Fortuna liga

Slavia - Baník Ostrava 1:0

Ve velkém vedru hostila Slavia v Edenu Baník Ostrava. V kombinované sestavě s Bořilem, Hromadou, Tijanim a Chytilem svého soupeře porazila 1:0, jedinou branku vstřelil bývalý hráč Baníku Muhamed Tijani na začátku druhého poločasu. Zápas nepobral příliš krásy, nicméně hosté se dostali do naprostého minima střeleckých příležitostí a vítězství Slavie je tak zasloužené.

Do zápasu, který mohl poslat Slavii do čela tabulky, postavili trenéři značně pozměněnou základní sestavu s několika téměř šokujícími změnami. Při návratu k rozestavení se třemi obránci se vedle Vlčka a Ogbua postavil poprvé v sezóně Jan Bořil. Na krajích hřiště hráli Douděra s Juráskem, ve středu zálohy pak Zafeiris a Hromada, který v sezóně zatím odehrál jen pět minut v Košicích proti Dnipru. V ofenzivní trojici pak nastoupili Schranz, Chytil a Tijani, pro kterého to byl první soutěžní start v základní sestavě za Slavii. Jen na lavici zůstalo několik obvyklých opor - Provod, Holeš, Masopust, Ševčík, Jurečka či van Buren. Poprvé si na lavičku A týmu sedl také Victor Boluwatife Ogungbayi, který příjemně zaujal v prvních dvou soutěžních zápasech B týmu. Hosté postrádali Ewertona kvůli dohodě klubů o hostování a dále Lischku s Kubalou, v základní sestavě tak nastoupil exslávista Michal Frydrych. Před výkopem se Tribuna Sever prezentovala obří plachtou přes celou severní a východní tribunu s nápisem "Slavia - proti všem" a mohlo se začít hrát. Hned v první minutě si na střelu naváděl míč hostující Šín, zkusil to snad z 25 metrů, ale trefil jen blokujícího bránícího hráče Slavie. První nadějnou akci Slavie vedl Jurásek, narazil si s Tijanim, ale u vápna Baníku už nepřihrál přesně. Hrál se fotbal ve vysoké intenzitě s mnoha osobními souboji a z nich také vyplývajícími nedovolenými zákroky. V 15. minutě se Chytil obratně vyhnul skluzu Bitriho, prošel podél brankové čáry do vápna, tam ale s míčem už nic nevymyslel. První střelu Slavie zaznamenal až v 19. minutě Jan Bořil snad z 25 metrů. Letěla moc pěkně, nejspíš těsně nad břevno, ale Letáček ji pro jistotu ještě tečoval na roh. Jinak se však hrálo naprosto bez šancí i bez střeleckých pokusů a tak při občerstvovací přestávce uprostřed první půle nemohl být jiný než bezbrankový stav. Po nakrátko rozehraném rohu střílel zpoza vápna Hromada, bránu minul. Až v 31. minutě se slávisté poprvé dostali do velké šance, asi nejlepší slávista na hřišti Chytil udržel bránícího hráče na zádech a dal do strany na volného Tijaniho, jeho střela ale minula vzdálenější tyč. Sám Chytil měl pak ještě větší šanci o dvě minuty později, když k němu na zadní tyč proletěl centr Douděry, jenže od Chytila se míč jen odrazil těsně vedle tyče. V 35. minutě po rohovém kopu hned dvakrát střílel Douděra, oba pokusy zastavila hradba těl před ním. Na druhé straně odražený míč po standardní situaci napálil vysoko nad bránu Tetour. Po dobré zhruba desetiminutové pasáži Slavie Baník v závěru poločasu hru opět vyrovnal a držel Slavii daleko od své brány, navíc sám se pokoušel o ofenzivní akce. V nastaveném čase ještě slávisté nechali Boulu dostihnout míč ve hřišti a po jeho centru hlavičkoval Buchta na zadní tyči do náruče Koláře. Na druhé straně ještě stihl vystřelit z otočky Tijani, Letáček vyrazil a kopal se roh. Po něm Letáček chytil hlavičku Schranze, proto i v poločase svítil na světelných tabulích stav 0:0.

