Fortuna liga

Statistické okénko - 28. kolo

Slavia se zachránila v lize a navrch přidala konečně výborný výkon a hromadu vstřelených branek, jakou nejmladší fanoušci Slavie snad ani nepamatují.

Pět vstřelených branek Slavie v ligovém zápase, to zažil nový stadion v Edenu teprve potřetí. Dvakrát se tak stalo v prvním půlroce provozu, hned ve druhém domácím utkání mistrovské sezóny 2008/09 dali slávisté bůra Střížkovu (5:0, 2x Belaid, Necid, Toleski, M. Jarolím) a v pátém domácím zápase stejným výsledkem vyprovodili Kladno (2x Ivana, Šmicer, J. Černý, Volešák). Na další pětigólový příděl si fanoušci Slavie museli počkat předlouhého tři a půl roku a nutno říct, že přišel naprosto nečekaně. Po třech prohrách v řadě a velmi podprůměrných výkonech totiž přišel koncert ozdobený trefou "kanonýra" Davida Hubáčka (o jeho statistikách bylo jinde napsáno snad vše). Mimochodem "Hub" je jediný hráč čtvrteční základní sestavy, který byl při výhře nad Kladnem na hřišti. Martin Poustka touto výhrou vyrovnal bilanci Michala Petrouše z této sezóny, tedy 9 zápasů, 9 bodů, 2-3-4, díky zmíněné kanonádě má navíc kladné skóre 8:7. Je třeba mít však na paměti, že čtvrteční počin fotbalistů Slavie byl naprosto výjimečný a branku byli schopni vstřelit na jaře jen ve čtyřech z dvanácti odehraných utkání. Pokud by chtěl Martin Poustka přeskočit v bodovém průměru i Františka Straku, musela by Slavia oba zbývající zápasy vyhrát.

V boji o titul zaváhal Liberec. Proti Slovácku měl sice převahu jako Barcelona proti téměř komukoli, ovšem nedokázal proměnit několik šancí, navíc nepřesný sudí Adam mu neuznal branku, která vypadala naprosto regulérně a neodpískal penaltu za faul Trousila v souboji před prázdnou bránou. Slovácko však jinak bránilo výborně a lídra ligy doma nepustilo do žádného ohromného množství příležitostí a získanému bodu šlo rozhodně naproti. Pro Slovácko to byl třetí zápas v řadě bez porážky, domácí naopak prohráli po třech vítězstvích v řadě.

Ztráty Liberce dokázali využít oba jeho konkurenti, i když ani v jednom případě to nebylo bez problémů. Sparta se 70 minut trápila s nejhorším týmem jara, Bohemkou, podobně jako Liberec se Slováckem, než Hušbauer vstřelil jediný a vítězný gól. Sparta se tak dotáhla za Liberec na rozdíl dvou bodů, ovšem díky horšímu vzájemnému zápasu potřebuje získat o tři body více než Liberec. Bohemka naopak po další porážce klesla na sestupovou pozici, bod za Baník Ostrava. Na jaře získala pouhé čtyři body.

Ani Plzeň to neměla s výhrou jednoduché, v Mladé Boleslavi vstřelila jediný gól tři minuty před koncem a v poslední minutě ji navíc zachránila tyč. Počítá se však výhra, která dostala Plzeň tři body za Liberec a najednou má obhájce titulu ve vlastních rukou přeskočení Liberce. Pro zisk titulu však musí doufat, že Sparta ještě jednou ztratí. Mimo jiné se Plzeň také dostala do čela v jarní tabulce, o bod před Liberec.

Baník se v boji o záchranu ligy na poslední chvíli vzepjal, v Příbrami vyhrál podruhé v řadě a potřetí z posledních pěti zápasů. Nebýt nepřesného rozhodnutí sudích, zápas by však skončil remízou. Takto však Příbram prohrála potřetí v řadě a po Bohemians podlehla i druhému kandidátovi na sestup.

Díky plnému bodovému zisku Baníku už bylo jasné, že prvním sestupujícím týmem je Žižkov. Ten však ukázal, že na jaře je silnější než na podzim a doma přehrál Budějovice. Za pozornost stojí, že v dresu Budějovic nastoupili Otepka, Riegel a Křížek, všichni tři nastoupili o den dříve v dresu Strakonic proti béčku Slavie. Budějovice prohrály podruhé v řadě.

Olomouc po zisku poháru ještě potřebuje potvrdit záchranu v lize, to se jí ale proti Jablonci ještě nepodařilo, po remíze má totiž náskok na Bohemku jen pět bodů a teoreticky tak stále může spadnout. Jablonci už jde jen o čest a hráčům o to, ať si řeknou o místo v kádru i pod novým trenérem, kterým bude Václav Kotal. Bod z Olomouce byl pro Jablonec na jaře teprve třináctým ve dvanácti utkáních.

