0 0

    1. Nechápu význam tohoto článku, přijde mi to jako Řebíčkova volební kampaň.

    2. Řebíček mluví o intenzivním jednání na úrovni svazu, ale zatím si nedokázal udělat pořádek ve vlastním domě.

    3. "Vedeme celou řadu jednání" Pane Řebíčku, tohle jsem slyšel už v létě. Sliboval jste, že do začátku ligy seženete nové sponzory. Výsledek? Naopak jsme o jednoho přišli. Jste jenom slibotechna, která ne že neumí sehnat sponzory, ale hlavně nechce! A ten loterijní zákon vám přišel náramně vhod.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      subHuman     před 12 lety 12.03.2012 21:12 |  
      0 0

      ... a i kdyby sponzory chtěl, kdo by byl takový blázen, a sypal je tomu to odkloňovači do náruče?

      Do toho hnusného bílého pole má přijít nápis DAŇOVÍ POPLATNÍCI ČESKÉ REPUBLIKY.

      Je mi docela líto, že se k tomu SN nestaví kriticky a naopak mu ještě dělá PR.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      jane (admin)     před 12 lety 12.03.2012 21:15 |  
      1 0

      Zajimal me proste jen pohled majitele Slavie na novelu a jeji dusledky, v mediich se k ni vyjadrili i dalsi lidi z fotbalu.

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        spino     před 12 lety 12.03.2012 21:19 |  
        0 0

        Ale to je v pořádku, rozhovor s Řebíčkem už tu dlouho nebyl. Problém je ten, že kromě klasických frází, které vám řekne každý, který do toho trochu vidí, jsme se o Řebíčka nic nedozvěděli, přičemž sliby o sponzorech mě opravdu začínají vytáčet. Škoda, že rozhovor nepojmul také z finančního hlediska plány na další sezónu, kde bysme podle Řebíčkových slov měli hrát o poháry.

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          Artur (přítel SN)     před 12 lety 12.03.2012 23:11 |  
          0 0

          Klasické fráze já tam žádné nevidím, pouć mě které.... kolik to vzalo Slavii řekl, svojí teorii na odchod Synotu taky nastínil atd. Vám se človék fakt nezavděčí ( myšleno z pohledu jane a SN).

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            Artur (přítel SN)     před 12 lety 12.03.2012 23:14 |  
            0 0

            Ještě bych k tou dodal: jsme opravdu ubrečenci chvíli brečíme kvůli špatné komunikaci, když komunikace je , brečíme že je zase zbytečná . Kolik rozhovorů udélal Sisák?

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      Boss82     před 12 lety 13.03.2012 12:58 |  
      0 2

      To spino: Bože, sem zase píšou komentáře kryplíci! Jelikož máš evidentně potíže s chápáním psaného textu, zkusím Ti to vysvětlit polopaticky:

      1. Význam článku je zjištění názoru majitele na změnu loterijního zákona a dopadu na Slavii. Vše bylo jasně vysvětleno, alespoň pro průměrně inteligentního jedince. Volební kampaň? Nevšiml jsem si, že by A. Řebíček někam kandidoval.

      2. Takže by podle Tebe neměl se svazem jednat? Nebo co bys mu radil, ty chytráku?

      3. Tak tohle už jsou fakt blafy ze 4. cenové! Řebíček nechce sehnat sponzory? Loterijní zákon mu přišel vhod? Co to prosimtě meleš??? Loterijním zákonem a ztrátou Synot Tip přišla řebíčkova firma (Slavia) o 25 milionů. Vážně si myslíš, že toto chtěl a je to v jeho zájmu? Dej si mokrej hadr na čelo!

      A pokud jde o jednání o nových sponzorech, tak mne také štve, že zatím se žádného sehnat nepodařilo. Ale věřím, že to v současné době není snadná záležitost.

  3. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    jigsaw     před 12 lety 12.03.2012 22:13 |  
    0 0

    Trapný rozhovor. Více by mě zajímalo, kdy se dočkáme opravdových posil (jak hráčských, tak do vedení). Ale jestli Řebíček chtěl odpovídat (resp. brečet) pouze ohledně loterijního zákona, tak je to samozřejmě lepší než žádný rozhovor. :)

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      tantalos     před 12 lety 13.03.2012 00:17 |  
      0 0

      Až Křetínský sáhne do kapsy a koupí vám někohop lepšího než Holek. Hlavně potřebujete náhradu za Řepouna, nejchytřejšího z vás sparťanů.

  4. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    golux     před 12 lety 13.03.2012 00:22 |  
    0 0

    Musím souhlasit s předchozím komentářem Artura. Jane tady udělá rozhovor na utčité téma a tady se kritizuje, že to mělo být o posilách. Řebíček na dané téma odpovídá a zas je to špatně. Když neodpovídá, špatně, když komunikuje, špatně. prostě všechno špatně. Bůůůů. Přestává mě to bavit. Co se týká sponzorů, ti moc dobře sledují celkovou atmosféru i reakce fanoušků, oni prostě do prostředí, kde je vše negativní nepůjdou, mám s tím zkušenosti, sám jsem sponzory sháněl pro jiné odvětví. Co se týká Řebíčka, asi anděl není, ale co myslíte? Kdyby tam bylo něco konkrétního a dokazatelného, tak ho média rozcupují a už bude v teplákách. Možná by jste se divili, jak zbožňovaný Kelner ke svým penězům přišel. Např. pracovníci bývalého Montážního podniku (dnes Vegacom) by mohli vykládat...

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      DrFe1     před 12 lety 13.03.2012 00:36 |  
      0 0

      A sakra, takže ve vedení je to samej mafián, sparťan popř. sparťanskej mafián, vedou to od desíti k pěti, ale za absenci sponzorů můžeme my (zřejmě bezdůvodně) negativní fanoušci. Asi si všichni vezmeme klaunský nosy a budeme se tvářit optimisticky a šťastně, pak zase sponzoři přijdou .....

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        golux     před 12 lety 13.03.2012 18:36 |  
        0 0

        Obávám se, že nejsi ochoten aspoň trochu analyzovat informaci o jedné z mnoha příčin proč nepřicházejí sponzoři a dovádíš ji ad absurdum. Samozřejmě, že tato příčina je zase důsledkem něčeho předchozího. Nicméně, když tak voláš po čistotě, možná začni u sebe...aneb kdo jsi bez viny, hoď kamenem.

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          DrFe1     před 12 lety 13.03.2012 21:16 |  
          0 0

          Ušetřítím tě, nejsem žádný násilník, jinak už bys jednu šutrem dostal.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      Steve2924 (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 11:36 |  
      0 0

      No hlavně řešit posili v březnu, kdy zimní okno je dávno zavřené a letní ještě hodně daleko je přitažené za vlasy. Přeci nikdo nebude dopředu vytrubovat o které hráče má zájem aby zbytečně zvyšoval jejich cenu.

  5. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    tantalos     před 12 lety 13.03.2012 00:50 |  
    0 0

    Velmi pěkný rozhovor - v rámci toho, o lze napsat.
    Fakt je, že různé Sazky (Kellner), Tipsport a jim podobní na sázení na sportovní výsledky vydělávají miliardy, Řebíček má pravdu, že na výsledek Romea a Julie se moc dobře sázet nedá, ale v civilizovaných státech je běžné, že sázkové kanceláře odvádějí cosi jako daň na rozvoj sportu. Dokonce konzervativci v Británii zavedli zvláštní daň ze sázek, z níž byly postaveny fotbalové stadiony.
    Je také zcela běžné, že místní radnice nějakým způsobem sport dotují. Ostatně na sportu vydělávají i ony, protože jim jde část DPH z prodeje vstupenek, ale třeba i hráčů do ciziny.
    U nás ale byly podobné odvody místnícxh úřadů převedeny na pomoc chudým politikům a jejich kmotrům.
    Zajímavé je i konstatování, že nynější odříznutí sportu od peněz souvisí se sesazením Hušáka. Vlastně tak se uskutečnilo odvedení peněz, které šly ze Sazky na ČSTV, do soukromé peněženky páně Kellnera, který, jak píše Forbes, chudák hrozně zchudl.
    Potíž je také v tom, že velcí podnikatelé, kteří běžně na sport přispívají, tak činí ve své vlastní zemi. A náš malý problém spočívá v tom, že ty velké firmy vydělávají na sport třeba v Německu, protože jejich majitelé jsou cizinci.
    Máme tedy šanci, že brzy se u nás bude hokej hrát jen v zimě, až zamrznou rybníky, protože provoz zimních stadionů je čím dál dražší. Sport se nakonec u nás stane věcí amatérů, ostatně jak kdysi býval olympijský ideál. Ale nebřečme. Televize se postará, abychom nemuseli fandit Čechům a začali fandit a finančně podporovat třeba Manchester United.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      podol (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 05:55 |  
      0 0

      Bohužel,to je výstižné.Spěje to k tomu,že v Česku se bude hrát
      KHL(Rusko),možná i nějaký zahraniční fotbal.Snad i s několika
      českými kluby.Většina ostatních bude bez zájmu médií,sponzorů,
      bez státního příspěvku fungovat jako amatéři.Sice radostně,ale
      jen na zamrzlých rybnících či drnových pláccích.Velkých firem,které by sponzorovaly provoz klubů 1. a částečně 2.ligy není mnoho,zcela jistě ne tolik,co nynější počet klubů.Mám obavy,že to
      postihne i Slávii.Sponzoři jsou tam,kde jsou diváci,protože to
      přinese zisk všem zúčastněným.Porovnejte stále klesající počet diváků na 1.ligu,ale i přes "srdeční záležitost" nás slávistů návštěvy na Slávii.Hrát na stadionu pro 21 tis.diváků před návštěvou většinou méně než 4 tis je finančně neúsnosné,pro média i sponzory zcela nezajímavé.Alternativa Horních Počernic
      se stává reálnější.
      Budu rád za optimističtější názor a hlavně za optimističtější budoucnost Slávie.Podol