Sestavy na začátku druhého poločasu zůstaly beze změn. Hned na začátku druhého poločasu dotlačil ve skrumáži míč do sítě Tijani. Rozhodčí Všetečka k velkému rozhořčení hráčů Ostravy gól uznal, ale ukázal na ucho s tím, že situaci přezkoumá VAR, protože na zemi zůstal ležet Michal Frydrych. Situace se zkoumala dobré dvě minuty, ale branka nakonec platila a Slavia vedla 1:0! Hosté mohli rychle vyrovnat z protiútoku, přízemní přihrávka Buchty ale prošla malým vápnem mimo dosah všech baníkovců. A zase před Tribunou Sever dostal míč ideálně Zafeiris od Douděry, jenže si jej nezpracoval na střelu a akce vyzněla do ztracena. Pak se Almási dostal na chvíli před Ogbua a vypadalo to, že půjde sám na bránu, jenže byl s míčem tak pomalý, že nechal Ogbua vrátit se do souboje a nakonec Almásimu lehce ukradl míč Schranz. Krásný průnik Juráska podél postranní a poté brankové čáry zůstal bez následné přesné finální přihrávky. Pak se do šance zase dral Bořil ve spolupráci s Tijanim a pak Chytilem, nakonec se ale míč od Bořila odrazil k Letáčkovi. Po srážce hlavami Ogbua s Almásim se chvíli nehrálo, oba hráči byli ošetřováni, ale oba se vrátili na hřiště. Oba týmy dvakrát vystřídaly, za Slavii se do hry dostali Provod s Ševčíkem místo Schranze s Hromadou. V 70. minutě vyrobil obří hrubku Douděra, jehož malou domů vystihl střídající Tanko, ten se pokusil udělat kličku Kolářovi, jenže poté míč poslal jen na jižní tribunu. Hra Slavie postrádala v těchto minutách intenzitu a hosté byli očividně nabuzenější a aktivnější. Z přímého kopu téměř z brankové čáry na straně pokutového území Ševčík trefil nečekaně spojnici tyče a břevna! Pak krásně střílel Tijani z rohu pokutového území a jen těsně minul vzdálenější tyč. Osm minut před koncem řádné hrací doby vystřídali Douděru s Juráskem Masopust a Jurečka. V 88. minutě to zkusil zpoza vápna exslávista Rigo, bránu minul. Po skončení řádné hrací doby čekalo na oba týmy ještě sedm minut hry a na jejich začátku dostal za zdržování žlutou kartu Kolář. Zhruba v polovině nastaveného času nezvládli slávisté rozehrát roh nakrátko a byl z toho na chvíli nebezpečně vypadající brejk, hosté si ovšem nepřihráli. Pak šli zase do brejku Chytil s Jurečkou, ve vyložené pozice Jurečka střílel těsně vedle. Hráči Baníku se v závěru k ničemu nedostali a Slavia tak i popáté v lize v této sezóně zvítězila. Jako jediná má plný počet bodů, a tak je logicky v čele ligové tabulky.

Jako první okomentoval zápas trenér Baníku Pavel Hapal: "Pěkný zápas s krásnou kulisou, o kterou se postaraly oba tábory. V takové atmosféře se hráči vydají na maximum, to se vydali. Byli jsme ale slabí směrem dopředu, nepřesní v kombinaci. Zápas jsme odjezdili, odmakali. Slavia vstřelila jednu branku, měla i několik dalších šancí. Jde asi o zaslouženou výhru Slavie. Tijani už není náš hráč, přeji mu, aby se mu dařilo. Prohodili jsme spolu pár slov i po zápase. Co se stalo u inkasované branky, to ještě nevím, musím se na to podívat. Když jsme byli zády k bráně Slavie, tak jsme souboje prohrávali a ztráceli jsme míče. Nebyli jsme v kombinaci přesní jako v posledním domácím zápase. Ale hráli jsme proti nejlepšímu týmu ligy, věděli jsme, že nás nenechají jen tak kombinovat. Kubala s Lischkou chyběli ze zdravotních důvodů. Rozhodovali jsme se mezi Pojezným a Frydrychem, máme své důvody k tomu, že jsme se rozhodli pro Frydrycha, ale nebudu je sdělovat tady. Každopadně Michal byl jedním z nejlepších našich hráčů. Škoda, že jsme neurvali bod, ale neměli jsme dnes moc šancí, jak branku vstřelit. Pojezného si nemůžeme dovolit pustit na hostování. Další pohyb v kádru je otevřený, Fleišman podle mě nikam nepřestoupí. Čekali jsme, že nám Almási bude vyhrávat hlavičky a případně se prosadí ze standardky. Tanka jsme měli nachystaného pro rychlé protiútoky. O gólu mi pak Frýďa říkal, že mu někdo protlačil koleno, ale kdo a jak, to opravdu nevím. Já z lavičky chorea fanoušků nevnímám, nemám čas na to se dívat po fanoušcích."