V přímém boji o páté místo deklasovaly Teplice Duklu, která tak prohrála podruhé v řadě. Teplice naopak prohrály jediný z posledních jedenácti utkání a v jarní tabulce se dělí o páté místo se Spartou se ziskem dvaceti bodů ve dvanácti utkáních.

Komentáře (13)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    mats     před 12 lety 07.05.2012 19:01 |  
    0 0

    Jednu poznámku mám, i když ne k uplynulému ligovému kolu. Jestli mě paměť nešálí, tak jsou to přesně čtyři roky od otvíracího zápasu s Oxfordem na novém stadionu v Edenu. Když si tak člověk promítne, co všechno se za tu dobu stihlo udát jak se stadionem, tak i s týmem... No nic, snad půjde Slavia zase někdy nahoru.

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      PetCC     před 12 lety 07.05.2012 19:15 |  
      0 0

      Alespoň se člověk nenudí! :-)
      No a já si už na Eden začínám zvykat, určitě jsem tam byl alespoň 70x.

      • Re: Statistické okénko - 28. kolo

        eomer (přítel SN)     před 12 lety 07.05.2012 21:19 |  
        0 0

        To ses byl na tu diru na vychode podivat uz 70x - to te fakt musi strasne stvat :-))

        • Re: Statistické okénko - 28. kolo

          PetCC     před 12 lety 08.05.2012 09:25 |  
          0 0

          Já se koukám na díru na severozápadě.

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      podol (přítel SN)     před 12 lety 08.05.2012 08:21 |  
      0 0

      Včera byl na stadionu koncert skup.Metallica.30tis.diváků."Stavební"průzkum tribuny ukázal svůj
      cíl a použití.Až si majitel stadionu přepočítá své zisky,asi bude
      pro Slávii ještě hůře.Prostě Slávia překáží a bohužel,my,Slávisté
      mimo psaní a stěžování,nemůžeme dělat vůbec nic.Tím spíše,když se Slávia potácí na konci tabulky,bez pohárů a s návštěvou okolo
      4tis.diváků.Z dnešního hlediska se mi jeví forma a podmínky stavby stadionu jako pro Slávii velice nevýhodné.Asi bylo tehdy lepší postupně zmodernizovat dřevěnný Eden v moderní stadion,
      s možností rozšiřování.Za tu dobu by se to zcela jistě stihlo,za
      podstatně menších nákladů.A hlavně by Slávia hrála na svém stadionu a nebyla by pro někoho nežádoucí,jako je dnes.Ale
      "po bitvě každý generálem".I já jsem se radoval před lety,že se
      konečně začalo stavět,s několikaletým odkladem po "tuti" termínu
      dostavby od p.Lešky.Chodil jsem se každý týden dívat na staveniště a s mnoha slávisty rozprávěl nad pokroky výstavby.
      Otevření stadionu byl pro nás svátkem a příslibem světlé budoucnosti.No,podívejme se,kde jsme dnes.Nezbývá než doufat,
      že Slávia a majitelé stadionu najdou nějaký kompromis,důstojný
      pro oba.
      Podol

      • Re: Statistické okénko - 28. kolo

        Kactus     před 12 lety 08.05.2012 08:39 |  
        0 0

        ale zase - Metallica byla skvela, o tom zadna :)
        jen nevim, co ten plastovy koberec ci co to bylo, udela s travnikem.

        a tech nasich par napisu tam bylo porad.

      • Re: Statistické okénko - 28. kolo

        Eluin (přítel SN)     před 12 lety 08.05.2012 10:28 |  
        0 0

        Metallica je pro mě cizí svět :-).
        Je dost hrozné kam až jsme se to za ony 4 roky dostali. Tragédie přicházely postupně, pozvolna. Nejhorší je, že pořád není vidět světlo na konci tunelu...

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      capi (přítel SN)     před 12 lety 08.05.2012 19:44 |  
      0 0

      A kdo by ho tak do Slavie přivedl? Neexistující sportovní ředitel, rozpuštěné scoutingové oddělení, zkorumpovaný fízl Platil nebo snad kvalifikovaný finanční ředitel Adam Řebíček? Inter Milán není autobazar v severních Čechách...

  2. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    honzah (přítel SN)     před 12 lety 08.05.2012 23:50 |  
    0 0

    Paclík to má nějaký pořešený. Šlapák dostal v 91. minutě ,,jakoby náhodou´´ 4. žlutou, to jsem zvědavý, co čeká zítra Štajnera a jak se na Julisce nakonec vybarví Královec, to je otazník největší :-)