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        Kactus     před 12 lety 13.03.2012 09:18 |  
        0 0

        problem je, ze to trapi vicemene jenom nas, fanousky.

        zeby neco klub delal? neco delaji rumuni (treba ty jejich hnusne reklamy na lzidnes nebo maji bilboardy), my jsme to zkouseli taky, kdyz jsme se vezli na vitezne vlne (ale pamatujem, jak to dopadlo s Brabcem). jinak nic, co by stalo za zminku.

        lidi se na stadion daji pritahnout jedine dobrym fotbalem, utocnym, hodne golu. a hrat to tak deset let. protoze at si rika kdo chce co chce, pro ligu jsou zahranicni televize a ligy v nich vysilane (premier league, la liga, bundes liga, LM) primym konkurentem. mnoho lidi mi rika - proc tam chodis, podivej se v televizi na poradnej fotbal.
        to je svazane pak hodne s mladezi, jak je mozne, ze odchovanec neumi zpracovat balon? prihrat? co to je? co ho tam uci?nejakou podelanou taktiku co se muze naucit ve dvaceti? co dela na treningu? moje milovana manzelka se mne furt pta, jestli ti hraci delaji i neco jineho, nebo jestli hraji jenom fotbal. ze ona je mit jako zamestnance a videt je, jak se flakaji po hristi, tak by je vyhodila vsechny.

        Vlastne by to stalo asi na delsi clanek, co s tim.

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          Steve2924 (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 11:34 |  
          0 0

          AD televize. Na argument, proč jdu na fotbal když se můžu podívat na lepší v TV odpovídám jednoduše. Taky radši půjdu do divadla na "obyčejný" muzikál než koukat v TV na ruský balet.

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            Kactus     před 12 lety 13.03.2012 11:55 |  
            0 0

            to plati mozna pro muzikal a jenom pro nekoho.
            s fotbalem to bohuzel nema nic spolecneho.

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              Steve2924 (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 18:21 |  
              0 0

              No stejný to není, protože na tom fotbale je lepší atmosféra než v tom divadle. Přesto je nemyslitelné koukat na divadelní představení v TV ale fotbalu se přednost v TV dává... nechápu, jak mám možnost jdu na stadion v TV je to poloviční zážitek

    • snůška nesmyslů

      vavicek     před 12 lety 13.03.2012 13:11 |  
      0 0

      To bych rád viděl tu civilizovanou zemi, kde sázkové kanceláře odvádějí povinně něco sportu. S UK je to samozřejmě nesmysl. Odkdy Sazka vydělává miliardy na sportovních sázkách? To jsem asi něco propásl. Ne všude jde městům něco z DPH a už vůbec ne z prodeje hráčů. Peníze nejdou ze Sazky kvůli sesazení Hušáka, ale kvůli tomu, že Hušak přivedl Sazku na buben.

  6. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    jane (admin)     před 12 lety 13.03.2012 09:38 |  
    0 0

    Pridam svuj nazor na sponzory, nekterym z vas uz se podarilo nektere problemy pojmenovat. Primarne proste nechapu, ze se v CR neobjevi ani jedna firma, ktera by chtela investovat "blbych" 15 mega a stat se generalnim partnerem klubu s nejvetsi tradici.

    Ovsem pak se pravidelne zucastnim schuzek SDS a vedenim, kde je take vzdy Martin Malik, a otazky sponzoru se dotykame snad pokazde. Tezko muzu hodnotit, jaka je kvalita lidi v marketingu Slavie oproti jinym klubum, zda svou praci delaji hur nebo lepe. Ale pokazde padne iks jmen firem, ktere se Slavia pokousela oslovit, takze z meho pohledu se vazne neda rict, ze se tam nikdo nesnazi a nic nedela. Naposledy jsme my fanousci navrhovali asi 20 jmen ruznych nadnarodnich korporaci, u kterych bych cekala, ze by mohly mit nejaky zajem, a vsechny Slavia oslovila, stejne tak zahranicni firmy, ktere treba v CR nejsou tak zname. Duvodu, ktere firmy udavaji, proc do sponzoringu nejdou, je tak zhruba pet, bohuzel kazdy ma v dnesni dobe opravdu omezeny rozpocet a pokud da nekam penize, neco za to chce.

    Slavii, i pres silnou tradicni znacku souvisejici s cetnym vyskytem v mediich, z meho pohledu znacne uskodilo angazma Straky a nasledna negativni atmosfera, ktera se kolem ni vytvorila, stejne jako nepresvedcive sportovni vysledky a hlavne neucast v evropskych poharech. Jak uz tady nekolik z vas zminilo, vse ve fotbale souvisi se vsim, sportovni vysledky s poctem divaku, zajmem medii a sponzoru. Angazma Straky bylo i z tohoto pohledu slapnutim vedle, skoda, ze se neda presne urcit, o kolik sponzoru Slavia kvuli tomu zrejme prisla.

    Schvalne jsem se podivala, jakezeto hlavni sponzory maji prvoligove tymy na svych dresech na jare. Zizkov - nikoho, Ostrava - nikoho (pokud tri vykricniky nejsou logo nejake spolecnosti, kterou neznam :), Sparta - Fortuna, Boleslav - Skoda, Liberec - Fortuna, Teplice - AGC, Plzeň - Doosan, Olomouc - Tipsport, Jablonec - Baumit, Chance, Tipgames, Budějovice - AVE, Bohemians 1905 - Remal, Fortuna, Slovacko - Z-group, Hradec - město Hradec Králové, Dukla - Staeg, Pribram - Startip, Energon. V teto souvislosti mi prijde zajimave i to, ze Fortuna ve sponzoringu pokracuje, zatimco treba Tipsport nezustal u uspesne a medialne hodne uspesne Plzne. A ostatni sponzori? Vedle sazkovych kancelari to jsou casto "lokalni" firmy, tedy spojene s regionem, ze ktereho klub pochazi, byt samozrejme casto s nadnarodnim presahem podnikani. To je Skoda, AGC, Doosan, Z-group, Energon a trochu mimo mesto HK. V pripade Slavie a prazskych klubu je tak mozna tezsi najit "lokalniho" sponzora, jako se to podarilo jinym tymum mimo Prahu. Stejne tak jsou prazske kluby mene podporovany z mestskeho rozpoctu nez treba Hradec.

    Kazdopadne jsem zvedava, jak se cesky fotbal po legislativnich zmenach bude dal vyvijet, mozne scenare uz jsem naznacila v otazce v rozhovoru.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      twisp     před 12 lety 13.03.2012 09:48 |  
      0 0

      Ostrava - tři vykřičníky patří k logu města Ostrava.
      A to Slavia neuspěla s nabídkou o sponzorství ani u Viamontu?

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        jane (admin)     před 12 lety 13.03.2012 09:50 |  
        0 0

        Nechci tady psat zadna konkretni jmena firem, ale zkousi se to skrze vsechny mozne sektory.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      1rytir     před 12 lety 13.03.2012 09:55 |  
      0 0

      Dík za obsáhlou a zasvěcenou reakci. Chtěl bych ale aby se tu uvedlo těch cca 5 důvodů, proč firmy ve spojitosti se Slavií do sponzoringu nejdou, včetně toho, co za sponzoring od Slavie požadují. To by bylo myslím zajímavé.

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        jane (admin)     před 12 lety 13.03.2012 10:35 |  
        0 0

        Je to casto omezeny rozpocet na vydaje na sponzoring, orientace jen na sponzoring jednoho sportu (ne fotbalu), orientace jen na reprezentaci, strach z odlivu zakazniku ze strany spartanu, a asi by se nasly i dalsi. Co firmy pozaduji za sponzoring - to se da spis rict v obecne rovine, hlavni je prezentace firmy na stadionu, dresech, v klubovych casopisech, webu, tedy prezentace urcite cilove skupine... Pak tam mohou byt nejake dalsi dohody, treba ze klub poskytne firme hrace na vecirky nebo podobne akce typu prodavani hamburgeru v Mekaci.

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          subHuman     před 12 lety 13.03.2012 11:32 |  
          0 0

          Většina z těchto problémů tu ale byla vždycky a vždycky bude. Ano, probíhá nějaká ekonomická recese (ať už je skutečná, nebo jen živená mediálně), ale z mého pohledu sponzorům smrdí prostě současná Slavia, jakkoli je to zajímavá značka. Proč by měl někdo sypat desítky milionů do klubu, který OFICIÁLNĚ vlastní král odkloňovačů, kde je generálním ředitelem estébák, finančním ředitelem korupčník a vyděrač, a kde nekompetentní vedení svými rozhodnutími vyvolává jednu kontroverzi za druhou, ať už je to Štraka, spekulace ohledně neplacení nájemného, podvodná hra na ENIC, zvyšování a snižování základního kapitálu, válka s vlastními fanoušky atd atd atd...

          Já jsem rád, že jane tento rozhovor udělala, kritika nemířila směrem k ní, ale k tomu rumcajsovi, který nám neustále maže med kolem huby a lže až se mu od umaštěný huby práší.
          A pokud jsem to četl dobře, brečí on, nikoli fanoušci.
          Rád bych se radoval a šířil pozitivismus, ale ono jaksi není z čeho.

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            travel (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 12:48 |  
            0 0

            Plně souhlasím s tím,co napsal subHuman.I když je zajímavé,že nechtějí mít případní sponzoři nic společnýho se současnou mafiánskou Slávií (nedivím se),ale na Spartě jim nevadí jejich komunistická minulost a veškeré nesportovní praktiky, jen aby vyhrávali a získali za každou cenu titul.Důvod,že se případní sponzoři obávají odlivu sparťanů, mi přijde přinejmenším dost zvláštní a hlavně jednoduchá výmluva.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      marek018     před 12 lety 13.03.2012 10:22 |  
      0 0

      díky za super rozbor. Celkově mi přijde, že se v ČR na sport nehorázně kašle. Když hokejisté vyhrají MS, Kvitová Wimbledon, to je každý politik zve, fotí se s nima atd. ale jak si řeknou o fin. podporu, to už nikdo neslyší.
      Asi by nebylo od věci, kdyby se sportovci spojili a prostě k těm politikům nešli a ještě to vyhlásili do novin. novináři by to medializoval jako blázen, politici by se urazili a začalo by se něco dít.

      Taky je dost blbé, že v zahraničí firmy přispívají na sport daleko víc než v ČR, nevíc proč, když ekonomická situace je v Evropě podobná. Třeba nechápu, proč se víc neangažují telefonní operátoři, energetické společnosti atd. Asi to souvisí s image fotbalu, nízkými návštěvami, sportovní stránkou.

      Z té novely lot. zákona mám dojem, že se jen zavřel kohoutek a ten další by měl otevřít stat. tomu ale nevěřím. Už slyším Kalouska jak říká: My nemáma na důchody, zvyšujeme dph a máme dávat na sport (přitom na církevní restituce je, že..)

      a poslední věc je, že v zahraničí sí boháči často kupují sportovní "hračku", což se v ČR taky moc neděje..

      to vše v sumě znamená, že nás sportovně předjíždí takové země, kterým jsme se před 10 lety smáli, jako např. Kypr (ten nás už převálcoval), Izrael, či Rakousko.

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        vavicek     před 12 lety 13.03.2012 13:17 |  
        0 0

        To je vtip, ne? Že se na sport nehorázně kašle? Proboha dyt většinu prvoligových stadionů vlastní a postavilo město. To mi řekni, kde jinde něco takového funguje? Navíc ty města ve velkém dotují rozpočty těch klubů. Kypr, Rakousko, Švýcarsko a jiní nás předběhli z prostého důvodu. Ty státy jsou mnohem bohatší a na fotbal tam chodí mnohem víc lidí než u nás. Už prostě netěžíme z toho, že za komunistů se nemohlo na západ a že v 90. letech se událo tzv. Bosmanovo pravidlo.

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          marek018     před 12 lety 13.03.2012 14:12 |  
          0 0

          podívej se na podíl hdp, který jde ze státního rozpočtu na sport. Jsme skoro nejníž v Evropě.

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            vavicek     před 12 lety 13.03.2012 19:12 |  
            0 0

            No jistě, protože u nás to platí města! Dyt to píšu.

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              marek018     před 12 lety 14.03.2012 09:19 |  
              0 0

              jenže v zahraničí přispívá jak stát, tak města. A podporu státu vyjádřenou na hdp máme prostě jednu z nejnižších v Evropě.

              Aby ses nezakuckal v obhajobě vlád, které neustále snižují podporu sportu.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      dejva     před 12 lety 13.03.2012 16:24 |  
      0 0

      Mě na tom tedy nepřijde nic, co by nebylo k pochopení. Slavia je sice tradiční značka, ale po tom všem co se tady v posledních letech dělo, spadla na samé dno té nejšpinavější stoky. Po tom co vyšlo najevo, že s klubem měl co do činění Sisák objevila se v jeho vedení další kontroverzní postava v podobě A. Řebíčka. A to je právě v kombinaci s dobou, kdy české firmy počítají každou korunu ten největší problém. Slavia by samozřejmě peníze sehnala, ale s lidmi jako jsou Řebíčkovi do toho nikdo rozumný nepůjde. Možná by do toho šel nějaký blbec, ale ten zase nesežene 15 mega. Svádět to na Straku mi přijde hodně ne fér. Za sebe musím říct, že ač mě to na jednu stranu vůbec netěší, na stranu druhou jsem vlastně rád, protože je tu určitá možnost, že se na to nynější majitel brzy .... !

  7. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    janko (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 09:50 |  
    0 0

    Jane, díky za článek i komentář. Měl bych jednu otázku. Z těch setkání, máš pocit, že si vedení uvědomuje, že to se strakou bylo těžké šlápnutí vedle, které je stálo peníze?

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      jane (admin)     před 12 lety 13.03.2012 10:39 |  
      0 0

      Jo, ja myslim, ze ted uz jo, asi nepredpokladali, ze se to vsechno dostane do vyhrocene situace, ve ktere to bylo, a ze to bude velka chyba. A to i po sportovni strance.

      • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

        subHuman     před 12 lety 13.03.2012 11:33 |  
        0 0

        ... a nebo to od začátku věděli moc dobře, jak ostatně řekl i sám křišťálově čistý Alešek, viz jeho věta na druhém setkání:
        "Můžete mě podezřívat z čeho chcete, ale rozhodně ne z toho, že jsem úplnej idiot. Já jsem moc dobře věděl, že vás angažováním Straky naseru."

        • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

          Kactus     před 12 lety 13.03.2012 11:59 |  
          0 0

          a proc ho tedy angazoval kdyz neni uplny idiot?

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            travel (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 12:52 |  
            0 0

            Vše nasvědčuje tomu,že to byl úmysl,aby sparťanští fanoušci přijali Hřebíka.

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              subHuman     před 12 lety 13.03.2012 17:26 |  
              0 0

              Na tohle jsem se ptal na 2. setkkani, rumcajs ten dotaz ani neprecetl a rekl, ze je to nesmysl. Klidne mne oznacte za paranoidniho, ale ja jsem o tomto presvedcen, clovek se zdravym rozumem a respektem ke Slavii a jeji historii by toto nikdy neudelal. Ostatne, dohody Slavie a sparty, stejne tak jako Natlandu a J&T taky pekne smrdi.

              • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                travel (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 18:26 |  
                0 0

                Opět s Váma musím plně souhlasit.

                • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                  golux     před 12 lety 13.03.2012 18:51 |  
                  0 0

                  To je silná spekulace a nevěřím jí. Řebíček sháněl trenéra jen do konce sezóny a Straka byl kámoš a bez angažmá.

              • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                Boss82     před 12 lety 13.03.2012 21:04 |  
                0 3

                To subHuman: Neskutečné, jakým kravinám lidé věří. Prosím Vás, přestaňte vymýšlet konspirační teorie! Tím atmosféře ve Slavii opravdu nepomůžete! A za paranoidního Vás (dle Vašeho vlastního přání) označovat nebudu, protože paranoia není dostatečný výraz pro tenhle nesmysl, který jste tu splodil.

          • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

            jane (admin)     před 12 lety 13.03.2012 13:04 |  
            0 0

            Moje spekulace - pokud byla tato sezona jakasi stabilizacni a bylo potreba trenera s rocni smlouvou, ktery by ten tym jakztakz vedl, buhvi s jakym platem, kolik treneru by se do klubu hnalo? A protesty cekali, ale urcite ne tak velke.

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              Kmotr (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 13:46 |  
              0 0

              No tak tohle je zbytecna konstrukce, jestlize byl rozjednany i Levy. Tohle bylo typicke rozhodovani cloveka z politiky = radsi kamarad i kdyz smrdi pruserem nez nekdo cizi.. bohuzel si myslim,ze tohle se jen tak nezmeni..

              • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                golux     před 12 lety 13.03.2012 18:48 |  
                0 0

                Jenomže ten Levý nechtěl smlouvu na 8 měsíců, ten chtěl dva roky. A mimo to jdou zvěsti, že má (měl) problémy s pitím...

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              SForever1     před 12 lety 13.03.2012 13:50 |  
              0 0

              K otázce sponzora: Nebude hlavní problém v mediálním obraze našeho pana majitele a jeho bratra a ředitele M.Platil - stb ? Kdo by chtěl být spojován s těmito lidmi a ještě za to solit dukáty??
              K otázce angažování tataráka: obávám se, že to byl jenom výsledek absolutního amatérismus a neznalosti fotbalového prostředí ze strany pana majitele. Asi se ještě máme na co těšit..................

              • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                honzah (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 15:23 |  
                0 0

                Ad hledání sponzora: To samozřejmě souvisí. Ale odkud čerpáš informace, že Platil byl v StB? V Cibulkových seznamech jsem našel jen 5 Platilů a 4 Platilové, ale žádný z nich nevypadá jako ten náš

                http://www.cibulka.com/cgi-bin/osoby.exe?code=W

                Spíše to je populární záměna písmenka mezi SNB a StB.

                • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                  janko (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 15:46 |  
                  0 0

                  Kde berete tu jistotu, že potencionální sponzory odrazují členové vedení a majitel? Tady se to bere jako pevně definovaný fakt, ale nikde jsem nenašel vyjádření byť jen jediné firmy XY, která by to prohlásila. To že fanoušci Slavie mají nějak nastaveny morální hodnoty ještě neznamená, že je tak mají nastaveny i potencionální sponzoři...

                  • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                    Jiri1     před 12 lety 13.03.2012 16:07 |  
                    0 0

                    Zdravim, pro mne je docela sranda , ze Synot tip je nove sponzorem cele ligy , nevyhlasoval tady nekdo v unoru , ze sedona je na 66 procent zajistena , ze to nemate lehke to vime , ale prece nezijete na jine planete, navic Platila muzu kritizovat za cokoliv , ale podle mych zprav na tyto veci upozornoval vcas , ne ne na rybnice se mily Tantale hrat nebude , ale pocitejte s tim, ze budeme hrat prevazne treba s mladymi hraci , kteri nebudou narocni na plat, jinak poznamka k redakci, jste prvni zajmovy web kluboveho fotbalu, ktery neustale breci i s majitelem nad penezi, jinde prebyvaji, nebo , jak to je.

                    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

                      Jiri1     před 12 lety 13.03.2012 16:09 |  
                      0 0

                      jeste mi prosim nekdo vysvetlete jak je mozne , ze jiny Prazsky oddil a nemyslim Spartu ma lobing jak bic.

            • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

              subHuman     před 12 lety 13.03.2012 17:29 |  
              0 0

              Na muj vkus byly protesty male, verte, ze v jinych zemich by to probehlo uplne jinak, a nemusime pro priklady chodit na Balkan.
              kdyby to probehlo v jine dobe a na Slavii nechodily 3 ale 10 tis divaku, i na stadionu by to vypadalo jinak. Ale spousta lidi se nechala tou spinou znechutit a nechodi.

  8. Na co si hraje!!!!!!!!!!!

    Kunetice     před 12 lety 13.03.2012 16:23 |  
    0 0

    Pan Řebíček nikdy nebude mít na to aby se Slavii něco dokázal protože na to nemá peníze.
    On si jen přes Slavii vypral špinavé peníze a potom opět hurá do politiky , už vám to všem dochází...

    • Re: Na co si hraje!!!!!!!!!!!

      Jiri1     před 12 lety 13.03.2012 16:28 |  
      0 0

      Nechci ho takto soudit , proc muze ucinny lobing pes mestke casti fungovat jinde a ze toho plneni opravdu neni malo a nemuze fungovat i pres Slavii, nelze jen utahovat opasky rikat hracum, ze platy leos nahoru jit nemuzou, je potreba udelat proaktivni politiku, kdyz to moh delat Hulinsky , dela to Chladek, nebo treba VV , tak proc to nemuzete delat i Vy.

    • Re: Na co si hraje!!!!!!!!!!!

      janko (přítel SN)     před 12 lety 13.03.2012 16:42 |  
      0 0

      A ještě mi prosím vysvětli jak se perou prachy přes Slavii na kterou chodí stěží 4000 lidí... Chápal bych to kdyby si za to pořídil řetězec heren a kasín, ale tady mi nějak uniká ten proces....

      • Re: Na co si hraje!!!!!!!!!!!

        Jiri1     před 12 lety 13.03.2012 16:49 |  
        0 0

        Co mi na vsem sere nejvic , ze se tady dnes vyprofilovaly 2 skupiny , redakce, par velmi solidnich lidi, kteri sem pisou leta a neverici, kteri vidi velkohuba prohlaseni vedeni klubu o tom , ze 10 bodu neni moc a pohary nejsou daleko, ci prohlaseni hracu nejvice Jarolima , jak se porvou o body , ale skutek zatim utek o Blazkovi, ktery zrejme hraje na ragbyove branky nema cenu mluvit, nerikam, ze Rebicek neco pere , ale ze vsech dostupnych materii to vypada , ze si to predstavoval jinak.

  9. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    mpik     před 12 lety 13.03.2012 18:27 |  
    0 0

    ČR je malá země, která stojí na automobilovém průmyslu. Našich 16 týmů v nejvyšší soutěži považuji za nepochopitelný luxus. Chybí hráči i peníze. A demograficky to bude s hráčskou základnou horší a horší. Absence kvalitních hráčů znamená nízkou úroveň ligy. Takže chápu, že fanoušci tolik nechodí a sponzoři se nehrnou. Nejvyšší čas zredukovat počet týmů v lize a spojit se se sousedy.
    Slavia navíc neláká sponzory díky spojení se jménem bratří Řebíčků, což plně chápu. Já bych s nimi do poolu taky nešel.
    A peníze ze sázkových her? Ty by primárně měly jít do mládeže a "veřejného" sportování.