Svůj pohled přidal samozřejmě i trenér Slavie Jindřich Trpišovský: "Náročné utkání, musím tým pochválit. Hráli jsme čtvrtý zápas během deseti dnů v těchto vedrech, tým to skvěle zvládl. Baník byl dnes velmi silný soupeř, organizovaný, silový. Utkání mělo fantastickou kulisu mezinárodního zápasu. Je skvělé, že se hraje zápas, který je vyprodaný a oba tábory skvěle fandí. Výkon od nás měl střídavé parametry. Dlouho jsme se nemohli do Baníku dostat. Když už jsme vytvořili dobré situace, tak jsme ve vápně nebyli. Bylo tam hodně změn, v zakládání jsme byli hodně nepřesní. Postupem času jsme si vytvořili převahu, ale i ty vyložené šance jako Tijaniho nebo Chytila nevedly k brance. Dobře jsme ale bránili, vyhrávali jsme spoustu osobních soubojů. Zápas byl v horku běžecky náročný. V druhé půli se nám podařilo gólově vstoupit. Pak byl zápas hodně tvrdý a soubojový, my jsme bohužel nepřidali druhý gól, největší šanci měl Venca Jurečka. Ale soupeře jsme až na jednu situaci po zpětné přihrávce do ničeho nepustili. Jsme spokojení s bodovým ziskem a s tím, že jsme nedostali gól. Myslím, že Bóřa odvedl výborný výkon, na úrovni před zraněním. Mám radost, jak za ním tým šel jako za vůdcem, organizoval hru a přenesl na tým vítěznou mentalitu. Byla varianta, že bude hrát v Boleslavi, ale tam jsme nakonec hráli se čtyřmi obránci, tak nehrál. Už jsem mu říkal v Košicích, ať se připraví na tenhle zápas. Potřebovali jsme na hřišti lídra. Absolvoval souboje s Almásim, s Tankem, s Juroškou. Věděli jsme, že Baník má velkou sílu ve vápně při standardkách, ale my jsme hráli tak, že soupeř ani moc standardek neměl. Chtěli jsme mít na hřišti hráče, který nahradí Holeše, jehož jsme si šetřili na čtvrtek. Když nehrál Tomáš, byla jasná volba, že bude hrát Honza Bořil. Nevím, jestli Tijani něco slíbil do kabiny, ale i kdyby ne, tak ho o něco stáhneme. Soupeře zná, na jednoho hráče soupeře si speciálně věřil. Chtěli jsme mít sílu při standardkách, na tréninku vypadal velice dobře. Těch střípků, proč hrál, bylo více. Choreografie někdy sleduji, někdy ne. Úvodní choreo fanoušci zkoušeli už včera během našeho tréninku, takže to jsme viděli už předem. Mám velkou radost z počtu dětí, které na stadion chodí. U zkoumání branky VARem samozřejmě nějaké obavy jsou vždycky, ale jsem rád, že posun je, že se do toho vstupuje jen v případě neoddiskutovatelných věcí. Čím kratší doba zkoumání, tím lépe pro všechny. Na tabulku nekoukáme, koukáme jen na sebe. Zajímají mě naše výkony. Jediný cíl pro nás je každý zápas vyhrát. Mám radost jen z toho, že my jsme stoprocentní, ne z jiných výsledků. Nedostáváme moc gólů, nepouštíme soupeře do šancí. Je rozdíl, že neděláme tolik chyb v defenzivě. Pro Igoha to bylo teď složité období, ale jsem rád, že dnes byl koncentrovaný a že to zvládl. Kdybych Honzovi Bořilovi ty dva roky nevěřil, tak dnes nehrál. Zásluha je ale hlavně jeho a lidí, kteří se o něj starali. Když mi popisoval, co při léčbě bude absolvovat a když jsem viděl fáze toho léčení, neuměl jsem si představit, že se vrátí na takovou úroveň, na které dnes je. Velké procento lidí s jeho problémy nesportuje ani na amatérské úrovni. V jeho situaci je neskutečné, že dnes hrál, jako by se nic nestalo, a pokračoval ve výkonech z doby před zraněním. Co musel překonat, nebylo jednoduché. V zimě přeskočil nějakou fázi a šel do tréninku s týmem, od té doby nevynechal jediný trénink. V létě jsme spolu udělali dohodu, jakou pozici bude mít v týmu a jak bude vytížený. Jestli bude hrát jako dnes, možná jeho vytížení bude vyšší, než jsme čekali. Ohledně Luhansku jsem zatím viděl jen třicet minut z každého jejich ligového zápasu, co zatím odehráli. Má to na starosti Jarda Köstl, od zítřka se na ně budeme připravovat. Myslím, že je to hodně podobný tým jako Dnipro, hrají v podobném rozestavení, mají podobnou typologii hráčů. Jak styl fotbalu tak výkonnost týmu bude podle mě hodně podobná. Trávník je dobrý, na to, že je položen asi šest nebo sedm dní, tak byl neskutečný. Včera jsme si to vyzkoušeli asi na deset minut, vypustili jsme na to Tomáše Holeše a trávník vydržel jeho brzdy a změny směru, takže vydrží všechno. Kluci si na tréninku dělali srandu, že jsme vyhráli všechny domácí zápasy, i když jsme doteď nemohli zatáčet. Trávník vypadá skvěle, mám z toho výborný pocit."

5 - Neděle 20. 08. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
1 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

47. Muhamed Tijani

FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

Komentáře (297)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé