Názory

Tak za kolik, Aleši?

Asi nejen já jsem větší část pátku žil s naším milovaným klubem a hltal každou novou informaci o změně vlastníka. Co se dříve zdálo jako přechodná záležitost (vlastnictví Aleše Řebíčka), se postupem času přetransformovalo ve status quo, ze kterého se po sérii spekulací, kdo že nás bude vlastnit, stalo už spíš mediálním evergreenem než reálné očekávání změny.

A hle! Nakonec jsme se dočkali a přinejmenším ke změně došlo. Není sice úplně jasné, co se bude měnit, jestli jen majitel klubu, nebo i stadionu, zdali se bude měnit realizační tým. Mluvilo se pouze o posílení kádru ještě před koncem přestupového období. Dále ještě proběhlo prohlášení Jiřího Šimáněho, že řízení klubu bude mít pod palcem spíše on. Takže zatím nás média a noví majitelé zásobují pozitivními zprávami. Zdá se, že snaha působit při prvním kontaktu s českou veřejnosti pozitivně, vyšla dobře. Konec konců proč tomu nevěřit? Klub určitě nekoupili bez plánů do něj investovat, je i docela pravděpodobné, že Číňani, kteří nemají s řízením klubu v ČR žádné zkušenosti, nebudou do jeho vedení příliš zasahovat a naopak to nechají na klubistovi a schopném manažerovi se znalostí českého prostředí.

V zásadě se tak řadím mezi spokojené fanoušky, kterých je, dovolím si říci, asi většina, byť k celému převodu vlastnického práva mám několik dotazů.

Na jedné straně jsou technické dotazy vztahující se k vlastnictví stadionu, jak se má insolvenční řízení proti Slavii řešit (zatím stále platí nařízené jednání soudu, které může dopadnout všelijak) a vůbec nějaké obecnější prohlášení, co noví vlastníci s klubem plánují. Těch informací, co bylo vypuštěno na veřejnost, bylo skutečně málo a obchod na mě tak trochu působí jako narychlo řešený, což nakonec potvrdil sám Šimáně v jednom z rozhovorů, že kvůli insolvenčnímu řízení hodně spěchali – domnívám se, a rozvedu to dále, že to není náhoda.

Zejména mi přijde zvláštní, že na webu SKS se objevila méně než holá informace o změně akcionářské struktury. Nota bene tam ani není uvedeno celé jméno majoritního akcionáře. Trochu mi to zavání tím, že to je článek z kategorie "nutná povinnost", který člověk publikuje spíše s nechutí. Je zvláštní, že se nikomu z novinářů nepovedlo od Aleše Řebíčka získat nějaké vyjádření, že vlastně sám nic nenapsal, že neproběhlo to tradiční poděkování za odvedenou práci atp. Nebyla svolána tiskovka (není mi to přinejmenším známo), kde by se majitel představil, kde by se rozloučilo se starým majitelem. Nechává to ve mně dojem, že obchod neproběhl k úplné spokojenosti obou stran. Je i nakonec velice zvláštní, že v médiích nekoluje ani hrubý odhad toho, kolik se za téměř 100 % akcií klubu mělo Aleši Řebíčkovi zaplatit.

Teď se dostanu k tomu insolvenčnímu řízení. Sleduji jej od začátku a pročítám si (často dost nevěřícně) každé nové podání a snažím se predikovat, jak celá věc může dopadnout. Z původního jasného zamítnutí či odmítnutí návrhu pro nedůvodnost či jinou vadu se stala reálná obava, že pro atypičnost fotbalového prostředí by Slavia skutečně mohla skončit v úpadku a potažmo vyřazena z ligy. Šikanózní charakter celého návrhu asi netřeba nějak obšírně dokazovat, společnost ze Samoy si koupí část pohledávky jednoho pána, samu o sobě spornou, a podá insolvenční návrh, aniž by podala běžnou žalobu, což by měl být normální postup, pokud dlužník nevypadá, že by měl v blízké době zaniknout nebo zkrátit své věřitele. Mohlo se tak jednat o pouhý nátlak na Slavii, aby Kusému bez keců zaplatila? Nemyslím si.

Dopředu uvádím, že se dostávám do úrovně čiré spekulace podložené jen několika informacemi z druhé ruky. Nedá se totiž vyloučit, že se insolvenčním řízením na Řebíčka netlačilo kvůli několika milionům pro Kusého (Kusý by navíc případným neúspěchem riskoval povinnost k náhradě škody, kterou Slavii způsobil), ale že se tím sledovalo něco jiného - kulantně řečeno - Řebíčkova ochota prodat klub za méně příznivých podmínek. Ten totiž ví, že kdyby soud rozhodl v neprospěch Slavie, stala by se rázem téměř neprodejnou a jeho investice v podobě půjček, které Slavii poskytl, by najednou přišly vniveč. Hráče by za pár desítek milionů nějak rozprodal, ale stejně by to nevydalo na moc.

Nevidím moc do pozadí celého příběhu, ale nemyslím si, že by insolvenční řízení bylo skutečně jen nějakou sólo akcí. Šimáně mohl Slavii z insolvence klidně pomoci i jinak. Kdyby mu šlo pouze o to pomoci, mohl si třeba koupit jen pár procent akcií, kdy ze zisku by se financovaly nejnutnější dluhy. Prodej zbytku klubu by pak mohl proběhnout v klidu a připraveně. Místo toho se spěchalo, aby se vše stihlo před jednáním insolvenčního soudu, protože jakmile by bylo po něm, tak by buď vyhrál Řebíček a mohl dále vyjednávat o ceně, nebo by Slavia šla do úpadku, potažmo z ligy, a najednou by už nebylo moc co kupovat, což by byla prohra Řebíčka, Šimáně a hlavně nás, fanoušků. Zdá se tak, že vyhrál zdravý rozum – a to na úkor Aleše Řebíčka.

Zahraji si teď na proroka a jsem zvědavý, co se v insolvenčním rejstříku ukáže v následujícím týdnu za usnesení soudu nebo podání účastníků: Během příštího týdne, ale je možné, že i začátkem toho přespříštího, zkrátka před jednáním soudu, hlavní věřitelé vezmou svůj návrh zpět, dost možná jej vezmou zpět i ostatní věřitelé tak, aby nebyla naplněna podmínka množství přihlášených věřitelů, nebo nebude naplněna jiná z podmínek pro zjištění úpadku. Zástupci Kusého někde sdělí, že se s věřitelem dohodli a konec, nijak se to nebude rozpitvávat, protože tou dobou už budeme natěšení na Boleslav/Zlín a proběhne také očekávaná tisková konference o tom, co se Slavií noví majitelé plánují, kolik hráčů přivedou atp.

A ať to je jak chce, myslím si, že by bylo vhodné si uvědomit, že Aleš Řebíček nás zachránil v době, kdy mnozí fanoušci šli hledat své staré kopačky, protože na čtvrtou ligu by mohli pomoci i oni. Mnoho věcí se mu nepovedlo, ale v rámci možností si myslím, že se povedlo mnohé - zachovat Slavii, zachovat ji v Edenu a zachovat ji s funkční mládeží a relativně slušným kádrem. Za to mu patří poděkování.

Výše uvedené píši s tím, že jsem rád, že se konečně věci hnuly. Jsem rád, že se nevynořilo moc vážně míněných komentářů stylu "nechci za majitele Číňany", jelikož mi přijdou v dnešní době zcela mimo. V Anglii, Německu i ve Francii by si bez zahraničního kapitálu moc klubů nezahrálo, proč by to nešlo u nás? Zahraniční kapitál ovládá velké množství průmyslu v ČR, proč ne i fotbal? Navíc 40% akcií, což není málo, vlastní Čech a k tomu velký slávista, takže za mě vše v pořádku.

Mám tak naději, že se vše pohnulo správným směrem – však od toho máme ve znaku červenou hvězdu na bílém pozadí, no ne?

Komentáře (33)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Tak za kolik, Aleši?

    Almik     před 9 lety 06.09.2015 20:31 |  
    0 0

    Naprosto souhlasím. :) taky jsem spokojený a jsem natěšený na změny v klubu. A připojuji se s poděkováním p. Řebíčkovi. Bez něj by možná Slávia už nehrála 1. ligu. Snad se vše v dobré obrátí a my se budeme moct těšit z úspěchů v probíhající, i v těch dalších sezonách :))

  2. Re: Tak za kolik, Aleši?

    sTizz (přítel SN)     před 9 lety 06.09.2015 20:51 |  
    0 0

    Ja si myslim,ze tech 40% stalo 126 milionu,ktere si Rebicek pujcil od Simaneho,a kvuli tomu zalozil jim ovladanou spolecnost,ktere Slavia dluzi. Kazdopadne vsechny tyto nove spekulace o majitelich Slavie jiz jsou mnohem mene sklicujici,nez poslednich 10 let.

  3. Re: Tak za kolik, Aleši?

    Max1     před 9 lety 06.09.2015 20:52 |  
    0 0

    podepisuji....i já mám "informace", že celé to divadlo s insolvencí byl jen tlak na Řebíčka. Souhlasím taky, že i jemu patří díky, že Slavia existuje. A že nás koupili Číňané? Může se mi 100x nelíbit jejich vnitropolitická situace, ale pravda je, že peníze mají a pokud je dát chtějí, tak sem s nima....on ani ten náš slavný eurosvaz není zrovna vzorem etiky, morálnosti a tržního hospodářství (paradoxně v tom trhu je na tom čína lépe). Každopádně to je cesta k lepším zítřkům, ale výsledky nespadnou z nebe a nepřijdou zítra....ale věřím, že za 2-3 roky to přijde :-)

  4. Re: Tak za kolik, Aleši?

    Chlupp (přítel SN)     před 9 lety 06.09.2015 21:34 |  
    0 0

    Je to ta nejlepší možná zpráva, která nás mohla potkat...Slavii zachránili skutečně za minutu dvanáct, ať si říká kdo chce co chce, stačilo velice málo a bylo by po srandě! Zřejmě díky Řebíčkovi za to, že zastřešoval více spolumajitelů a Slavii tak nějak držel nad vodou, ale na druhou stranu neplatil žádné dluhy a hlavně jak mohl uzavřít tak nevýhodnou smlouvu s Kusým, která vše odstartovala? Není přece ani neschopnost podepsat někomu za rok práce smlouvu na 20 milionů, bez sebemenšího úspěchu a navíc ji neplatit...Slavia mířila rychle ke skutečnému úpadku, skoro se chce říci řízenému...proto zřejmě Šimáně reagoval tak rychle a dopadlo vše jak nejlépe mohlo, navíc Slavii povedou slávisti, kterým na Slavii skutečně záleží a hrdě se k ni hlásí v podobě Šimáně a Tvrdíka se silným gigantem v zádech...to naše historie nepamatuje! Řebíček, Doležal, Sisák atd...naštěstí máme tuhle smutnou éru za sebou a teď vzhůru kam Slavie historicky patří!

    • Re: Tak za kolik, Aleši?

      rek     před 9 lety 06.09.2015 22:55 |  
      0 0

      LuftJarda Tvrdík nás doufám řídit nebude.

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        Hubacek     před 9 lety 06.09.2015 23:10 |  
        0 0

        nebude on to jen sprostředkoval

        • Re: Tak za kolik, Aleši?

          Chlupp (přítel SN)     před 9 lety 06.09.2015 23:35 |  
          0 0

          Tak třeba nepovede, ale bude dohlížet z dozorčí rady...čím víc slávistů na různých postech, tím lépe...

          • Re: Tak za kolik, Aleši?

            arestei     před 9 lety 07.09.2015 00:00 |  
            0 0

            No u Tvrdíka bohužel jeho slavismus vidím jako jednu z mála skutečných kladů, zatím, pokud vím, by to zprostředkování investora bylo prvním prospěšným skutkem za mnoho let dozadu :-D

            • Re: Tak za kolik, Aleši?

              Chlupp (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 08:46 |  
              0 0

              I kdyby to tak bylo, tak to za to stalo a vždy zůstane podepsán se Simane pod skutecnou záchranou Slavie...

            • Re: Tak za kolik, Aleši?

              japoko     před 9 lety 07.09.2015 09:12 |  
              0 1

              Tvrdík ti strašně vadí, ale AŘ ještě určitě poděkuješ za záchranu Slávie. Svatá prostoto!

    • Re: Tak za kolik, Aleši?

      KubaM     před 9 lety 07.09.2015 00:27 |  
      0 0

      vlastně to navazuje na odkaz výše od Maedena.

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        bongor     před 9 lety 07.09.2015 07:20 |  
        0 0

        To co popisuje pan Kovanda je hodně vysoká politika a ta pochopitelně do sportu nepatří.Já si nemůžu pomoci,ale mě to připadá trochu jako postesknutí.Kořist už byla
        skoro na porcování a najednou s objevil zázračný dědeček,oběť nejen zachránil z pasti,ale udělal z ní silného protivníka,který se jen tak něčeho nezalekne.No není to k nasxrání?Ale jinak si musíme pochopitelně dát bacha,aby majitelův dědeček nechtěl z Edenu udělat přístav pro čínské ponorky.

        • Re: Tak za kolik, Aleši?

          vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 08:03 |  
          0 0

          Ono to zase nebude tak vařící jak pan pisálek se nám snaží nastínit.V té letecké společnosti nemůže mít čínan přes padesát procent,protože pak už by nebyla evropská.Ty pivovarníci zase nejsou uplně top hráčem na trhu.Mediální skupina je čtvrtá největší a navíc TV Barrandov má proti konkurenci malou sledovanost,tudíž je věčně ve ztrátě.Dál snad máme kontrarozvědku, aby si pohlídala zda z travníku v edenu na ní vykukuje čínskej špion.Samozřejmě ve vzdálenější budoucnosti to z globálního hlediska nebude s čínanem jednoduché,no nás to asi trápit nebude.

          • Re: Tak za kolik, Aleši?

            knl66 (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 09:11 |  
            0 0

            No jo, Číňané investují všude možně po světě, ale co čert nechtěl, zrovna do Slavie, resp. do Česka vyšlou armádu špionů. Čínská tajná služba má už prý rezervované 2/3 skyboxů v Edenu a hlavní štáb bude v STBéčku. Paranoia jak vyšitá.

          • Re: Tak za kolik, Aleši?

            tantalos     před 9 lety 07.09.2015 09:22 |  
            0 0

            Článek pana Kovandy je velmi fundovaný a řádně ozdrojovaný, nicméně nejsem si jist, do jaké míry nedělá z komára velblouda.
            Myšlenka, čí je Zemanův poradce Jie Ťien-ming potomek, je jen spekulace. Objevuje se ještě větší jméno než velitel letectva Jie Fej, kterého Kovanda uvádí, a to sám legendární maršál Jie Ťien-jing, který sehrál jednu z hlavních rolí při sesazování Mao Ce-tungovy manželky Ťiang Čching a tzv. gangu čtyř a dosazení Teng Siao-pchinga k moci v roce 1978. Samo jméno Jie Ťien-ming naznačuje, že by skutečně mohlo jít o tzv. princátko
            Dále celý holding Čung-kuo chua-sin, jak zní jeho čínská zkraka, je především petrochemický a podílí se na hledání ropy ve sporných šelfech a zajišťování dodávek ropy z Ruska.
            Reálnost investice?
            Vzhledem ke skvělé tradici českého pivovarnictví je české pivo v Číně (Češi tam stavěli špičkové pivovary) potenciálně velmi zajímavý obchodní artikl a zcela rozumná investice.
            TV Barrandov nevytváří veřejné mínění a teoreticky ji lze využívat jen k prosazování čínské propagandy, což je v českých podmínkách vzhiedem k našemu celonárodnímu skepticismu úkol předem ztracený - navíc media nikdy nejde zcela ovládnout.
            Pokud jde o ovládnutí ČSA, to je těžko realizovatelné, protože tam se usadili Korejci. Těžko Číňané získají v kterýchkoli českých aerolinkách investice, které nemají. Spíš by je mohla zajímat samotná akvizice ruzyňského letiště.
            Naopak je možné, že Číňané budou sbírat informace o českém fotbalu, a to už proto, že jejich muž č. 1 předseda Si přestal fandit golfu a touží po vstupu své země mezi fotbalovou elitu. A jelikož najít v Číně volné místo na postavení řádného hřiště je skoro nemožné, i tohle je úkol dost těžko reálný.
            A získání Martinického paláce a budovy někdejší Živnobanky má z geopolitického pohledu nulový význam, stejně jako know-how obou českých aerolinek.
            Nicméně vazby holdingu CEFC na čínskou armádu ani v nejmenším nevylučuji a fakt, že případná totální akvizice J+T by jim přinesla řadu zajímavých poznatků o ČR.

            • Re: Tak za kolik, Aleši?

              tantalos     před 9 lety 07.09.2015 09:28 |  
              0 0

              omluva ve větě:
              Těžko Číňané získají v kterýchkoli českých aerolinkách investice, které nemají.... má být .... aerolinkách informace....

  5. Re: Tak za kolik, Aleši?

    japoko     před 9 lety 07.09.2015 09:17 |  
    0 1

    Kolegové upřímní slávisté, z několika níže uvedených příspěvků nabývám dojem, že by snad AŘ měl být, nejlépe před stadionem, vybudován pomník v nadživotní velikosti!
    Rádi zapomínáte, v jaké žijeme době, čili ani současný stav, z hlediska skutečného přínosu pro fotbal ve Slávii, není v žádném případě zásadní výhrou. Ale budoucnost ukáže!

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        malan (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 09:36 |  
        0 0

        Dobrý den. Může to tak být, nemusí. Jakou roli by tam potom splňoval Tvrdík a nebo Šimáně? Přijde mi, že někteří lidé jsou Kellnerem a PPF naprosto posedlí a za každou cenu hledají ve spojitosti se Slavií tyto dvě jména....Ale třeba to tak skutečně je, sám nemám páru.

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        Thorklaer (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 09:49 |  
        0 0

        nemůžu se zbavit dojmu, že se tu někdo pořád snaží všemi silami SKS spojit s Kellnerem, ale to je z mého pohledu nesmysl a prodej SKS nemá s Kelnnerem co do činění. A podle mě je to dobře, nepovažuju ho za žádného spasitele. Stadion je jiná věc, to se nejspíše bude řešit v budoucnu.

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        Humessi     před 9 lety 07.09.2015 09:50 |  
        0 0

        Zajímavý článek, ale je tam velké množství spekulací a přijde mi to jen jako sbírání střípků, které skládali tak, aby se potvrdila jejich teorie. Kdyby to tak bylo, vědělo by se o tom, media jsou všemocná

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        Navar (přítel SN)     před 9 lety 07.09.2015 09:51 |  
        0 0

        Ach jo..
        Ten clanek je samozrejme nesmysl. Kellner samozrejme CEFC zna, skupina PPF je jednim z hlavnich partneru cesko-cinske komory. Ale vlastnicky nema s transakci nic spolecneho.
        Nepatri jim ani stadion. Sice s nim hospodari Prazak, byvaly Kellneruv blizky spolupracovnik, ale opravdu byvaly. Oba muzi dnes nelze spojovat.
        Veril bych ale tomu, ze PPF by vzhledem ke znamostem s CEFC a rozmachu fotbalu v Cine mohla mit zajem byt vyznamnym partnerem klubu.

        • Re: Tak za kolik, Aleši?

          doors     před 9 lety 07.09.2015 10:01 |  
          0 0

          Děkuji
          Je vidět, že úroveň české žurnalistiky se rozhodně nezlepšuje. Autor si holt zahrál na investigativního reportéra.

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        bongor     před 9 lety 07.09.2015 18:16 |  
        0 0

        To mě nepřekvapuje doorsi,jsem sice pravověrný,ale nikoliv zabedněný.Třeba zrovna hráči obou klubů,když vynechám třeba Pavlíka Řeháka-klidně spolu zajdou na pivo a pokecají.A takhle to chodí u všech rivalských klubů.

  6. Re: Tak za kolik, Aleši?

    jiri     před 9 lety 07.09.2015 10:19 |  
    0 0

    i novináři se musí nějak živit - proto je najednou tolik spekulací, tolik "spojovacích" informací, tolik doměnek. Však uvidíme, hůře již bylo. Vzhůru Slavie!!

  7. Re: Tak za kolik, Aleši?

    Barra     před 9 lety 07.09.2015 10:28 |  
    0 0

    Chci podekovat Aresteii (ovi?) za jeho prispevek. Je videt ze velmi piloval na svym tekstu a nahodil par zajimavych temat k diskusi.

    Dovolim si jen poznamek ohledne bleskorychle zmeny majitele. Ja chapu ze tentokrat se snazil Rebicek drzet zuby na sobe a nic nepoustet ven - coz je nejlepsi zpusob jak zkomplikovat nebo znemoznit prevod. Pritomnost Davida Trundy, ktery nahradil jeste pred sezonou Adama Rebicka jako predsedu predstavenstva a stal se generalnim reditelem uz svedcilo o tom, ze p. Simane prebira moc. Muzeme samozrejme spekulovat o tom, ze p. Trunda se ve vedeni Slavie jen objevil aby ohlidal zajmy, tedy pujcky ktere Jiri Simane poskytnul Slavii, podle me slo ale jiz o pripravu k prevzeti. Nebude nahoda, ze se zaroven investovalo do kvalitniho trenera, ktery urcite neni u nas za kapesne a podle me by take funkci neprijal, kdyby nebyly patricne prisliby investic do hracu. S tim take souvisi prichod Josefa Jinocha, ktery mel take moznost odejit do Boleslavi, ale presto zakotvil u nas. Pro me jsou to indicie, ze se jiz v kvetnu-breznu neco delo, co ted vyhustilo v zmene vlastnika.

    Mas pravdu Arestei, ze oficialni prohlaseni o zmene vlastnika je strohe. Presto bych za tim az moc nehledal, vzdyt inkoust pod podpisem smlouve teprve ted uschnul. Predpokladam ze tento tyden se dozvime vic ze strany Jiriho Simane a Davida Trundy, kteri take budou zastupovat cinskeho spolumajitele v dennim kontaktu a rizeni klubu.

    A co s insolvenci? Vzhledem k tomu, ze nejvetsi prekazka, tedy moznost uhradit sve zavazky ted pominula, predpokladam ze insolvencni soud se rozhodne zucastnenym stranam dat urcity cas aby se zavazky vyrovnaly. Jestlize Slavie bude nejaky zavazek oponovat, tak bude muset o tom rozhodnout jiny soud. Slavie jiz rozhodci nalez napadnula u Obvodnihou soudu v Praze 1. Bud se ted s Online Services a Kusym nejak dohodne na vyrovnani a tim se stahne cely pripad jak u Obvodniho soudu tak u insovencniho, nebo Slavie bude dale oponovat platnost smlouvy kterou podepsal Ales Rebicek a bude soudni bitva u Obvodniho soudu pokracovat. Jestlize Slavie dokaze ze ma zajistene financni prostredky aby Online Services a Kusyho vyplatila, mel by i v tom pripade koncit insolvencni proces. Mistni pravnici me urcite opravi jestli se mylim, podle me je v tom pripade, kdyby
    insolvencni soud rozhodnul ze je zapotrebi aby Slavie dokazala ze ma patricne prostredky, dostacujici aby se poskytla bankovni zaruka na narokovanou sumu, popripadne Slavie slozila tyto penize na blokovany ucet. Jsem si jisty, ze pravnici Simane by mu nedoporucili prevzeti Slavie kdyby existovala moznost, ze po jeho vstupu a te z strany CEFC by existovalo riziko, ze insolvencni soud by prece prohlasil insolvenci Slavie a jak rikas 'poslal ji do kytek'.

    Samozrejme ze se nabizi otazka kdo za Online Services a jejich akci stoji. Evidentne se nejedna o solo akci, ktera mela jen zarucit Kusymu platbu. Ja nejsem si ale vubec jisty tim, ze by tato akce byla sikanozni. Ano, jiste je sikanozni z naseho subjektivniho pohledu fandu Slavie, ale podle me bohuzel v mezich prava. Jak pises, 'misto insolvencniho navrhu mela byt bezna zaloba - coz je normalni postup pokud dluznik nevypada ze by mel v blizke dobe zaniknout'. Ale pravnici Slavie nepochopitelne prave k tomu sami nahrali v sve argumentaci pred Obvodnim soudem pri zadosti o odklad vykonatelstvi rozhodciho nalezu. Dne 18.2.2015 uvedli ze pokud by doslo k okamzitemu vykonu rozhodciho nalezu a Slavie by tedy musela Kusymu platit, by to vedlo k ohrozeni esencialnich zajmu Slavie a vedlo by to i k vzniku upadkove situace - jinymi slovi Slavie sama uvedla ze nema penize aby Kusyho vyplatila ze by to znamenalo jeji konec. Nasledne se pri jednani u insolvencniho soudu ukazalo, ze Slavie se topi v dluzich, ze i male zavazky nebyla schopna uhradit. Ze Slavie byla na tom velmi spatne neni snad pochyb.

    Absolutne si nemyslim si ze by se Jiri Simane zadaval s praktikami Online Services a ze by on tedy stal za insolvencnim navrhem, aby tim dal Rebickovi nuz na krk a snazil se snizit cenu prevodu. Ale je jiste ze Slavie byla velmi zranitelna a tedy snadna obet, a bez vstupu dua Simane & CEFC si endelam iluze, jak by insolvencni rizeni dopadlo. Aktiva (hraci) by se rozprodali, licence idem ditto. U jineho klubu jsem to zazil, vydrazily se i trofeje klubu, pohary, medajle, vlajecky ktere si kapitani predavaji pri dulezitych zapasech, mice, vse az po posledni tuby masazni oleje. A zustalo by nam jen skripani zubu, vztek a krasne vzpominky.

    Mas pravdu ze se s prevodem spechalo - pristi tyden v utery nam hrozilo ze bude ustavoveny insolvencni spravce, a pak by prevod byl minimalne zkomplikovany, ne li znemozneny. Uz bychom nemeli osud v vlastnich rukach.

    Myslim ze vsichni muzeme byt radi ze to za 5 min 12 takhle dopadlo, a podekovat vsem zucastnenym kteri hrali nejakou roli v tomto mistrovskem kousku, ktery odebral Online Services (a kdo a tutou skupinou stoji je znamo) vitr z plachet. Dopadlo to dobre, a pro me za me staci kdyz tuto sezonu budou dustojne hrat a pokracovat v vysledcich z minulych tydnu. A v pristi sezone bychom uz meli potvrdit ze nase misto je v top 3 tabulky.

    Jen jeste k recnickemu dotazu "Tak za kolik, Alesi?". Ani me to nezajima, a ani to neni podstatne. Doufam je, ze ani Ales Rebicek nezahorkne kdyz bude vzpominat na tuto 4-letou epizodu. 'Muj' Beerschot potkalo v 2013 to, co hrozilo Slavii v 2011 a ted. Tedy zanik a novy start. Placame me se ted v treti lize, po te co jsme jiz 2 x postoupili. Budte Slaviste radi ze vas to nepotkalo. A ja tedy dekuji jak AR, tak panu Simane a skupine CEFC, tak vsem lidem v pozadi jako D. Trunda, J. Tvrdik a spol.

    • Re: Tak za kolik, Aleši?

      Mijk     před 9 lety 07.09.2015 10:46 |  
      0 0

      Pokud se nemýlím, je celkem řada možností, jak ukončit insolvenční řízení, aniž by se se Kusému a ostatním platilo. Insolvenční řízení by se mělo rozběhnout, pokud je zřejmé, že dlužník není schopen dostát svým závazkům. Podle mě je možná jakási "úschova" peněz na účtu dlužníka (plomba) ve výši sporné částky - tím je dáno, že dlužník je schopen zaplatit, pokud prohraje, ale - a to je nejdůležitější - spor o platbu mezi dvěma stranami nemá být řešen insolvenčním návrhem. Pokud se kdosi ze Samoy domnívá, že mu Slavia něco dluží, bude to muset žalovat jako dlužnou částku, tedy samostatný spor, který (na rozdíl od insolvence) nikterak nenarušuje chod klubu.. Zjednodušeně, podvrhnout fakturu razítkem z brambory může kde kdo.. A myslím, že ještě ve čtvrtek před zveřejněním kdosi psal, že dlužné částky budou srovnány, kromě dvou vyjímek, kde se bude nový majitel chtít soudit - Kusý (respektive Samoa) a Neves...

      • Re: Tak za kolik, Aleši?

        Barra     před 9 lety 07.09.2015 10:57 |  
        0 0

        Mijku, firma z Samoy nemusi nikoho zalovat, odkoupila od Kusyho jeho pohledavku - Kusy ktery ma v ruce rozhodnuti rozhodciho soudu ktere je vykonatelne, tedy vic nez jen klasickou pohledavku. Jak jsem psal, insolvence se rozbehla jen, protoze Slavie sama prohlasila ze by v pripade platby Kusymu byla ohrozena jeji existence.

        • Re: Tak za kolik, Aleši?

          Mijk     před 9 lety 07.09.2015 11:45 |  
          0 0

          Nejsem právník (ty myslím ano, takže se rozhodně nepřu), ale - rozhodnutí rozhodčího soudu přece není pro soud závazné, ne? A nechci se hádat, ale buď někoho žaluju o peníze které mi dluží (klasický spor), nebo vím, že je finančně v háji a dluží více subjektům (mnohost dlužníků) a potom dávám návrh na insolvenci, protože vím, že se k ní někdo připojí - není snad na rozhodnutí soudu, aby udělal z žaloby pro dlužnou částku návrh na insolvenční řízení? Insolvence se rozběhla proto, že někdo (Online services) podal návrh na insolvenci... Nechci se hádat, je to snad už i jedno, rád se poučím a doplním si mezery..

          • Re: Tak za kolik, Aleši?

            Barra     před 9 lety 07.09.2015 12:07 |  
            0 0

            Ahoj Miijku, rozhodci soud nahrazuje tradicni soud a jeho nalezy (= rozhodnuti) maji stejnou platnost jako soudni rozsudek. Tedy za podminku, ze obe strany predem souhlasily s tim, ze v pripade neshody bude rozhodovat rozhodci soud. Bezne se rika, ze tento zpusob reseni je rychlejsi a levnejsi, ale riziko je vesti ze se narazi na podjateho rozhodciho, dale teoreticky odvolani jiz neni mozne (jen v pripade poruseni prava, coz Slavie udelala - ale mezitim zustane nalez platny a vykonatelny). Aby Slavie zabranili exekuci nalezu se branila u Obvodniho soudu prave tim, ze by ji mozna exekuce rozsudku financne polozila na kolena - coz JUDr. Holas vyuzil k tomu, aby sel k insolvencnimu soudu a prohlasil ze Slavie neni schopna sve zavazky resit - chytil ji za vlastni slova.

            V smlouve s Kusym je prave urceno, ze bude rozhodci mit kompetenci. V nasem pripade jde o to, ze druha strana vyuzila moznost aby pohledavku Kusy 'rozpulila' na 2, takze byli 2 veritele, a tim mela moznost se obratit na insolvencni soud. Samo o sobe to neni proti pravu, je to spis chytre vyuziti situace. Online Services a Kusy tedy jiz nemuseli jiz k klasickemu soudu, mohli ihned Slavii napadnout u insolvencniho soudu.

            Insolvencni rizeni bylo v minulosti vice krat manifestne zneuzito a slo de facto o nasilne prevzeti firmy. Jestli se nemylim tak pred nejakymy 2 mesici soud poprve rozhodnul, ze zadana insolvence byla ucelova, bezduvodna, a polozil zadateli za to pokutu ve vysi 10 mil kc k nahrade skody.

            • Re: Tak za kolik, Aleši?

              Mijk     před 9 lety 07.09.2015 12:29 |  
              0 0

              Díky za fundovanou odpověď, rád jsem se poučil :-)