  10. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    mpik     před 12 lety 13.03.2012 18:27 |  
    0 0

    ČR je malá země, která stojí na automobilovém průmyslu. Našich 16 týmů v nejvyšší soutěži považuji za nepochopitelný luxus. Chybí hráči i peníze. A demograficky to bude s hráčskou základnou horší a horší. Absence kvalitních hráčů znamená nízkou úroveň ligy. Takže chápu, že fanoušci tolik nechodí a sponzoři se nehrnou. Nejvyšší čas zredukovat počet týmů v lize a spojit se se sousedy.
    Slavia navíc neláká sponzory díky spojení se jménem bratří Řebíčků, což plně chápu. Já bych s nimi do poolu taky nešel.
    A peníze ze sázkových her? Ty by primárně měly jít do mládeže a "veřejného" sportování.

  11. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    LordEdmund     před 12 lety 13.03.2012 19:35 |  
    0 0

    článek vítám,jako zajímavý a prostě názory Řebíćka jsou v tomto ohledu legitimní a nejspíš i správné. To jsme ovšem u příčiny a důsledku a o tom nejdůležitějším,tedy o řešení Aleš neřekl nic.
    Proč nepřevezme sponzoring některá z firem,kterým Řebíček výrazně pomohl,ať už si myslíme, že ulejvkou, změnou smluv, nebo byl prostě jen na správném míístě ve správnou dobu? Kde jsou miliardové firmy jako Viamont a Kapsch,proč neosloví nadnárodní společnosti, když je v Evropě krize, tak proč se nepoptá v Asii?Nechci aby to vypadalo, že si myslim, že sehnat desítky milionů je snadné, to rozhodně ne, ale nemůžeme se furt plácat na tom našem českym rybníčku, protože v tom pŕipadě nebudem nikdy světoví.Teď bychom chtěli být aspoň průměrní,ale snad se shodneme, že Slavia patři ekonomicky, sportovně ,společensky někam jinam než je ligový suterén a když jsme tedy přežili tu údajnou SMRT, musíme dělat na tom, abychom co nejdřive šli nahoru protože ustrnutí v průměrnosti je něco co si Slavia nezaslouží.

    • Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

      dejva     před 12 lety 13.03.2012 19:59 |  
      0 0

      "proč se nepoptá v Asii" tady to je už jako na stránkách Bayernu :) Lorde myslíš, že by Kapsch měl zájem na tom, aby mu do sídla chodily dotěrné dotazy novinářů, vyptávajících se na spojení firmy s fotbalovým klubem bývalého ministra dopravy. navíc každá firma, která se stane partnerem a sponzorem to z velké části dělá taky pro svoje zviditelnění a dalším ziskům. pokud vím Kapsch má v Česku na výběr mýta monopol, tudíž ta myšlenka postrádá jakýkoli smysl.
      kdyby vše bylo tak jednoduché jak píšeš, byla by to paráda....

  12. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    Markus     před 12 lety 14.03.2012 07:36 |  
    0 0

    Prolétl jsem příspěvky, mnoho z vás podle mě uhodilo hřebíček na hlavičku. Zásadní problém vidím ve vysokých nákladech na provoz prvoligových klubů, ke kterým přispěl svými nařízeními i fotbalový svaz. Jsme v situaci, kdy nedokážeme jasně vyslovit alespoň jeden prvoligový klub, který by se obešel bez dotování majitelem. Něco je hrozně špatně a nálada ekonomiky posledních let způsobuje každým rokem méně a méně prostředků od sponzorů a investic. Když se tu před rokem řešily problémy Slavie, nedával jsem velké šance příchodu bohatého zachránce, rozhodně pak ne čistého. Prošel jsem si za posledních 10let několika společnostmi, teď dělám v bance a trend je stále více a více snižovat náklady. Společnosti se kvůli tomu pouští do dalších a dalších transformací, eliminují se činnosti mimo hlavní strategické proudy, z personálních auditů se stala běžná každoroční aktivita (lidé se tomu už naučili říkat otročina, sedřít z lidí kůži). Pustit teď peníze na sponzorské aktivity, to už musí mít ten kdo s tím přijde opravdu velký vliv. Řešení je podle mě řízená zeštihlující transformace českého fotbalu, přestaňme pošilhávat po bohatých klubech ze západu a udělejme fotbal u nás lepší.

  13. Re: A. Řebíček: Dopady novely loterijního zákona jsou okamžité

    moxi (host)     před 11 lety 21.05.2013 09:16 |  
    0 0

    Lunettes de soleil Ray Ban [www.lunetteraybanpascherfr.net]
    Lunettes de soleil Ray Ban pas cher [www.lunetteraybanpascherfr.net]
    http://www.lunetteraybanpascherfr.net [www.lunetteraybanpascherfr.net]

    Ray Ban pas cher [www.lunettesdesoleilraybanfr.org]
    Lunettes Ray Ban pas cher pour homme [www.lunettesdesoleilraybanfr.org]
    Lunettes Ray Ban pas cher pour femme [www.lunettesdesoleilraybanfr.org]
    http://www.lunettesdesoleilraybanfr.org [www.lunettesdesoleilraybanfr.org].